Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Общообразователните предмети

Featured Replies

Това е минимума за начално образование, Емо. :D   

Не си сериозен, нали?

Кое ми е несериозното? Необходимо ли е според теб един музикант, да учи всички образователни предмети до 12 клас?

Или един спортист да се занимава с математика и програмиране?

• Отговори 99
  • Прегледи 6,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Това не е образователен минимум, а несъобразен материал с възрастовата граница на децата  пълен с глупости и грешки. За мен образователния минимум е човек да може да чете,пише и да знае къде и как да търси необходима информация ако му дотрябва. Всичко друго е ненужно и затормозява.

Не пишете без да сте наясно. Направете си труда да прегледате тестовете НВО за 4 и 7 клас и ДЗИ тестовете от ДЗИ за 12 клас.

Ще видите колко сте далеч от истината.

Няма да коментирам причините за това, които са много и разнородни.

Аз също няма да коментирам повече. Оставям всеки да се чуди, защо децата ни излизат тотално неграмотни и не могат дори да си напишат името. Тези тестове и матури през няколко класа също са безмислени. Отново се товарят децата ненужно. Учебния материал не е съобразен с възрастовата граница, да не говорим, че на езиково и книжовно ниво е под всякаква критика.

Проблема ще продължава и ще се задълбочава, докато родителите казват, че учителите са виновни, че децата не знаят.Учителите пък ще обвиняват децата , че ги мързи и не им се учи, а проблема е съвсем другаде.

Децата трябва да решават сложни задачи в училище(дори и да ги забравят в последствие), трябва да им е гадно и тежко в много моменти, за да могат да се научат в някаква степен да преодоляват трудните препятствия, защото животът не задава лесни задачи, а напротив. Проблемът на образователната система, било то в училище или университета,  е липсата на контрол, пускат се да преминат напред без необходимите знания.

Аз също няма да коментирам повече. Оставям всеки да се чуди, защо децата ни излизат тотално неграмотни и не могат дори да си напишат името. Тези тестове и матури през няколко класа също са безмислени. Отново се товарят децата ненужно. Учебния материал не е съобразен с възрастовата граница, да не говорим, че на езиково и книжовно ниво е под всякаква критика.

Проблема ще продължава и ще се задълбочава, докато родителите казват, че учителите са виновни, че децата не знаят.Учителите пък ще обвиняват децата , че ги мързи и не им се учи, а проблема е съвсем другаде.

Никой не обвинява децата.

Рибата винаги се вмирисва откъм главата :) - било то родителска, учителска или управническа.

Всеки си има задължения и ако те се изпълняват съвестно- положителните резултати рано или късно ще бъдат налице.

За мен темата се изчерпа.

Лека вечер!

Няма такова нещо. Учениците не ги мързи. Просто им е безинтересно и мога да кажа защо. Сега, че си има процент, който нищо не искат да правят това не го отричам, но да се твърди, че всички ученици не им се учи и ги мързи е най-малкото смешно.

Къде казах, че всички са мързеливи?!? Това дали на някой му е интересно нещо зависи от него самия.

Децата трябва да решават сложни задачи в училище(дори и да ги забравят в последствие), трябва да им е гадно и тежко в много моменти, за да могат да се научат в някаква степен да преодоляват трудните препятствия, защото животът не задава лесни задачи, а напротив. Проблемът на образователната система, било то в училище или университета,  е липсата на контрол, пускат се да преминат напред без необходимите знания.

Надявам се да се шегуваш. В училище децата трябва да се научат да мислят, а не да им е гадно и тежко. Това вече е доказано многократно.

Къде казах, че всички са мързеливи?!? Това дали на някой му е интересно нещо зависи от него самия.

Не зависи само от него. Говорим за възрастова граница. Сега ти имаш изградена представа, а децата нямат.

Общообразователните предмети са като основополагащи, за да може след основното образование на тази база да се градят специалните знания. Нормално е да се учи от всичко за обща представа. Както е нормално и тесните специализации да стават по-късно, когато със съзряването се оформя и професионалната ориентация и прецененото желание какво ще е полето за практическата трудова изява. Нормално е в детството всяко момче да иска да става "мъж, поет или моряк", както се пееше в песничката... а момичетата балерини и принцеси.

Още повече, че в годините, в които живеем, никой не знае кога ще му се наложи да се преориентира професионално.

Причината за девалвацията на образованието въобще не е свързана със самото образование. Не казвам, че в училищата и ВУЗ-овете нещата са наред, но при положение, че за половин час може да се купи диплома за завършено висше образование, децата нямат стимул да учат. Нали виждаме с колко знания са "подплатени" дипломите на много популярни лица, които познаваме било от политическия, било от културния ни елит. Нещата са с далеч по-дълбоки и по-различни корени от самото образование и не са проблеми, които могат да се оправят на ниво образование, без да се справим с другото. Е, тогава защо трябва да се конфронтираме по форумите... Безсмислено е. Според мен, разбира се.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Никой не обвинява децата.

Рибата винаги се вмирисва откъм главата :) - било то родителска, учителска или управническа.

Всеки си има задължения и ако те се изпълняват съвестно- положителните резултати рано или късно ще бъдат налице.

За мен темата се изчерпа.

Лека вечер!

Напротив има доста теми в този раздел, прегледай ги. Ще видиш че се обвиняват. От учителите също.Многократно чувам изцепки от бивши колеги, че този или онзи клас са невъзможни, диви, тъпи и т.н

Общообразователните предмети са като основополагащи, за да може след основното образование на тази база да се градят специалните знания. Нормално е да се учи от всичко за обща представа. Както е нормално и тесните специализации да стават по-късно, когато със съзряването се оформя и професионалната ориентация и прецененото желание какво ще е полето за практическата трудова изява. Нормално е в детството всяко момче да иска да става "мъж, поет или моряк", както се пееше в песничката... а момичетата балерини и принцеси.

Още повече, че в годините, в които живеем, никой не знае кога ще му се наложи да се преориентира професионално.

Причината за девалвацията на образованието въобще не е свързана със самото образование. Не казвам, че в училищата и ВУЗ-овете нещата са наред, но при положение, че за половин час може да се купи диплома за завършено висше образование, децата нямат стимул да учат. Нали виждаме с колко знания са "подплатени" дипломите на много популярни лица, които познаваме било от политическия, било от културния ни елит. Нещата са с далеч по-дълбоки и по-различни корени от самото образование и не са проблеми, които могат да се оправят на ниво образование, без да се справим с другото. Е, тогава защо трябва да се конфронтираме по форумите... Безсмислено е. Според мен, разбира се.

Напълно съгласен, че проблема не е само в образованието. Причините са комплексни. Но все отнякъде трябва да се започне. Странното е, че се продължава в същото русло.

То никой от нас не помни и кога е учил таблицата за умножение, но я знаем, нали?

Надграждане му викат хората.

я дай друг пример че се изложи с този

Сега проблема на България с образованието ,може би и на други държави ,че ученици със слаби оценки и отвратително поведение  учат НАРАВНО  с ученици със силни оценки ,ученици ,които са в училището да научат нещо.

Няма просто стимул,награда ,желания .Така и учениците с добър успех ,просто не виждат смисъл да учат.Да не говорим ,че и след 12 години тази БЪЛГАРСКА ДИПЛОМА в ЗАПАДНА ЕВРОПА -не важи.

Повечето български училища нямат никаква материална база,учителите просто идват изпяват си урока ,АКО МОГАТ и не са НАБИТИ или ПРЕБИТИ.Сякаш учителите са виновни .Стоят за едни 200- 300 лв , за да търпят унижението от някакви пубери ,дето ги друса яко хормона.

Аз ,когато бях  ученик единствено това ми бе проблема.Учениците не са разпределени по специалност,влечение ,а просто се получава тюрлю гювеч .

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Моето мнение е, че събирането на много деца - кипящи от енергия и жадни за социализация - на едно място с цел обучение е грешно. Преди е било единствения начин, но сега с всичките тези технологии не е никакъв проблем да се записват видео уроци и всяко дете да си учи у дома, а училищата да са просто места за социализиране и за някое друго упражнение на специалните предмети.

Няма такова нещо. Учениците не ги мързи. Просто им е безинтересно и мога да кажа защо. Сега, че си има процент, който нищо не искат да правят това не го отричам, но да се твърди, че всички ученици не им се учи и ги мързи е най-малкото смешно.

Не само че ги мързи, но и страдат от липса на мотивация. Причината - не виждат връзка м-у образование,реализация и заплащане. 50К абитуренти и 70 К места в университети....

Ученици касички от по 1200 лева за делегирани бюджети в училищата, финансиране на университетите в зависимост от броя привлечени студенти. Доцентите вземат колкото полицай с фуражка, в Русенския университет завършват инженерни специалности със знания с които нямаше да ми пишат 5 по физика в гимназията.

Имам колежка , която завърши ИТ, а трудно записва снимки на диск. Друг такъв овърклоква за да получел "повече памет".

Всичките са висшисти... Аааааа и един инженер ДВГ, който не знае за оборотомера и за какво се използва, да продължавам ли....

Та каква реализация, какво заплащане и съответно откъде тези ученици и студенти да съберат желание и смисъл да учат???

Редактирано от dr.dechev (преглед на промените)

...

Категорично съм против до 12 клас да се пълни главата на един ученик със всякаква информация. Мозъка му не е енциклопедия Британика, а му е даден да мисли и да има желание да се развива.

Ако мозъкът не съхранява достатъчно информация, то всеки индивид е обречен да измисли колелото поне веднъж в живота си и то ако му стигне акъла. След това трябва да измисли топлата вода. Къщата за живеене. Столовете, масите, леглото... От постоянното измисляне на измислените неща няма да остане време да се мисли за звездите... Друго си е когато има фундаментална база от знания. Така човек може да си позволи лукса да мисли иновативно и в дадена посока... Като каза програмиране за ученици - журналистика. Ей го къде седи - съвсем близо до мен, колегата по образование е ph.d. по Английска Литература, а си изкарва хляба с програмиране. Свят шарен - от всякакви знания - нужда има всякога!

Ще изброя и част от професиите при който знанията по физика, химия, биология, математика са изключително важни. Важни са за медици/ лекари, хирурзи, стоматолози/  физици, химици, биолози, инженери, електротехници,  архитекти, програмисти, математици, икономисти, еколози и т.н.

А колко много направления имат тези науки...

Не съм съгласен и въобще създаваш грешно мнение, точно пък за програмистите, поради простата причина, че програмистите се делят на много подкатегории. Аз уча в Австрия в полу више за електроника и 90% от нещата където се учат не са ми нужни и толкова безинтересни, че няма накъде. Имах практика това лято и точно нужни ми бяха HTML,CSS,JS,PHP,MySQL и Java + малко логика и взех 1300 евра чисти(което е добре за ученик). Шефа хареса мойта работа пък и клиента беше доволен и ми каза, че мога да почна ако поискам, но аз му казах след като взема дипломата, защото дори и да си добър без тоя лист хартия няма да те вземат на работа. В часовете по програмиране се учат C/C++, Java малко HTML, а другото всичко съм го научил сам, защото ме интересува уеб програмирането.

Пълнят ни главите в училище с някакви глупости само и само да има нещо за преподаване, иначе ако се преподава само най-важното ще останат сигурно 10-15 часа на седмица, а не 40. Можем да решаваме сложни интеграли пък не можем една манджа да си сготвим.

И не стига, че всеки ден сме до 17:00, докато се приберем става 18:30, пък и след това трябва да се пишат и домашни и да се учи, а свободно време не остава. Тогава от тези 40 часа колко стават?

Моето мнение е, че още от малки ни създават грешна представа и, че за да успееш в живота има само един начин: училище, което е толкова грешно, че няма накъде.

Ако мозъкът не съхранява достатъчно информация, то всеки индивид е обречен да измисли колелото поне веднъж в живота си и то ако му стигне акъла. След това трябва да измисли топлата вода. Къщата за живеене. Столовете, масите, леглото... От постоянното измисляне на измислените неща няма да остане време да се мисли за звездите... Друго си е когато има фундаментална база от знания. Така човек може да си позволи лукса да мисли иновативно и в дадена посока... Като каза програмиране за ученици - журналистика. Ей го къде седи - съвсем близо до мен, колегата по образование е ph.d. по Английска Литература, а си изкарва хляба с програмиране. Свят шарен - от всякакви знания - нужда има всякога!

Мозъка не трябва да съхранява информация, а да знае къде да я намери. Сега ти или аз знаем неща, защото се занимаваме с тях и те се запечатват и стават като рефлекс. 

Колкото до твоя колега нека се замисли ако вместо английска литература се е занимавал още от начало с програмиране къде щеше да бъде сега и колко по-лесно щяха да му се случат нещата.

Мозъка не трябва да съхранява информация, а да знае къде да я намери.

Имало време един човешки мозък. Един ден му се наложило да търси информация, решил да я потърси в белия дроб, после в черния дроб, после в стомаха ... . Така обиколил цялото тяло. Къде ли я е намерил, къде се е била скрила?

Не човешкият мозък е създаден по подобие на компютъра, а обратно.

Имало време един човешки мозък. Един ден му се наложило да търси информация, решил да я потърси в белия дроб, после в черния дроб, после в стомаха ... . Така обиколил цялото тяло. Къде ли я е намерил, къде се е била скрила?

Не човешкият мозък е създаден по подобие на компютъра, а обратно.

Компютъра няма абсолютно нищо общо с човешкия мозък. И ако човек е научен да търси, да мисли и да разсъждава, ще намери информацията която му е нужна. 

Компютъра няма абсолютно нищо общо с човешкия мозък.

Има.

И ако човек е научен да търси, да мисли и да разсъждава, ще намери информацията която му е нужна. 

Зависи какво работите.

Мозъка не трябва да съхранява информация, а да знае къде да я намери. Сега ти или аз знаем неща, защото се занимаваме с тях и те се запечатват и стават като рефлекс. 

Колкото до твоя колега нека се замисли ако вместо английска литература се е занимавал още от начало с програмиране къде щеше да бъде сега и колко по-лесно щяха да му се случат нещата.

Може и сега да му е лесно.

От къде знаете, дали щеше да му е по-лесно сега, ако  "вместо английска литература се е занимавал още от начало с програмиране къде щеше да бъде сега и колко по-лесно щяха да му се случат нещата." ?

Никой не може да каже, как точно щяха да се развият нещата с живота на този човек, ако беше избрал друг път!

Мозъка не трябва да съхранява информация, а да знае къде да я намери.

Ако това беше така, то кой щеше да създава тази информация за да може да бъде потърсена "някъде"? :rolleyes:

Къде щяхме да сме сега, ако това, което казвате беше така?

Технологичният прогрес на човечеството е благодарение на съхранението, предаването, анализирането и синтезирането на информация.

И ако човек е научен да търси, да мисли и да разсъждава, ще намери информацията която му е нужна.

Как ще се осъществят тези процеси при положение, че за да се случи това е необходимо да бъде съхранена информация за това, как да "търси" информация?

А мисленето за да бъде развивано, то трябва да  получава, анализира, редактира, синтезира и разбира се да се съхранява информация.

Благодарение на натрупването на информация в нашите мозъци се оформят нашите характери, виждания, разбирания, темперамент, , способности ,памет,представи, възприятия,  воля, въображение, мечти, усещания, емоции, чувства и т.н. психични процеси.

Способностите на хората да запомнят, съхраняват и възпроизвеждат информация позволяват да се натрупа опит и да се използва, когато е необходимо.Процесите на съхранение, запомняне и възпроизвеждане се наричат памет.

Мозъците ни са устроени така, че да съхраняват, анализират и синтезират информация. Това се случва непрекъснато. Даже и оцветяването на заобикалящия ни свят се осъществява едва в мозъка, човек възприема образите чрез очите си, но те се осъзнават и оцветяват едва в главният мозък.

asdfag

Математическите знания имат голямо значение за програмирането. В науката от изключително значение са софтуерите, който са нужни за осъществяване на дадени операции,дейности, и ако не се приложат математически знания този софтуер за нищо няма да става!

В определени аспекти може да се програмира и без кой знае,какви математически знания, но в други не може или поне не е благоприятно.

А това, че сте учили неща, който вие смятате за ненужни НЕ означава, че за други ще са такива и в бъдеще може благодарение на тези основи /от тези знания,който вие смятате за ненужни/ да направят надграждане на тези основни знания и  благодарение на това да си изкарват прехраната.

Програми има най-разнообразни и се използват за най-различни цели, ето защо са тези "излишни предмети" /както вие казвате/, щом се занимавате с програмиране, то би трябвало вече да сте осъзнали това.

Например офис пакета на Microsoft , широко разпространен и това не е случайно, с него може да се правят най-различни неща. Използва се от икономисти, статистици, математици, физици, химици, информатици, инженери, фармацевти  и т.н. Това не е случайно и трябва да бъдат вградени функции за удобството на всички тези групи от хора, който са от изключителна важност за обществото и за неговото развитие. Ако компанията наемаше само програмисти и то такива, който нямаха математически познания, какво щеше да стане? Веднага отговарям, че офис пакета щеше да е един голям провал!

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Разбирам те, но не мога аз да съм отишъл в училище за електроника(програмиране) и да уча задълбочено химия(формули и т.н.), история(кой бил роден през 1444 и кой, къде и какво бил построил през  1586), и още един куп други неща които нямат нищо общо с електрониката.  И както казах, има различни програмисти. Някои правят програми като MS Office, други правят апликации за Android, трети се занимават с база данни, четвърти програмират µController-и или PLC.Не е задължително всеки да разработва софтуер, а според мен Logic > Math/Physic. Колкото и добър математик да си, ако не можеш да мислиш логично и да имплементираш формулите .... си за никъде.

Математическите знания имат голямо значение за програмирането.

Елементарна математика, да. Напреднала, не е задължително, зависи какъв програмист си и какво програмираш.

... зависи какъв програмист си и какво програмираш.

Именно.

За електроника не сте прав, защото знанията по химия и физика са изключително важни. Това все пак е инженерна наука. Има  студенти по инженерни науки, който не разбират, защо изучават физика и химия, което е потресаващо.

Ах ... виждам, че не си ме разбрал. Изразил съм се грешно, за което сори. Имах предвид училище за електроника, но в отдел/паралелка в която се учи програмирането.

Ние и електроника учим(като основа), но не ми е интересно нещо, а си прав, че при нея трябват знания по физика и химия, но аз съм заинтересован от програмиреното(и физиката) и това и ще работя. А от електрониката поне едно няма да забравя U=R*I   :D

Напротив, разбрах ви.  Дадох примера за студентите по инженерни науки не случайно, защото това съм го виждам и то нееднократно, за съжаление.

Нямах предвид вас.

Както всички знаем хората са различни, същото важи и за влеченията им в професионален план.

Програмирането е изключително важно и ценно и това, което сте избрали е добър избор, но вие знаете това. Поне на този етап има добра реализация за добрите програмисти.

Учете, упражнявайте се и навярно ще получите очакваните резултати.

Пожелавам ви добро развитие в личен и професионален план. :)

Приятна вечер. :)

Изразила съм мнението си по темата на предната страница, но тук искам да допълня. Общообразователните предмети ни дават знания не само като подготовка за надграждането им във връзка с бъдещата ни професия, а и заради приложението им в най-обикновеното ни ежедневие. Никой не учи да чете и пише, за да стане непременно писател. Никой не се учи да смята, за да стане непременно математик. Смятането ни е необходимо дори и когато отиваме на пазар. Никой не учи химия в основното училище, за да стане химик. Имам съседка, която жестоко си изгори ръката, защото не знаеше какво е калиев перманганат и вместо три зрънца, в литър вода набуха две супени лъжици лилави зрънца... И още безброй примери, за които всеки може да се сети... било в кухнята, било на улицата, било където и да е във всеки един момент от живота ни.

Прекалено много стеснявате общото. Каква е ползата от това, че някой е добър инженер, защото знае математика, физика и специални предмети, ако няма елементарна лексикална култура и възможност да се изрази, а от там и да комуникира с хората /нещо, което и в този форум се наблюдава ежедневно/. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.