Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова конфигурация за игри до ~ 3000 лв.

Featured Replies

CPU - I5-4670K - за игри този е достатъчен, на много места из нета казват, че i7 е overkill

CPU cooler - Noctua NH-D14 CPU Cooler - за какво ли е отключен процесор ако не да се overclock-не

Motherboard - GB Z97X-SLI / 1150 - поддръжка на SLI/CrossFire

PSU - CORSAIR Builder Series CX 750 Watt

VGA - ASUS R9 290-DC2-4GD5 х2 - съжалявам, че не е GTX 970, това е алтернативно предложение

RAM - Corsair DDR3 1600MHz 8GB 2x4GB DOMINATOR - 2 плочки за dual-channel

HDD - 3T SG SATA 6G/7200/64M

SSD - Samsung 120GB SSD 840 EVO - само 120, не мога да вместя повече

CASE - CM STORM ENFORCER W/SIDE WINDOW - с 3 перки

Общо : 3011,20 лв -> количка

П.С. До buildera_ съжалявам, ако съм те нагрубил по някакъв начин, не съм имал намерение да те дразня, останах с впечатление, че водим дискусия.

Редактирано от EvilMcDarkness (преглед на промените)

• Отговори 157
  • Прегледи 13,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да сложиш кутия от 80 лв. на конфигурация от 3000 лв. е меко казано смешно...

Идеят беше,че тази кутия е доста добра според цената си,а може ли дс ми обясниш каква е разликата с някоя от 150?Вместо да потрошиш 200 лева в кутия,с която няма да видиш никаква разлика с тази от 100,става 100 заради допълнителния вентилатор,за тези пари ето това е моето предложение с грозната кутия количка : http://nikem-bg.net/cart/48235p1r46712p1r52485p1r49838p1r46935p1r3040p1r2113p1r2103p1rf.html

С плочки 1600mhz за  233лева, как да вместиш ссд по-голямо от 120гб.

3 бона за компютър с I5 звучи малко странно, ако беше 1500-1800-да.

Ето едно предложение,а този процесор,според мен съвсем спокойно ще си хване 5 гигахерца на вода...Можете да вземете и другото предложение,но нямате можете да клокнете процесора с бокса,колкото този с вода...

Едно предложение за 2600лв. с монитор!

GB Z97MX-GAMING 5 / 1150

Intel CPU Core i7 4790K (1150/4.0GHz/8MB)

Noctua NH-D14 CPU Cooler

G.SKILL 2x4 Ares 1866M C9 1.5 F3-1866C9D-8GAB

ADATA SSD SP920 128GB

1T SG SATA 6G/7200/64 /3Y WARR

GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD

FD DEFINE ARC MINI BLACK

Super Flower Golden Green HX, 500w, ATX 2.2, PFC Activе

LED IPS LG 23", Wide, Full HD, DVI, HDMI, 23MP65HQ, Черен

Давам така компонентите, понеже не мога да тагвам линковете от телефона!Процесора е от плесио ,както захранвенето и монитора от емаг от тези магазини доставката е безплатна, всичко останало е от никем.

CPU - I5-4670K - за игри този е достатъчен, на много места из нета казват, че i7 е overkill

CPU cooler - Noctua NH-D14 CPU Cooler - за какво ли е отключен процесор ако не да се overclock-не

Motherboard - GB Z97X-SLI / 1150 - поддръжка на SLI/CrossFire

PSU - CORSAIR Builder Series CX 750 Watt

VGA - ASUS R9 290-DC2-4GD5 х2 - съжалявам, че не е GTX 970, това е алтернативно предложение

RAM - Corsair DDR3 1600MHz 8GB 2x4GB DOMINATOR - 2 плочки за dual-channel

HDD - 3T SG SATA 6G/7200/64M

SSD - Samsung 120GB SSD 840 EVO - само 120, не мога да вместя повече

CASE - CM STORM ENFORCER W/SIDE WINDOW - с 3 перки

Общо : 3011,20 лв -> количка

П.С. До buildera_ съжалявам, ако съм те нагрубил по някакъв начин, не съм имал намерение да те дразня, останах с впечатление, че водим дискусия.

Да, дискусия е добре казано, но преувеличено. Все пак ми направи забележка, че човека искал конфигурация до 3000 лева, а не съвети. 

Но аз така като гледам въвеждащия му пост, то той иска точно съвет. Не е определил нито точна цена, както изглежда, нито пък как ще действа. Споменава се за 2000 лева и после ъпгрейди, както и цена 3000 без ъпгрейди. Определено има и още варианти освен тия двата. 290-ката е хубаво нещо, ама когато я продаваха за 600 лева преди 2 седмици. Сега просто не си заслужава. И ще кажа причините или по-точно предимствата на GTX970. Първо, за мен това е наличието на DSR функцията, която скалира игрите на по-висока резолюция (до 4К) и след това извежда картината като нормален FullHD  сигнал, но с доста по-високо качество и детайлност. Сравнено с AA при много игри, DSR e  за предпочитане, още повече че има и заглаждащ филтър от 0 до 100%, което е и интересното на цялата работа. Защо? Ами защото има хора, които не обичат замазана картина, а предпочитат резкостта. Други пък искат обратното, трети нещо по средата. 

Второ интересно нещо при GTX970  е поддръжката на MFAA,  която на практика изразходва около 2 пъти по-малко ресурси от MSAA  и 2xMFAA  би трябвало да се равнява на 4хMSAA. Това не е за пренебрегване, защото много игри стават с добра картина за игра едва при 4xMSAA,  но това гълта и повече ресурси. 

Трето немаловажно, е поддръжката на H.265, което позволява качествен стрийминг с по-нисък трафик. Добавям и възможността на запис на видео чрез Shadowplay, което за геймъра, а и не само за него, си е едно много голямо улеснение.  Адаптивната вертикална синхронизация е една много хитра опцийка, която те избавя от постоянно спадащите кадри при включен VSinc. И да не забравя едно от най-важните неща при тия карти - поддръжката на G-Sinc. Всеки, който иска гладка картина с малко кадри, ще оцени това. Разбира се, трябва и монитор, поддържащ G-Sinc,  а те не са евтини. Освен това са и с TN матрица. Все пак, който иска да играе отлично, ще си купи и такъв монитор. Тогава няма да е важно дали с 40 или 60 фпс се играе, защото изглежда почти еднакво. И няма да се търсят 60 fps,  а 40. Това означава, че новите игри и да се влачат, пак ще изглеждат добре и ще се играят добре. 

Друго предимство специално на GTX970  е много ниския шум, не толкова голяма консумация за възможностите на картата, както и добрия клок, който на тоя етап без увеличение на напрежения и TDP, я изравнява със стокова GTX980. Надявам се да излезе чалъм и за увеличение на TDP  с модифициране на BIOS. Тогава печалбата ще е още по-голяма. 

И между другото, всички сайтове дават 9.9 или 9.8 оценки за картите GTX970,  само Ганьо се намира да търси кусури, за да не си вземе тая карта. 

Тия i7 процесори на сокет 2011 са пълна набутка - това е компютър за ИГРИ не за видео рендъринг или професионални апликации. i5 е напълно достатъчен, най-много един XEON E3 1231V3. От вграденото графично дъно никаква полза, защото той не е стриймър.

970GTX е напълно достатъчна, особено ако се купи дъно със SLI - когато се омаломощи картата се купува още една за SLI и готово.

Човека го познавам - не клоква. Всички предложения със отключен множител и скъпи охлаждания са пари на вятъра. За начало може с боксовото, ако е шумно винаги може да се купи ново.

DDR4 също е пари на вятъра за моментните цени.

От кутии и захранвания не разбирам.

SSD най-добре 240GB защото с размера на модерните игри 120 за никъде няма да стигнат.

Само за SSD  съм съгласен с теб. Не си прав за процесора. Xeon E3-1230V2 не стига и то с доста, дори клокнат на 3.65 GHz  с 4 работещи ядра, което го изравнява с v3. На GTX970  и трябва и леко клокнат процесор i5. Ето ти три клипчета, които качих току що. Правих вчера цял следобяд, за да обясня някои неща на хора като теб, дето смятат процесора за маловажен. Тия са с Crysis 3. Направих и с DIRT Showdown, но тях ще кача друг път. След малко мисля да покажа и как реагира Far Cry 3  на промяна честотата на процесора.

Ето Xeon E3 1230v2  на 3 GHz   с изключен TB и включен HT:

3.3 GHz:

с клок на 3.65 GHz:

Тая игра иска още честота. А това е само един малък отрязък от всичко. 

При DIRT Showdown  спъването е още по-явно, макар че там кадрите са си доста и дори при по-ниска честота на процесора се хващат 60 минимални. Не така е при Far Cry 3 обаче. 

И на неразбралите да кажа, че в първия случай минималните кадри са 49, във втория 57, в третия 60. Максималните са без значение. 

И още нещо за боксовите охлаждания. Аз за сефте чух моя бокс на Xeon-а да вдигне обороти при игра и то точно при правене на тия тестове с Crysis3. Причината бе, че процесора спъва картата на някои места. Точно там той почва да се товари много, а картата леко отслабва. Въпреки всичко държи 70 градуса и това влияе на охлаждането на процесора. С бърз процесор, който не се товари на макс, това ще бъде избегнато. Вместо това картата ще се товари, а от там и няма да се чува нищо, щото тия GTX970  не се чуват. 

ПП: Набързо пуснах и Xeona без HT и без ТБ, но му лепнах максималния множител 35 за 3.5GHz, та да не е хептен беззъб. Това отговаря на някой мижав хасуел за 300-340 лева в зависимост от пиримоцията. 

46 минимални, доста често дроп...няма за какво повече да пиша тук. Кой разбрал, разбрал. Мен ми писна да обяснявам.

Все пак ето и малко продължение за тия, на които още не им е ясно колко зле са 4 ядра за GTX970:

Обърнете внимание как процесора полудява и в двата случая. Как видеокартата (GPU1) се товари наполовина понякога и колко е голяма разликата в кадрите между 4 ядра на 3.5 GHz  и 8 трейда на 3.65 GHz  при нормална работа на Xeon-a. Ако някой иска още доказателства за това, как i5  за тая карта вече е на нивото на i3 преди време за подобни карти, да казва. И който иска да играе Crysis 3  с 30  fps, нека взема i5  за 300 лева. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

И с какво ще я комбинираш тая карта без да надвишаваш бюджета?

А към горното предложение на  КОЛЕЦ,   как стои въпроса с охладителя на процесора? Не съм следил тая архитектура напоследък, но преди време процесорите макар да се водят BOX,  бяха без охладители. 

http://nikem-bg.net/computer-components/CM-HYPER-212-EVO - за 55 лв ще му реши генерално проблема с охлажднето на този етап. След това ако иска може да сложи през пролетта още една перка на Ноктюа с голям дебит и освен това е тиха и ще си реши генерално проблема с охлаждането и за през лятото

Пак промених конфигурацията защото видях една малка грешчица:

ASUS Z97-AR /Z97/1150

I7-4790K /4.0G/8MB/BOX/LGA1150

4X4G DDR3 2400 GEIL EVO LEGGERA

3T SG SATA 6G/7200/64M 3Y/WARR

INTEL 240GB SSD 730 933255

CM 690 III ATX BLACK CM 693

CORSAIR RM 750W RM750 80 PLUS Gold Modular

CM HYPER 212 EVO

Обща стойност - 2 962.08 лв. с ДДС

Количка+Поръчка

Надявам се искрено да съм угодил и на най големите си критици които твърдят че правя неб*лансирани конфигурации с горепредложената от мен.

Редактирано от КОЛЕЦ (преглед на промените)

Колец  имам само едно питане относно SSD  диска. За какъв чеп му е да се изръси със 350 лева  и да има мизерните 240 гигабайта ? Не е ли по-разумно  да  вложи тая сума примерно ей така  и да има страшно много място за сторидж и един от най бързите SSD  дискове на пазара.

Samsung 120GB SSD 840 EVO SATA 6Gb/s

Обща стойност - 347.64 лв. с ДДС

И може да замени предложеното от теб дъно със това  без да усети разликите изобщо ,като ще икономиса 70 лева които може да вложи във каквото си поиска друго.

ASUS Z97-P /1150

Обща стойност - 202.65 лв. с ДДС

И от кутия може да се икономиса някой лев като се замени със :CM N600 BLACK/USB3 X 2 /NO PSU или CM SILENCIO 650 PURE  които са прекрасни кутии  и  ще може да сложи във тях който си пожелае  охладител,водно и тн. чарколяк.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Колец  имам само едно питане относно SSD  диска. За какъв чеп му е да се изръси със 350 лева  и да има мизерните 240 гигабайта ? Не е ли по-разумно  да  вложи тая сума примерно ей така  и да има страшно много място за сторидж и един от най бързите SSD  дискове на пазара.

Алка,ЕВОто 120ГБ нито е от най-бързите,нито от най-качествените,нито от най-евтините.250+ гиговите дискове са по-бързи и не се пълнят толкова лесно.Та,ако ще да е гарга,то да е рошава.Аз лично бих препоръчал RAID0 на два 120/128ГБ или Самсунгер 256ГБ 840Про.

Вие май не осъзнавате ,че за тия пари може да се купи прекрасен  геймърски компютър + 144 херцов геймърски монитор + мишка,клавиатура и слушалки !!! Изчакайте малко да се появи пусналия темата  тия дни  и да каже   нещо хванало ли му е окото или само си е чесал клавиатурата.

Лично за мен и 250 GB SSD  ще дойде малко, защото само от STEAM имам 72 инсталирани игри и още 25 неинсталирани. Да не говорим за другите игри в Origin. Само един Thief  ми заема 24 GB, a CoD Ghost 29 GB. Ако сложите и за вина 30 GB, то не остана място на самсуняка. И проблемът тук е, че една игра се тегли часове от STEAM,  а дори да е някъде на харда, инсталацията също отнема доста време понякога. Не може човек да си позволи като му се доиграе игра, да губи цял ден за инсталация. Ами ако утре вече не му се играе тая игра? Аз на ден пускам по десетина игри поне, докато нацеля какво изобщо ми се играе и дали ми се играе. 

Билдер ти сега със какъв диск си ? Айде да ви видя как ще си купите 1 ТБ  SSD   и тогава да говорите.  Той да не е на норма  ,че да гони  минути за инсталация ? Как пък 20 години не  мрънкахте  колко са бавни дисковете и като излязоха тия  SSD   взехте да  разбирате много от скорости :) На 3 ТБ хард се ловят  100 игри  които няма да ги изиграете  докато сте живи.

И може да замени предложеното от теб дъно със това  без да усети разликите изобщо ,като ще икономиса 70 лева които може да вложи във каквото си поиска друго.

ASUS Z97-P /1150

Обща стойност - 202.65 лв. с ДДС

И от кутия може да се икономиса някой лев като се замени със :CM N600 BLACK/USB3 X 2 /NO PSU или CM SILENCIO 650 PURE  които са прекрасни кутии  и  ще може да сложи във тях който си пожелае  охладител,водно и тн. чарколяк.

И защо да заменя дъното като другото е по добре направено и с доста по качествени части?

Кутията - Не съм фен на евтините и гадни за работа кутии в които всичко трябва да се сгъчка на нищожно малко място и освен това не остава място за мениджиране на кабелите.

Предлагам на автора на темата конфигурация с 2 ССД в Raid0 както е написал по горе колегата.

ASUS Z97-AR /Z97/1150

I7-4790K /4.0G/8MB/BOX/LGA1150

4X4G DDR3 2400 GEIL EVO LEGGERA

Samsung 120GB SSD 840 EVO SATA 6Gb/s 2 бр конф' в  Raid0

CM 690 III ATX BLACK CM 693

CORSAIR RM 750W RM750 80 PLUS Gold Modular

CM HYPER 212 EVO

Обща стойност - 2 913.87 лв. с ДДС

Линк за количката

Относно монитора - след като той не влиза в конфигурацията на машината нека да разгледа ето този Делл:

http://pcshop.bg/Monitori/Dell-UZ2315H-UZ2315HB

http://computer-store.bg/monitori/dell-uz2315h

Доста приличен монитор е определено.

Билдер ти сега със какъв диск си ? Айде да ви видя как ще си купите 1 ТБ  SSD   и тогава да говорите.  Той да не е на норма  ,че да гони  минути за инсталация ? Как пък 20 години не  мрънкахте  колко са бавни дисковете и като излязоха тия  SSD   взехте да  разбирате много от скорости :) На 3 ТБ хард се ловят  100 игри  които няма да ги изиграете  докато сте живи.

Опа :) Аз игрите по принцип никога не изигравам докрай, защото в 90% от случаите ме дразнят последните нива, където може да загубиш и месец. Затова играя до предпоследното и...пак отначало ако се налага. А и повечето игри които играя, са свързани с въртене на едно място, обикновено автомобилна писта :P А мога да се похваля, че повечето известни писти ги зная наизуст, с каквато и кола да ме хвърлиш там.

Но с SSD  случая е по-специален. Колкото и да е, 10 игри ще се инсталират на 250 GB,  а това в повечето случаи е достатъчно. Но 120 GB  са прекалено малко и постоянно ще трябва да се трие нещо, за да се инсталира друго нещо. В крайна сметка за 3000 лева не бива да се скъпи човек, щото това ще е за негово улеснение.  

Ако изобщо е добре от нещо да се икономиса, то това е от LGA2011 и GTX980. От останалото не виждам смисъл. нито ще е добре евтин i5, нито много евтино дъно за да кажем i5 4690K, което пък е добре да има и SLI  поддръжка, че ми намирисва на изгодна сделка съвсем скоро. Няма как да икономиса и от RAM, нито от голям HDD. Поне за това съм съгласен и аз бих взел 3 TB  с 250 GB SSD. От захранване също не бива да пада под 200 лева и Gold  с оглед на евентуален SLI. А за тоя SLI  трябва и подобаваща кутия, която пък трябва да побира и охладител за процесора. И тук вече за около 3000 лева се заформя супер система и за игри и за всичко друго, но не и свръх супер, защото и липсва още една GTX970. Ако се сложи и тя, цената литва или се налга да се орежат половината хубави неща. и какъв е извода? 3000 лева не са достатъчни за "системата мечта" ;)

Добре е предложението,но диска е бавен и едно ссд ще е перфектно... Диска да се смени с този и това ссд

Колец що пишеш глупости бе мой човек ? Cooler Master N600 Mid-Tower Chassis Review и тази също  CM SILENCIO 650 PURE. Кои са тия карти и тия охладители дето няма да се поберат във тези кутии ?  Кое те кара да мислиш,че това са  лоши кутии ?

това е конфигурацията

Да,добре балансирана е,но трябва да се вземат дисковете,които аз предложих,тъй като ще е по-бърза конфигурацията...

Колец що пишеш глупости бе мой човек ? Cooler Master N600 Mid-Tower Chassis Review и тази също  CM SILENCIO 650 PURE. Кои са тия карти и тия охладители дето няма да се поберат във тези кутии ?  Кое те кара да мислиш,че това са  лоши кутии ?

Къде съм написал че няма да се съберат в кутиите тези карти? Че си потърсих поста и не видях. къде съм написал такова нещо.

Написал съм че ще е гъчкания в тези кутии заради малките им размери. Освен това 693 разполага с 200 мм вентилатор на предния панел.

Къде съм написал че няма да се съберат в кутиите тези карти? Че си потърсих поста и не видях. къде съм написал такова нещо.

Написал съм че ще е гъчкания в тези кутии заради малките им размери. Освен това 693 разполага с 200 мм вентилатор на предния панел.

ами аз да ти кажа по-грозна кутия от 693 не съм виждал ;)

ами аз да ти кажа по-грозна кутия от 693 не съм виждал ;)

Това беше поста на Деня. Хайде дайте да не спамиме темата на автора. Смятам че предложението за машнина което съм отправил е достатъчно добро. Нека и други потребители отправят техните предложения и автора да се спре на конфигурацията която ще му върши най добре работа.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.