Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трансплантациите - шанс за живот

139 гласували потребители

1. 1. Бихте ли дарили органите си след вашата смърт ?

• да
      68%
      95
    • не
      18%
      26
    • колебая се
      12%
      17

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Те тия нямат съвест ! ;)

Тях ги интересуват само парите и нищо друго.И какво печелиш като си дариш някой орган и нищо не получиш ???

Дали ще ти е по-добре да живееш примерно с един бъбрек + това, че не са ти платили за това 1 стотинка ;)

?????????

Ти ме потресе с това си мнение? Какво?! Искаш да получиш пари, след като /ако/ си дариш органите?! И къде ще ги харчиш?! Или може би ще си правиш запой с червеите...?!

Да приемем, че си говорил за чстично даряване /например костен мозък или бъбрек/. И пак ще поискаш пари за това?!

Не разбирам. Защо би си направил изобщо труда да го направиш?

Толкова е жалко, когато постоянно попадаме на хора, които мислят само за пари. А уж постоянно "критикуваме" онези, които живеят от облагите. Включително и ти се изказа неласкаво за онеи, които продаваъ органите. И какво се получи?! Противоречие. Това леко ми напомня на позната ни фраза - Крадецът казва: - Дръжте крадеца.

Безумно е.

Ако толкова искаш да препечелиш - има и други начини....

• Отговори 258
  • Прегледи 50,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ако мога да помогна на някого , по някакъв начин чрез дарение на органи БИХ ГО НАПРАВИЛ!По този начин ще спася някого чрез част от мен , той ще продължи да живее.Да ще даря органите си!

Британци, чиято платежоспособност рязко е намаляла в резултат на финансовата криза, продават органите се в интернет, за да погасят дълговете си.

Това разкрива в своя публикация вестник "Sunday Times".

Британските журналисти са провели собствено разследване, като са се включили в списък с потенциални донори, продаващи в интернет бъбреците си за над 25 000 фунта.

Един от "донорите" - 43-годишен шофьор разказал, че по този начин иска да изплати част от ипотеката си.

Други двама мъже признали, че искали да помогнат на нуждаещите си, но в същото време използвали този начин, за да решат финансовите си проблеми.

изт.

• 1 месец по-късно...

Увеличават парите за трансплантации

От 40 на 80 хил. лева ще стане субсидията за трансплантация на сърце в най-скоро време. Това заяви шефът на УМБАЛ „Св. Георги" доц. Божидар Хаджиев по време на днешното обсъждане на Националната програма за развитие на трансплантацията в България.

В момента за трансплантация на черен дроб се дават 50 000 лева и се очаква да стане около 70 000 лева, а присаждането на бъбрек ще скочи от 15 на 30 хиляди лева, допълни Хаджиев.

Според него центровете за трансплантация трупат загуби и затова трябва да има реално финансиране, за да се оправят нещата. ...

21 ноември 2009

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=437758

Когато става въпрос за трансплантации на органи, очевидно, проблемът не опира само до сърцата, черните дробове, бъбреците и т.н., които трябва да бъдат извадени от някой за да се присадят на друг, а се отнася и за въпросните няколко десетки хиляди лева, които ще трябва да плащаме, предвид че приходите на новоучредения Фонд за трансплантации към Министерството здравеопазването се формират и от държавния бюджет. В тази връзка, сега, бих искал да попитам, според Вас, на колко бездомни и отчаяни души в работоспособна възраст може да се помогне социално, психологически и с някаква обществено-полезна квалификация, така че да стъпят на краката си и да се ангажират не само в полза на себе си, но и на останалите, посредством въпросните 70 - 80 хиляди лева, които щели да харчат за трансплантация? На колко дечица напр. от ромски произход, които сега са принудени да обикалят систематично по кофите за боклук, може да се обезпечат необходимите условия на година за достойно израстване и образование, с въпросните десетки хиляди лева? Как мислите

В така оформената от теб тема каква е връзката с политиката?!?!

Ами прави впечатление, че цялото публично безумие под надслов „дарявайте си органите“ /все едно че става въпрос за кръв или нещо друго възобновяемо/ започна откакто се появи новото правителство и в т.ч. с участието лично на министър-председателя. Очевидно това е основен приоритет в тяхната политика, въпреки че то е като да Ви вменяват „умрете“. Защото е известно, че за да бъде качествен материала, то е необходимо да се взима от по-читави донори, а иначе, от онези, които умират от естествена смърт например, не става. От друга страна е пределно ясно, че ще си плащат онези, които могат да си плащат, докато намесването на държавния бюджет и т.н. служи единствено за заблуда, че е добре за хората или за обществото да се превръщат в донори на човешки органи

Все пак, ако смятате, че темата наистина е за подфорум „Всичко останало“, вместо за „Политика“, не възразявам

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=22815

Тук има доста стара тема с анкета. Хората се вижда, че биха дарили органите си без да има връзка с политиката това тяхно решение. Поне при мен е така.

Относно

От друга страна е пределно ясно, че ще си плащат онези, които могат да си плащат, докато намесването на държавния бюджет и т.н. служи единствено за заблуда, че е добре за хората или за обществото да се превръщат в донори на човешки органи

мисля, че е поредния евтин популизъм на правителството и в частност на Б.Б., който няма да доведе до реални резултати, а само се хвърля прах в очите на хората. Тук въпроса е елементарен за мен - или държавата ще плаща за всички или за никой. Не виждам по какъв критерий някаква комисия с някакви малоумници ще даде реална оценка кой човешки живот е по-належащ за спасяване или просто поредната корупционна схема се създава от самата държава.

Това с осигуряването на заеми от някоя банка също е простотия за мен. Аргументи всеки може да изсипе по една кофа защо е така, затова не мисля, че има смисъл да изреждам до болка познати неща.

И още нещо по темата.

http://dnes.dir.bg/2009/11/21/news5414002.html

Редактирано от algor (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Да бих дала органите си ако ми се случи нещо и нямам шанс да оцелея,защото ще дам надежда на друг нождаещ се човек и на неговите близки!

Не и по принцип.

Категорично обаче бих направил всичко необходимо за да не може да бъдат използвани за подобни цели ако умра изненадващо. Като минимум защото това сериозно ще намали шансовете ми изненадващо да умра...

• 3 седмици по-късно...

Някъде по-напред писах ДА - нека живеят други.

Снощи се борих и се бориха за живота ми в болница,само повтарях на майка ми:

"Ако си отида,спасете други,моля ви"

:)

"Не,не давам да те режат."

"Абе не ща у ковчег не разбрахте ли,каквото става от органите ми нека го вземат и спасят други.После ме кремирайте и разпръснете прахта ми над морето,което толкова много обичам."

категорично да все пак когато си отидем от този свят органите няма да ни трябват, но могат да помогнат на други и да си помечтаем за деня в който непопълнената последна страница на здравната книжка означава "съгласие", както трябва да е

Бих ги дарил без да се замисля дори. Те като аз си отлитам, няма вече да ми трябват. А по-другия въпрос дали се променя нещо у реципиента, най-вероятно да. Ние сме енергия, съвкупност между духовно и материално. Не може да се разглежда човешкото тяло като някакви резервни части. Всичко е по-сложно и сега за нас всичко е тамна Индия.

Ако мога да помогна на някого , по някакъв начин чрез дарение на органи БИХ ГО НАПРАВИЛ!По този начин ще спася някого чрез част от мен , той ще продължи да живее.Да ще даря органите си!

Да бих дала органите си ако ми се случи нещо и нямам шанс да оцелея,защото ще дам надежда на друг нождаещ се човек и на неговите близки!

категорично да

все пак когато си отидем от този свят органите няма да ни трябват, но могат да помогнат на други

и да си помечтаем за деня в който непопълнената последна страница на здравната книжка означава "съгласие", както трябва да е

и друг път съм се замислял върху това, - и да бих го направил !!! :)

но всъшност как става това, и как човек докато е жив заявява това свое желание - наистина не съм запознат.

ако някой знае какво трябва да се направи, моля да ни запознае тук в темата!

сигурно няма да съм единствения незапознат де...... :)

и друг път съм се замислял върху това, - и да бих го направил !!! :drum2:

но всъшност как става това, и как човек докато е жив заявява това свое желание - наистина не съм запознат.

ако някой знае какво трябва да се направи, моля да ни запознае тук в темата!

сигурно няма да съм единствения незапознат де...... :question:

Близките ти трябва да се съгласят след смъртта ти задължително, независимо какво си подписвал приживе.

"Не,не давам да те режат." Факт е че почти всички си отиваме "Срязани". Съдебния лекар те описва подробно и ако си мислите , че след това подрежда нещата обратно с внимание и сръчност.....Ще се разочаровате но не е така! Така или иначе ни окъцват, що да не подариш като можеш?!? Аз съм за даряването с 2 ръце!!!

Близките ти трябва да се съгласят след смъртта ти задължително, независимо какво си подписвал приживе.

значи никой не зачита моето желание така ли ??? :drum2:

само при нас в BG ли е така ???

абе ние сме е'ати държавата ...... :mad::huh:

неискам друг да решава вместо мен ,за каквото и да става дума ,било то и най близките ми..... :question:

Редактирано от kike (преглед на промените)

значи никой не зачита моето желание така ли ??? :drum2:

само при нас в BG ли е така ???

абе ние сме е'ати държавата ...... :mad::huh:

неискам друг да решава вместо мен ,за каквото и да става дума ,било то и най близките ми..... :question:

Е, предполага се, че най-близките ти са по-наясно от тебе ;)

Същото е като със "завещанието" - никой след смъртта ти не го зачита - достатъчно е да има някой недоволен наследник и твоето "завещание" отива на кино :)

Та с органите е така - могат да се вземат само ако писмено някой от твоите близки се съгласи.

По-миналата седмица имахме един случай, при който пациентът не беше подписал , че отказва да дарява органи в книжката си ( тоест би трябвало да е съгласен, щом не е против ), но пък жена му категорично отказа ......

Бихте ли дарили органите си след вашата смърт ?

Не се бях замисляла по този въпрос....изчетох и цялята тема

....да, определено бих дарила, каквото здраво е останало от органите ми.

на мен така или иначе няма да ми трябват на оня свят.

• 1 месец по-късно...

Е, предполага се, че най-близките ти са по-наясно от тебе ;)

Същото е като със "завещанието" - никой след смъртта ти не го зачита - достатъчно е да има някой недоволен наследник и твоето "завещание" отива на кино :)

Та с органите е така - могат да се вземат само ако писмено някой от твоите близки се съгласи.

По-миналата седмица имахме един случай, при който пациентът не беше подписал , че отказва да дарява органи в книжката си ( тоест би трябвало да е съгласен, щом не е против ), но пък жена му категорично отказа ......

Аз също не съм подписала в книжката си,но когато бях в болница и помолих нашите да дарят органите ми (ако отида при Господ) - те бяха категорично против.

Как да им втълпя че искам да помогна на други да живеят?

Не се получава,даже не искат и да ме кремират - което също е моето желание.

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Повечето.

Наскоро аз и брат ми обсъждахме тази тема с майка ни - ако нещо ни се случи, бихме си дарили органите. Както бихме дарили тези и на майка ми (опази боже) в подобна ситуация - не виждам смисъл иначе здрави органи, които могат да спасят човешки живот да прогниват в земята.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.