Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 14 минути, Методи Дамянов написа:

Забравих да кажа. С XFCE съм. Направих го - добавих нов потребител и всичко е ок при него - иконите се виждат.

Това е добре. Сигурно ще може да се ремонтира.

Ето какво предлагам:

- надникни във инсталационните логове. Виж за glib. Ако не е ъпдейтвана наскоро, това ще е много добре.

- опитай да понастроиш работния плот на временния потребител. Целта е да се види дали при активиране на определен компонент пак ще почне да бъгва. Тук е моментът да пробваш и Skype. Виждам го в лога, което значи че той може да е инициатора на тези грешки. Възможно е този лог, който си постнал, да не е свързан директно с проблемите на работния плот.

- След като намериш или не намериш причините, изтрий всичко, което няма да пазиш от директорията на основния ти потребител. Обаче внимателно да не затриеш нещо важно! После пак го пусни и си пренаправи настройките.

Това би трябвало да оправи проблема или поне да хвърли светлина върху това с какво е свързан.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Между другото си виждам десктоп иконите през файловия мениджър без обаче кошчето и домашната папка.

d9ea35f1c14eb5b4.png

Не разбрах точно какво да трия? От къде...

Това ми са хранилищата:

f042e4c0e72a0cc3.png

Направо махнах скайпа.

Я аз да питам, аз не мога ли просто да си изтрия сегашния акаунт и да ползвам новосъздаденият. Нали няма проблеми?

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

преди 48 минути, Методи Дамянов написа:

Между другото си виждам десктоп иконите през файловия мениджър без обаче кошчето и домашната папка.

Това са виртуални иконки, няма как да ги видиш през файловия мениджър, понеже не се намират физически на работния плот.

Не разбрах точно какво да трия? От къде...

Идеята ми беше да си "регенерираш" стария акаунт като изтриеш файловете в неговата потребителска директория и системата сама си ги направи, автоматично със следващия логин. Това също ще сработи, но разбира се трябва да спасиш файловете, които искаш да запазиш. Като букмарки, файлове на работния плот, торент задачи и т.н.

Това ми са хранилищата:

Направо махнах скайпа.

Триенето на програмата и махането на хранилищата няма да премахне компонентите, които може да са иснаталирани в качеството на зависимости към програмата. Но можем да предположим до някаква степен, че не са презаписвани системни библиотеки.

Я аз да питам, аз не мога ли просто да си изтрия сегашния акаунт и да ползвам новосъздаденият. Нали няма проблеми?

Ще стане, няма да има проблеми.

Благодаря. Направо ще си ползвам другия акаунт.

П.С. Готово. Не ми се човъркаше нататък. Затрих си акаунта, смених име и парола на другия акаунт и те така.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Здравейте. Вчера си сложих Убунту 14.04 на лаптопа и за момента съм очарован. Но интернета съм го закачил директно с кабел за лаптопа и днес случайно забелязах, че не мога да си използвам wifi-я, защото явно няма драйвър за него. Но съм страшен лаик що се касае до Линукс и не успях да се оправя, макар че се рових из нета.

Лаптопа е Dell D620. Какъв точно е wifi адаптера ми е трудно да кажа.

То и с блутуута имам малък проблем, макар че май си работи почти перфектно, ама по-натам ще питам за него :D

преди 19 минути, tremal написа:

Здравейте. Вчера си сложих Убунту 14.04 на лаптопа и за момента съм очарован. Но интернета съм го закачил директно с кабел за лаптопа и днес случайно забелязах, че не мога да си използвам wifi-я, защото явно няма драйвър за него. Но съм страшен лаик що се касае до Линукс и не успях да се оправя, макар че се рових из нета.

То и с блутуута имам малък проблем, макар че май си работи почти перфектно, ама по-натам ще питам за него :D

до колкото видях по снимки в нета лаптопът ти има плъзгач за включване на wifi-то до аудио жаковете.

Software&Updates-най-вкрая,горе дясно на прозореца клик на Additional Drivers ,изчакайте да потърси липсващи драйвери/ако има/.Какво излиза в прозореца?

преди 25 минути, tremal написа:

lspci

ще покаже хардуера към дъното, включително wi-fi картата. Предполагам, че е broadcom, но все пак, покажи изхода.

Излиза съобщение "В момента няма достъпни драйвери"

Това беше първото нещо, което направих (гледах го в някакво кличе в тубата, ама там на човека му се получи) :D

EDIT: Еххх, докато загрея какво е Ispci :D:D

09:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5752 Gigabit Ethernet PCI Express (rev 02)
0c:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4311 802.11b/g WLAN (rev 01)

Това са последните два реда в терминала. Broadcom e, хихи

Редактирано от tremal (преглед на промените)

преди 14 минути, tremal написа:

Излиза съобщение "В момента няма достъпни драйвери"

Това беше първото нещо, което направих (гледах го в някакво кличе в тубата, ама там на човека му се получи) :D

Изпълнете в терминал :

lspci

и публикувайте изхода от командата, ако обичате.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Извинявам се че се намесвам, ама тази дистрибуция, май е с кърнел 4,3. А аз вчера, имах проблеми с Wi-fi и кърнел 4,2, именно липсата на драйвери. Макар и на Линукс Минт. И Broadcom модул. :D

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

преди 12 минути, cybercop написа:

Изпълнете в терминал :

lspci

и публикувайте изхода от командата, ако обичате.

Едитнах го в отговора си горе. Вероятно съм го правил, докато сте пишели поста си :)

Отворете "Програми и актуализации" и отметнете хранилищата на "Партньори на Каноникал".

http://s19.postimg.org/cmjts53jn/software_properties.png

Затворете графичния мениджър.

Отворете терминала и изпълнете.

sudo apt-get update

sudo apt-get install firmware-b43-installer

Ако все пак се инсталира нещо, защото карам по памет, рестартирайте компютъра.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Направих го и наистина се инсталира нещо (не че разбрах какво) :D След рестарта, обаче, компютъра заби на черен екран и след като го чаках половин час, го спрях ударно и го пуснах на ново. Тоя номер ми го направи и вчера 

Странното е, че като включа копчето на лаптопа, което пуска wifi-я и блутуута, лампичката на синия зъб светва, а тази на безжичния нет не, сякаш самото устройство не работи (но е пуснато в BIOS)

ЕДИТ: Ей сега намерих някаква команда в нета iwconfig, която пуснах в терминала и излезе следното

lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

EDIT номер 2: Оправих се. От форума askubuntu.com изпълних точка по точка следното нещо:

I fixed my problem with the Broadcom bcm4311 drivers.

Steps I took for fixing this problem (I stole this method from nm_geo on ubuntu forums):

(You may need to install synaptic or your favorite package manager.)

• Uninstall the bcmwl-kernel-source package by issuing the following command on a terminal:

sudo apt-get remove bcmwl-kernel-source

• Make sure that the firmware-b43-installer and the b43-fwcutter packages are installed (of course you will need internet by others means):

sudo apt-get install firmware-b43-installer b43-fwcutter

• Type into a terminal:

cat /etc/modprobe.d/* | egrep 'bcm'

(You may want to copy this) and see if the term 'blacklist bcm43xx' is there.

• If it is, type cd /etc/modprobe.d/ and then sudo gedit blacklist.conf

Put a # in front of the line: blacklist bcm43xx

Then save the file (I was getting error messages in the terminal about not being able to save, but it actually did save properly).

• Reboot

Сега ако някой ми обясни с две думи и на прост език какво ТОЧНО съм направил, ще съм му много благодарен :D:D

Редактирано от tremal (преглед на промените)

Инсталирал си драйверите на Бродком, които освен това са blacklist-нати т.е. са в черният списък. # - означава коментар - превеждам: вместо сложи в черният списък Бродком ти си казал, а не ще го ползвам този боклук, въпреки че не трябва :D

преди 7 часа, bvbfan написа:

Инсталирал си драйверите на Бродком, които освен това са blacklist-нати т.е. са в черният списък. # - означава коментар - превеждам: вместо сложи в черният списък Бродком ти си казал, а не ще го ползвам този боклук, въпреки че не трябва :D

Dell имат договор с Broadcom и всичките им машини са с Broadcom.. Скоро инсталирвах убунту на братята ми на лаптопа Dell Latitude E6530 е без никакви корекции заработи.. Убунту 15.04 тъй като с 14.04 просто не ставаше.

преди 8 часа, bvbfan написа:

А тези команди, дето при пробвахме  при мен, не стават ли?

преди 14 часа, ghostBG86 написа:

Извинявам се че се намесвам, ама тази дистрибуция, май е с кърнел 4,3. А аз вчера, имах проблеми с Wi-fi и кърнел 4,2, именно липсата на драйвери. Макар и на Линукс Минт. И Broadcom модул. :D

И аз се извинявам за офтопика, но братле тази версия на убунту идва с архаичното 3.13 http://distrowatch.com/table.php?distribution=ubuntu

:emoji_smiley-03:

преди 9 минути, sokoban написа:

И аз се извинявам за офтопика, но братле тази версия на убунту идва с архаичното 3.13 http://distrowatch.com/table.php?distribution=ubuntu

:emoji_smiley-03:

Може, аз гледах 4,3. :ohmy: Уж от сайта им. Или говориш за Минт?

Ми то няма разлика, понеже ментата е убунту 14.04 ;)

Да така е. Ама е 3,16 :P. А този openSuse, не е ли с 4,3? Това питах, дали командите дето проработиха при мен, ще станат и тук? Като сложих 4,2 /да ме питаш не знам защо/, и моето Wi-fi не работеше.

Нещо ме изгуби. От къде дойде това OpenSuse? нали си с мента?

Усетих, че се загубихме. Имаше въпрос, в тази тема. Човек ползваш openSuse, не му работеша Wi-fi и е от същи производител, като моя модул. А аз, като сложих 4,2 на ментата, нямах драйвери. И bvbfan, ми даде едни команди.

П.П Абе изобщо, стана стабилно объркване. :D

Има още много да чета, ясно е :D

Ама като съм ви подхванал, я да ви държа да не ми избягате по тъча - има ли причина след рестартиране, лаптопа да забива на черен екран, или в най-добрия случай да застине на логото на Убунту и да няма оправия. Трябва да изключа компютъра и да го включа отново.

Още един въпрос, който силно ме вълнува - както стана ясно, до онзи ден бях с Windows и бях свикнал, когато свърша да работя, просто да затворя лаптопа и той да "заспи", като изключи и диска и вентилаторите. При Убунту, обаче, това не се получава и като затворя капака, всичко продължава да си работи. Това има ли оправия :D

Много зависи каква настройка си му задал. При мен на моя лаптоп с фабричните настройки си заспива без грижи..

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.