Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трансплантациите - шанс за живот

139 гласували потребители

1. 1. Бихте ли дарили органите си след вашата смърт ?

• да
      68%
      95
    • не
      18%
      26
    • колебая се
      12%
      17

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Българи умират след операции в Пакистан

Трансплантациите там са по-евтини, но много по-опасни

Българи измират масово след трансплантации, направени в Пакистан. Най-често смъртта настъпва след присаждане на бъбрек, обясни пред “България Днес” шефът на реанимацията в “Пирогов” проф. Милан Миланов – един от най-добрите експерти по трансплантации в Европа и света.

В България няма статистика колко нашенци са починали след операция в ислямската държава. Самият д-р Миланов се е сблъсквал в практиката си с десетки такива случаи. Почти всички нашенци, които си правят трансплантации в Пакистан, се връщат с тежки усложнения. Те се лекуват много трудно, а шансът за оцеляване е минимален.

Причината българи да прибягват до трансплантации в чужбина се корени във факта, че донорите у нас са много малко. Хората чакат с години за орган, а извършените трансплантации са рядкост. Пакистан привлича българите и с ниските си цени. Трансплантациите започват от 25 000 щатски долара. За сравнение във Франция цената е минимум 100 хил. евро.

БЛИЦ

Редактирано от Moira (преглед на промените)

• Отговори 258
  • Прегледи 49,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Причината българи да прибягват до трансплантации в чужбина се корени във факта, че донорите у нас са много малко. Хората чакат с години за орган, а извършените трансплантации са рядкост.

мда.

пазарът не търпи дефицит - като не могат у нас отиват в Пакистан.

А там им прибират паричките и никой не се интересува какво става с реципиента.

Пакистан привлича българите и с ниските си цени. Трансплантациите започват от 25 000 щатски долара. За сравнение във Франция цената е минимум 100 хил. евро.

А цените са ниски-защото въртят търговия с органи...

Абе -мафията в действие.

И всичко-заради това, че в България хората не искат да дарят органите на починалите си близки.....

И всичко-заради това, че в България хората не искат да дарят органите на починалите си близки.....

И не е въведен закона за донорство

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

2 000 българи не искат да бъдат донори

До момента близо 2 000 българи са се възползвали от правото си да се откажат от това да дарят органи, след смъртта си.

Такава е статистиката, с която разполагат в Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ).

По закон, всеки, който не иска да дарява органи, трябва да впише нежеланието си в здравноосигурителната си книжка, след това да я завери при личния си лекар и в здравната каса.

„Донорството в България не е добре развито и вероятно това се дължи на недоверието, което се породи след сигнали на няколко пациентски организации срещу агенцията по трансплантация“, заяви директорът на ИАТ Силви Кирилов.

Според него медиите сащо са допринесли за негативното отношение на хората към този въпрос.

В страната има 17 лечебни заведения, които са и бази по трансплантации. На всички са изплатени средствата след извършването на трарнсплантации, увериха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Болниците, желаещи да извършват трансплантации, трябва да отговарят на определени условия и да сключат договор с МЗ.

В рамките на Националната седмица на донорството, която ще продължи до 12 юни, МЗ ще проведе различни кампании за по-добрата информираност на гражданите по темата.

На 11 юни ще бъде възстановена и "Градинката на донорите" до театър "София".

Днес.бг

Причините някой да не желае да дарява органи могат да бъдат неочаквани и е неправилно да считаме тези хора за нехуманни. До преди година категорично "се раздавах" с документи и дори бях склонна и приживе, ако се налага на мой близък да бъде спасен живот чрез мен. Но напоследък съм против кръводаряването дори. Ангажира кармично и двете страни. Но няма да скандализирам темата с това. Само искам да споделя нещо: трансплантацията е шанс за живот за един (не гаранция за живот) и гаранция за смърт за друг.

Само искам да споделя нещо: трансплантацията е шанс за живот за един (не гаранция за живот) и гаранция за смърт за друг.

Само според някои езотерични школи и учения.

Според други и убийството на един комар те натоварва кармично, нали ?Да не говорим за хапването на месце. Айде да станем вегетарианци и да не трепем комарите и мухите заради лошата карма, дето ще ни донесе това убийство ?

Според други и убийството на един комар те натоварва кармично, нали ?Да не говорим за хапването на месце. Айде да станем вегетарианци и да не трепем комарите и мухите заради лошата карма, дето ще ни донесе това убийство ?

Всъщност имах предвид незаконната борса за органи и начините на добиването на органи...

Споменах, че въпреки личната ми нагласа няма да набърквам езотериката в темата (:

Иначе да - не ям месо, не убивам комари. Но съм убиец, въпреки всичко, тъй че решенията ми в тази инкарнация не решават проблема с откази разни..

Всъщност имах предвид незаконната борса за органи и начините на добиването на органи...

Споменах, че въпреки личната ми нагласа няма да набърквам езотериката в темата (:

Иначе да - не ям месо, не убивам комари. Но съм убиец, въпреки всичко, тъй че решенията ми в тази инкарнация не решават проблема с откази разни..

о, о ,...

Извинявай-не съм те разбрал.Незаконната борса съществува заради дефицита.В момента, в който има достатъчно "резервни части" ще престане и незаконната търговия, и убийствата на деца и всичко останало, което вършат добрите братя От Пакистан, Иран, Турция , Сирия и половината Южна Америка.

p.s. колкото до вегетарианството ти и т.н. -всеки има да си бъде точно толкова луд, колкото си иска :)

о, о ,...

Извинявай-не съм те разбрал.Незаконната борса съществува заради дефицита.В момента, в който има достатъчно "резервни части" ще престане и незаконната търговия, и убийствата на деца и всичко останало, което вършат добрите братя От Пакистан, Иран, Турция , Сирия и половината Южна Америка.

p.s. колкото до вегетарианството ти и т.н. -всеки има да си бъде точно толкова луд, колкото си иска :)

Опасявам се, че тези престъпления никога няма да свършат. Едно младо сърце е по-ценно от това на грохнал старец, дал подписа си за дарение. Е, катастрофите не са малко, но ненакърнения, свеж и здрав орган къде се намира и кога пасва най-добре..

За едно детенце на две е подходящо само сърце на друго детенце на (примерно) две със сходни показатели. И става... по избор, не просто шанс.

За мен трансплантациите в наше време са политика и бизнес, нямат общо с хуманността. Все се сещам за генните експерименти по Израел.. :)

Аз съм "за" и "против" трансплантацията."За"-съм,когато и двете страни знаят какво правя,и защо.Вярвам,че може би има и моменти,в които,ако вярваме в кармата-чрез даряване на някой орган,преживе или друг,след смъртта-може да се изчисти нещо кармично.Но,някой да живее като за последно(пиене по 2 бутилки Джони,всяка вечер,3 кутии цигари,и т.н.)и накрая друг/и да му даряват органи,защото той има достатъчно пари,за да си ги купи-а,мерси.В крайна сметка,винаги ще има такива хора.Това си техен избор(на двете страни)!Имаше един филм по тази тема,"Островът" се казва.За хуманността-аман,от пропаганда!На мнението съм на Хитлер-"еврейска глупост"!Защото,някой не бил хуманен-според кого?Според този,на който е отказал органите си ли?Намасте. :speak:
  • 3 седмици по-късно...

Повече от 900 пациенти чакат донори

Публикувано изображение

27 са донорските бази у нас, а над 900 са пациентите, които очакват трансплантация.

Данни от изследване сочат, че близо 70% от хората с висше образование и висок социален статус са склонни към донорство, обясни директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация доц. Силви Кирилов.

Той посочи, че от догодина се очаква сериозен финансов държавен ресурс. Парите ще покриват разходите на лечебните заведения, които те са направили за откриването, диагностицирането и поддържането на донорите.

До момента у нас са извършени 12 трансплантации, като шест са от живи органи, посочи д-р Кирилов - осем на бъбреци, три на черен дроб и една на сърце. Миналата година са били 68 трансплантациите - 48 на бъбреци, 15 на черен дроб и пет на сърце.

Причините за по-малкото на брой трансплантации за тази година са комплексни. „Много неща се случват в българската медицинска практика, в общественото съзнание, което се информира. Най-добре в Европа работи Испания. Ние имаме два на един милион донора, а те-35 на един милион", каза Кирилов.

Д-р Силви Кирилов посети двете старозагорски болници, които са част от донорските бази в страната. За изминалата година чрез трансплантации в региона са спасени четири живота.

БЛИЦ

• 3 седмици по-късно...

23-годишен с ново сърце от починал тийнейджър

17-годишно момче от Плевен стана донор също на бъбреци и черен дроб

Публикувано изображение

Трансплантация на сърце бе направена в болница "Св. Екатерина" в столицата на 23-годишен пациент.

17-годишно момче с черепно-мозъчна травма и мозъчна смърт стана донор на четирима души, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Донорът е открит в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – гр. Плевен с координатор д-р Георги Димитров. До момента са извършени две трансплантации.

Първата е в „Света Екатерина”. На 23-годишен пациент бе трансплантирано сърце. Втората трансплантация е на черен дроб и се извърши в клинична база „Лозенец”. До края на деня се очаква да бъдат извършени и две трансплантации на бъбреците.

БЛИЦ

Според последните решения МЗ вече ще плаща на лечебните заведения не само за трансплантация, но и за отхвърлен присаден орган.

Около 2000 българи са изразили изрично несъгласие да бъдат донори на органи.

По закон всеки, който не иска да дарява, трябва да впише нежеланието си в здравноосигурителната си книжка и тя да бъде заверена от личния лекар и НЗОК.

В страната има 17 лечебни заведения, които са и бази по трансплантации.

vesti.bg

А тези, които искат да дарят органите си, на коя страница да го напишат това а ?

Или нови книжки ще печатате ?

:)

Почивай в мир, Ростислав !

Публикувано изображение

“Търсих проф. Чирков, за да му съобщя, че Ростислав си отиде, но не успях да го открия.

Едва на следващия ден предадох на секретарката му.

Искам да му благодаря от името на всички близки, че ни подари тези 8 г. да бъдем заедно.

Това е голям подарък.

Ако не беше трансплантацията, щяхме да го загубим още през 2003 г.”

Това реди с пресекващ глас пред в. "24 часа" Пенка Попова, майката на мъжа с присадено сърце, който умря в понеделник.

41-годишният Ростислав Попов не се чувствал зле, водел активен живот и непрекъснато се раздавал за другите, казаха близките му.

“Напоследък започна да се поизморява, а пулсът му се ускори до 110 удара. В понеделник му казах да си остане у дома и да не излиза, защото е голяма жега, но той ми отвърна: “Ще отида в читалището. Не мога да го причиня на колегите да вършат моята работа.”

Работата на технически секретар в читалище “Напредък 1879” в Горна Оряховица му носела най-голямо удовлетворение. Той започна през лятото на 2009 г. по 3-годишен проект на културната институция за стимулиране на хора с увреждания. Длъжността му бе на минимална работна заплата, но той се чувстваше пълноценен.

“Чувствам се работоспособен на 120%”, каза тогава Ростислав. Освен това той даваше консултации на хора с увреждания, които имат нужда да бъдат ориентирани в сферата на социалното подпомагане.

Ростислав бе дипломиран магистър по социална педагогика, а впоследствие завърши и психология във ВТУ. “Мечтаеше в близко бъдеще. Не смееше да прави далечни планове, защото всичко се разваля. Надяваше се преди всичко да има друга програма, по която да продължи да бъде ангажиран в културната институция. Там се чувстваше най-добре”, разказа майка му.

Най-голямото му вълнение напоследък било свързано с пътуване до морето, което от 20 г. не бил виждал. Планирали екскурзия за 2-3 дни с колегите от читалището. На 8 септември Ростислав трябвало да влезе за редовни изследвания в болница “Св. Екатерина” в София.

“Отишъл си в стаята, седнал зад бюрото и докато каже “Стана ми лошо”, се строполил на земята и издъхнал. Не успели дори водица да му дадат”, хлипа майка му Пенка. От Съдебна медицина в Търново след аутопсията им казали само “внезапна сърдечна смърт”. Не открили увреждания на други органи.

Майката е категорична, че Ростислав не е оставал без имуносупресори и винаги ги е получавал редовно. Този месец обаче не ходил на консулт при лекуващата си лекарка. Казали му, че е по-добре да не пътува в жегата, освен ако няма оплаквания. В последно време той се опитвал да помогне на трансплантираните да им възстановяват ежемесечните разходи за пътуване до столицата за контролни прегледи. Горнооряховецът ангажирал депутата Ваньо Шарков с орязаните пътни, но не дочака резултат от усилията си.

“Тайно се надявахме, че ще имаме поне 15-20 г. с Ростислав, след като той получи шанс за втори живот, но Господ така реши”, отрони потъналата в траур майка.

БЛИЦ

Светъл път до Бог

8 години не са малко . Даже е много добро постижение.Познавах го лично - когато бях на специализация той тъкмо се възтановяваше в реанимацията на "Св.Екатерина" и ми беше интересен като клиничен случай. Нека почива в мир и дай Боже повече такива пациенти с такава преживяемост да имаме в страната.

Да почива в мир. За тези 8 години той е успял да направи това, които здрави хора не успяват да направят за цял един живот - сбъднал е част от своите мечти.

Третата с присадено сърце:

Представих си как умирам

Публикувано изображение

Починалият вчера Ростислав бил оптимист и давал кураж на друга пациентка с присадено сърце.

Те двамата са били оперирани от проф. Чирков през 2003 година.

Представях си как умирам, след като научих, че Ростислав е починал. Не ме е страх, но искам да видя внуците си, обяснява натъжената Ангелинка Велкова, една от първите пациенти в България с присадено сърце, пред в. България днес. Тя продължава живота си благодарение на сърцето на русенка.

Децата й израснали, когато имала нужда от сърце, а сега искала да ги дочака да й дадат внуци. Според лекарите сърцето й можело да издържи 15 години, осем от тях вече са минали, остават седем. Синът й е на 26 години, дъщеря й - на 22.

Не съм се питала какво ще стане, когато тия 15 години минат, казва Ангелинка, която живее с родителите си в родното си село Рудник. Тримата разчитат на минимални пенсии и помощите от 160 лв. на Ангелинка.

44-годишната жена всеки месец пътува до София за преглед в болницата "Света Екатерина".

Въпреки всичко се справям. Благодарна съм, че съм жива, споделя Ангелинка, която изпада в депресия, но я крие пред близките си.

БЛИЦ

• 3 седмици по-късно...

Малката Памела с присаден черен дроб вече е първи клас

Памела Пекова, първото дете с чернодробна трансплантация в България, стана първокласник.

Седем години след първата чернодробна трансплантация у нас малката Памела е напълно здраво дете и прекрачи прага на СОУ "Васил Левски" в родния град Кула.

На нейния празник в училището днес дойде целият лекарски екип от университетска болница "Лозенец", воден от доц. Любомир Спасов, за да поздравят Памела.

Памела Пекова е първото дете в България с присаден черен дроб. Животоспасяващата операция бе извършена през ноември 2004 година, когато тя бе 6-месечно бебе, припомни на празника д-р Любомир Спасов.

Операцията преди седем години се извършва от професор Масимо Малаго, д-р Фуат Занер, д-р Урсула Вегнер от университетската клиника в Есен (Германия) и директора на болницата доц. д-р Любомир Спасов.

Пациентът - 6-месечното момиченце Памела е с вродена липса на жлъчни пътища, а донор е неговият баща Пенко Пеков. Продължителността на операцията е около 14-15 часа и е успешна.

От 2004 г., когато на Памела бе направена първата чернодробна трансплантация в България, досега в университетската болница "Лозенец" са направени още над 30 такива операции. От тях 20 са на деца, уточни д-р Спасов, цитиран от БТА.

Днес.бг

Дано има повече такива новини!

:)

• 3 седмици по-късно...

Всеки ден е подарък за Ваня

Публикувано изображение

Вторият българин с трансплантирано сърце Ростислав Попов от Горна Оряховица почина неочаквано преди седмица. Той беше опериран през май 2003 г. от проф. Александър Чирков.

46-годишната Ваня Килова от харманлийското село Бисер също е с трансплантирано сърце. И твърди, че се чувства отлично, дори може да работи. Ето какво разказа специално пред в. “Доктор” борбената дама.

- Ваня, как се грижи държавата за пациенти в твоето състояние след тежката операция?

- Още първата седмица след изписването ми от болницата, имах среща с кмета на Харманли Михаил Лисков. Обеща ми на предстоящата общинска сесия през септември да бъде гласувано предложението за отпускане на средства за транспортни разходи. С тези пари ще си покривам поне пътните до София.

А те не са никак малко - 100 лв. месечно. Задължително трябва да пътувам с личен транспорт, защото и най-малката инфекция може сериозно да ми навреди. Антивирусните лекарства досега ми се осигуряваха от болницата “Св. Екатерина”, в която беше извършена трансплантацията. Лекарствата, които потискат имунната система, ги получавам от двата центъра за трансплантации в столицата. Голямото неудобство е, че трябва всеки месец да ходя там лично. Те са безплатни, но административните неуредици са много. Например аз имам личен лекар и тези лекарства могат да бъдат изпратени на него. Никой друг не може да ги използва или продаде, защото са специално за пациенти с трансплантирано сърце. И не ми ги дават да речем за три месеца, защото трябвало да се уверят дали съм още жива!?!

Какъв абсурд, сякаш трябва да умра!

- Кои медикаменти си купуваш сама?

- С лични средства си купувам 4 вида лекарства. Изписват се според организма на оперирания, като при мен се оказа че нямам нужда от специални и скъпоплатени медикаменти. Специалистите ме предупредиха, че ще бъда най-уязвима към инфекции през зимата. Тогава вероятно ще имам нужда и от други хапове. На практика аз нямам никакъв имунитет, защото пия лекарства за потискането му. Здравната каса поема частично само едно от лекарствата. Трябва да се има предвид, че имам увреждания на органите си от старото сърце. Засегнати са белият дроб, бъбреците.

- Как попадна в листата за трансплантиране?

- През 2000 г. ме оперираха в “Св. Екатерина”.

Направиха ми корекция на сърдечните клапи и тогава ми сложиха пейсмейкър. Две години по-късно състоянието ми започна да се влошава и тогава ми предложиха да бъда включена в листата за трансплантации. Лекарите ми обясниха, че най-трудното е да бъде намерен донор, което е равносилно на години чакане. В началото настоявах да не стигаме дотам. Страхувах се. Спомням си, че първия път, когато ми съобщиха, че ми търсят донор, реагирах много остро. А когато ми казаха, че има сърце за мен, вече тръпнех в очакване да легна по-скоро на операционната.

Но бях вече много зле - цялата отекла, коремът ми беше пълен с вода. Ужасна гледка. Разбирах какво се случва, защото през всичките години научих много за медицината.

- Сега имаш ли специален диетичен режим ?

- Не, с изключение на храните с мед. Този продукт засилва имунната система. Но трябва да си набавям витамините чрез разнообразна храна.

- Вярно ли е, че човек се променя, когато в гърдите му тупти чуждо сърце?

- Не, не е вярно. Но имах приятелки, които ми се обаждаха и ме питаха: “Сега спомняш ли си еди какво си?” Отговарям им, че не са ми сменили мозъка, а сърцето (смее се). Дъщеря ми е очаквала да види съвсем различна майка. Станала съм малко по-спокойна след операцията. Не издребнявам и осъзнавам, че здравето е най-важното. За миналото мисля само в един аспект. В мен живеят сякаш двама души. Често си мисля за тази жена от Варна. Не мога да потърся семейството й, защото все едно да бръкна в раната им. Но ако някой път децата й ме намерят, мисля че ще бъда достойна за тях, като човекът, който продължи живота на майка им.

- От 19-годишна Ваня страда от дилатативна кардиомиопатия. Разширяващото й се сърце уврежда и други органи. Изходът е смърт или трансплантация.

- С години се чака подходящ донор. През 2007 г. лекарите в клиниката на проф. Чирков в София й дават два дни живот. За нейно щастие, навръх Гергьовден й намират донор. 36-годишна майка на две деца от Варна е в мозъчна смърт. Сърцето е трансплантирано на Ваня от екипа на д-р Чилингирова и доц. Царянски.

- Операцията е успешна, но следват 2 години на отхвърляне и пиене на мощни имуносупресори за потискане на имунната система. Пипва всяка инфекция, костите стават чупливи, появява се подагра. За капак и онкологичен проблем с последваща тежка операция. До началото на тази година. Ваня се измъква от депресията и решава, че всеки ден е подарък.

- На 23 май откриват обновената библиотека в местното читалище, която стои заключена в продължение на 15 години. Започва работа като секретар на читалището. Днес книгохранилището е снабдено с три нови компютъра, има принтер и интернет връзка. За кратко време жената с чуждо сърце успява да благоустрои помещението и да привлече 150 регистрирани читатели.

- В момента Ваня е сигурна, че се е преборила с всичките болести, струпали се за кратко време над главата й. Тя вярва, че ще живее дълго, въпреки преживяното. И учи децата, които непрекъснато се въртят около нея в библиотеката, как да бъдат силни, да се противопоставят дори на съдбата, каквато и да е тя.

БЛИЦ

Бог да е с теб, мила !

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Присадиха матка на 21-годишно момиче

Уникалната операция бе извършена в Турция

Публикувано изображение

Снимка: Архив, Reuters

Турски хирурзи пресадиха матка на 21-годишна пациентка, съобщи Press TV. Жената е родена без репродуктивния орган. Операцията е била проведена на 9 август т.г. от специалистите от университетската болница Акдениз в Анталия. За трансплантацията е използван орган от починал донор.

Близо два месеца след операцията лекарите са на мнение, че са се справили с, характерната за такива случаи, реакция на отхвърляне на присадения орган.

Пациентката вече има менструален цикъл. След няколко месеца лекарите планират да имплантират ембриони, получени чрез изкуствено оплождане още преди провеждането на операцията.

Това е направено с оглед на факта, че след операцията пациентката трябва да приема препарати срещу отхвърлянето на органа, които биха се отразили отрицателно на качеството на яйцеклетките й. По време на планираната бременност тези препарати ще бъдат сведени до минимум, за да се намали риска от увреждане на плода. След раждането специалистите възнамеряват да премахнат матката, за да не се налага на жената да приема медикаменти до края на живота си.

„Операцията беше успешна, но за истинско постижение ще можем да говорим, когато пациентката роди дете“, заяви един от хирурзите, участвали в интервенцията.

Първият опит за присаждане на матка бе проведен 2002 г. в Саудитска Арабия. Три месеца по-късно органът бе отстранен, заради образували се тромби. В момента подготовка за подобен вид операция се провежда в САЩ, Великобритания и Швеция.

dnes.bg

• 3 седмици по-късно...

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят"*

България се включва в отбелязването на Европейския ден на донорството, който е на 22 октомври. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от МЗ и Изпълнителната агенция по трансплантация.

Чествания ще има в парка "Заимов" в столицата, където се намира и Градината на донорите. Там ще бъдат връчени награди на победителите в конкурса за детска рисунка "Частица от теб може да бъде за някого целия свят". Награди ще бъдат връчени и на координатори по донорство.

В Градината на донорите ще бъдат засадени още две рози в памет на последните донори през тази година. С едноминутно мълчание и запалена свещичка ще бъде почетена и паметта на всички донори у нас. Подобни инициативи ще се организират във всеки областен град в страната.

От трансплантации в България се нуждаят над 860 души, като най-много са чакащите за бъбрек - 807, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на орган или тъкани.

* "Частица от теб може да бъде за някого целия свят" e конкурс за детска рисунка

btv.bg

• 3 седмици по-късно...

Бойко:

Животът ми висеше на косъм, докато чаках донор на черен дроб

Публикувано изображение

Това лято, когато вече е на ръба между живота и смъртта, Бойко научава, че за него има донор. Преживява трансплантацията и днес вече е готов да продължи живота си. Не иска да се показва пред медиите с лицето си, тъй като работи в правната сфера и не желае партньорите му да го гледат със съчувствие или съжаление. Но е готов да говори с репортер на в. “Доктор”, с надеждата това да е полезно за други като него...

- Бойко, вие сте един от хората, които са получили своя втори шанс. Разкажете повече - как се стигна до тази трансплантация?

- Аз съм на 52 години и от 15 години се боря с чернодробно заболяване. То засяга жлъчните пътища, които се намират в черния дроб. През годините то постепенно прогресираше, докато се стигна до момента, в който моят черен дроб повече не можеше да функционира и беше наложително да се направи трансплантация. За щастие бих казал - и с Божията помощ - се намери донор, благодарение на което сега мога да разговарям с вас.

- Наложи ли се дълго да чакате за трансплантацията? Имали ли сте притеснения дали ще се намери донор, преди да е станало твърде късно за вас?

- О, разбира се. Това е въпрос, над който мисли всеки, който знае, че единственият му шанс за живот е трансплантацията. Човек знае, че може и да получи втори шанс, може и да не получи. А през това време животът виси на косъм и всеки момент може да бъде загубен. Знаете какви са проблемите с донорството в България - малко донори има, за тази година доколкото ми е известно са само 4. Голям късмет е човек да получи това, което му е необходимо, в точния момент, когато му е необходимо.

- Как трансплантацията промени живота ви? Чувствате ли се по-различен, промени ли се светогледът ви, разбирането за живота?

- Разбира се! В такива моменти човек си задава множество въпроси, достига до някои отговори и в крайна сметка осмисля стойността на живота. Другото важно нещо е, че преди тансплантацията човек се смята за обречен. А след нея започва да прави нови планове, осмелява се отново да погледне в бъдещето.

- Вие имате ли семейство?

- Да, имам.

- Как се справиха близките ви с този процес - заболяване, обреченост, нов шанс? Подобна ситуация е изпитание не само за пациента, но и за близките му.

- Да, това в голяма степен се е отразило на цялото ми семейство. Аз съм им много благодарен, че бяха винаги до мен, бяха съпричастни, повече от 15 години заедно с мен страдаха при развитието на болестта, заедно с мен преживяха всички моменти около трансплантацията, сега заедно с мен поемат по-дълбоко въздух с чувство на облекчение.

- Казахте, че сега се осмелявате да си правите нови планове. Какви са те?

- Вижте, при мен ценността живот придоби по-различни измерения. Това са процеси, които се развиват във времето и не стават изведнъж, но в крайна сметка, това, което е писано от мъдреците, при мен се случи. Материалното е едната страна на живота. Но то не е всичко, с което трябва да се задоволяваме, докато сме на този свят. Духовните измерения на живота се развиха в по-голяма степен.

- Към днешна дата за какво мечтаете?

- Все пак това са съкровени неща, трудно е човек да ги споделя пред широка аудитория. Но бих споделил, че на мен ми се ще да работя за тази кауза, за която говорим в момента. В България има неколкостотин човека, които вече са трансплантирани. Още неколкостотин до хиляда чакат за трансплантации. За тях е много важно да им бъде осигурен този втори шанс. За тези, които вече са трансплантирани - при тях има много крехък баланс. Човек трябва да живее много внимателно, след като се трансплантира, да пази новия си орган. Хората с трансплантации също имат голяма нужда от подкрепа. И аз бих желал да работя за тази кауза - това са плановете ми засега.

- Какво е посланието ви към здравите, към хората, които смятат, че този проблем не ги засяга?

- По-скоро бих насочил моето послание към институциите, към държавата и хората, които вземат решения. Много е необходимо да направят така, че донорството да стане популярно. Когато говорим за гражданско общество, ние обикновено смятаме, че то се състои в това да знаем правата си и да се борим за тях. А моето разбиране е, че, ако има формирано гражданско общество, то трябва да работи за това следващите поколения да бъдат възпитавани в дух на алтруизъм, в дух на солидарност, човечност. Това е основополагащо за решаването на проблемите, които обсъждаме сега с вас.

Едно интервю на Надежда ГЕОРГИЕВА

БЛИЦ

Я и аз да се намеся некомпетентно. Значи, черен пазар винаги ще има. Просто в катастрофи не умират чак толкова много хора, а дори само част от тях стават за донори. Така че, винаги ще се намери някой който е достатъчно безскрупулен, да извади пачката и да заколят заради него дете. Хеле пък някой мафиот смъртоносно ранен в престрелка с конкуренцията, такива и майките си ще убият без да им мигне окото, какво остава да убият дете. И ще се намерят алчни хора, включително лекари които да убият детето и да присадят органа. Искам да кажа, че дори даряването на органи да стане задължително, черния пазар няма да изчезне. Иначе, нека го направят задължително. Добавят 1 ред в личната карта и толкоз.

• 3 седмици по-късно...

Дават правителствена болница на прокурор

Заради зловещи разкрития пациентска организация поиска премиера Бойко Борисов незабавно да освободи от поста директора на болница "Лозенец" д-р Любомир Спасов.

Легитимността на болница “Лозенец” за извършване на детски чернодробни трансплантации оспорва Центърът за защита правата в здравеопазването. Неправителствената организация сезира прокуратурата и премиера Бойко Борисов във връзка с извършените операции.

По данни на пациентската организация от 2008 г. до 2011 г. в болницата са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали още през първия месец след операцията, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина, изяснява д-р Стойчо Кацаров.

Според д-р Кацаров в болница "Лозенец" няма нито един специалист по чернодробна, панкреатична и жлъчна хирургия. Болницата няма и детска клиника по хирургия. Към недоволните се присъединява и Теодора Захариева, която потвърждава за няколко смъртни случаи на трансплантирани деца.

Заради зловещите разкрития пациентската организация поиска премиера Бойко Борисов незабавно да освободи от поста директора на болницата д-р Любомир Спасов, докато се разследва вината на длъжностните лица за извършването на трансплантации. Искането е насочено към министър-председателя, защото се смята, че той назначава директора.

Д-р Кацаров смята, че издаденото разрешително за чернодробни трансплантации не отговаря на нормативните разпоредби, тъй като болница "Лозенец" не отговаря на медицинските стандарти по урология, по хирургия и на наредбата за извършване на трансплантации на органи, тъкани и клетки. В началото на март т.г. 22-годишната Кристина Серкеджиева обяви, че също съди болница "Лозенец" за 150 000 лева заради неуспешна трансплантация на бъбрек.

dir.bg

Тази новина ме изненада неприятно.

Винаги съм мислела, че в болница "Лозенец" работят най-добрите български лекари, които вършат съвестно и качествено своята работа.

А какво се оказва?... :shy11:

Министерството оправда правителствена болница

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

13-годишно българче живее втори живот

Публикувано изображение

Навръх Атанасовден детето се срещна със своя идол и благодетел Христо Стоичков. Снимка:

БГНЕС

13-годишно българче живее втори живот след спешна чернодробна трансплантация.

Днес в болница Лозенец Таньо за пръв път се срещна лично със своя идол Христо Стоичков и получи от него фланелка с подписа на Пеле обувки и топка.

Детето и семейството му от години живеят в Гърция. През декември Таньо е прието в болница с диагноза жълтеница, а по-късно изпада в кома. Гръцките специалисти обясняват на родителите, че не извършват трансплантации на черен дроб от жив донор, а подходящ трупен няма и те трябва да се подготвят за най-лошото.

На 26 декември със съдействието на премиера Бойко Борисов, Външното, Здравното министерство и Българското посолство в Гърция, момчето е транспортирано от Атина в болница "Лозенец", където се извършва трансплантацията. Донор става бащата на детето, а почти месец след операцията и двамата се чувстват добре и скоро ще бъдат изписани.

http://goodnews.actu...ews_374936.html

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.