Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Здравейте, да питам има ли някой опит с grsecurity. Имам предвид основни неща и напътствия... След това разбрах, че някакъв скандал станал там. Някаква голяма компания нарушила политиката за ползване на софтуера, не им платили нищо и разни такива. В крайна сметка stable версията е вече само customers-only. За свободно сваляне е test. Какви са разликите? Софтуерът няма да получава обновление? Или няма значение.

Другото, което е някой може ли да даде съвет за подобен "заздравяващ" системата (system-hardening) софтуер.

И последно, къде мога да следя какво съдържат обновленията за системата. Днес като стартирах компа ме чакаше обновление на база, и на не знам какво още - Xubutnu (като напиша в "Гугъл" "ubuntu update release notes" и излиза кво ли не...).

Всъщност, аз като чета документтацията, май няма да се справя с grsecurity, и по-скоро да питам за нещо по-автомат, ако има да питам...

иначе, нещо и от мен:

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Здравейте, мисля да сложа Линукс на един стар лаптоп със 100 GB HD, 2 GB RAM, двуядрен процесор на 2 Ghz и вградено видео.

Избрах си Linux Mint Xfce, или Xubuntu *32.

Моля за съвет как да разделя този 100 GB хард диск и какви дялове да създам.

Лаптопа ще се ползва от 10 годишно дете най-вече за игри, филми, интернет -фейс, но мисля че ще се наложи и някоя по-голяма игра да му сложа от хранилището...

• 2 седмици по-късно...

Не знам дали моя проблем има решение, но все пак да попитам. Значи инсталирах дебиан дистрибуция на лаптоп, който има 2 видео карти, едната е радеон, която е изгоряла а 2рата е вградена към процесора (i5 M460). При буут ми зарежда от радеон видео картата и съответно изпада в шах и мат. Има ли начин да направя рокадо и да го накарам да буутва това дистро от другата видео карта, та да не зацепва? Биоса е доста ограничен и не предлага каквото и да  е решение.

Ето и снимка на грешката в анфас 509a7ce2a78e3d6e.jpg

Редактирано от Invocation (преглед на промените)

Не знам дали моя проблем има решение, но все пак да попитам. Значи инсталирах дебиан дистрибуция на лаптоп, който има 2 видео карти, едната е радеон, която е изгоряла а 2рата е вградена към процесора (i5 M460). При буут ми зарежда от радеон видео картата и съответно изпада в шах и мат.

Ами щом си успял да го инсталираш, значи опредлено има начин. Защото инсталацията работи със същото ядро и тогава явно е ползвал другата карта.

Виж тук: https://wiki.debian.org/KernelModesetting

To disable KMS for Intel and Radeon cards, either:

• Boot with the nomodeset kernel command line parameter.

• Edit /etc/modprobe.d/i915-kms.conf or /etc/modprobe.d/radeon-kms.conf accordingly.

On Intel and Radeon cards KMS is disabled at run time in Debian kernel images by default.1 It is enabled via modprobe configuration files provided..

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Благодаря за отговора, доста ме ориентира. Значи до колкото разбрах в новите версии видеото е преместено вътре в кернела, което позволявало да имаш буут с висока резолюция и тнт, за съжаление обаче при някои карти не работи добре, а в моя случай с изгорялата карта въобще даже. При мен проблема се реши като 1во стартирах едит с "е"  в GRUB и редактирах реда в който имапе "quiet splash"  го промених на "nomodeset quiet splash"  което би трябвало да инструктира кернела да не зарежда видео устройството и да използва биос настройките, след което с ctr+x го стартирах. При което нещата тръгнаха. За да не правя обаче тези упражнение при всеки старт, стартирах терминала и в него въведох "sudo nano /etc/default/grub" и във реда в GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT: добавих "nomodeset" да изглежда нещо подобно "GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset" след което го запаметих ctr+o  и ctr+x за да изляза, и накрая "sudo update-grub". Сега всичко е ок.

Здравейте,
Как мога да сменя вече зададен никнейм в Минт? На снимката първата част (geek)

ubuntu-linux-change-hostname-or-computer

Здравейте,
Как мога да сменя вече зададен никнейм в Минт? На снимката първата част (geek)

ubuntu-linux-change-hostname-or-computer

Надявам се че разбираш английски ->> http://askubuntu.com/questions/34074/how-do-i-change-my-username

http://askubuntu.com/questions/558669/renaming-user-name

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Изключително елементарно е.  Отваряш файловия мениджър, като администратор.

От терминала е sudo nautilus, а от стартиране на програми е gksu nautilus.

Отиваш във "файлова система">>etc, отваряш файла hostname с текстов редактор, сменяш името и запазваш промените.

hostname.png

Можеш да го отвориш и директно с команда в терминала :

sudo gedit /etc/hostname

Но, нарочно те разхождам из файловата система, за да видиш, кое, къде се намира.

Изключително елементарно е.  Отваряш файловия мениджър, като администратор.

От терминала е sudo nautilus, а от стартиране на програми е gksu nautilus.

Отиваш във "файлова система">>etc, отваряш файла hostname с текстов редактор, сменяш името и запазваш промените.

hostname.png

Можеш да го отвориш и директно с команда в терминала :

sudo gedit /etc/hostname

Но, нарочно те разхождам из файловата система, за да видиш, кое, къде се намира.

Той пита за юзъра, не за името на машината(hostname).  В момента не съм под линукс, но ако не ме лъже паметта в терминала се изписваше user@hostname, или греша?

По-добре да не пипа потребителското име. Може да създаде нов потребител, ако му е необходим. Иначе, може да го смени, но е фиксирано в доста конфигурационни файлове и ще си навлече излишни главоболия.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Той пита за юзъра, не за името на машината(hostname).  В момента не съм под линукс, но ако не ме лъже паметта в терминала се изписваше user@hostname, или греша?

Да, точно за user става въпрос. Може да сте се заблудили от снимката, която прикачих, че тя беше от един гайд как се сменя хостнейма. Аз искам да сменя user@

Някой наясно ли е защо имам проблеми с възпроизвеждането на видео HD? Става въпрос за .mkv и .mp4. При сцени с повече движения виждам или накъсване или вибриране на картината. Не са очевадни и не се забелязват много ама ще е по-добре да ги няма. На Windows 8 същите с PotPlayer вървят идеално. Мога ли да изкарам същото изпълнение и при Линукса? С nvidia съм, с най-новите 340.93 recomended drivers. Пробвах различни настройки по nvidia settings и по плеърите. Единствената разлика е малко по-гладко възпроизвеждане при някой други output driver-и(това при smPlayer). Донякъде се замазва проблема, но си го има. Това са ми пакетите, трябва ли нещо да махам или да добавям?

Потърси в софтуерния център XBMC, инсталирай и пробвай с него.Отлично възпроизвежда mkv и m2ts файлове.

Здравейте, приятели! При старт на Xubuntu ми изписва грешка, че е засечен проблем със системна програма. Тоя път не съм омазвал сам нищо. От къде мога да разбера какво се е случило. Примерно... var/log, кой от всички да гледам. Освен това при старт, но не всеки път ми изписва ACPI PCC Probe Failed. В същото време системата я чувствам ок, докато правя, квото правя... Съобщението не ми доставя никакви подробности...

Намерих в user папката файл с име .xsession-errors.old...

Ето съдържанието му:

openConnection: connect: No such file or directory
cannot connect to brltty at :0
Script for none started at run_im.
Script for auto started at run_im.
Script for default started at run_im.
init: update-notifier-crash (/var/crash/_usr_share_bleachbit_bleachbit.py.0.crash) main process (1620) terminated with status 1
init: startxfce4 main process (1740) killed by TERM signal
init: Disconnected from notified D-Bus bus

c89f628ba7594fe4.png

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Аз не го пра

Може би ще има повече улики, като натиснеш Report problem.

Аз не го пратих и го затворих. Мога ли от системата да пратя? Или да рестартна и да го пратя?

Ами незнам дали има смисъл да го пращаш даже. Ако е направено подобно на други системи, трябва да има още една стъпка с повече информация.

Така по-лесно ще се ориентираме.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

А, благодаря много! Аз го пренебрегвах, понеже не знаех, че по-нататък ще ми покаже какво става. Оказва се Bleachbit. Направо го премахнах, защото това не е първия път, в който ми прави проблем...

Потърси в софтуерния център XBMC, инсталирай и пробвай с него.Отлично възпроизвежда mkv и m2ts файлове.

И с това е същото, иначе си е баш кино :)

Дай изход от

glxinfo | grep -i opengl

OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce GT 240/PCIe/SSE2
OpenGL core profile version string: 3.3.0 NVIDIA 340.93
OpenGL core profile shading language version string: 3.30 NVIDIA via Cg compiler
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 3.3.0 NVIDIA 340.93
OpenGL shading language version string: 3.30 NVIDIA via Cg compiler
OpenGL context flags: (none)
OpenGL profile mask: (none)
OpenGL extensions:

Редактирано от Kieli (преглед на промените)

Намери клип, където имаш проблеми и го сподели да видя. 

Или като пуснеш видеото, виж какви са параметрите му, десен бутон видео качество или нещо подобно. Т.е. да видя с какъв формат точно си видял проблеми.

Някой от тези http://www.divx.com/en/devices/profiles/video има ли проблеми?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.