Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трансплантациите - шанс за живот

139 гласували потребители

1. 1. Бихте ли дарили органите си след вашата смърт ?

• да
      68%
      95
    • не
      18%
      26
    • колебая се
      12%
      17

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Боже,ти не четеш изобщо-

кой говори за болните и нуждаещите се?

:cool:

Говоря за мафията!

Разбра ли-

за мафията!

Те са лешоядите!

И на кой съм помогнала а?

Влади беше мой приятел и съсед.

Но ти нищо не четеш!

При първа възможност Ирина,съпругата му, ще се регистрира тук-

за да спреш да говориш врели-некипели!

Помогнала си на мафията с отказа си.

Ти май не четеш какво съм написал.

И се благодари, че тук няма нито един регистриран болен на диализа, да видим какво ще те направи, след като го наричаш "лешояд" !

Ти самата си за бесилото ! Не, не си човек.

баси.

• Отговори 258
  • Прегледи 49,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

И се благодари, че тук няма нито един регистриран болен на диализа, да видим какво ще те направи, след като го наричаш "лешояд" !

баси.

Ти не четеш

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

колко пъти да ти обяснявам че не говоря изобщо за болните и нуждаещите се,а за мафията.

И не съм отказала аз-а съпругата му!

И какво ?

Защо си мислиш, че ако линейката е била "оборудвана" е щял да бъде спасен ? Какво разбираш под "оборудване" ?

Кое мислиш, че ти дава право заради мъката и манията ти да попречиш на други хора да живеят ?

поне трябваше да се опита да бъде спасен...след като се обадихме на Бърза помощ, че мъжът ми има нужда от кислород спешно,защото се задушава...след 30 минути пристигна една "катафалка"без никаква апаратура...първите думи на лекарката бяха:има ли смисъл да правя нещо;след това установи че има пулс и тогава накарахме насила шофьора да се качи с носилката...да го закарат до болница...но колко може да живее човек без кислород?колко минути преди да спре сърцето...нещото са трагични...само аз и сина ми се опитвахме да направим нещо, на другите не им пукаше...а след като се разбар че съпругът ми не е жив,веднага дойдоха други "лекари"които отначало без да ме питат просто започнаха д аизреждат в мое присъствие какво ще вземат от мъжа ми...те искаха буквално да го транжират...как става това...дори не опитаха да го спасят...и най-долното беше че ми предложиха д апокрият част от разходите за погребението, ако се съглася да го разфасоват в името на спасението на други хора.Според мен никой не може да се прави на Бог и да решава кой има шанс и кой не...това с трансплантяциите е пълна глупост на едни "учени "хора, които се мъчат да докажат че науката е в разцета си...Да ама не...има една дума ХУМАННОСТ И ГРИЖА ЗА ЧОВЕКА която вече нищо не означава.действията на лекарите от спешната помощ бяха такива че да доведат човека да състояние на "донорство" уж в името на други хора....жертваме един за да спасим други обречени....преди години моят баща с подобни проблеми беше спасен от екипа на Бърза помощ и живя 15 години...но тогава нямаше това перо транспантации....затова хората имах ашанс да преживеят.

поне трябваше да се опита да бъде спасен...след като се обадихме на Бърза помощ, че мъжът ми има нужда от кислород спешно,защото се задушава...след 30 минути пристигна една "катафалка"без никаква апаратура...първите думи на лекарката бяха:има ли смисъл да правя нещо;след това установи че има пулс и тогава накарахме насила шофьора да се качи с носилката...да го закарат до болница...но колко може да живее човек без кислород?колко минути преди да спре сърцето...нещото са трагични...само аз и сина ми се опитвахме да направим нещо, на другите не им пукаше...а след като се разбар че съпругът ми не е жив,веднага дойдоха други "лекари"които отначало без да ме питат просто започнаха д аизреждат в мое присъствие какво ще вземат от мъжа ми...те искаха буквално да го транжират...как става това...дори не опитаха да го спасят...и най-долното беше че ми предложиха д апокрият част от разходите за погребението, ако се съглася да го разфасоват в името на спасението на други хора.Според мен никой не може да се прави на Бог и да решава кой има шанс и кой не...това с трансплантяциите е пълна глупост на едни "учени "хора, които се мъчат да докажат че науката е в разцета си...Да ама не...има една дума ХУМАННОСТ И ГРИЖА ЗА ЧОВЕКА която вече нищо не означава.действията на лекарите от спешната помощ бяха такива че да доведат човека да състояние на "донорство" уж в името на други хора....жертваме един за да спасим други обречени....преди години моят баща с подобни проблеми беше спасен от екипа на Бърза помощ и живя 15 години...но тогава нямаше това перо транспантации....затова хората имах ашанс да преживеят.

Ето я Ирина,Трихо,но можеш само да обиждаш,нали?

:angry:

:)

:P:angry:

баси.

Лично познавам жената която го пише и мога да ви уверя че е много по-човек от повечето от вас...и какъв е този "живот "с дарени органи...говорим за истински качествен живот , а не за живуркане,на получовек,прикачен към разни апарати и системи.

Защото медицината в момента това създава хронично болни и неспособни на качествен живот хора.Не е важно колко години живееш на тази грешна земя, а КАК ги живееш...и какво правиш за хората около теб,за семейството си...Това, което се случи на мен и съпруга ми може да се случи на всеки друг....и не може да се гледа на всеки пациент като на потенциален донор за някои чакащи...първо трябва да се спасяват активните хора и когато има шанс един живот да се спаси това да бъде направено...а не да се стигне до фатален край с оправдание за чакащите органи...това е безумие...точно тези хора са за бесилото,които направиха тази порочна система,законно престъпление и конспирация срещу здравето на хората.Доказателство за това е празната линейка и бездушите на лекарите от спешнна помощ и спешно отделение в болниците,които правят всичко възможноДА НЕ СПАСЯТ ЧОВЕКА, А ДА ПОДНЕСАТ ПОРЕДНИЯ ДОНОР НА ТЕПСИЯ-ГОТОВ И ВСЕ ОЩЕ ТОПЪЛ.

:cool:

Не, чакам просто да се включат пациенти на диализа, които чакат такива като вас, дето сте им отказали шанса да живеят.

Защото Вие, s-lady, със Вашия отказ, и с вашите безумни идеи за "разфасоване" ги обричате на смърт.

и най-долното беше че ми предложиха д апокрият част от разходите за погребението, ако се съглася да го разфасоват в името на спасението на други хора

Това пък специално е един акт на хуманност и на съпричастност с Вас - в България не се заплаща донорството, и това е единственият начин да се помогне на близките по някакъв начин, , за да не се чувстват сами и "разфасовани".

И да - трупът се разфасова точно в името на живота на другите хора.

Но -Ваш избор.

не сте искали, не сте дали.Оставили сте хората да се мъчат на диализа, изгорели, с големи белези да няма кожа да се присади, болни от катаракта, да седя слепи.

Никой не може да Ви принуди.

Спирам да Ви отговарям.

Разбрах гледната ви точка - за Вас сте си права.

Но разберете и това - черен пазар ще съществува дотогава, докато има откази за легално донорство и има дефицит на органи.Ако имаше достатъчно легални донори никой нямаше да ходи в Пакистан, нито пък щяха да режат дечица за да им извадят бъбреците.

Никого не обиричам на смърт...това е прекалено..нямате право да говорите така...да слагате присъди...медицината обрича на жалко съществуване тези хора и новата лъжа с донорството...това да не е филм-Франкенщайн ли е това...ще правим изкуствени хора.Срамота че говорите така...не сте го преживели-това е подигравка-живота на един човек не се оценява с жълти стотинки...вие бихте ли "продали"тялото на любимата си за стотинки...Жалко че има такива надъхани като вас, защитавате уж хуманна кауза, а не виждате престъпното отношение на хората ,които са задължени да спасяват човешкия живот.Защото се върви в грешната посока...но такива като вас не могат и не искат да разберат истината...тя е над вас-просто не можете да я достигнете с ограничените си изказвания.

Не, чакам просто да се включат пациенти на диализа, които чакат такива като вас, дето сте им отказали шанса да живеят.

Защото Вие, s-lady, със Вашия отказ, и с вашите безумни идеи за "разфасоване" ги обричате на смърт.

Това пък специално е един акт на хуманност и на съпричастност с Вас - в България не се заплаща донорството, и това е единственият начин да се помогне на близките по някакъв начин, , за да не се чувстват сами и "разфасовани".

И да - трупът се разфасова точно в името на живота на другите хора.

Аз не обричам никого на смърт.

Както не искам и на мен да ми пратят "катафалка" вместо линейка животоспасяваща.

А Живота си е мой,нали-

никой няма право да ми го отнема за сметка на други!

И не говорете за черен пазар...защото не се знае колко от тези тъкани и органи се изнасят директно в чужбина...за огромни суми...разкриха много престъпления на мафията в "бели престилки"И за ваше сведение бащата на моя съпруг е жив и той беше също против...ако може да се пита някой за донорство родителят е в правото си...да избере...волята на моя мъж беше такава...говорили сме и той беше против това...не смесвайте нещата и не разпалвайте омраза сред болните...органите няма да им помогнат и вие знаете много добре това. "Трупът се разфасова в името на живота на други хора"....чакайте пък вас да ви чуят....това е позорно,дори не е християнско.. нямам думи за вашето възпитание и морални ценности...Пази боже ако и медиците мислят като вас.! :)

"Трупът се разфасова в името на живота на други хора"- това не е реплика на Трихо, той просто цитира ваше изказване по-горе и изобщо не го употребява в съшия контекст. И аз съм лекар, както и Трихо, и напълно споделям гледаната точка, че трансплантациите спасяват нечий живот. Или поне го удължават, което за самият пациент и близките му не е малко. Ние не РЕШАВАМЕ, кой да има и кой не шанс да живее, но можем да разпознаем кой НЯМА шанс за това. За негова сметка обаче някой пациент, чакаш за трансплантация на сърце или бъбрек например може да получи шанс за нормален живот, точно това е идеята за трансплантацията. Разбирам , че в такъв трагичен момент да се говори с близки на пациент, който няма шанс да оживее, е много безсърдечно, погледнато отстрани. Но всъщност точно това е времето да се постави въпросът, по-късно е вече безсмислено. Има си строги изисквания и параметри за времето на органодонорство, и целта е точно това време да не се изтърве. "...медицината обрича на жалко съществуване тези хора и новата лъжа с донорството...това да не е филм-Франкенщайн ли е това...ще правим изкуствени хора." Не медицината- болестите обричат хората на това, а не медицината. Медицината, напротив, се старае да помогне, по един или друг начин. За съжаление понякога един живот се спасява за сметка на друг, но това не трябва да е причина за омраза към лекари, предложили органодонорство. Защото ако в този момент на отказ се получи така, че се срещнете със самият пациент, чакащ органа, може би ще преосмислите позицията си.

Защото ако в този момент на отказ се получи така, че се срещнете със самият пациент, чакащ органа, може би ще преосмислите позицията си.

Застани от страната на онзи,който не СА ИСКАЛИ да спасят-

после пиши.

Застани от страната на онзи,който не СА ИСКАЛИ да спасят-

после пиши.

Успокой се малко.Наистина шокът от загубата е твърде тежък и в момента на трагедията е трудно човек да сдържи емоциите и така или иначе регира болезнено.

Именно затова и в личните документи това трябва да бъде отразено.Така човек може да прецени в спокойна обстановка всички за и против и да вземе своето решение.

Сигурно има слабости и нередности в Бърза помощ, но да се твърди, че там в зависимост от интереса - оставят пациента да умре за да вземат органите е малко повече от пресилено.

Това трябва да са страшни изроди.

А и нали Господ решава кой ще умре, както в твоя случай, и те е върнал, или поне аз така разбрах твоята история.

Добре. Айде да поставим така въпроса /нали винаги има две страни?/ Ако се нуждаехте от трансплантация - изгорени сте и имате нужда от трансплантиране на кожа, бъбреците ви отказват и единствения вариант за да живеете е трансплантация на бъбрек, сърцето ви е зле и единственото решение е ново сърце и т.д. - бихте ли приели сърце, бъбрек, дроб, кожа от донор? Знаете, че човека е умрял. Или детето ви се нуждае от трансплантация за да живее. Бихте ли се съгласили да му присадят огран от починал човек?

Редактирано от emmi (преглед на промените)

Добре. Айде да поставим така въпроса /нали винаги има две страни?/

Ако се нуждаехте от трансплантация - изгорени сте и имате нужда от трансплантиране на кожа, бъбреците ви отказват и единствения вариант за да живеете е трансплантация на бъбрек, сърцето ви е зле и единственото решение е ново сърце и т.д. - бихте ли приели сърце, бъбрек, дроб, кожа от донор? Знаете, че човека е умрял.

Или детето ви се нуждае от трансплантация за да живее. Бихте ли се съгласили да му присадят огран от починал човек?

Аз - да, разбира се.

И на детето ми бих се съгласил.

Защо не ?

Органът си е орган.Дали е от жив или от умрял човек -все е нещо.

Алтернатива просто няма - или ти присаждат орган или умираш.

• 4 седмици по-късно...

Kакво значение има дали бил умрял или не :) Що за глупости са това.Спасяването на един човешки живот е бре хора,защо сте такива. Да обърнем въпроса-ами ако твоето дете се нуждае от жизнено важен орган и единствения начин е чрез трансплантация?Ще го оставиш да умре ли?За какво му е на човека в гроба органа. Аз много ще се гордея да изкарам някой от гроба.Аз като не мога поне той да се наслъди на живота за какво ми е да лежи до мене в гробището ;) Нека да не бъдем на принципа-НЕ Е ВАЖНО НА МЕН ДА МИ Е ДОБРЕ,А НА ВУТЕ ДА МУ Е ЗЛЕ.

• 1 месец по-късно...

Така си е. Даряването на орган не е никак трудно на пръв поглед, но може да бъде и сериозно решение когато става дума за бъбрек например. Все пак животът на донора също се променя завинаги.

• 4 седмици по-късно...

Теодора Джалева вече не е шеф на Агенцията по трансплантации

Изпълнителната агенция по трансплантациите от днес има нов директор – д-р Силви Кирилов – бившият директор на УМБАЛ "Александровска“, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Той сменя д-р Теодора Джалева, която заемаше поста от ноември 2009 г.

От здравното министерство не уточняват причината за рокадата, но изказват благодарността си към работата й.

Името на Джалева беше замесено в няколко скандала. Основно критиките идваха от пациентските организации.

От началото на годината Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания иска нейната оставка и тази на София Мутафчийска, директор на Фонда за трансплантации в чужбина.

"Мотивите за това са явното несправяне с ръководните постове, които заемат. В търсене на причина за тяхната зле свършена работа те търсят изкупителна жертва сред пациентските организации”, писаха в отвореното си писмо от организацията.

По техни данни за 2010 г. 9% от чакащите за трансплантация са починали, преди да получат лечение.

Тогава правителството реши проблема, като закри Фонда за трансплантациите в чужбина.

Новият шеф на Изпълнителната агенция по трансплантации ще бъде представен по време на Първата национална седмица на донорството, която ще се проведе от 6 до 12 юн

изт.

Дано е за добро!

интересно ми е колко време живее човек след трансплантация на бъбрек или на черен дроб

интересно ми е колко време живее човек след трансплантация на бъбрек или на черен дроб

Божа работа е.

След бъбречна - около 75 % от болните живяет 5 години и повече.

При чернодробната - над 90 % преживяват 5-тата година.

Божа работа е.

След бъбречна - около 75 % от болните живяет 5 години и повече.

При чернодробната - над 90 % преживяват 5-тата година.

благодаря, моля се на близките ми да не ме подлагат на такова мъчение, неща чужди неща в тялото си, а моите да ги зима кой ще, дано лекарите почнат да присаждат и стомаси че моя много обича да си похапва

благодаря, моля се на близките ми да не ме подлагат на такова мъчение, неща чужди неща в тялото си, а моите да ги зима кой ще, дано лекарите почнат да присаждат и стомаси че моя много обича да си похапва

Защото не си виждал пациенти с бъбречна недостатъчност и не знаеш каква мъка е няколко дни в седмицата те да лежат до един апарат, пречистващ кръвта от отрови. И да знаят, че без него те са пътници. Мисля, че алтернативата с бъбречна трансплантация е в пъти по-приемлива. За черният дроб- там нещата са още по-сериозни и спешни, защото няма аналогичен апарат, заместващ функциите на органа. Човек може да преживее само дни с чернодробна недостатъчност, ако не се извърши трансплантация.

Защото не си виждал пациенти с бъбречна недостатъчност и не знаеш каква мъка е няколко дни в седмицата те да лежат до един апарат, пречистващ кръвта от отрови. И да знаят, че без него те са пътници. Мисля, че алтернативата с бъбречна трансплантация е в пъти по-приемлива. За черният дроб- там нещата са още по-сериозни и спешни, защото няма аналогичен апарат, заместващ функциите на органа. Човек може да преживее само дни с чернодробна недостатъчност, ако не се извърши трансплантация.

виждал съм и двата случая, но това си е мой личен избор и се ужасявам , че въпреки него близките ми слушайки някой компетентен човек ще пренебрегнат желанието ми

МЗ ще плаща и за отхвърлен присаден орган на болниците

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще плаща на лечебните заведения не само за трансплантация, а и за отхвърлен присаден орган, обяви новият шеф на Изпълнителната агенция по трансплантации(ИАТ) доц. Силви Кирилов.

По време на откриването на кампанията Седмица на донорството в МЗ той беше представен пред журналисти.

„Предвижда се МЗ да плаща лечението в случаите , в които има отхвърляне на бъбрек до 10 хил.лв, до 25 хил.лв - за сърце, до 20 хил. лв. - за черен дроб“, обясни той.

Промени в наредба, които ще влязат в сила в началото на 2012г., ще позволят увеличаването на средствата, предвидени за трансплантации.

„Най-голямо е увеличението на средствата за трансплантация на черен дроб - с 25 хил.лв.“, заяви Кирилов.

Новият шеф на ИАТ отчете и дейността на агенцията до момента.

„От началото на тази година са извършени 8 трансплантации - 4 на бъбрек, 3 на черен дроб и една на сърце“, обяви Кирилов.

807 души, от които 14 деца, чакат трансплантация на бъбрек.

От трансплантация на черен дроб имат нужда три деца и 23 възрастни пациенти.

За трансплантация на сърце чакат 25 човека.

От трансплантация на бял дроб се нуждаят две деца и четирима възрастни.

Днес.бг

• 4 седмици по-късно...

Борислава Ананиева стана световна шампионка

Публикувано изображение

Борислава Ананиева спечели златен медал в дисциплината бадминтон на 18-те Световни летни игри за трансплантирани.

Така тя стана новата световна шампионка при девойките от 15 до 17-годишна възраст. 18-те Световните летни игри за трансплантирани се провеждат в периода 17-24 юни 2011 г. в град Гьотенборг, Швеция.

Българският отбор се състои от общо 9 участника - 3 деца и 6 възрастни с трансплантирани бъбрек, черен дроб или сърце.

Участниците ни ще се състезават в различни дисциплини като лека атлетика, бадминтон, тенис на маса и други.

Участието на българския отбор на 18-те Световни летни игри за трансплантирани е под патронажа на министър-председателя на България Бойко Борисов и се подкрепя от Министерството на спорта, Българска федерация по бадминтон, Български спортен тотализатор, генерал-майор проф. Стоян Тонев, д.м., началник на ВМА и Национална пациентска организация.

Вижте видео за Борислава и трансплантацията, която я е спасила:

http-~~-//vbox7.com/play:af4bcb76&ef=1

sportni.bg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.