Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Общообразователните предмети

Featured Replies

Ще задам един въпрос, който се питат много ученици в професионалните училища: За какво са ни тези предмети

Химия, Биология, История, География (в електротехникум съм и Физиката ми трябва) ? За къде ще ни трябват в живота? Докато си работя като програмист или електротехник дали ще ми трябва да знам кой е започнал династията на ''Каролингите'' или Ковалентна Химична Връзка (мдаа... Химия 9 клас t(-_-t) )? И да, знам, някои ще кажат "за обща култура" или "за да ти се развива мисленето". Добре, а защо толкова задълбочена обща култура? Ако е само за да ни се "развива мисленето" защо тези предмети се приемат толкова сериозно? Че чак изпит по химия сме щяли да имаме, ако не знаем това от дъската няма да минем в 11 клас и всякакви такива. Замислете се.

• Отговори 99
  • Прегледи 6,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ще задам един въпрос, който се питат много ученици в професионалните училища: За какво са ни тези предмети

Химия, Биология, История, География (в електротехникум съм и Физиката ми трябва) ? За къде ще ни трябват в живота? Докато си работя като програмист или електротехник дали ще ми трябва да знам кой е започнал династията на ''Каролингите'' или Ковалентна Химична Връзка (мдаа... Химия 9 клас t(-_-t) )? И да, знам, някои ще кажат "за обща култура" или "за да ти се развива мисленето". Добре, а защо толкова задълбочена обща култура? Ако е само за да ни се "развива мисленето" защо тези предмети се приемат толкова сериозно? Че чак изпит по химия сме щяли да имаме, ако не знаем това от дъската няма да минем в 11 клас и всякакви такива. Замислете се.

Мога да предложа доста аргументи

• Ти абсолютно ли си убеден, че ще работиш едно от изброените? В смисъл знаеш бъдещето и т.н.? А и аз бих попитал к'во общо има електротехника с програмиране, освен в някакъв потресаващо частен случай?
  • Ако по-малко хора мислеха като теб, нямаше да ги има много от бисерите в темите за политика и хранене например, а те засягат всички - в смисъл ако вдяваш от химия и биология, няма да се връзваш на идиотски "статии", в които се обяснява колко е вредна глюкозата. Познанията от тези предмети са полезни в живота - колкото и да не ти се вярва.
  • Ако не можеш да се напрегнеш да изкараш една умряла гимназиална тройка, това говори доста за твоята мотивация. В бъдещата ти работа не всичко което ще правиш ще е това което ти се иска.

Иначе съм против това да се взима средната оценка от дипломата за каквото и да е, но те няма да ти я вземат за твоите специалности мисля. Само тази от математика и евентуално физика.

Това е един от основния проблем на българското образование. До 12 клас да те направят да си специалист по всичко. В един момент главата ти е претрупана от ненужна информация. Тази практика отдавна не се използва в чужбина. 

Не случайно върви поговорката:"Един се е родил да пее, друг да сее". Децата се напълно обременени и претоварени още от 1-2 клас. За горния курс просто няма да коментирам.

Това е един от основния проблем на българското образование. До 12 клас да те направят да си специалист по всичко. В един момент главата ти е претрупана от ненужна информация. Тази практика отдавна не се използва в чужбина. 

Не случайно върви поговорката:"Един се е родил да пее, друг да сее". Децата се напълно обременени и претоварени още от 1-2 клас. За горния курс просто няма да коментирам.

Не съм съгласна с теб. Знанията, които се получават до 12-и клас са капка от морето на науката. Нито информацията е толкова много, нито е ненужна. Общообразователните предмети не дават обща култура, а начална култура и служат за трамплин на онези, които биха искали да се развиват в определена посока.

И без това все още нашият автор на тема(видно от поста му) не е в състояние да оцени какво ще му служи и какво - не в бъдеще време, а е във възрастта, в която "училище" е мръсна дума :D

Според твоята логика, то и Университетите трябва за закрием.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Най-вече са важни за даскалите, да имат часове и да получават заплати. Те, учениците кой ги пита - и без това са мързеливи и ходят в училище само за едната диплома.

Това е твое мнение. Отрови един учебник или виж една учебна програма и ще си промениш веднага мнението. Давам и пример, за да бъда разбран. 

На времето на 10 клас, който бяха паралелка с насоченост история/ журналистика и изобразително изкуство/иконопис съм преподавал 5 часа програмиране ( C++ и QBasic) . Ако това е обща култура и е правилна учебна програма аз съм " трамвай". 

А и практиката показва съвсем друго нещо.

Това е твое мнение. Отрови един учебник или виж една учебна програма и ще си промениш веднага мнението. Давам и пример, за да бъда разбран. 

На времето на 10 клас, който бяха паралелка с насоченост история/ журналистика и изобразително изкуство/иконопис съм преподавал 5 часа програмиране ( C++ и QBasic) . Ако това е обща култура и е правилна учебна програма аз съм " трамвай". 

А и практиката показва съвсем друго нещо.

Мисля, че не те разбирам - казваш, че твоите часове са много или малко за паралелка, с друга насоченост? Та насочеността е най-често фиктивна и съвсем не определя бъдещето развитие(аз бях в паралелка "Шев и кройка", но последното, което съм, е шивачка :D )

Защото ако смяташ, че са много, то предполагам(надявам се) си успял да "заплениш" поне няколко деца с предмета си. Обаче ако смяташ, че са малко, то предполагам(надявам се) някой от твоите ученици да е решил именно на това поприще да гради нататък. Така, че и в двата варианта ако резултатът е "+", т.е. е имоло ефект от твоите часове, е чудесно!

Същото важи и за всички останали предмети.

За да имаш възможно най-много врати отворени, затова учиш всичко. Когато дойде моментът на съзряването и се запиташ какво искаш да правиш/работиш/учиш да имаш избор. Важното е да имаш  голяма "изходна канализация", за да може нужното да го отсееш от ненужното. То мозъкът си я пази всичката информация и лесно се стига до нея, ако тя е предадена по правилният начин(друг е въпросът, че и даскалите вече трудно могат да се нарекат такива).

Представяте ли си да имат примерно по 4 предмета ? Децата имат свободно време, което според мен трябва да се използва, за да бъдат подготвяни за това, което им предстои в живота. Да бъде запълвано, но не разбира се с глупости, и разбира се не от хора,(учители) които не си разбират от работата, примерно.

Главно проблемът е в образователната система, та тя кара децата да се замислят, ама това защо го уча? ....

Ама само мнения, то вече е късно да обсъждаме кое е правилно и кое не... трябва да се вземат решения как да се процедира. И трябва да извлечем максимално ползите. Ето аргумент... Поне от всичката информация, която ти се предава няма начин да не попаднеш инцидентно на, това което ти се отдава... и това, което ти харесва.

А сега си представи обратното. По-лесно си намираш пътя просто. 

Да не говорим, че общуването ти с хора от различни сфери става все по-лесно и по-лесно. А това също е важно.

Освен това културата те прави толерантен, възпитан. Гъвкав и независим. 

Мисля, че не те разбирам - казваш, че твоите часове са много или малко за паралелка, с друга насоченост? Та насочеността е най-често фиктивна и съвсем не определя бъдещето развитие(аз бях в паралелка "Шев и кройка", но последното, което съм, е шивачка :D )

Защото ако смяташ, че са много, то предполагам(надявам се) си успял да "заплениш" поне няколко деца с предмета си. Обаче ако смяташ, че са малко, то предполагам(надявам се) някой от твоите ученици да е решил именно на това поприще да гради нататък. Така, че и в двата варианта ако резултатът е "+", т.е. е имоло ефект от твоите часове, е чудесно!

Същото важи и за всички останали предмети.

Моите часове нямат работа в такива паралелки. Не им е нужно програмиране и допълнително натоварване. Насоченостите не бива да са фиктивни. След 12 клас учениците не си избират какво да учат за да се развиват. В повечето случаи влизат някъде студенти, да имат някаква диплома и после нищо.

Моите часове нямат работа в такива паралелки. Не им е нужно програмиране и допълнително натоварване. Насоченостите не бива да са фиктивни. След 12 клас учениците не си избират какво да учат за да се развиват. В повечето случаи влизат някъде студенти, да имат някаква диплома и после нищо.

Не съм съгласна отново с теб и не одобрявам мнението ти(като мнение на преподавател):

1. Защото слагаш децата под общ знаменател, а те са толкова различни и уникални.

2. Преподавател, който смята предмета си за излишен(или безполезен), най-добре да си намери друга работа, което предполагам(надявам се) вече си направил. Би трябвало точно ти да си наясно, че с часовете си сложил някаква начална точка от вселената на програмирането, точно толкова важна, колкото и точката на журналистиката(например).

И не, не съм съгласна, че всички деца влизат в Университет просто, за да са влезли, както и че не всички се реализират. Отново не търпи обобщение. 

Тази практика отдавна не се използва в чужбина.

Ще ми е интересно да ни разкажеш за чуждите образователни системи(или поне за една). Не се шегувам и не те иронизирам(в случай, че ти хрумне такова нещо)

Никъде не съм казал, че предмета  е излишен.Излишен е за тях. при 17 часа литература и 10 часа История на седмица децата нямат нужда от програмиране.Колкото до децата ти ги слагаш под общ знаменател, а не аз. Безмислено е да учат до 12 клас всичко. Товз го кззвам и от собсвен опит, защото съм отроче на тази образователна система. До 12 клас ни бяга направили ( уж) професори по всичко. А сега съм забравил почти всичко от това което съм учил. Целта на мозъка е да мисли и да твори, а не да помни информация. Обременяваме си децата и резултатите са налице.

Колкото до образователните системи в чужбина мисля че си запозната с тях. Там започва да се учи от 15-16 годишна възраст и то това което ученика е избрал или е насочен да учи.

Отроче съм на още по-тежка образователна програма-политехническа. И не се оплаквам нито от знанията, нито от навиците, нито от загубено време. Напротив.

И да прав си, запозната съм с някои чужди образователни системи. Разликата е, че там(например в Германия) ако си завършил професионално училище ти е в пъти по-трудно да бъдеш приет в университет, не поради друга причина, а поради липсата на знания.

Но е смешно да сравняваме България с Германия, защото в Германия един, завършил университет работи за в пъти по-голяма заплата от онзи, завършил професионално училище.

Искам да кажа, че в държавите, за които говориш е престиж да си учил...

А ние сме отрочета на най-тежката образователна система.

Такава,в която на никой не му пука колко знаеш и ако сам не си поставиш за цел да научиш нещо, няма кой да ти даде хляба в ръце.

Вие знаете ли какви професори съм имала в университета? Страх ги е да ти дадат съвет, щото мислят,че ще вземеш да се научиш нещо и после да си вадиш хляба с него. И как да имаш желание да учиш..да учиш е тежко и безсмислено, ама да играем компютърни игри, да излизаме по дискотеките всеки ден, да се фукаме с телефоните, да гледаме ТВ, която е вече изцяло пропаганда с различни цели. Ами, последното е по-лесно, по-яко, мислиш се за безсмъртен. Лошо е човек да има избор в грешната посока. Щото винаги прави по-лесният и после съжалява цял живот, ама .... късно е чадо.

Майка ми е златна, баща ми два пъти. Докато тя държеше на ученето ми го правех, за да е горда с мен, а баща ми не държеше на ученето, но пък ми показа магията на книгите и то косвено, с което се гордея аз...но гордост пред мене си само.

Е, вярно че не е cool, като да развиваме байраците, ама пък за скромните си години съм доволна от избора, който съм или по-модерно да се изразя, този който нямах.... А вие го имате. И вече сте го направили. И затова пълните форума с глупави въпроси, на които отговора трябва да знаете. 

Ама то един ли за съдене? 

И според мен трябва да се учат много предмети, защото според мен основната задача на училището е да създава образовани хора, а не просто трудови единици. А то е само етап, човек се учи през целия живот, най-малкото прогресът не спира и го налага. В крайна сметка всеки било то в училище или по-късно отсява това, което му е интересно и това което му се отдава и има желание да върши.

Отроче съм на още по-тежка образователна програма-политехническа. И не се оплаквам нито от знанията, нито от навиците, нито от загубено време. Напротив.

И да прав си, запозната съм с някои чужди образователни системи. Разликата е, че там(например в Германия) ако си завършил професионално училище ти е в пъти по-трудно да бъдеш приет в университет, не поради друга причина, а поради липсата на знания.

Но е смешно да сравняваме България с Германия, защото в Германия един, завършил университет работи за в пъти по-голяма заплата от онзи, завършил професионално училище.

Искам да кажа, че в държавите, за които говориш е престиж да си учил...

Добре да се запитаме тогава защо е смешно да се сравняваме с другите страни? По-малко умни ли сме?

Защо поддържаме образователна система, която се вижда, че за нищо не става?

Защо прехвърляме вината на учениците и си измиваме ръцете, че са мързеливи?

Защо учителите не искат да променят системата, а гледат ден да мине, друг да дойде и да си вземат заплатата?

Мога да изброя още доста неща и мога да защитя всяко едно, което съм изброил с примери.

Категорично съм против до 12 клас да се пълни главата на един ученик със всякаква информация. Мозъка му не е енциклопедия Британика, а му е даден да мисли и да има желание да се развива.

Защо учителите не искат да променят системата, а гледат ден да мине, друг да дойде и да си вземат заплатата?

На крива ракета космоса й крив...В очите на мързеливите всичко друго им е виновно, освен те самите. А и не е трудно да се разбере, че задължителните неща винаги пораждат досада и съпротива. Така че образователната система винаги е била и ще бъде лоша, колкото и да я променят :)

jfaykx.jpg

Силно препоръчително е един електротехник да има познания по физика и химия, трябва ли да обяснявам защо???

Има програмисти, който се занимават с разработване на програми с който работят учени, благодарение на който може да се подобри живота на хората. А познанията им по химия и физика може да се окажат изключително важни. Разбира се в такива случай се работи и с учени за да бъдат разработени максимално добре такива програми, но все пак си е един голям плюс за самите програмисти.

Някой ден децата ви ще ви попитат, какво са и как се образуват облаците, от какво са съставени телата ни, какво са звездите, и да не можете да им отговорите. Говоря за елементарни обяснения, без формули...

Химията е уникална наука, която е с много направления. Ако човек слуша внимателно в часовете ще разбере, че опазването на околната среда е изключително важно за нас! Ще научи, че трябва да внимава със смесването на веществата.Например при смесването на почистващи препарати при което може да се получи химична реакция при която се образуват токсични пари, който при вдишване може да доведат до изгубване на съзнание, интоксикация, да причинят заболявания.

Ще изброя и част от професиите при който знанията по физика, химия, биология, математика са изключително важни. Важни са за медици/ лекари, хирурзи, стоматолози/  физици, химици, биолози, инженери, електротехници,  архитекти, програмисти, математици, икономисти, еколози и т.н.

А колко много направления имат тези науки...

Както всяка друга система в тази държава, то и образователната има нужда от реформа, но не може да се премахват тези основни учебни предмети от учебните програми.

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Да, интересно. Значи сте решил да ставате електротехник или програмист. Нищо лошо.

Дали обаче ще бъдете добър електротехник, ако не можете да си обясните причината, поради която правите едно или друго нещо.

Да вземем за пример проводници и полупроводници. Защо те се държат по различен начин при протичане на ток през тях?

Няма да навлизам в подробности, но в химията се учи един закон: Свойствата на веществата се определят от техния строеж.

Да не говорим за ток в електролити ...

Химията и физиката са науки, които не могат една без друга. Приемете факта, че ще трябва да ги учите по-задълбочено и тогава може би мързелът ви ще намалее наполовина. :)

За да може да мисли човек са му необходими запас от знания, които трябва да натрупа в процеса на образованието си.

В противен случай той цял живот ще прави това, което му наредят без да може адекватно да реагира в някои ситуации, а това във вашата евентуално бъдеща професия може да коства човешки живот.

Добре да се запитаме тогава защо е смешно да се сравняваме с другите страни? По-малко умни ли сме?

Мога да изброя още доста неща и мога да защитя всяко едно, което съм изброил с примери.

Категорично съм против до 12 клас да се пълни главата на един ученик със всякаква информация. Мозъка му не е енциклопедия Британика, а му е даден да мисли и да има желание да се развива.

За да може да мисли човек са му необходими запас от знания, които трябва да натрупа в процеса на образованието си.

Не само това.

Мозъкът е устроен така че изхвърля ненужното му след време - за да освободи място за новото.

хах все едно помните какво сте учили по история в 5-ти клас да речем - помните трънки помните

Не, не сме нито по-умни, нито по-глупави. Смешно е поради съвсем други причини и аз ги казах. В белите държави се цени образованието. Тук, в България - не. Но темата не е за това!

Съдейки по недостига на специалисти в Германия, си вадя извода, че уж най-добрата европейска образователна система също има проблеми.

Има и мързеливи, тях винаги ги е имало и това няма нищо общо с образователната система. Не си ли съгласен?

Трябва ли заради мързеливците, да страдат и онези, които все пак са наясно, че поставят основите на живота си.

Предполагам, че на учителите им е ясно, че каквато и да е системата... 

Категорично съм против до 12 клас да се пълни главата на един ученик със всякаква информация. Мозъка му не енциклопедия Британика , а му е даден да мисли и да има желание да се развива.

И как по-точно протича този процес - мисленето?

хах все едно помните какво сте учили по история в 5-ти клас да речем - помните трънки помните

То никой от нас не помни и кога е учил таблицата за умножение, но я знаем, нали?

Надграждане му викат хората.

На крива ракета космоса й крив...В очите на мързеливите всичко друго им е виновно, освен те самите. А и не е трудно да се разбере, че задължителните неща винаги пораждат досада и съпротива. Така че образователната система винаги е била и ще бъде лоша, колкото и да я променят :)

jfaykx.jpg

Няма такова нещо. Учениците не ги мързи. Просто им е безинтересно и мога да кажа защо. Сега, че си има процент, който нищо не искат да правят това не го отричам, но да се твърди, че всички ученици не им се учи и ги мързи е най-малкото смешно.

Голям противник съм на образователната система и споделям мнението на Емо напълно. В гимназията ми беше супер безинтересно. Съучениците ми и учителите ме мислеха за някакъв тъпак и аз имах такова самочувствие за себе си. Сега в университета и разбрах, с какво искам да се занимавам и съм сред добрите студенти и дори правя курсови работи на колегите. Сега знам, че не съм бил тъп в гимназията, а просто образователната система не ми е предложила нищо интригуващо. Дори и в университета изучавам дисциплини, които нямат нищо общо с моята област. Много учители не знаят как да обучават и се оправдават с това, че децата били тъпи и мързеливи.

Няма такова нещо. Учениците не ги мързи. Просто им е безинтересно и мога да кажа защо. Сега, че си има процент, който нищо не искат да правят това не го отричам, но да се твърди, че всички ученици не им се учи и ги мързи е най-малкото смешно.

Някой са мързеливи, други толкова са им възможностите, трети им е безинтересно, четвърти не обичат да им налагат какво да правят ....

Не можеш да угодиш на всички, именно поради тази причина в училищата е въведен образователен минимум. Резултатите от изпитите,  именно върху този образователен минимум, са плачевни.

:)  Чудя се, дали, ако сега работите като учител ще разсъждавате по същия начин!

И още нещо Господин модератор- мисля, че се поотклонихте доста от темата.

Голям противник съм на образователната система и споделям мнението на Емо напълно. В гимназията ми беше супер безинтересно. Съучениците ми и учителите ме мислеха за някакъв тъпак и аз имах такова самочувствие за себе си. Сега в университета и разбрах, с какво искам да се занимавам и съм сред добрите студенти и дори правя курсови работи на колегите. Сега знам, че не съм бил тъп в гимназията, а просто образователната система не ми е предложила нищо интригуващо. Дори и в университета изучавам дисциплини, които нямат нищо общо с моята област. Много учители не знаят как да обучават и се оправдават с това, че децата били тъпи и мързеливи.

Просто сте надраснали пубертета и вече разсъждавате по съвсем друг начин.

Има материя, която трудно може да се направи интересна за аудиторията, ако не разполагаш с необходимите технически средства и не на последно място- знания и умения.

Това не е образователен минимум, а несъобразен материал с възрастовата граница на децата  пълен с глупости и грешки. За мен образователния минимум е човек да може да чете,пише и да знае къде и как да търси необходима информация ако му дотрябва. Всичко друго е ненужно и затормозява.

Това не е образователен минимум, а несъобразен материал с възрастовата граница на децата  пълен с глупости и грешки. За мен образователния минимум е човек да може да чете,пише и да знае къде и как да търси необходима информация ако му дотрябва. Всичко друго е ненужно и затормозява.

Това е минимума за начално образование, Емо. :D   

Не си сериозен, нали?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.