Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трансплантациите - шанс за живот

139 гласували потребители

1. 1. Бихте ли дарили органите си след вашата смърт ?

• да
      68%
      95
    • не
      18%
      26
    • колебая се
      12%
      17

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

И аз бих ги дарила. Е, ще се моля да ме реанимират, ако се наложи, разбира се, а не да стоят три екипа с хладилните чанти за органите ми. Дълъг път май трябва да измине нашата държава преди нещата да се регламентират и координират до край и хората да са наясно с последиците от решението си. Не помня точно какъв беше случаят, но се коментираше за някакъв мъж, на когото не му бе направена трансплантация заради не знам какви си бюрократични пречки и беше изпуснат напълно съвместим орган. Ами дори не можах да повярвам, че е възможно такова нещо.

• Отговори 258
  • Прегледи 49,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

В парка Заимов до театър „Сфумато” ще бъде засадена розова градина в памет на всички донори у нас

16 октомври 2010 | 08:02 | Агенция "Фокус"

София. По повод Световния ден на донорството в парка Заимов до театър „Сфумато” ще бъде засадена розова градина в памет на всички донори у нас. В знак на почит към хората спасили човешки живот всички присъстващи ще запалят и свещичка. Създаването на градината е част от Националната кампания в подкрепа на донорството.

Засаждането на розовите храсти ще започне в 18 часа. Събитието се организира от Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по трансплантации, Български съюз на бъбречно трансплантираните с любезното съдействие на Столична община, Министерство на културата и „Бриколаж”.

Не мога да намеря нито един разумен и логичен аргумент в полза на едно решение да НЕ дариш органите си!

martinsi , а ти вярваш ли че ако Trichocephalus не знае ... няма кой друг да е по - компетентен по въпроса ? Все пак е учил за това , не да присажда органи ;) ... а медицина !

У нас има такива практики. Когато човек умре в болница, да не дава Господ, почват да разтакават близките и трябват сериозни пари за да вземеш тялото на покойника. Наскоро приятел се оплакваше че пръснал 300 лв за да прибере майка си. Преди години, когато дядо ми беше тежко болен и почти нямаше шанс да се оправи, познат доктор ни посъветва да го приберем навреме защото ако умре там ще трябва да платим сериозни суми. Кой ще ме предпази от недобросъвестни доктори (свят широк, хора всякакви, лично съм се убедил че повечето са свестни хора, ни има и гадове). Ранен си, лекар свързан с мафията те проверява, харесва си органите ти, убива те и съобщава на близките че си починал от раните. Както се казва ако има копаня ще се намерят и свине, ако има (а то има) как да се печели от донорство на органи то повярвайте ми, и мафиоти ще се намерят и недобросъвестни лекари.

Хаха, много филми гледаш. Доктор свързан с мафията, това направо кърти плочки. Сигурно са искали пари за аутопссията. Трихо, най-добре ще обясни. :)

O, изобщо нямам никакво намерение да се вкарвам сам в техните филми за мафии и т.н. като им обяснявам :) Всеки здравомислещ човек ще им отмине поста, махайки с ръка :)

• 3 месеца по-късно...

Донор дава шанс за живот на трима

Сърце и два бъбрека ще бъдат присадени

Публикувано изображение

Трима българи ще продължат живота си благодарение на донор.

Тази нощ в областната болница във Велико Търново 41-годишен мъж е изпаднал в мозъчна смърт. Неговите близки са дали съгласие да стане донор.

В Университетска болница „Св. Екатерина” в момента се извършва сърдечната трансплантация.

Двата бъбрека ще бъдат присадени през тази нощ в Университетска болница „Лозенец”. Това ще стане, след като бъдат определени най-подходящите реципиенти според клиничните показатели за съвместимост.

За съжаление черният дроб не може да бъде трансплантиран поради медицински показания, съобщиха от МЗ.

Това е първата донорска ситуация за 2011 г. През миналата година у нас имаше 20 донори и 67 трансплантации (48 бъбречни, 5 сърдечни и 14 чернодробни).

За първи път през 2010 г. бяха обменени и органи между България и Евротрансплант. Страната ни даде един черен и бял дроб, а в края на годината получихме един бъбрек.

изт.

Редактирано от Moira (преглед на промените)

И аз бих искала да помогна-ако недай си Боже се случи с мен нещо.

Бих искала да живеят други-ако аз не мога.

Фондът за трансплантация одобри 7 пациенти за лечение в чужбина

16 други присаждания ще се извършат у нас

Публикувано изображение

Фондът за трансплантация е одобрил седем пациенти за лечение в чужбина през този месец, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Общо разгледаните документи през януари са били 23. Експертите от обществения съвет към фонда са преценили, че останалите 16 пациенти могат да бъдат трансплантирани у нас, посочват от министерството.

В съвета участват специалисти като проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на университетската болница "Света Екатерина" в столицата, доц. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия във Военномедицинска академия, както и представители на пациентски организации.

Фондът за трансплантация работи от май 2010 г. За седемте месеца на миналата година са одобрени за лечение в чужбина 17 души, а са разгледани документите на 46.

Най-често пациентите се оперират в клиники в Италия, Франция, Германия и Австрия. Повечето кандидати са за трансплантации на бъбреци и костен мозък.

За операциите на 17-те одобрени пациенти от миналата година ще се дадат общо повече от три милиона лева, допълват от министерството.

изт.

Сержант с ново сърце от трети опит

44-годишният мъж от Казанлък изпраща абитуриентка напролет

Сержант получи шанс за нов живот от третия път. Хирургичен екип на болница "Св. Екатерина" под ръководството на доц. Боян Баев присади на 44-годишния Красимир Тодоров от Казанлък сърцето на изпаднал в клинична смърт мъж в болницата във Велико Търново. Това е третият път, когато викат съпруга ми за ново сърце и този път шансът беше на негова страна, обясни съпругата Лалка. Тя сподели, че им се обадили от болницата към 16 ч в четвъртък и трябвало почти веднага да тръгнат заради задължителните изследвания за съвместимост. Според медицинските правила сърцето трябва да се присади до три часа след като се експлантира. Екипът под ръководството на доц. Боян Баев успява да направи това на 62-рата минута.

Експлантацията стартирала около 6 ч под ръководството на д-р Димитър Кючуков. Малко след това започнало и присаждането на живото сърце. Сложната интервенция приключила към 12.30 часа. Лекарите ми казаха, че съпругът ми е приел добре новото сърце, вълнува се Лалка Тодорова, която работи като касиерка. Тя допълва, че 23-годишният им син и 18-годишната им дъщеря, която тази година е абитуриентка, също стискат палци баща им скоро да се прибере у дома.

Красимир имал проблеми със сърцето от 2002 г. вследствие на тежка бронхопневмония след грип. Постепенно здравословното му състояние се влошило и се наложило военният да бъде пенсиониран по болест. Потърси помощ при нас през 2006 г., разказа за "Стандарт" шефът на специализираната университетска болница по кардиология и кардиохирургия проф. Генчо Начев. Специалистите поставили пейсмейкър, за да подпомогнат работата на сърцето. През 2008 г. се наложило да се сложи втори пейсмейкър, който има повече функции.

В един момент обаче се оказало, че сърцето буксува сериозно и в средата на 2009 г. пенсионираният по болест военен е записан в листата на чакащите. Благодаря от сърце за високия професионализъм и човечността на целия екип от лекарите до санитарите, каза Лалка Тодорова. Тя допълни, че щом Красимир се стабилизира, ще потърсят близките на Валентин Никифоров, които въпреки голямата скръб намериха сили да спасят три живота.

изт.

Редактирано от Moira (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

На последно място сме по брой донори в света

Започва информационна кампания, френски специалисти ще отговарят на въпроси

Публикувано изображение

България, според статистиката на специалистите, е на едно от последните места в света по брой донори, като на 1 млн. души население се падат едва 2.85 души през м.г. Това обяви на нарочна пресконференция пред медиите д-р Теодора Джалева - директор на Агенцията по трансплантации, която изнесе лекция по темата пред медиците от Добричка област.

Тя добави, че на първо място по този показател са Испания, където за 2010 г. на 1 млн. души донорите на органи са били 34 души. Д-р Джалева обясни, че тази година стартира нарочна информационна кампания по проблемите на донорството, която ще върви между учениците в горните класове на училищата, съвместно с психолог.

"Донорството е изключително чувствителна тема. Тя трябва да бъде обсъдена вътре в семейството, за да не се стига до натоварване допълнително на близките на човек, който е починал" - каза д-р Джалева. Тя добави, че специалисти по френската агенция ще провеждат обучения на лекари от 2 болници в Пловдив, 2 в Стара Загора и тази в Сливен, а лекари от испанската агенция пък ще проведат обученията в останалите 15-16 болници в страната.

Директорката на агенцията подчерта, че по неофициални данни смъртността на болните на хемодиализа, чакащи за трансплантация е 28 %. За миналата година в страната е имало 6 донорни ситуации във варненската болница "Св. Марина", като 3 реални донора са реализирани именно в морската столица.

Само в листата за бъбречни трансплантации чакащите са 850 души, каза още д-р Джалева, като добави: "Хемодиализата не е живот, а вегитиране и бавна смърт". За миналата година направените у нас трансплантации са най-доброто от 15 години насам, каза още директорката на агенцията. Статистиката показва, че са направени 37 бъбречни трансплантации от починал донор, 13 - от жив донор, 5 са сърдечните трансплантации и 13 - чернодробните.

изт.

Трима с органите на полицейски шеф

Трима ще спаси загинал полицейски шеф. Черният дроб и бъбреците на бившия началник на МВР в Горна Оряховица Иван Милев (54 г.) ще бъдат трансплантирани и ще дадат шанс за нов живот на пациенти в София. Той постъпил по спешност във великотърновската болница на 8 февруари с диагноза исхимичен инсулт.

Два дни след това състоянието му тежко се влошило. Медиците го оперирали, но въпреки това починал. Д-р Кирова от реанимацията във Велико Търново каза, че са положени всички усилия да го върнат към живот, но инсултът бил много масивен.

Около 18 ч. днес близките на Милев са дали съгласие за донорство и тялото е докарано в София. Късно снощи започна операцията по присаждане на черния дроб във ВМА. Днес лекарите от Александровска болница ще извършат двете трансплантации на бъбреците.

изт.

• 3 седмици по-късно...

Закриват фонда за трансплантации в чужбина

Публикувано изображение

Фондът за трансплантации в чужбина ще бъде закрит, съобщи здравният министър Стефан Константинов. Той обаче обясни, че функциите му ще се поемат от други структури в здравеопазването и българи ще могат да правят трансплантации в чужбина.

"Имаше атаки от пациентски организации, че не са изпращани хора. Поради тази причина мислим да оптимизираме работата. Това значи, че той няма да бъде закрит, просто дейността му ще бъде прехвърлена към съществуващи в момента структури. Няма нужда да поддържаме някаква администрация, дори и минимална.

Имаме два фонда, които са за лечение на деца и за лечение на възрастни. Така че спокойно може всичката информация, която има в момента в този фонд, да бъде прехвърлена и парите също да бъдат прехвърлени“, посочи Константинов.

В първата структура ще се насочат всички пациенти, които са под 18 години, а във втората – останалите хора, предвиждат от здравното ведомство.

Промените обаче няма да станат веднага. До осъществяването им хората, които се нуждаят от трансплантация в чужбина, могат да продължат да подават документи за лечение във „Фонда за трансплантации”. След това документите им ще се прехвърлят към другите две структури.

Пациентите, които са одобрени за лечение от началото на съществуването на фонда до окончателното му преструктуриране, ще продължат да разполагат със средствата, които веднъж вече са получили.

„Проблемът с трансплантациите в чужбина не са парите. Проблемът е, че това са чужди държави, трябва да има донори, което знаете, че не е стока, която се поръчва в аптеката, че да я получим, трябва да има инцидент и трябва много бързо нашите хора да бъдат прехвърлени там“, изтъкна министърът.

„За мен голямото предизвикателство е да правим тук трансплантации и хората на място да получават тази услуга, а не да се чудим как да правим невъзможни неща", допълни той.

Фондът за трансплантации в чужбина беше създаден миналия май по настояване на премиера Бойко Борисов с идеята да се помогне за операциите на български граждани в чужбина, които не могат да бъдат трансплантирани в България.

Пациентски организации съобщиха, че администрацията на фонда миналата година е върнала неусвоени 4,7 млн. лв. от общо 5 млн. лв., отпуснати от правителството за присаждане на органи в България и чужбина.

изт.

Не мога да намеря нито един разумен и логичен аргумент в полза на едно решение да НЕ дариш органите си!

Веднага ти го давам-

когато Влади получи инфаркт,изпратили НЕОБОРУДВАНА линейка от Бърза помощ.

Съпругата му и синът му са му правили изкуствено дишане и масаж на сърцето до последно.

Линейката пристига без никаква апаратура,която да го спаси и върне към живота.

Лекарката просто казала:

"Ми ко да напрайм,умрял."

И когато пристигат в болницата,и него вече го няма-

като лешояди се събрали докторята при Ирина да я питат:

"Дарявате ли органите му?"

"Вие не го спасихте - органите му искате.НЕ!"

Веднага ти го давам-

когато Влади получи инфаркт,изпратили НЕОБОРУДВАНА линейка от Бърза помощ.

Съпругата му и синът му са му правили изкуствено дишане и масаж на сърцето до последно.

Линейката пристига без никаква апаратура,която да го спаси и върне към живота.

Лекарката просто казала:

"Ми ко да напрайм,умрял."

И когато пристигат в болницата,и него вече го няма-

като лешояди се събрали докторята при Ирина да я питат:

"Дарявате ли органите му?"

"Вие не го спасихте - органите му искате.НЕ!"

И какво ?

Защо си мислиш, че ако линейката е била "оборудвана" е щял да бъде спасен ? Какво разбираш под "оборудване" ?

Кое мислиш, че ти дава право заради мъката и манията ти да попречиш на други хора да живеят ?

И какво ?

Защо си мислиш, че ако линейката е била "оборудвана" е щял да бъде спасен ? Какво разбираш под "оборудване" ?

Кое мислиш, че ти дава право заради мъката и манията ти да попречиш на други хора да живеят ?

Линейка,която да може да помогне на човек,претърпял инфаркт.

Не ПРАЗНА линейка,разбра ли-линейката е била само с носилка,и апарат за кръвно даже нямала "лекарката".

Без нищо-не ги знам точно как се наричат уредите - за електрошок на сърцето,за подаване на кислород и т.н.

И аз бих постъпила също като Ирина-ясно ли ти е-

след такава гавра няма да разреша и аз да дам органите му!

Ако са направили каквото е трябвало - да.

Но да се подиграват с човешки живот-нищо не заслужават.

Лешояди.

Линейка,която да може да помогне на човек,претърпял инфаркт.

Не ПРАЗНА линейка,разбра ли-линейката е била само с носилка,и апарат за кръвно даже нямала "лекарката".

Без нищо-не ги знам точно как се наричат уредите - за електрошок на сърцето,за подаване на кислород и т.н.

И аз бих постъпила също като Ирина-ясно ли ти е-

след такава гавра няма да разреша и аз да дам органите му!

Ако са направили каквото е трябвало - да.

Лешояди.

Пикасо разбирам мъката ти,но по твоите думи преди да дойде линейката,човека вече е бил в клинична смърт,не се знае колко време?Но ако докторката е погледнала и видяла ,че няма рефлекси и зенична реакция,какво да направи?Просто е констатирала смърта.От това което описваш точно лекарката не е била виновна(не, че я защитавам,искам просто да съм обективен),а липсата на модерно обурудване в бърза помощ рефлектира върху всички ни като общество,защото инцидент може да се случи на всеки и е кофти да дойде неуборудвана линейка.

Редактирано от shumarov (преглед на промените)

.....

Лешояди.

Кой да заслужава ?!

лекарите ли ?

Според теб на кого са нужни тия органи ? На някой лекар в "бърз апомощ" ли ?

Компоти ли мислиш, че си прави с тях ?

Нали тия органи са нужни на хора като теб, като мен, на хора, които отчаяно се нуждаят от тях за да живеят.

А ти, с твоето "лешояди" ги обричаш на смърт.

Защо ги наричаш лешояди ?

С какво са заслужили болните на диализа, на тези с чернодбробен рак, на тези без роговици, та да им викаш лешояди ?

Кой да заслужава ?!

лекарите ли ?

Според теб на кого са нужни тия органи ? На някой лекар в "бърз апомощ" ли ?

Компоти ли мислиш, че си прави с тях ?

Нали тия органи са нужни на хора като теб, като мен, на хора, които отчаяно се нуждаят от тях за да живеят.

А ти, с твоето "лешояди" ги обричаш на смърт.

Защо ги наричаш лешояди ?

С какво са заслужили болните на диализа, на тези с чернодбробен рак, на тези без роговици, та да им викаш лешояди ?

Много добре знаеш за какво иде реч.

Не съм сложила всички под един знаменател.

Говоря за тези,които правят пари от това за своя облага-и за сметката на чуждото нещастие и чуждата болест.

Много добре знаеш за какво иде реч.

Не съм сложила всички под един знаменател.

Говоря за тези,които правят пари от това за своя облага-и за сметката на чуждото нещастие и чуждата болест.

Пари не знам някой да прави от чуждото нещастие , но виждам тебе, която нарече болните хора "лешояди", и че не заслужават да бъдат трансплантирани.

Мислех те за човек с душа, ама явно съм грешал.

Един бъбрек,моля

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2003/08/16/222566_edin_bubrek_molia/

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Ти прочете ли статията, от линка, който даде ?

Един от адресите, който ти дава възможност да прочетеш част от обявите, без да имаш потребителска парола, е http://organs4life.com/. Там например можеш да разбереш, че „здрав бял германец, кръвна група B-, би искал да продаде един бъбрек“ и при желание - да отговориш на публикувания e-mail. Според написаното - това е само една от стотината обяви, включени в специална база-данни. В секцията „често задавани въпроси“ се обяснява, че жив донор може да „дари“ бъбрек, бял и черен дроб, панкреас, костен мозък и кожна тъкан, без да има риск за живота му - което, повярвайте, не е съвсем така. И още - че мисията на сайта е „да помогне за преодоляване на бариерите, които пречат на хората, нуждаещи се от органи, да си ги набавят“.

и продължава :

Често обаче това им излиза скъпо - през последните месеци тук се разбра за няколко случая на хора с трансплантиран бъбрек в Пакистан, които са развили инфекции и са отхвърлили присадката.

И ромите, висящи пред Националния център по кръвопреливане са способни да разклатят твърдата ти убеденост, че страната ни е вълшебен остров, изолиран от престъпната дейност на покупко-продажба на органи. „Болна ли си, бъбрек ли ти трябва“, е първата реплика, която поддържан ром ти отправя минути след като силно си изрекъл вълшебната дума трансплантация. „Да речем“, отговаряш. „Ама имаш ли изследванията. Няколко месеца ще ти отидат за тях. После чак ще може“, съзаклятнически гледа той.

Или просто така ти се струва. Защото всички изброени дотук проектоаргументи за това, че страната ни реално е замесена в черния пазар на органи, на практика не значат нищо. Момчето, търсещо информация, може само да се интересува каква реакция ще постигне, а както в случая на сайта, така и в този на ромите може да става въпрос за добре (или недотам добре) планирана измама.

а най-важното е казаано малко по-долу, и то касае лично теб haidukpikaso , с твоето бездушие :

Тъжното е, че повечето от тези българи не просто са залитнали по ниските цени на операцията, а тя действително представлява единствен шанс за тяхното оцеляване. В тукашната листа на чакащи трансплантация на бъбрек са записани стотици хора, а донорите са единици.

С отказа на haidukpikaso, и с нейното презрение към тези болни хора, дето ги нарича "лешояди" , още един донор е бил загубен.

Заради тези откази има черен пазар, заради тези откази на хора като haidukpikaso се отвичат деца за да се режат в частниклиники в Пакистан, Израел и т.н., заради отказа и презрението на хора като haidukpikaso болните в България са обречени и се налага да ходят в чужбина.

Защото в БЪлгария официални донори просто няма.

И за болните няма никаквъ шанс, освен да се обърнат към мошенниците.

Ако haidukpikaso се беше съгласила да дари органите на починалия - поне двама болни са щели да бъдат спасени.

Ама тя, с нейното презрително "лешояди" ги е обрекла на смърт.

Горедееш ли се с постъпката си, а haidukpikaso ?

Спиш ли спокойно с мисълта, че си помогнала някой мафиот да стане милионер от продажба на органи, че някое дете да е убито заради бъбреците си , а двама болни на диализа са умрели заради твоя отказ ?

Сънуваш ли розови сънища, гушкаш ли си котката спокойна, с чиста съвест, че си предизвикала смърт и мъка на толкова хора ?

Незнам дали погледнахте коментарите под статията,аз съвсем отгоре отгоре попрочетох и погледнах коментарите и там има над 30 обяви за продажба на бъбреци срещу заплащане.Чесно да си кажа прилоша ми да чета млади хора на по 25-40 г. да МОЛЯТ някой да им купи бъбрека ,защото са в финансова безизходица.До къде я докарахме в тая държава,отвратих се тотално млади хора като мен да си продават органите.И се сещам за днешният ден 3 март и патриотичният рефрен "Българио за тебе те умряха" ,но се питам напразно ли беше та я докарахме до просешка тояга ,че и по зле?

Ти прочете ли статията, от линка, който даде ?

и продължава :

а най-важното е казаано малко по-долу, и то касае лично теб haidukpikaso , с твоето бездушие :

С отказа на haidukpikaso, и с нейното презрение към тези болни хора, дето ги нарича "лешояди" , още един донор е бил загубен.

Заради тези откази има черен пазар, заради тези откази на хора като haidukpikaso се отвичат деца за да се режат в частниклиники в Пакистан, Израел и т.н., заради отказа и презрението на хора като haidukpikaso болните в България са обречени и се налага да ходят в чужбина.

Защото в БЪлгария официални донори просто няма.

И за болните няма никаквъ шанс, освен да се обърнат към мошенниците.

Ако haidukpikaso се беше съгласила да дари органите на починалия - поне двама болни са щели да бъдат спасени.

Ама тя, с нейното презрително "лешояди" ги е обрекла на смърт.

Горедееш ли се с постъпката си, а haidukpikaso ?

Спиш ли спокойно с мисълта, че си помогнала някой мафиот да стане милионер от продажба на органи, че някое дете да е убито заради бъбреците си , а двама болни на диализа са умрели заради твоя отказ ?

Сънуваш ли розови сънища, гушкаш ли си котката спокойна, с чиста съвест, че си предизвикала смърт и мъка на толкова хора ?

Боже,ти не четеш изобщо-

кой говори за болните и нуждаещите се?

:speak:

Говоря за мафията!

Разбра ли-

за мафията!

Те са лешоядите!

И на кой съм помогнала а?

Влади беше мой приятел и съсед.

Но ти нищо не четеш!

При първа възможност Ирина,съпругата му, ще се регистрира тук-

за да спреш да говориш врели-некипели!

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.