Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

100 работещи издържат над 83-ма пенсионери

Featured Replies

• Автор

Противоречиш си и още как. Очевидно е така, че отговарям за последно.

Не, не си противореча. Да, има работещи пенсионери. Фирмите ги набират поради няколко причини:1. Връзкарски истории. Все още ги има. Не го оспорвам.2. Понеже имат пенсия се намета с граждански договор и съответно им се плаща по-малко. за пенсионера е добре, защото му прикапва нещо отгоре освен пенсията. Така фирмата спестява доста от осигуровки.

Тези двете все пак отнемат места - независимо от причините.

Данъците колега се плащат от такива като мен и теб. Държавата се издържа само и единствено на тях. Производство и външни пазари няма. Младите хора едно 80% са неграмотни.

А ние отде ги взимаме тия пари, бе човек? Произвеждаме нещо, нали? Тоест има и производство и външни пазари. Може да са недостатъчни, но ги има.
  • Отговори 60
  • Прегледи 2,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Док ,кой млад човек ще бачка пазач за 340 лева ,хайде по-сериозно.В СОД няма пенсионери ,или са рядкост бивши полицай до към 50,повече са по училища или физическа охрана по обекти.

Ами докато има пенсионери, които са съгласни да работят за 340 лева - така ще бъде.

Кой луд работодател ще даде повече пари при положение, че има хора, съгласни на по-малко ?

Не е редно да си работил 40 години и те лишат от мизерната пенсия, защото си се хванал като нощен пазач, за да изкараш някой лев горница към сиромашкия бюджет. 

Липсата на работни места за хората в трудоспособна (според законодателството) възраст не е проблем на пенсионерите.

Пенсиите ще стават още по-мизерни, при положение, че няма млади хора, които да работят. Виждаш - 108 работещи издържат 83 пенсионери. Докато не се отпушат местата за младите - няма как да има пари за пенсионерите.

Аз много уважавам младите хора и съм убеден че само те могат да вдигнат страната на крака,но както писах вече-две интервюта,като кандидатите бяха с по 15 години по-млади от мен и...

Не може да се разчита само на младежките години !

Защо не се учат езици,защо не се учи за по-висока степен на образование,защо не се поддържа елементарна физическа форма/изисква се при мен/.

Нормално ли е,аз на 47 години да поддържам компютрите на целият екип/любителски,с помощта на Калдата,откъдето се уча 9 години вече./ ?

Нормално ли е да покривам нормативи по физическа подготовка,а колеги на по 30-35 години да изостават ?

Нормално е , след като никой от вас, пенсионерите не дава право и възможност на младите да се развиват.

Едно време, като си бил млад си имал стимул и място, където да придобиеш тези знания и умения.

Сега ТИ самият не даваш правото на някой млад човек да стане като теб.

Съжалявам, но това е положението - докато съществува това мислене, като твоето, а то е преобладаващото  - нямаме шанс ...

Заради това и самолетите за чужбина са пълни - всички млади бягат от тук и са абсолютно прави.

Тук ще останат само пенсионерите и циганите.

Първите доволни, че има дават някакви  пенсийки+мизерната заплатка си докарват приличен доход, а вторите - от помощи и кражби си докарват същия доход.

И всички ще живеете доволни , нали  ?

• Автор

Офф/Понеже темата е във всичко останало(flare - сигнална ракете, сигнален огън/пламък)

http://en.wikipedia.org/wiki/Lens_flare

Противоречиш си и още как. Очевидно е така, че отговарям за последно.Тези двете все пак отнемат места - независимо от причините.А ние отде ги взимаме тия пари, бе човек? Произвеждаме нещо, нали? Тоест има и производство и външни пазари. Може да са недостатъчни, но ги има.

Да, тези 2 неща отнемат работни места, но не са основна причина за безработицата. Производство и пазари имаме колкото да кажем, че нещо се прави. В България на повечето стоки фирмите се пишат дистрибутор, вносител, а не производител. 

Парите, които влизат в хазната са най-вече от данъци. За последното десетилетие те се увеличиха многократно.

работодателите ще бъдат принудени от обстоятелствата да им дадат добра заплата, да ги изпратят на курсове за квалификация, да им осигурят социални придобивки и т.н. за да ги задържат във фирмата си.

Сега, с назначените пенсионери - на никого не му пука за тези неща.

Не е това причината и начинът. Обстоятелствата твърде малко влиаят на нашенските "работодатели". Повечето от тях са скръндзи и ще предпочетат да закрият съответните дейности, вместо да наемат млади хора и да се охарчват за по-високи заплати и останалото изброено.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Ние хубаво си коментираме какво може да се направи, ама нали се сещате от кой зависят тези неща.Има много мерки, които могат да се предприемат, но никой не смее да ги направи, защото са непопулярни, както ги наричат.Ще дойде ден, в който и българите в България ще са добре, но дали ще го доживеем...

Док ако един учител бачка за 550 лева на месец,колко трябва да взима един нощен пазач?Това е ниско квалифициран труд ,заплащането се формира на база спецификата на длъжността.

Сефте чувам че човек на 47 е стар ,за да бачка  :) ,хората масово по света вдигат пенсионната възраст на 65 години.Сега това ,че в МО и МВР се пенсионираха  след 20 години е друг кахър,че и заплати накуп им дават.Сега вдигнаха възрастта на 25 години стаж

• Автор

Да, тези 2 неща отнемат работни места, но не са основна причина за безработицата. Производство и пазари имаме колкото да кажем, че нещо се прави. В България на повечето стоки фирмите се пишат дистрибутор, вносител, а не производител.

Не всяко производство е материално. Примерно, в София има маса софтуерни фирми, които работят изключително за чужди фирми и вкарват доста голям капитал в България. Както и да го погледнеш, парите от някъде трябва да идват. Не ги печатаме, щото сме във валутен борд. И сме далеч от Судан и Етиопия по глад. Значи нещо си работи там.

Не всяко производство е материално. Примерно, в София има маса софтуерни фирми, които работят изключително за чужди фирми и вкарват доста голям капитал в България. Както и да го погледнеш, парите от някъде трябва да идват. Не ги печатаме, щото сме във валутен борд. И сме далеч от Судан и Етиопия по глад. Значи нещо си работи там.

Да има софтуерни фирми, където се използват умни и кадърни момчета и им се заплаща ниско за труда, който извършват. Повечето от тях бягат в чужбина или накъде, където им се плаща повече.

Е, че тия едва ли имат повече от 4к работници(брой на тези с по-високи заплати - IT спешълите) на пълен трудов ден, колко осигуровки да внасят...да припомням ли че пенсионният фонд се формира основно или само от това. Доста пари се внасят от работещите българи в чужбина, но и те на влизат в нашите пенсионни фондове, пенсиите на тези хора(поне на работещите в страни извън ЕС, няма да се плащат от фонда в нашата държава)

Е, че тия едва ли имат повече от 4к работници(брой на тези с по-високи заплати - IT спешълите) на пълен трудов ден, колко осигуровки да внасят...да припомням ли че пенсионният фонд се формира основно или само от това. Доста пари се внасят от работещите българи в чужбина, но и те на влизат в нашите пенсионни фондове, пенсиите на тези хора(поне на работещите в страни извън ЕС, няма да се плащат от фонда в нашата държава)

данъците + осигурвките ми на месец са м/у 500 и 600лв - това е което ми се отдържа от заплатата. Отделно, работодателя заплаща сигурно още толкова. Знам, че има 2-3 фирми с общо около 1000 души работници, които са с подобни заплати. А в София има много фирми които заплащат високи заплати(за българския стандат) за програмисти.

Държавата не плаща навреме на НОИ осигуровките за държавните служители - няма на казвам и на каква база осигурява държавните служители - сами се сетете.

А за откраднатите пари от здравни осигуровки от Дянков не казвате нищо? Това пак са осигуровки (макар и за здраве). От този случай нататък аз като фирма нямам никаква мотивация да плащам пълни осигуровки за мене си и ги плащам на минималната възможна база. Колко още са постъпили така след този случай...

Щом пенсионера може да работи - нека работи. Това не пречи на намирането на работа на младите хора, защото както вече се каза - те не биха работили за толкова пари (щото са 'вишисти' и 'царе'). А занаят се 'краде' усвоява - дори и на минимална заплата едно време - аз така съм започнал.

данъците + осигурвките ми на месец са м/у 500 и 600лв - това е което ми се отдържа от заплатата. Отделно, работодателя заплаща сигурно още толкова. Знам, че има 2-3 фирми с общо около 1000 души работници, които са с подобни заплати. А в София има много фирми които заплащат високи заплати(за българския стандат) за програмисти.

От въпросните фирми колко мислиш че са с голяма бройка служители :D Тези с по-приличен брой програмисти и въобще IT, се броят на пръстите на ръката.

София и само София. Да - там всичко е централизирано и само там се плаща добре. А софтуерна фирма може да има и другаде, ама нали не е 'престижно'... После защо София била 2 милиона - и още повече ще стават - щом всичко се централизира там...

А иначе си прав - големите заплати ги плащат в София. А в провинцията малки, но много на брой заплати. Това е основната разлика...

Нормално е , след като никой от вас, пенсионерите не дава право и възможност на младите да се развиват.

Едно време, като си бил млад си имал стимул и място, където да придобиеш тези знания и умения.

Сега ТИ самият не даваш правото на някой млад човек да стане като теб.

Съжалявам, но това е положението - докато съществува това мислене, като твоето, а то е преобладаващото  - нямаме шанс ...

Заради това и самолетите за чужбина са пълни - всички млади бягат от тук и са абсолютно прави.

Тук ще останат само пенсионерите и циганите.

Първите доволни, че има дават някакви  пенсийки+мизерната заплатка си докарват приличен доход, а вторите - от помощи и кражби си докарват същия доход.

И всички ще живеете доволни , нали  ?

Аз не назначавам,за да имам думата млад или по-стар служител да има във фирмата.

Конкурсите са равнопоставени и се назначават спечелилите ги.

Заплатата ми е много над 340 лева,което означава че стимула го има,но както казваше един политик: "Материала е слаб ! ". 

...Пенсиите ще стават още по-мизерни, при положение, че няма млади хора, които да работят. Виждаш - 108 работещи издържат 83 пенсионери. Докато не се отпушат местата за младите - няма как да има пари за пенсионерите...

Док, не пенсионерите карат младите хора или да бягат в чужбина, или пък да не работят. В огромната си част, работещите пенсионери се захващат за работни места, които трайно са без мераклии. 

В един от коментарите стана дума за връзкарство при назначаването им - да, съгласен съм, че е така. Но по същия начин се назначават и млади хора - инженери, счетоводители, икономисти... И това не се случва само в провинцията, всички знаем това.

Във фирмата, в която работех до неотдавна, пазачите (външен изпълнител) са все пенсионери, предимно военни и/или полицаи. Работят на МРЗ, при това им се плащат с по няколко месеца закъснение. Вярно е, че и почти нищо не правят - нито нощни обходи, почти нулев пропускателен контрол в работно време и т.н.

И проблемът е, че няма абсолютно никакви мераклии за такава работа из средите на по-младите - предпочитат да кибичат по цял ден в някое заведение на чаша кафе, вместо да се хванат на 12 часови смени.

Почти нулев е и интересът в бюрата по труда, с чиято дейност също съм запознат предостатъчно добре. В никой случай не оправдавам работодателите, защото в масовия случай "все от един учебник са чели" и е чудо да плащат за неквалифицирана работа (не че за другата са се избили да плащат високи заплати) и лев над минимума по закон.

Има куп програми за хора до 29-годишна възраст, даващи поне за определено време (6-12 месеца в масовия случай) възможност за работа. Ама не се избиват да кандидатстват, въпреки минималните изисквания (цялата писмена хамалогия е съответния служител във фирмата). Ако пък някой се навие и се глави, то от него не чакай да ти свърши някаква работа, камо ли пък да прояви поне малко инициатива, дори и елементарно старание в работата си, нулев интерес и към усвояване тънкости в занаята - споделям факти от личен опит, при това натрупани за двуцифрен брой години, в които първата цифра не е 1... 

Далеч съм от мисълта, че сред младите липсват хора, на които им се работи - напротив, има много от тях, пълни с идеи, хора, на които им се работи, които искат да направят нещо запомнящо се. Но тук идва на дневен ред провинциалният начин на мислене на дребните началници и хооп, младежът хвърля молбата и отпрашва към София, Пловдив или Варна, най-често и към Терминал 2...

Едва ли е нужно да питам къде са обещаните от управляващите стотици хиляди работни места, защото отговор няма да получа. Съгласен съм, че статистиката е много повече от тревожна, да не кажа, че е и абсурдна. Въпросът е дали на някой, който би могъл да я промени в положителна посока, ще му дойде и до нея.

Всеки иска да получава добри пари,но колко имат нужните качества за това,всеки има някакви претенции но ,за да получиш трябва да покажеш умения,мотивация,усърдност и търпение все качества които липсват в повечето младежи.Ако аз съм работодател ще предпочета хора които ще идват на работа с ясната цел да я свършат качествено ,хора които няма да мрънкат ако им се наложи да останат няколко часа извънредно или м се наложи да работят на някой празник.

П.П. Работил съм на 2 места едновременно,като арматурист и нощно време в колата в СОД и съм пропуснал много ама много семейни празници,официални и т.н

Далеч съм от мисълта, че сред младите липсват хора, на които им се работи - напротив, има много от тях, пълни с идеи, хора, на които им се работи, които искат да направят нещо запомнящо се.

Да ама обикновено все го избиват на печалби от шоу(ритнитопковщина и други масови спортове, участия в шоута набиране на таланти, чалга певачество по заведенията, от тия които си показват задните части на голо по сцената, щото младежите с истински таланти са наистина малко на брой) . Никой, или сравнително малко, от тези не ще да копае и въобще да се занимава с нормална("скучна" и не особено добре платена) работа. Сам се сети, че въпросните професии, колкото и да са повече или по-малко добре платени, не произвеждат продукт с добавена стойност, а просто въртят готови пари и не допринасят особено, или никак, за пенсионната система.

Попрочетох мненията след моето и искам да посоча някои примери от фирмата в която работя, с което ще се опитам да обясня личната си позиция.Пример първи - работещ заварчик, военен пенсионер имащ и частен бизнес. Получава максималната за страната пенсия, немалка четирицифрена заплата и доход от магазина си.Пример втори - кранистка, от пет години пенсионерка, получава пенсия и заплата. За нейното място кандидатсва млада майка с две деца, но до там. Оставям на четящите да си направят изводите сами. Още като допълнение - под съмнение е, че държавата плаща здравните и пенсионни осигуровки на държавните служители, а само ги заверява на документи. По линията на тези два бюджета според мен не влиза нищо, а държавните служители у нас не са изобщо никак малко на брой. И последващият въпрос - защо са толкова ниски пенсиите и символичното годишно увеличение от 2-5 лева за замазване очите на пенсионерите, колкото да не е без нищо.

Заглавито на темата е обидно и неточно. Тези хора цял живот са плащали осигуровки, така че не им плащаме на пенсионерите, плащаме на тези, които грабят. Ето в това е въпроса:

А защо никой не коментира милионите лева раздадени за помощи, при неработещите роми и далаверите, които се правят там. 

Всеки иска да получава добри пари,но колко имат нужните качества за това,всеки има някакви претенции но ,за да получиш трябва да покажеш умения,мотивация,усърдност и търпение все качества които липсват в повечето младежи.Ако аз съм работодател ще предпочета хора които ще идват на работа с ясната цел да я свършат качествено ,хора които няма да мрънкат ако им се наложи да останат няколко часа извънредно или м се наложи да работят на някой празник.

П.П. Работил съм на 2 места едновременно,като арматурист и нощно време в колата в СОД и съм пропуснал много ама много семейни празници,официални и т.н

Е колко време ще работиш като хамалин, за да ти дойдат повече пари. Колко ще ти издържи организма. Аз по едно време работих на 3 места. Не си заслужава. Ако си работодател тук в България няма да може да изкараш по честния начин, това ти го гарантирам.

Заглавито на темата е обидно и неточно. Тези хора цял живот са плащали осигуровки, така че не им плащаме на пенсионерите, плащаме на тези, които грабят. Ето в това е въпроса:

Никой не казва, че не бива да плащаме на пенсионерите.

...Пример първи - работещ заварчик, военен пенсионер имащ и частен бизнес. Получава максималната за страната пенсия, немалка четирицифрена заплата и доход от магазина си.Пример втори - кранистка, от пет години пенсионерка, получава пенсия и заплата. За нейното място кандидатсва млада майка с две деца, но до там. Оставям на четящите да си направят изводите сами. ...

Да, извода ще си го направя сам, всъщност ми е готов от години - да е жив и здрав тоя пенсионер. А по темата за заварчиците не ми се и говори - бях затънал до гуша в търсене на истински заварчик, а не само на такъв с паспорт, ако и по TUV да е.

По втория пример - майка с две деца (акцентираш върху децата, затова и отговаря по този начин) не означава по никакъв начин квалифициран работник. 

А и изобщо не разбирам защо темата се развива в насока, изхвърляща пенсионерите от употреба. Това не само е вид дискриминация, ами и противоречи на всякакви чисто практически норми - има можещи и не можещи работници. Не искам да кажа, че един на работник на 65 години ще е работоспособен колкото тоя на 25 години, но първият в никой случай не е за изхвърляне - хората остаряват до голяма степен тогава, когато сами поискат това, не всичко е само физиология.

... щото младежите с истински таланти са наистина малко на брой...

Не, тук не става дума за таланти, поне не и в изкривения смисъл. Говорим за хора с мерак за работа и за такива, дето предпочитат да чакат "нещо по-добро", без дори да имат представа какво точно е то.

Съмнявам се, че броят на хората по света, които имат желание да работят, при положение, че прехраната им и тая на семействата им е обезпечена по друг начин, ще напират неудържимо към това. Но се налага да работим за прехраната си и не виждам нищо лошо в това един пенсионер да работи и да получава и пенсия. А и пенсията е резултат от десетилетия труд, защо забравяме това?

Не, тук не става дума за таланти, поне не и в изкривения смисъл. Говорим за хора с мерак за работа и за такива, дето предпочитат да чакат "нещо по-добро", без дори да имат представа какво точно е то.

Съмнявам се, че броят на хората по света, които имат желание да работят, при положение, че прехраната им и тая на семействата им е обезпечена по друг начин, ще напират неудържимо към това. Но се налага да работим за прехраната си и не виждам нищо лошо в това един пенсионер да работи и да получава и пенсия. А и пенсията е резултат от десетилетия труд, защо забравяме това?

В никакъв случай не съм го забравял, а и не съм писал за да противореча с нещо на коментара Ви. Вероятно е да не съм разбран правилно.

Да, възможно е, но принципно аз споделям мнението ти.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.