Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за температурата на процесор

Featured Replies

Аха добре.

Че то никъде не виждам лепенки на кутията  :cant believe:

Е тогава какво ти пречи да отвориш капака? Нали каза, че не може да видиш какъв е охладителя?

• Отговори 55
  • Прегледи 5,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Хъмм сега погледнах и в гаранционите условия не пише нищо да не се отваря. И като няма лепенка значи мога без последствия да го отворя? Ако отговора е да почвам да ровя за отверка и взимам фотоапарата. :)

Редактирано от filip1806 (преглед на промените)

• Автор

Мисля, че охлаждането не е това което трябва.

Ето HD снимки:

7630702N.jpg

7630703h.jpg

7630706J.jpg

7630707s.jpg

Значи отивам и им казвам да ми сложат оригиналното или друго по-мощно охлаждане?

Редактирано от filip1806 (преглед на промените)

Отиваш да си търсиш правата. Прочети внимателно гаранцията, може да си извадиш някои точни цитати на отделно листче хартия. Да му занесеш и доказателствен материал, за това какъв е охладителя на i7 (стандартния) и да го накараш съвсем безплатно да ти свърши работата като хората, защото в противен случай:

1/ Ще си търсиш правата в КЗП
2/ Ще публикуваш информация във форума на Kaldata и HardwareBG, кой точно сервиз те е метнал.

Ако представиш нещата спокойно и не го оставиш да каже й думичка ще е най-добре. Може да спечелиш и бонус безплатно обслужване до края на гаранцията. :D

Лично мнение :)

Това е като моето на i3-3220. Но всичко може да се изясни едва след сваляне на охладителя. Ако няма медна вложка, значи е сменено. 

Eто и как изглежда при i7 4790:

2014-09-27_183842.jpg

Но не съм сигурен, дали тия процесори не се доставят с различни типове охладители. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Пфф писна ми  от такива хора... Преди едни от друга фирма лъгаха и явно не попадам на хора които си вършат работата както трябва...

Знам, че за този процесор ще ми трябва Z дъно но нямам намерения да клоквам ( най-вече с това охлаждане сега :) ). То първоначално като ми дадоха предложените за компютър тук, беше с  Intel Core i7 4790 но реших да е Intel Core i7 4790К защото разликата в цената почти няма и този от магазина ми каза, че ще е по-добре с него.

Нямам възможност в близките 2-3 дни да го водя на сервиз затова явно ще си почива малко...

Значи е нормално?!

Вече малко се обърках.  :shock11:

защото интелския бокс е боклук, конструктивно е объркан... новите amd също. центално над процесора има дебел плътен блок с мижави ребра по периферията... идеята на такъв тип охлаждане е че там вентилатора не духа и не пречи да е плътно - даже по добре ще отнема температурата от процесора, но площта на ребрата на радиатора също е важна част от охлаждането. за реална работна площ на ребрата се смята само едната повърнина на реброто, а тия на тоя тип охлаждане са с много малка площ, освен това отгоре не са заострени или заоблени, което силно пречи на въздушния поток да влиза между ребрата... така че по ефективни са радиатори този тип:

product_large_39790.jpg

колко са ефективни се разбира като се задръстят, интелските като се задръстят остават чисти надолу по ребрата, този тип се напрашават и между ребрата - това означава че между ребрата влиза въздух и вкарва прах... като не влиза въздух няма прах...

fancpu_dust1.jpg

fancpu_dust.jpg

нормално е с това охлаждане така да работи процесора - същия бокс се слага и на целероните с 1 или 2 ядра, а там процесора харчи 2 пъти по малко ток и е с по слабо видео...

http://www.dekada.com/catalog/arctic-cooling-%D0%BE%D1%85%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80-alpine-11-plus-pwm7751150-p-1672.html този охладител е добър - за тая цена няма конкуренция...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Май нещата не са се променили много от тогава.

Въпросът е, че охладителя може да е със или без медна вложка. А това няма как да се рзбере без да се махне охладителя. Явно процесорите се доставят с различни типове охладители, но общото е, че до i3  те са с алуминиева основа, докато от i5  нагоре с медна.  Ако хванеш двата охладителя ще забележиш, че единия е доста по-тежък, а другия с по-тясна сърцевина и видимо по-разредени ребра, дори ако не греша са и по-малко на брой. 

Едно ми е интерено, с какви оборити върти перката при тези температури ?

Моя порц е доста слаб от твоя но никога не съм го виждал да вдига над 1500рпм.

п.п. моя няма медна фложка ;)

7630880.jpg

Редактирано от Илхан (преглед на промените)

Въпросът е, че охладителя може да е със или без медна вложка. А това няма как да се рзбере без да се махне охладителя. Явно процесорите се доставят с различни типове охладители, но общото е, че до i3  те са с алуминиева основа, докато от i5  нагоре с медна.  Ако хванеш двата охладителя ще забележиш, че единия е доста по-тежък, а другия с по-тясна сърцевина и видимо по-разредени ребра, дори ако не греша са и по-малко на брой. 

разликата е минимална, особено след като капачката (IHS - integrated heat spreater) на процесора е медна

разликата е минимална, особено след като капачката (IHS - integrated heat spreater) на процесора е медна

Ами не знам, но Интел специално за i7-4790К  казват 10 градуса надолу спрямо i7-4770K при еднакви честоти и напрежения. Дори охладителя да е такъв какъвто трябва, то от ясно по-ясно е, че има проблем. Термопаста няма как да е, защото тия охладители идват със заводска такава. Освен нещо при монтажа майстора да е сгрешил, да е махнал охладителя и да е сложил нова паста не както трябва. Друг вариант е калпава бройка на процесора, а защо не и някой "експериментален" с отлепяна капачка примерно. То когато някой друг ти прави нещата, в каквато и сфера да е това, никога не може да бъдеш сигурен, че тоя човек е работил коректно. Процесорът тротва, смъквайки и честота и напрежения в това студено време. А какво прави лятото? Отива при майстора и казва съмненията си. Не може процесор да тротва след 2 минути тест и 22 градуса околна температура в проветрива кутия с вкарващ и изкарващ въздух вентилатори. 

На К процесорите ребрата на стоковия кулер са извити.

Ето ти още една причина за измама :) А иди доказвай при PC  в гаранция, че са ти сменили охладителя. То лесно се доказва де, при положение че си демонтираш охладителя. 

Ето ти още една причина за измама :) А иди доказвай при PC  в гаранция, че са ти сменили охладителя. То лесно се доказва де, при положение че си демонтираш охладителя. 

На момчето сложеният кулер е с извити ребра.Едва ли някой ще се занимава да подменя тая (за мен) простотия като стоковия кулер-няма цена и няма възможности и едва ли са го сметнали да държи на напън при 4,4ГХз.Писал съм моето мнение на лични и не искам да ви занимавам главите с моите глупости.

На момчето сложеният кулер е с извити ребра.Едва ли някой ще се занимава да подменя тая (за мен) простотия като стоковия кулер-няма цена и няма възможности и едва ли са го сметнали да държи на напън при 4,4ГХз.Писал съм моето мнение на лични и не искам да ви занимавам главите с моите глупости.

Ами те хората тестове са правили. Точно при i7-4790K  има промяна при топлоотвеждането и точно тоя процесор не би трябвало да тротва без клок. Аз горе дадох една табличка от тестове на хора, дето са взели присърце тая работа, а не като нас да си чешат езиците и чоплят ноктите.  А кой може да се занимава с това, да сменя охладители...например аз мога да направя това с цел да заменя охладителя на мой познат с подобна печка, който се е престарал и е счупил някое краче на охладителя си. Причини за това много. когато аз за първи път си взех една конфигурация от фирма, те ме излъгаха с 80% от компонентите - половината бяха втора употреба, другата половина не тия, които бях поръчал. Дъното бе различно - по евтино. Процесора бе на по-ниска честота, Флопито бе старо и не работеше изобщо. Харда се раздрънча веднага и ми лепнаха един IDE,  макар че вече се бяха появили SATA. RAM паметта бе произведена 3 години преди да купя конфигурацията си и дори момчето като ми сменяше паметта по едно време, се учуди кой глупак ми е набутал тая памет. Аз му казах, че пак от тях съм я вземал и той млъкна. Това бе преди десетина години, но за има няма година ме отказа да се доверявам на "майстори". Затова се хванах в ръце и почнах да си правя всичко сам. А като навлезе и онлайн пазаруването, изобщо не ми пука за никакви псевдофирмички.

Хм,не съм го пипал (а и нямам амбиции),топлоотдаването-да са се сепнали и сложили по-свестен качамак под капачката,ама едва ли.Все пак ми направи впечатление,че държи по-нисък волтаж от 4770К.При все за мен кулерът няма да е достатъчен при товар на 4.4,но и не съм пипал проца,за да твърдя със сигурност.

Все се каня и аз да напиша нещо ...

Като чета, тук и в други теми, за температурите на процесора  - направо си мисля ...

Някой казват 25-30, други 40 градуса. На мойто процесор (Intel Dual Core T4400) темпиритурити са му се над 65 градуса. 70-80 че и башкъ. 

Ама си работи, не ми е мрънкал. Едно време - на джама - като дигнеше стотина и изключваше, ама с линукса се стабилизира.

Все се каня и аз да напиша нещо ...

Като чета, тук и в други теми, за температурите на процесора  - направо си мисля ...

Някой казват 25-30, други 40 градуса. На мойто процесор (Intel Dual Core T4400) темпиритурити са му се над 65 градуса. 70-80 че и башкъ. 

Ама си работи, не ми е мрънкал. Едно време - на джама - като дигнеше стотина и изключваше, ама с линукса се стабилизира.

20-30 градуса не са реални,ако не си зимата на терасата.40 гр при лек товар и 55 под товар-бива.Тези 65,70-80 са много.Общо казано.

20-30 градуса не са реални,ако не си зимата на терасата.40 гр при лек товар и 55 под товар-бива.Тези 65,70-80 са много.Общо казано.

И на мен това ми беше основната мисъл, ама ей го на ...

• 2 месеца по-късно...

Изчетох темата с интерес и реших и аз да питам за моя проблем.Процесора ми е същия ,а дъното е GIGABYTE GA-Z97X-GAMING GT.Отначало бях също със боксовия охладител,но i7 4790k иска охлаждане и взех ICE BLADE 200M DEEPCOOL CPU COOLER.Днес го поставих ,но когато пуснах аида теста за стабилност натоварване 100 процента температурите стигнаха отново 90-100 градуса и започна да троотва от 4 до 12 процента.Според вас да търся ли водно охлаждане или да ровя за друг проблем?Щях да забравя че hyperthreading е включен дали е възможно от там да идват проблемите?

Изчетох темата с интерес и реших и аз да питам за моя проблем.Процесора ми е същия ,а дъното е GIGABYTE GA-Z97X-GAMING GT.Отначало бях също със боксовия охладител,но i7 4790k иска охлаждане и взех ICE BLADE 200M DEEPCOOL CPU COOLER.Днес го поставих ,но когато пуснах аида теста за стабилност натоварване 100 процента температурите стигнаха отново 90-100 градуса и започна да троотва от 4 до 12 процента.Според вас да търся ли водно охлаждане или да ровя за друг проблем?Щях да забравя че hyperthreading е включен дали е възможно от там да идват проблемите?

Охладителя става ли горещ при тези температури?Ако не става, може да не е поставен правилно.Мисля че е малко несериозно на процесор за 600лв да сложиш този охладител.Според мен този охладител с две тръби няма да се справи с този процесор.

Ами при допир е топъл радиатора ,но не и горещ!А какъв охладител би ми препоръчал ти?

Сега погледнах волтажа при натоварване стига 1.4 и отгоре.Ако намаля волтажа на 1.2 дали ще има някакъв резултат?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.