Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разочарован съм от Win и Linux от личен опит. Няма добра ОС.

Featured Replies

И на Windows 7 можеш да си оправиш звука, и на Windows 8 можеш да си намериш картата, и на Linux можеш да си инсталираш скайп. 

П.П. - Така както си написал първия пост, имам чувството че си заспал през 95-та и си се събудил днеска. :D

Редактирано от RJ45 (преглед на промените)

• Отговори 54
  • Прегледи 7k
  • Създадено
  • Последен отговор

" Компютърът ще бъде използван само за интернет, Скайп и торенти"(а за последното - Добър торент, Офис пакет и архиватор)?

Според мене това са твърде високи изисквания за всяка ОС и никоя съществуваща към днешна дата няма да ги покрие.

Най-добре без ОС. Само в биоса да си джиткаш. Иначе ако се спреш на операционна система, можеш да пробваш Libre Office пакета. Безплатен е и е на ниво.

Редактирано от RJ45 (преглед на промените)

Debian версия 7.4 ( Wheezy ) 64 bit

Ядро  Linux  3.2.0 -4  - amd 64

GNOME  3.4.2

Много Благодаря за програмният ред.  Вчера цял ден четах за това по- форумите, но не успях да го направя.

Пишеш в терминала :

su

Натискаш Enter, въвеждаш паролата (без да чакаш да ти излизат звездички) и отново натискаш Enter

Пишеш :

gedit /etc/apt/sources.list

Натискаш Enter и трябва да ти се отвори текстов файл

Изтриваш съдържанието на файла и копираш този списък на мястото на съществуващият

deb http://ftp.de.debian.org/debian stable main contrib non-free
deb-src http://ftp.de.debian.org/debian stable main contrib non-free

Запазваш промените и затваряш файла.
Само за онагледяване, редовете трябва да изглеждат във файла по този начин 
Иначе, това на снимката е списък за Debian Sid. Пускам ти снимката само да видиш, как изглеждат редовете във файла.
След това изпълняваш в терминала :
apt-get update
dpkg --add-architecture i386

Сега вече няма да имаш проблеми с инсталацията на Skype
В тези два реда са трите основни хранилища на Debian (main, contrib и non-free) с около 40 000 пакета в тях. Последният ред, разрешава да се ползват 32 битови библиотеки, които са необходими за инсталацията на тъпият скайп.
Дано се справиш и успех.
Аз лягам, че ходих набързо да пия бира и имам нужда от сън.
Ако имаш проблеми, просто питай. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

В добавка ( по точка 3 на задалия темата ) - много-много странно-странно наблюдение/съждение (по-точно - какви портабъли, кви 5 лева ) и що "десктоп"- ученик? , а не - "мини" . И за десерт - 3.2 ядро i386-pae - може би ще свърши ПО–ДОБРА работа (... а бе тъй си помислих ).

А като предложение (но с езика - май-май не става - от "въздуха" , ама според Ванга трябва да учим китайски ) http://distrowatch.com/table.php?distribution=xange

П.П. За стабилния Дебиан говорим , нали ;)  и той ще е ...

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

• Автор

bdenkov@46-40-84-170:~$ suPassword:root@46-40-84-170:/home/bdenkov# gedit /etc/apt/sources.list(gedit:6354): EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported** (gedit:6354): WARNING **: Could not connect to session busroot@46-40-84-170:/home/bdenkov# 

Това е трети начин на проба. Не става. Ако искате минете на лични да не спамим темата. Това е отговора на първото изречение. Нищо не се отваря. Ще опитам отново.

Емо, ами той го заслужава, тествал е сума ти ОС/дистрибуции и все нещо не му харесва. Професионалиста работи с това, което му дадат :)

Чакай сега Капитане. Тук нямаш ограничения. Имаш толкоз възможности, че няма накъде. Ако във всяка една ОС излиза че има определени проблеми, може да има и проблем със самият хардуер на компютъра.

• Автор

Здравейте. От форума на лични съобщения cybercop ми помогна с избора и инсталацията на

Linux Mint

Версия 1 (debian )

Ядро Linux 3.11-2-amd 64

MATE 1.6.1

За което съм му много благодарен. Засега оставам на тази ОС. С негова помощ си разделих диска на 40 GB за кореновата файлова система - /. root, 4 GB - Linux Swap,  останалото до 1ТВ - Home.  От личен опит съм сигурен, че никой начинаещ без чужда помощ няма да може да си раздели и форматира правилно диска. Аз съм само начинаещ оператор. Благодаря на всички, които ми отговориха.

Ех, какво да кажем ние с гайдите , уж съм Линукс потребител , а имам само два дяла "/" 16 и 19 Гб , един "swap" 1,5 гири , а останалото до 160 - ntfs . По-важното - никой не може да ми докаже , че не е правилно разделено .

За което съм му много благодарен. Засега оставам на тази ОС. С негова помощ си разделих диска на 40 GB за кореновата файлова система - /. root, 4 GB - Linux Swap,  останалото до 1ТВ - Home.  От личен опит съм сигурен, че никой начинаещ без чужда помощ няма да може да си раздели и форматира правилно диска. Аз съм само начинаещ оператор. Благодаря на всички, които ми отговориха.

1) 40 GB за root?

Има ли изобщо некой който преминава 10 GB?

2) Всеки начинаещ с малко повече желание да чете, би го направил без проблеми.

Иначе браво.

edit:

Ех, какво да кажем ние с гайдите , уж съм Линукс потребител , а имам само два дяла "/" 16 и 19 Гб , един "swap" 1,5 гири , а останалото до 160 - ntfs . По-важното - никой не може да ми докаже , че не е правилно разделено .

Не са ли три дяла + един NTFS? :)

1.)  /  16gb

2./home 19gb

3.)  swap 1.5gb

+

NTFS 160gb

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

1) 40 GB за root?

Има ли изобщо некой който преминава 10 GB?

Мисля, че има. Когато започнах да ползвам Linux, Ubuntu заемаше под 3GB. Сега, като погледнах се оказа, че системата ми е заела 11GB, а имам само по едно приложение за действие, без шарении, софтуерни центрове, update-manager и др. подобни придобивки. Предполагам, че всяка програма вече заема поне два пъти повече пространство. Но, имам и 500GB диск, а, вече дори музиката си не качвам, защото слушам предимно от You Tube.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Нямам /home , ама съм двоен бут (телешки :) ).

И аз съм така - само / и swap, който си стои така или иначе безработен. Обичам всичко да е на едно място :)

А автора - голям специалист, голямо нещо. Просто без думи... Да не можеш да си инсталираш скайп и да си оправиш лейаута, пък и да виниш ОС за това...

• Автор

Благодаря на всички, които ми отговорихте. Надявам се да не съм убидил или засегнал някого. И последният Линукс вчера здраво почна да забива. И от днес съм на Windows 7 Ultimate x64 BG.  Пробвах някой от най- известните Линукс дистрибуций и Windows. Просто Линукса за нищо не става и е бъгав- пълен с грешки и с никому ненужни и за нищо не ставащи приложения. Казвам го от личен опит. И пак от личен опит - Линукса има черен екран на смъртта с бяли букви, а Windows син екран на смъртта с бяли букви.  Никого не искам да убида или засегна. Казвам го от личен опит. Много Благодаря на всички, които ми отговориха. Ако нещо съм убидил, ядосал или разсърдил някого се извинявам. Извод. Линукса за нищо не става и е с куп безполезни и оттчасти с платени програми в Хранилищата. Изберете Windows. Казвам го от опит.

Благодаря на всички, които ми отговорихте. Надявам се да не съм убидил или засегнал някого. И последният Линукс вчера здраво почна да забива. И от днес съм на Windows 7 Ultimate x64 BG.  Пробвах някой от най- известните Линукс дистрибуций и Windows. Просто Линукса за нищо не става и е бъгав- пълен с грешки и с никому ненужни и за нищо не ставащи приложения. Казвам го от личен опит. И пак от личен опит - Линукса има черен екран на смъртта с бяли букви, а Windows син екран на смъртта с бяли букви.  Никого не искам да убида или засегна. Казвам го от личен опит. Много Благодаря на всички, които ми отговориха. Ако нещо съм убидил, ядосал или разсърдил някого се извинявам. Извод. Линукса за нищо не става и е с куп безполезни и оттчасти с платени програми в Хранилищата. Изберете Windows. Казвам го от опит.

Казвам ви го от опит: това че вие не можете да работите с линукс и не знаете как да си настроите ОС не означава нищо. А за полезността на програмите му: потърсете в световен мащаб колко уеб сървъра ползват линукс

Да си го ползвате със здраве, и повече да не ви видим тук! Малоумник.

Просто това е абсолютно невярно. Нямам представа какви си ги творил, но никога, никога не съм имал проблеми от такова естество. всичко си работи абсолютно безпроблемно. Не напразно е най-сигурната и стабилна операционна система. Ако беше толкова 'убав Windows, него щяха да го слагат по сървърите, а не "за нищо не ставащия" Линукс. Имам някакво смътно предположение, че става въпрос за проблем с видео драйвъра, но, за да се стигне до някаква полезна полемика, човекът отсреща трябва да има поне минимални знания, които ти не притежаваш.

И не мога да се стърпя, съжалявам:

Бели.

Някои от най известните дистрибуции.

Обидил.

Обидя.

Лично аз съм на мнение, че човек, който не може да различи единствено число от множествено, което е елементарно, просто няма шанс с каквато и да е ОС : )

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Ти отписа всички възможно най-добри ОС на планетата, само защото не можеш да се оправиш с тях. хаха  :D

Не бре колеги, просто му трябва ОС която няма цветен екран на смъртта, било то жълт, зелен, червен или небеснокафяв  с бЯли букви  :D  :whist:

Що не си вземете един смарт-телевизор , а PC-то да си го ползвате само за торенти? ;)

За тази цел ползвам къстъм NAS от стара машина, на която търкалям Ubuntu Server 12.04 LTS. Не ми трябва повече. :P

Към автора - поздравления, направил си най-неправилния избор. ;)

Не бре колеги, просто му трябва ОС която няма цветен екран на смъртта, било то жълт, зелен, червен или небеснокафяв  с бЯли букви  :D  :whist:

Ми то много просто, прекомпилира си кърнъла без panic.c, и тоооова е. :D

Е , да кажеш , че си чел и да ползваш запазващ файл ( вместо инсталация и да се чудиш защо зарежда бавно ) - нещо се губи по трасето . Както каза Човекът - разочарован е от 2 варианта , но има още няколко които не е пробвал ... та има надежда за него ( я Мак , я Андроид , я ... ) .

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.