Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова конфигурация за игри до ~ 3000 лв.

Featured Replies

Ето малко редактирана горното предложение: http://nikem-bg.net/cart/51767p1r51947p1r45247p1r51177p2r1002735p1r52014p1r49315p1r2047p1r2116p1rf.html

BB код:

GB Z97X-SLI / 1150

I7-4790K /4.0G/8MB/BOX/LGA1150

CM HYPER 212 EVO

2X4G DDR3 2133 GEIL EVO POTENZ

1TB WD Caviar Blue 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX

ADATA SSD M2 2242 SP900 256GB

CM SILENCIO 650 PURE

CORSAIR CS750M 750W Gold Modular

GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD

Обща стойност - 2 642.53 лв. с ДДС

Аргументация:

i7 4790 се клоква доста слабо според ревютата в нета, с хубаво охлаждане до 4.6 - 4.8 за много добри бройки. Според мен това не оправдава 200лв отгоре за клокърско дъно + голямо охлаждане. Hyper EVO-то би трябвало да е достатъчно да го държи хладен на турбо или с лек клок не повече от 4.5 да не изгърми дъното.

РАМ паметта може да се вземе и малко по-скъпата на 2400 Mhz но отново не е особено оправдана като разход спрямо performance.

Дъно-то е едновременно евтино, от високия клас и с гарантирана поддръжка на SLI, захранването е качествено + би трябвало да издържи и на SLI 2x970 в бъдеще.

Кутията доколкото гледах размерите побира всичко. Ако много грее винаги може да се постави още един вентилатор за 20лв или просто да се избере по-скъпа кутия.

и7 4790к 4.8ггц малко ли е, може и да вземе по евтино дъно за 230лв и да остане пари за ссд. И Сторм тропъра е с по-добър въздушен поток,post-351829-0-22238800-1413645982_thumb.

post-351829-0-99231200-1413646183_thumb.

Редактирано от Sensei_Rocky1 (преглед на промените)

• Отговори 157
  • Прегледи 13,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

За билдъра - като гледах клипчетата ти и аз се съгласих с това, че може би Xeon-a е недостатъчен да използва пълния капацитет на картата. От друга страна обаче се спестяват немалко парички от цялата работа с които после може да се смени процесора с нов или направо да се иде на 2011 сокет когато цените паднат - ще има и по-добър избор на дъна и Broadwell. Дотогава Xeon-a ще е достатъчен, все пак говорим за минимален FPS 57 от оптимален 60. Докато минималния ФПС е над 30 няма основателна причина за ъпгрейд.

Аз даже си мислех, че i5 стига но явно съм бил в голяма заблуда. Друго си е хардуеъра като ти е в ръцете да си го тестваш :)

Сенсей, не мисля, че има по-евтино клокърско дъно, което да има PCIEX8. За кутията може би си прав, това може да се ъпгрейдне с оглед голямата температура които 2x970 биха генерирали. Но схемата за въздушните потоци е същата за двете кутии - просто сторм труупъра е по-голям и с по-големи вентилатори.

Редактирано от Azmodael (преглед на промените)

За билдъра - като гледах клипчетата ти и аз се съгласих с това, че може би Xeon-a е недостатъчен да използва пълния капацитет на картата. От друга страна обаче се спестяват немалко парички от цялата работа с които после може да се смени процесора с нов или направо да се иде на 2011 сокет когато цените паднат - ще има и по-добър избор на дъна и Broadwell. Дотогава Xeon-a ще е достатъчен, все пак говорим за минимален FPS 57 от оптимален 60. Докато минималния ФПС е над 30 няма основателна причина за ъпгрейд.

Аз даже си мислех, че i5 стига но явно съм бил в голяма заблуда. Друго си е хардуеъра като ти е в ръцете да си го тестваш :)

Сенсей, не мисля, че има по-евтино клокърско дъно, което да има PCIEX8. За кутията може би си прав, това може да се ъпгрейдне с оглед голямата температура които 2x970 биха генерирали. Но схемата за въздушните потоци е същата за двете кутии - просто сторм труупъра е по-голям и с по-големи вентилатори.

Еми аз нямам проблеми с и5 4690к щом не спъва asus r9 290 directcu 2 значи няма да спъва и гтх 970

Еми аз нямам проблеми с и5 4690к щом не спъва asus r9 290 directcu 2 значи няма да спъва и гтх 970

Ако не е клокнат на 4.5 поне ще я спъне,то 780ti i5 4690 на 4.0 не я спъва,но тя не е maxwell.
  • Автор

Хубави заключения, но ползващи Anand Tech. Първо, там се сравняват два процесора на различни честоти.  А това автоматично означава, че няма как да няма разлики при игри, възползващи се главно от едно ядро. Второ, процесорите не са овърклокнати. Което автоматично скрива голяма част от евентуалните резултати, които ще се получат с две GTX770. Трето, изобщо не е ясно с какви настройки са игрите, какви са настройките на драйверите, колко РАМ е ползвана и колко са минималните кадри, които са най-важни в случая. Когато се говори за процесор, съчетаван с бърза или бързи карти, се има предвид главно това, колко минимални кадъра може да предостави. Защото ограничението при тия конфигурации идва точно от процесора и то точно при минималните кадри. Всичко останало е без значение, защото винаги може да се включи вертикална синхронизация.  И като собственик на Xeon E3-1230V2,  клокнат със 160 MHz  и GTX970, клокната колкото може мога да кажа следното. Дори тая карта е ограничавана в половината от случаите от процесора. Няколко са игрите, които не хващат 60 fps  заради процесора. За някой това може да е капка в морето, но нека бъдем коректни. Аз говоря за GTX970,  но слагайки две такива, я закъсваме тотално. Обезсмислят се вторите 400-600 лева, които ще се дадат за тая карта. тя сама е ограничавана от Xeon-a  на 3.65 GHz,  какво остава  ако се сложат две карти? 

По твои наблюдения и мнение i7 4790k достатъчен ли е за GTX970?

Даже с турбото е перфектен от 4.0 стига с бууста,който е клок всъщност до 4.4...Говорим с бокса това...

Да.Напълно. Аз говорех, че Xeon  не е достатъчен. 

Има и още нещо, което убягва малко на тия, които не търсят идеалната картина при игра. За да се пусне нормално вертикална синхронизация без смяна на кадрите, то трябват доста над 60 fps. Дори адаптивната синхронизация да я замени, то пак около 60-те кадъра в секунда има една нервност в картината. Просто му трябва съвсем малко честота на тоя Xeon, Но той не я притежава. Интел явно си знаят работата и знаят как да продават продуктите си.  Това не е процесор за игри и това си личи от намалената му честота спрямо аналогичен i7 и невъзможността за клок.  Но ако на човек не му пука толкова много за картината, не пречи и с i5  да кара.  Не са много игрите, които ще затормозят тоя процесор. Поне не и към днешна дата.   Хубавото на тая карта е в това, че при скалиране на по-висока резолюция, където процесора участва по-малко, картината става по-добра. Лично аз съм изненадан от ето това:

Три снимки при различна резолюция:

1920х1080:

2014-10-18_224517.jpg

2715х1527:

2014-10-18_224642.jpg

3840х2160:

2014-10-18_224826.jpg

Просто е невероятно, как резолюция 1920х1080  е недостатъчна за GTX970  специално при тая игра. Тук вече с две карти  ще се играе идеално с добро качество на картината при всички игри. Но за да бъде всичко 6, няма да му трябва повече от i7 4790,  дори да е със заключен множител. 60 fps  ще си ги лови навсякъде. Поне при игрите, които са излезли към днешна дата. Същото  ще е и с клокнат i5, който е доста по-евтин от i7  и е на цената на Xeon. Лично аз бих дал предпочитание на i5 4690K.

Ами момчетата ще поръчват в понеделник по последни данни, така че дотогава ще го обмислят. Явно картата гони честота само, докато допълнителните нишки не са толкова важни. Мен лично I7 4790 не ме кефи заради слабите възможности за клок на отключен процесор. Но пък в бъдеще предполагам повече игри ще се възползват от пълните възможности на i7-цата.

Даже ми се ще да я тествам тази 970ца на моя немощен FX 6300 @ 4000 просто от любопитство, но едва ли ще стане в обозримото бъдеще :(

• Автор

Момчета спряхме се на последен вариант конфигурация, другата седмица я поръчваме и живот и здраве ще постнем снимки като пристигне. Мерси много на всички, които изразиха мнение и съвет,особено на Билдъра, който любезно предостави клипчета правени на конфигурация с картата, която ме интересуваше,  а на "сериозните момчета", които явно решиха, че съм трол им пожелавам да са живи и здрави :)

Поздрави!

http://nikem-bg.net/cart/2116p1r51947p1r2086p1r48029p1r1164p1r1002735p1r46713p1r46426p1r2047p1r1025p1rf.html

Редактирано от danielkrs (преглед на промените)

Не мога да разбера едно нещо. Конфигурация за 3к лева, а вие не му препоръчвате поне 120hz монитор? Нали целта е да използва максимално възможностите на компютъра, а не да се лимитира до играене на 60fps. Аз предлагам този монитор - ASUS VG248QE Black 24" 144Hz 1ms. От многото ревюта, които съм чел в интернет мога смело да заявя, че този монитор си заслужава парите. Може би единственият му недостатък е че стоково идва с доста ярки цветове и че цветовия му профил трябва коригиране, но за това лесно може да се намери информация в нета как да се постигне оптималната картина.

Редактирано от griezmann (преглед на промените)

Махнете това дръгливо дъно на MSI  и сложете ASUS Z97-C /1150  за SSD  ползвате M2  слота на дъното и слагате ADATA SSD M2 2242 SP900 256GB . Като ще е геймърски тоя компютър си сложете и  такъв монитор BenQ 24", Wide, 1ms, Full HD, DVI Dual, 2 x HDMI, Черен, RL2455HM   и с икономисаните пари  вземете  геймърска мишка и клавиатура поне.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

• Автор

Благодаря за предложенията, ще променим HDD, SSD и дъното. Много ми е неясно положението с монитора, някой може ли да даде малко разяснение защо едно предложение е по-добро от друго, засега общо взето всеки предлага различен монитор. Компа ще е за гейминг, но най-вече соло игра на набузена графика, почти няма да се играе мултиплеър.

Поздрави!

Благодаря за предложенията, ще променим HDD, SSD и дъното. Много ми е неясно положението с монитора, някой може ли да даде малко разяснение защо едно предложение е по-добро от друго, засега общо взето всеки предлага различен монитор. Компа ще е за гейминг, но най-вече соло игра на набузена графика, почти няма да се играе мултиплеър.

Поздрави!

Най-грубо казано - 60hz монитори, които ти предлагат тук означава, че в една игра максималните кадри, които монитора ти може да възпроизведе са 60 т.е 60fps. Според статистики човешкото око не може да прави разлика след тези 60 кадри в секунда. Въпроса е не толкова колко кадри можеш да видиш в секунда, а с какво закъснение получаваш обратната връзка. По принцип 120hz монитори са с TN матрици, които имат по-некачествени цветове, по-лоши видими ъгли от IPS матриците на обикновенните 60hz монитори. От това, което разбирам ако компютъра ще се използва за гейминг, то естествено, че по-добрият вариант би бил 120/144hz монитор. Жертва се от качеството на картината, но получаваш много по-добро време за реакция и като цяло много по-малък лаг. Например елементарно нещо като движение на курсора след което има размазване на 60hz монитор, е на 120hz такъв няма да видиш такова нещо и като цяло всичко е много по-изчистено.

Най-грубо казано - 60hz монитори, които ти предлагат тук означава, че в една игра максималните кадри, които монитора ти може да възпроизведе са 60 т.е 60fps. Според статистики човешкото око не може да прави разлика след тези 60 кадри в секунда. Въпроса е не толкова колко кадри можеш да видиш в секунда, а с какво закъснение получаваш обратната връзка. По принцип 120hz монитори са с TN матрици, които имат по-некачествени цветове, по-лоши видими ъгли от IPS матриците на обикновенните 60hz монитори. От това, което разбирам ако компютъра ще се използва за гейминг, то естествено, че по-добрият вариант би бил 120/144hz монитор. Жертва се от качеството на картината, но получаваш много по-добро време за реакция и като цяло много по-малък лаг. Например елементарно нещо като движение на курсора след което има размазване на 60hz монитор, е на 120hz такъв няма да видиш такова нещо и като цяло всичко е много по-изчистено.

Е то хубаво всичко, ама за 120/144 Hz  трябва съвсем друга конфигурация - с две карти. Освен това ще се наложи да се реже от други неща. И без това конфигурацията отиде над 3200 лева. Лично аз бих предпочел чисто с 60 херца и вертикална синхронизация пред 120 херца с някакви си нестабилни кадри. Въпрос на личен избор, но ако ще се залга на геймърски монитор, то в случая по-добрия вариант е монитор с поддръжка на G-Sinc, което пък ще захвърли цената на конфигурацията в небесата, но пък кадрите няма да имат никакво значение. 

Е то хубаво всичко, ама за 120/144 Hz  трябва съвсем друга конфигурация - с две карти. Освен това ще се наложи да се реже от други неща. И без това конфигурацията отиде над 3200 лева. Лично аз бих предпочел чисто с 60 херца и вертикална синхронизация пред 120 херца с някакви си нестабилни кадри. Въпрос на личен избор, но ако ще се залга на геймърски монитор, то в случая по-добрия вариант е монитор с поддръжка на G-Sinc, което пък ще захвърли цената на конфигурацията в небесата, но пък кадрите няма да имат никакво значение. 

Е нали човека прави конфигурация за 3к лева и вариант за sli не би трябвало да бъде изключван за в бъдеще. Даже и без втора карта, тази конфигурация ще бъде далеч от тези "някакви си нестабилни кадри", за които говориш. Дори с още малко орязване на някои компноненти може да се сложи една 980-ка макар и да не си заслужава в отношение на производителност/цена. Не мога да си представя какъв мазохист трябва да си, за да си дал толкова пари за high-end гейминг машина, а да ползваш 60 херцов монитор, но всеки си има глава на раменете.

Е нали човека прави конфигурация за 3к лева и вариант за sli не би трябвало да бъде изключван за в бъдеще. Даже и без втора карта, тази конфигурация ще бъде далеч от тези "някакви си нестабилни кадри", за които говориш. Дори с още малко орязване на някои компноненти може да се сложи една 980-ка макар и да не си заслужава в отношение на производителност/цена. Не мога да си представя какъв мазохист трябва да си, за да си дал толкова пари за high-end гейминг машина, а да ползваш 60 херцов монитор, но всеки си има глава на раменете.

Чисто и просто 3000 лева не стигат и за бърза карта и за бърз процесор и за клокърско дъно и за досатъчно голямо SSD...Ако вземеш монитор за 500-600 лева, ще трябва да режеш от нещо. Но от кое? Ако е от захранването, то значи SLI  може да отпадне за в бъдеще. Ако е SSD,  то 128 GB  човека каза, че са му малко, а и аз мисля така. Ако резнеш дъното, ОК, така става, никой не гони върхов клок. Да резнем охладителя за сметка на бокса, може. HDD  си остава, кутията е почти минимума, щото ако се слагат две карти, ще трябва не само пространство, а и въздушен поток, че тия GTX970  макар да са с хладно ядро, гонят 90 градуса на задната страна. И без планка отзад картата е ужасно гореща. То хубаво, че се е насочил към GB, но и SLI  може да е проблем при твърде близо разположени слотове на дъното. И тук вече не виждам как ще се реже от дъно, защото поддръжка на SLI  имат сравнително скъпи дъна. Не като при CF.

Да, 60 херца монитор е кофти, при положение че само ще се играе на тоя компютър. Но аз горе казах - 120 херца как ще пуснеш с ВС? Пак ще се принудиш на адаптивна ВС и ще играеш на 60 херца. За да хванеш 120 fps  с тая карта, ти трябва много як процесор, който да не ограничава тая карта. А това с неклокнат i7  няма как да стане. Лично съм пробвал колко хваща тая карта при не толкова тежки игри. 120 fps  трудно се минават като минимални заради ограничения от неклокнатия процесор. Само при много стари игри това е възможно. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Чисто и просто 3000 лева не стигат и за бърза карта и за бърз процесор и за клокърско дъно и за досатъчно голямо SSD...Ако вземеш монитор за 500-600 лева, ще трябва да режеш от нещо. Но от кое? Ако е от захранването, то значи SLI  може да отпадне за в бъдеще. Ако е SSD,  то 128 GB  човека каза, че са му малко, а и аз мисля така. Ако резнеш дъното, ОК, така става, никой не гони върхов клок. Да резнем охладителя за сметка на бокса, може. HDD  си остава, кутията е почти минимума, щото ако се слагат две карти, ще трябва не само пространство, а и въздушен поток, че тия GTX970  макар да са с хладно ядро, гонят 90 градуса на задната страна. И без планка отзад картата е ужасно гореща. То хубаво, че се е насочил към GB, но и SLI  може да е проблем при твърде близо разположени слотове на дъното. И тук вече не виждам как ще се реже от дъно, защото поддръжка на SLI  имат сравнително скъпи дъна. Не като при CF.

Да, 60 херца монитор е кофти, при положение че само ще се играе на тоя компютър. Но аз горе казах - 120 херца как ще пуснеш с ВС? Пак ще се принудиш на адаптивна ВС и ще играеш на 60 херца. За да хванеш 120 fps  с тая карта, ти трябва много як процесор, който да не ограничава тая карта. А това с неклокнат i7  няма как да стане. Лично съм пробвал колко хваща тая карта при не толкова тежки игри. 120 fps  трудно се минават като минимални заради ограничения от неклокнатия процесор. Само при много стари игри това е възможно. 

Нали ще се купуват охлаждания ала бала, не вярвам да не го клоква тоя процесор. Друг е въпросът, че точно от 4790 няма какво толкова да извади, ако стигне 4.5~4.6ghz на приемливи температури ще е добре.

Нали ще се купуват охлаждания ала бала, не вярвам да не го клоква тоя процесор. Друг е въпросът, че точно от 4790 няма какво толкова да извади, ако стигне 4.5~4.6ghz на приемливи температури ще е добре.

Все пак там имаме и подобрена работа спрямо IB,  а 1.5 GHz отгоре на моя процесор са му предостатъчни за GTX970 да не бъде спъвана за 60 херца. Долу горе толкова ще е разликата между клокнат I7-4790K  и Xeon E3-1230V2. За 120  вече е въпрос до игра. В краен случай намаля някой детайл, ако иска ВС. Ако не, си кара така. К'во съм виновен аз, че АМД я закъсаха и конкуренция липсва? Ако бяха направили един свестен процесор преди 3 години, сега нямаше изобщо да разискваме тия неща. 

Няма никакъв смисъл,той процесора с турбо бууста (автоматичен клок) си стига до 4.4,какъв е смисъла,да спираш турбото,да го качваш от 4.0 на 4.5,като можеш просто да си караш с по-малко ток и когато стигнеш тези 4 гигахерца да се включи турбото,което да "освободи" 400-те мегахерца.

Няма никакъв смисъл,той процесора с турбо бууста (автоматичен клок) си стига до 4.4,какъв е смисъла,да спираш турбото,да го качваш от 4.0 на 4.5,като можеш просто да си караш с по-малко ток и когато стигнеш тези 4 гигахерца да се включи турбото,което да "освободи" 400-те мегахерца.

Да, точно за това говоря при положение, че с турбо бууст стига 4.4 няма смисъл от клок, което прави 4790 и доста лош избор за овърклок като цяло. Ако човекът мисли да ползва SLI в бъдеще, тогава 120 херцов монитор наистина ще му трябва. Аз не виждам какво толкова има да променя в сегашната си конфигурация освен по-мощно захранване и може би по-добра кутия. Сега въпросът е дали е готов да даде още приблизително 1к лева за тази работа. Наистина се поизхвърлих и няма как с тая конфигурация да прави константни 120 фпс на максимални настройки, но пак може да ги стигне ако си играе с тях(намали малко) както и с v-sync-а.

Дъното и охлаждането могат да се отрежат малко и да се спестят 100лв но другите пари трябва да излязат от джоба. 750w с gold 80+ сертификакт би трябвало да е достатъчно ако не се клоква.

Момчета спряхме се на последен вариант конфигурация, другата седмица я поръчваме и живот и здраве ще постнем снимки като пристигне. Мерси много на всички, които изразиха мнение и съвет,особено на Билдъра, който любезно предостави клипчета правени на конфигурация с картата, която ме интересуваше,  а на "сериозните момчета", които явно решиха, че съм трол им пожелавам да са живи и здрави :)

Поздрави!

http://nikem-bg.net/cart/2116p1r51947p1r2086p1r48029p1r1164p1r1002735p1r46713p1r46426p1r2047p1r1025p1rf.html

Това е моя финален вариант за конфигурация:

ASUS Z97-AR /Z97/1150

I7-4790K /4.0G/8MB/BOX/LGA1150

4X4G DDR3 2400 GEIL EVO LEGGERA

3T SG SATA 6G/7200/64M 3Y/WARR

Samsung 120GB SSD 840 EVO SATA 6Gb/s X2 in Raid0

GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD

CM 690 III ATX BLACK CM 693

CORSAIR RM 750W RM750 80 PLUS Gold Modular

CM HYPER 212 EVO

HP ENVY 27IN IPS MONITOR C8K32AA

Обща стойност - 3 478.09 лв. с ДДС

Количка

Личното ми мнение е че 2 ссд 128 гб-ви диска конфигурирани в раид 0 ще работят доста по бързо от един 256 гб-тов.

Редактирано от КОЛЕЦ (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.