Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трансплантациите - шанс за живот

139 гласували потребители

1. 1. Бихте ли дарили органите си след вашата смърт ?

• да
      68%
      95
    • не
      18%
      26
    • колебая се
      12%
      17

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Повечето.

Какво значи "повечето" ? Публикувано изображение

Повечето органи ли ? Та ти не можеш да предположиш какво е състоянието на органите ти при евентуалната ти смърт....Плюс това да не си мислиш, че тук разсфасоваме труповете като в кланица и за всичко от тялото ти намираме приложение ?

За органно донорство се използват сърцето, черния дроб, бъбреците , пракреса и част от червата.Тоест -това са органите, които се взимат от все още неумрял пациент, който обаче е с мозъчна смърт - тоест тялото все още функционира, но мозъкът си е отишъл..

За тъканно ( трупно) донорство се използват костите, костния мозък,някои сухожилия, кръвоносни съдове, сърдечни клапи, части от кожата и роговиците.Тези тъкани се взимат след пълната смърт на пациента и то само, ако не са били увредени преди това от някакво заболяване.

Тоест -не всичко става за трансплантация и не самият пациент може да избере кое да се използва. няма и как да го направи, защото няма как в момента на смъртта му да се знае колко са увредени тези органи и тъкани.

• Отговори 258
  • Прегледи 49,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

чудно ми е ,защо близките трябва да решават при условие че приживе човек ясно заявява желанеито си че дарява органите си чрез донорство ??? :blink: само тук ли е така в BG ???? :speak: дори и ако е нотариално заверено ??? :blink:

чудно ми е ,защо близките трябва да решават при условие че приживе човек ясно заявява желанеито си че дарява органите си чрез донорство ??? :)

само тук ли е така в BG ???? :mad:

дори и ако е нотариално заверено ??? :speak:

Безгласна буква си и в смъртта.

И аз мислех за нотариално заверено,ама кой ли ме пита какво искам -

долу у черната земя и точка.

Все едно ще съм там под паметника - с органи или без,да бе да.

За тъканно ( трупно) донорство се използват...

За сега.

Не съм навит на мозъкът и половите органи.

Точно тези органи не стават за трансплантация поради спецификата на процеса.

Мозъкът -защото всъщност в него си ти, самият.По неговата се смърт се съди за смъртта на индивида.

Половите органи - няма как да стане.Да не говорим за моралните и религиозни причини.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

За сега.

Един от критериите за органодарителство е точно мозъчна смърт, т.е. мозъкът вече да е загинал /и без това той загива първи при нарушено кръвообращение/. Така че просто няма начин точно мозъкът да бъде дарен. А за половите органи просто не бях се замислял :cool: .

Ех без да искам дадох не :cool: после прочетох първия пост . Да бих си дал органите на човек който ще даря живот отколкото, да гният с мен в гроба.

законът тук е такъв...

Безгласна буква си и в смъртта.

И аз мислех за нотариално заверено,ама кой ли ме пита какво искам -

долу у черната земя и точка.

Все едно ще съм там под паметника - с органи или без,да бе да.

без коментар http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif :P:)

При инцидентите,преживени от мен съм получил толкова,че за мен е задължително дори доброволното безвъзмездно кръводаряване.Какво остава за даряване на органите,можещи да спасят нечий живот...

Обмисля се нова наредба, която да улесни присаждането на органи

21.03.2010 /ekipnews.com

Обсъжда се нова наредба според, която шест часа, след като пациент изпадне в мозъчна смърт неговите близки да бъдат повикани за даване на съгласие или несъгласия органите му да бъдат трансплантирани. По този начин ще се улесни процеса на присаждане на органи у нас, смятат специалисти. Според действащите в момента правила при такъв пациент не може да се пристъпи към трансплантация без знанието на неговите близки.

През последната година е нарастнал броят на извършените трансплантации у нас. За 2010 година досега те са 21, докато в началото на 2009 –та броят на извършените присаждания на органи е едва 6.

Според експертите българското законодателство по отношение на трансплантациите отговаря на европейското. Остават нерешени проблемите с липсата на наблюдение на пациента с присадени органи, но специалистите са оптимисти, че до края на настоящата година трансплантациите у нас ще нарастнат значително.

Да, бих. Май трябваше да се подпише декларация за това :yanim: Мисля, че е хуманно да дариш живот, когато губиш твоя.

• 6 месеца по-късно...

Европа ни даде за пръв път донорски орган

07:41 | 15 октомври 2010 / dnes.dir.bg

Със самолет от Мюнхен снощи на летище София пристигна дарен на страната ни бъбрек за трансплантиране.

Публикувано изображение

За първи път България получава донорски орган от Европа, той е предоставен от „Евротрансплант" и е на починала 34-годишна германка. При сравняване на първоначалните показатели се разбрало, че бъбрекът е подходящ за трансплантиране на българка на 37 години, съобщиха от болница "Лозенец", където ще бъде направена трансплантацията, предаде БНТ.

Жената от години е на хемодиализа и чака своя шанс. Животоспасяващата операция беше поверена на директора на болницата доц. Любомир Спасов. Неговият екип вече има над 65 трансплантации зад гърба си. И този път трансплантацията е завършила успешно, съобщи Спасов.

"Благодаря на доц. Спасов и неговия екип, както и на агенцията по трансплантацията, дай боже да има все повече бъбреци, за да се спасят повече хора, защото знам какво е 10 години, три пъти седмично по 4 часа на ден хемодиализа. Сега вярвам, че щастието ще ни се усмихне", заяви пред телевизия PRO.BG съпругът на оперираната Лили Генова - Иван Генов, който прекара нощта в болницата.

Това е втората операция на Лили, преди години организмът й отхвърлил новия бъбрек.

Първият бъбрек от „Евротрансплант", който бе транспортиран с полет на "Луфтханза", бе посрещнат на Летище София от директора на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева, съобщи КРОСС.

„Благодарение на неуморната работа на Агенцията по трансплантации и създадените контакти с „Евротрансплант" за първи път, след като ние спасихме два човешки живота в Германия и в Австрия, в момента Германия спасява човешки живот в България. Ние сме част от Европа и европейските институции имат доверие в държавата ни", заяви тя.

В „Евротрансплант" членуват седем европейски държави - Австрия, Белгия, Хърватска, Германия, Люксембург, Холандия и Словения. От началото на тази година страната ни започна успешно да си сътрудничи с организацията.

,През септември обаче избухна скандал в агенцията по трансплантации, след като от Синята коалиция поискаха оставката на Джалева заради сериозни нарушения. Те съобщиха, че според констатации от проверката на инспектората към Министерството на здравеопазването не са спазени изискванията на Закона за трансплантация на органи и тъкани. Осъществен е износ на органи от страната без представени разрешения - на ляв и десен бял дроб и черен дроб, без министерството да има договор с „Евротрансплант”, които са взели органите, и без лечебните заведения да са имали такива договори.

Министър Анна-Мария Борисова, която още беше на поста, заяви, че се прави проверка в агенцията. Оттогава обаче няма информация за резултати от нея, Джалева отрече да има нарушения и не напусна поста.

Междувременно депутатите отхвърлиха предложението да бъде възстановено информираното съгласие, изразено приживе за дарение на органи. Това стана при гласуването на първо четене на промени в Закона за за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

По повод на Световния ден на донорството утре в парка "Заимов" ще бъде засадена розова градина в памет на всички донори у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

И още една новина от днес, свързана с донорството, само че от Парламента ни велик :

Парламентът отхвърли предложението да бъде възстановено информираното съгласие, изразено приживе за дарение на органи.

Това стана при гласуването на първо четене на промени в Закона за за трансплантация на органи, тъкани и клетки, внесени от депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев, съобщи БТА.

С отхвърленото предложение се запазва сегашният принцип - органи да се даряват, ако няма заявено несъгласие приживе от починалия. Предложението на Тошев предвиждаше заявено съгласие приживе. Ако такова съгласие не е изразено приживе, депутатът предлагаше да се взема съгласие от близките на починалите.

От ГЕРБ изразиха позиция, че с промените за "съгласие приживе" се слагат прегради за донорството. Лъчезар Иванов посочи, че е работещ сегашният закон, който предвижда заявеното несъгласие. Много по-лесно за държавата ще бъде да се заяви несъгласие, защото хората, които не са съгласни да даряват, са по-малко, заяви той.

Настоящият принцип за "заявено несъгласие" беше определен от Мартин Димитров като "служебно решение, което държавата взима вместо гражданите". Той заяви, че трябва да има категорично "да" на дарителя на органи приживе или на неговите близки, а държавата трябва да информира гражданите, за да вземат своето решение.

Иван Костов пък посочи, че сега "широко отворената врата" за донорството е в полза на нелегалния бизнес зад граница.

Александър Радославов от левицата коментира, че е погрешно изказаното мнение, че ако се подкрепи активното съгласие, ще се попречи на процеса на донорството. Депутатът от Коалиция за България Евгений Желев заяви, че настоящият закон е приемлив за медиците и за гражданите, и не създава социално напрежение.

От ДПС също се застъпиха за действащия сега принцип за "заявено несъгласие". По думите на Тунчер Кърджалиев това е в полза на медицината. Той посочи още, че докато близките на починалия трябва да решат дали органите му да се дарят, се губи ценно време.

С отхвърлянето на промените се запазва настоящата практика липсата на изрично изразено несъгласие за даряване на органи да се приема като съгласие за донорство.

информация от dnes.dir.bg

Със самолет от Мюнхен снощи на летище София пристигна дарен на страната ни бъбрек за трансплантиране.

Браво на колегите ти Док ... дано и с пациента всичко де е наред !

А някой от вас да се е замислял че е възможно в тъмна нощ да ви причакат в глуха улица и да ви ударят ножа защото на някой ранен мафиот му трябва ваш орган? Навярно незнаете, но ако няма кой да използва даден орган той се продава по бързата процедура, защото органите не са телешки пържоли да ги сложиш във фризера. Отдавна се говори че в други страни по света има докторска мафия, убийци убиват клошари и самотни хора, а докторите продават органите им за пари. Кой от вас би искал да претърпи "случайна" злополука за да може мафиот да ви вземе органите и да ги изтъргува?

Не мога да разбера каква е връзката на последното изказване от AleksiiVrana с темата. На зададеният последен въпрос абсолютно всеки би отговорил, че не иска да се превърне в жертва на такъв тип престъпление, посегателство към здравето на човек. За това и недоумявам какво точно се цели с това изказване? Може би, че този орган идва от човек, който е жертва на такова престъпление ли, какво? И да, обществена тайна е, че наистина има такива групи, които се занимават с търговия на органи. Но тук новината е в положителен аспект. Нещо хубаво се е случило. Нека не го опорочаваме със задни мисли... винаги. Колкото до самата новина. Това е повече от чудесно. Скорошно оздравяване на оациента и дано приеме органа и оздравее напълно. Бих дарил органите си. Така или иначе, както беше написано, след като изрично не си заявил, че не искаш органите ти да бъдат дарени, то автоматично се превръщаш в дарител, което не е лошо. Все пак това е само физическа материя.

А някой от вас да се е замислял че е възможно в тъмна нощ да ви причакат в глуха улица и да ви ударят ножа защото на някой ранен мафиот му трябва ваш орган? Навярно незнаете, но ако няма кой да използва даден орган той се продава по бързата процедура, защото органите не са телешки пържоли да ги сложиш във фризера. Отдавна се говори че в други страни по света има докторска мафия, убийци убиват клошари и самотни хора, а докторите продават органите им за пари. Кой от вас би искал да претърпи "случайна" злополука за да може мафиот да ви вземе органите и да ги изтъргува?

Май много кримита гледаш-тук иде реч за съвсем друго.

Не говорим за убийства.

Не само кримита гледа явно :ph34r:

И "световната конспирация" чете и други работи

в тъмна нощ да ви причакат в глуха улица и да ви ударят ножа защото на някой ранен мафиот му трябва ваш орган?

А кой например би знаел че мой орган е съвместим с даденият от теб мафиот и би ме причакал за това ? :lol6:

Не знаеш само по колко показателя се изседват органите, че да се приеме стъпка към трансплантация.... Да не си мислиш, че всичко е като по научнофантастичните филми ? Взимаш резерва част и я присаждаш.

Не става тъй лесно.

А кой например би знаел че мой орган е съвместим с даденият от теб мафиот и би ме причакал за това ? :ph34r:

Не знаеш само по колко показателя се изседват органите, че да се приеме стъпка към трансплантация.... Да не си мислиш, че всичко е като по научнофантастичните филми ? Взимаш резерва част и я присаждаш.

Не става тъй лесно.

А вярваш ли, че има пълна съвместимост(изключвам близнаци), и че не се взимат хапчета за да не се отхвърли от имунната система, дадения орган\органи.Някои от показатели могат да се вземат съвсем доброволно - например ако ходиш да даряваш кръв.

Не вярвам, че на някой му трябват органи от пенсионер на 70години или мъртво родено бебе, затова предполагам, че всичките дарения идват от хора пострадали по начин по който позволява премесването - сам спомена, че не може да се чака много.

Сега, съгласен съм на хората с категория А и мощен мотор + на евентуалните спътници на него, това да е без съгласие.

Да се стараеш да си прав и здрав, но пострадаш и в болницата да гледат на теб като на парче мръвка, не е най-приятната мисъл докато още дишаш.

Искрено се надявам хората занимаващи с целия процес на даряването от-до да имат морал.

Редактирано от martinsi (преглед на промените)

Мисълта ми е, че всички бързате да се запишете като донори, без да си давате сметка че това ваше желание да помогнете може да доведе до обратен резултат. Не искам като се запиша за донор да треперя до края на живота си, че данните ми може да попаднат в ръцете на алчен мафиот който да си хареса органите ми и да ми устрои "злополука". Точно пък в бандитска държава като нашата да се надявам на нечия съвест и морал... Да решават роднините според мен е по добрия начин, твоите данни ги няма на достъпни места, и никой не може да каже със сигурност какво ще решат те. Ако са хора и имат съвест ще позволят.

Одобрявам трансплантациите,но все още не съм наясно със себе си дали бих подписала такава декларация ако я поискат от мен сега.

Бих,бих и пак бих ги дарила!Нагледах се на страдащи деца и хора по детските отделения!Не бих се поколебала нито за миг!Дори съм го заявила на близките си-ако недай боже нещо се слечи-да ме раздават!Тези неща трябва да са уредени предварително,за да не изпитват чуство на вина близките ни.

Мисълта ми е, че всички бързате да се запишете като донори, без да си давате сметка че това ваше желание да помогнете може да доведе до обратен резултат. Не искам като се запиша за донор да треперя до края на живота си, че данните ми може да попаднат в ръцете на алчен мафиот който да си хареса органите ми и да ми устрои "злополука". Точно пък в бандитска държава като нашата да се надявам на нечия съвест и морал... Да решават роднините според мен е по добрия начин, твоите данни ги няма на достъпни места, и никой не може да каже със сигурност какво ще решат те. Ако са хора и имат съвест ще позволят.

Мисълта ти е грешна, тъй като :

1.)ти няма къде да се "запишеш за донор"

2.)изследванията за съвместимост и т.н. се взимат два след мозъчната смърт на донора, а не преди това ==>тоест няма как предварително някой да те хареса за донор и да ти устройва злополуки.Няма никаква база данни за потенциалните донори - има само на реципиентите ( на тези, които чакат за донорски органи) тя е публична, разбира се - няма и как да е различна, след като чакащите са в пъти повече от тези,на които някой орган става за присаждане.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.