Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова конфигурация за игри до ~ 3000 лв.

Featured Replies

Аз съм човекът, който ще използва компютъра и реших да взема и аз да пиша вече. Всеки ден чета темата, но до сега въобще не отговарях, защото традиционно не ми се занимава с форуми. Като цяло имам/е доста колебания по конфигурацията и поне на мен ми е доста тъмна Индия повечето, но в общи линии схващам даже и по-дълбоките неща, само не мога да си съставя осведомено мнение. През половината време се предлагат различни работи.
Искам да ви помоля да ми дадете съвети, по възможност обосновани, какво точно да направя. Някой по-горе явно беше помислил, че сме троли, дето просто си пишат за правене на конфигурации, защото им е итнересно, но не сме. Смятам да ползвам монитора и компютъра доста време, а и определено не са малко пари, затова толкова много се колебая.
Първо на първо, в момента се чудя какво да правя с монитора - вие казвате сега, че най-добре е да се използва 120 херцов. Хвърлих доста проучвания по въпроса в последната седмица, изчел съм повечето работи, които можах да намеря в интернет, включително теми и прочие, задълбах се даже по ревюта по моделите на монитори (TFTcentral e много подробен сайт, ако някой се интересува) и естествено винаги идва моментът, в който аз просто не съм пробвал нищо и не мога да разбера на чие мнение да вярвам.
IPS или TN матрица за гейминг? Мнения вскякави, макар че преобладавощото е - TN. Моделът, който бяхме сложили в конфигурацията горе (от брат ми, danielkrs) се оказа, че го има в офиса, където работя. Вчера си го взех вкъщи, просто да го пробвам за 2-3 дни.  Направи ми страхотно добро впечатление по принцип. Ако предлагате монитори по-нататък, моля, не предлагайте по-голями от 24 инчови. Правилната native резолюция на 27 инчови е 2560x1440p, а бих искал да използвам такава на 27 инчов монитор. Но искам да си запазя по-дълго време конфигурацията непокътната (нали по-голяма резолюция изисква повече ресурси) и ми хареса като идеално голямо 24 инча, така че нека да е максимум толкова.
Големият ми въпрос е: колко се усеща истински разликата от 60 до 120 херцов, ако конфигурацията ми позволява толкова fps? Просто нямам база за сравнение. Никога не съм виждал на живо, камо ли да се докопам до 120 херцов монитор. Просто ми изразете лични мнения и предпочитания. 60 херцовият IPS както казах, ми направи много добро впечатление. Цветовете действително ми се струват по-добри, макар и не супер много, не забелязвам и другите проблеми асоциирани със замазване и повече милисекунди. Аз само съм имал един acer laptop, който се оказа, че screen-a му също е 8 мс, като този, който пробвах...
Другият въпрос е за самата конфигурация. Видеокартата твърдо я избрахме, рам си е така, за процесорът се стигна до консенсус на i7 4790K (благодаря на monicho и особено на bildera_ за клипчетата), добре. Сега, има ли смисъл въобще да се целя в SLI ако си взема 60 херцов монитор? Дори SLI да е след години? Имам още 1-2 дребни въпроса, като за кутията. Наистина ли тази ще е "минимална" ако реша да използвам 2 видеокарти? о.0 Това много ме изненада. Предложете ми наистина добър вариант, за не повече от 250 лв с ДДС.  
Искрено благодаря на всички за мненията и помощта. Чак се изписаха 100 поста вече. Впечатлен съм. 

Редактирано от Kandula (преглед на промените)

• Отговори 157
  • Прегледи 13,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Момчета спряхме се на последен вариант конфигурация, другата седмица я поръчваме и живот и здраве ще постнем снимки като пристигне. Мерси много на всички, които изразиха мнение и съвет,особено на Билдъра, който любезно предостави клипчета правени на конфигурация с картата, която ме интересуваше,  а на "сериозните момчета", които явно решиха, че съм трол им пожелавам да са живи и здрави :)

Поздрави!

http://nikem-bg.net/cart/2116p1r51947p1r2086p1r48029p1r1164p1r1002735p1r46713p1r46426p1r2047p1r1025p1rf.html

Какво стана,поръчахте ли вече? От кой магазин? Кога ще дойде доставката?

• Автор

Какво стана,поръчахте ли вече? От кой магазин? Кога ще дойде доставката?

Мисля, че публикацията преди твоята отговаря на въпроса ти :)

ще се ползва почти само за игри ( филми,интернет не ги споменавам, защото едва ли има значение относно хардуера). 

Да каквато и съвременна машина да вземеш филмите ще вървят дори да е с вградено видео.

Обаче доколко добре зависи от монитора. За филми най-подходящ би бил IPS с AR 21:9 (2560х1080) тъй като това е стандарта им.

За игри обаче не е много подходящ поне според хард геймърите. Така че хардуера все пак има значение и за филмите.

Правилната native резолюция на 27 инчови е 2560x1440p,

Предложете ми наистина добър вариант, за не повече от 250 лв с ДДС.  

Мониторите / телевизорите биват с различно АР (21:9, 16:9, 16:10 и др. които вече не се ползват) та диагонала да не те подвежда.

Но до 250 лв. монитора ще е най-обикновен TN 1920х1080 60Hz освен ако не говорим за нещо втора ръка...

Редактирано от naruto (преглед на промените)

Тази кутия ми изглежда като много готин начин да се хвърлят 264лв, ама ползата пред XAF-a?

Няма нужда от такава скъпа кутия.  Тази ще ти свърши работа.

Обща стойност - 152.84 лв. с ДДС

Или пък предложената по-горе 
CM TROOPER STANDARD FULL TOWER

Гледам да минете по-евтино, но пък наистина по-скъпата в случая е по-качествената. Вие си преценете. 

Редактирано от Defused (преглед на промените)

...Сега, има ли смисъл въобще да се целя в SLI ако си взема 60 херцов монитор? Дори SLI да е след години? Имам още 1-2 дребни въпроса, като за кутията. Наистина ли тази ще е "минимална" ако реша да използвам 2 видеокарти? о.0 Това много ме изненада. Предложете ми наистина добър вариант, за не повече от 250 лв с ДДС.  

Искрено благодаря на всички за мненията и помощта. Чак се изписаха 100 поста вече. Впечатлен съм. 

По принцип смисъл има. Мисля обясних много неща по-горе, но може да не съм, защото не пиша само в тая тема. Смисълът е в следното. Имаш процесор, с който няма да са проблемни 60 fps  като минимални. Остава вече да вдигнеш качеството на картината. GTX970/980  притежават технологията  Dynamic Super Resolution , която най-просто казано най-напред изчислява картината на по-висока резолюция ( до 3840х2160 с различни междинни стойности) и след това е изобразявана на монитора с резолюция 1920х1080, като се прилага и филтър за заглаждане със стойности от 0 до 100%. Така картината е много по-детайлна. Проблемът е, че това е висока резолюция и кадрите падат. По-старите игри нямат проблеми и на 4К резолюция да ги пуснеш, но по-новите могат съвсем малко да се възползват или изобщо да не се възползват от DSR. С две карти вече нещата стават съвсем различни. Имай предвид, че Crysis 3, която аз смятам за най-тежка на тоя етап, се играе на 1920х1080 с 2xAA и Very High   детайли с минимални 40-50 fps  в зависимост от нивото. Тоест, една карта не ти стига дори за 1920х1080. А като имаш предвид, че за 3 години ще излязат какви ли не игри, то SLI  може да се окаже добра идея. 

Сега...има и друго. Някой тук ще каже и може би ще е така, че ще е по-изгодно след време да продадеш тая карта и да вземеш друга, вместо да купуваш втора GTX970  за SLI. Но ако в съвсем скоро време мислиш да направиш това, би трябвало да си на далавера, защото и след три години тоя SLI  ще е актуален. За 3 години едва ли ще излезе два пъти по-бърза карта от GTX970,  че да си заслужава замяната. Напоследък производителността на видеокартите се повишава два пъти за 4-5 години. 

Сългасен съм с горния потребител. Аз лично предпочитам този вариант отколкото да подменя картата с някоя по-нова като разликата ще е минимална. Няма смисъл от такава покупка, поне според мен,

Редактирано от Defused (преглед на промените)

Още сега ви издишат теориите за SLI NVIDIA GeForce GTX 970 SLI Review и 120 FPS

Какво по-точно издиша? Процесора, видеото или...? Аз виждам примерно това:

2014-10-22_203631.jpg

2014-10-22_204739.jpg

Все пак ние говорихме много неща и 120 fps  бе едно между тях. Аз горе споменах за DSR  функцията, чрез която ще могат да се подкарат игрите на по-висока резолюция и това всъщност е предимството на SLI  за игра на монитор с FHD  резолюция. Всъщност, от днес DSR  може да се пусне и на fermi + kepler. Така, че SLI  е актуален вече и за по-бавни карти, купени преди GTX970/980. Ето например какво ще е предимството на SLI:

2014-10-22_204011.jpg

Понеже в момента играя тая игра мога да кажа, че максимума е 2715x1527 с 8xMSAA  и FXAA. Но ако тая игра е лека и за много по-слаби видеокарти, то има игри, които едва хващат 1920х1080  с GTX970. Теорията си е теория, но би ли обяснил в какво точно издиша? Относно процесора, видеата или като цяло теорията за 120 fps? 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Благодаря на всички за предложенията. Реших да се спра на варианта 60 херцов монитор и втора карта за SLI в следващите 1-2 години. Моля да ми предложите, според вас кой от двата модела е по-добър: Dell U2412M (този, за който писах, че съм взел назаем за няколко дни) или Dell P2414H . Ако имате друга идея, ако обичате предлагайте подобен монитор. До колкото проучих P2414H е нещо като "обновена" версия на U2412M и има няколко малки предимства, но е и малко по-малък. И цената е по-лека както се вижда де.
Освен това, CM Trooper, HAF X или HAF 932 Ad. Коя от тези кутии е най-удачна като "скъп" вариант? Ако имате други предложения (и толкова скъпи и по-евтини също), моля споделете ги, особено ако някой има личен опит с кутиите, които предлага.
bildera_ - да, обясняваше по-нагоре и отчетох, че има смисъл. Просто си нямам идея от прозводителност на карти и ефективност, най-вероятно затова не съм разбрал предния път. :)

P2414H. 

Благодаря на всички за предложенията. Реших да се спра на варианта 60 херцов монитор и втора карта за SLI в следващите 1-2 години. Моля да ми предложите, според вас кой от двата модела е по-добър: Dell U2412M (този, за който писах, че съм взел назаем за няколко дни) или Dell P2414H . Ако имате друга идея, ако обичате предлагайте подобен монитор. До колкото проучих P2414H е нещо като "обновена" версия на U2412M и има няколко малки предимства, но е и малко по-малък. И цената е по-лека както се вижда де.
Освен това, CM Trooper, HAF X или HAF 932 Ad. Коя от тези кутии е най-удачна като "скъп" вариант? Ако имате други предложения (и толкова скъпи и по-евтини също), моля споделете ги, особено ако някой има личен опит с кутиите, които предлага.
bildera_ - да, обясняваше по-нагоре и отчетох, че има смисъл. Просто си нямам идея от прозводителност на карти и ефективност, най-вероятно затова не съм разбрал предния път. :)

https://pcmonitors.info/reviews/dell-u2414h/

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_p2414h.htm

Лично аз бих взел P2414H

По-добър от DELL-а -> Цък.

Ето ти го и на официалната страница.

Спокойно може да вземеш от по-евтините MP75 / 65 и т.н. без да усетиш разлика.

По-добър от DELL-а -> Цък.

Ето ти го и на официалната страница.

Спокойно може да вземеш от по-евтините MP75 / 65 и т.н. без да усетиш разлика.

naruto, ти използваш/използвал ли си това LG и може ли да те помоля или да ми дадеш някое смислено ревю, че не намерих, или да опишеш с 1-2 изречения с какво е по-добър от дела, просто да се опитам да преценя дали си струва разликата. 

bildera_ засега и аз се ориентирах към P2414H, поне до колкото четох ревюта и отзиви.

Просто искам мнения и на други хора, пък може и да изскочи нещо готино като преложение. Иначе си остава въпросът ми за кутиите :)

И на мен ми е интересно с какво ЛГ-то е по-добро от DELL-а, ако има предвид U2414H. Това че пише 5ms а на дела 8 ли?

naruto, ти използваш/използвал ли си това LG и може ли да те помоля или да ми дадеш някое смислено ревю, че не намерих, или да опишеш с 1-2 изречения с какво е по-добър от дела, просто да се опитам да преценя дали си струва разликата. 

bildera_ засега и аз се ориентирах към P2414H, поне до колкото четох ревюта и отзиви.

Просто искам мнения и на други хора, пък може и да изскочи нещо готино като преложение. Иначе си остава въпросът ми за кутиите :)

Аз колкото и да не разбирам от монитори, гледам щом е за гейминг да е с малък Response time.

Аз колкото и да не разбирам от монитори, гледам щом е за гейминг да е с малък Response time.

Буквално винаги съм бил с 8 мс. Или съм толкова свикнал с всеизвестното "размазване" или просто съм един от хората, които въобще не го забелязват по принцип. Питах и брат ми - и той не го забелязва. Интернет е залят с теми от хора, които могат да ти говорят по цял ден колко много значение има времето за реакция на монитора. Сигурно има някакво значение, но определено аз не бих си базирал предпочитанията точно на този показател. Аз играя общо-взето само single player игри.

naruto може и да има други фактори предвид, но да ги каже. Затова го питам :)

Времето за реакция и консумацията мен не ме интересуват но някой хора го правят на въпрос.
Всъщност имах предвид че е стар e-IPS (между другото все е LG) и излиза по-скъпо.
Говоря за U2412M с които е в момента човека.
Аз от подобни "марки" не се впечатлявам и не вадя портфейла само като ги чуя ама кой иска да си дава парите. ;)

Времето за реакция и консумацията мен не ме интересуват но някой хора го правят на въпрос.

Всъщност имах предвид че е стар e-IPS (между другото все е LG) и излиза по-скъпо.

И двата дела ли са по-стар e-IPS? о.0 U2412M е по-стар монитор, но другият до колкото разбрах е AH-IPS, което уж се води най-новото. Някой има ли идее реално колко значими са разликите?

Аз си нямам понятие честно казано, но логиката диктува да се взема новото в тая сфера на постоянен прогрес. А размазването и мен ме дразнеше в самото начало, когато скочих от CRT  на IPS. После свикнах, но все пак бих предпочел да го няма, че след дълга игра просто ми завърта погледа. Понякога дори си затварям очите при бързи движения. Друго си е игра с CRT  монитор, където няма и грам лаг или размазване, ама има накъсана картина колкото искаш. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.