Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Целта ми е всъщност да ми изглежда като джеси т.е ето така > линк смисъл дали ще го направя с тема или някакъв друг начин не ми е важно но ми се иска така да изглежда , същата лента , меню , позиция и т.н. Еи така ако го направя да изглежда ще е супер

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Едва ли някой (е, поне аз) ще ти помогне. Да не промениш (да не знаеш как да промениш) - ще иска доста мммм усилия (та затова и предното изречение).

на 12.12.2015 г. at 18:37, windows7 написа:

Здравейте , първо искам да се извиним ако въпросите ми не са за конкретната тема , но пиша тук понеже знам че това е линукс дистрибуция и смятам че е за тук сега имам няколко въпроса относно дистрибуцията raspbian wheezy , въпросите ми са следните :

1. Второ как мога да направя в тази дистрибуция искам да изключа опцията монитора да ми гасне през 15 мин . Искам това да го изключа и да не гасне въобще.
  2. Трето понеже съм с Raspbian - Wheezy и лентата ми изглежда по този начин мога ли  да го направя и как да стане да изглежда като Jessie  Смисъл стил малината . 

Благодаря Ви много .

1. За гасенето - махнете отметката в xscreensaver.

2. За изгледа - не виждам особена разлика в изгледите. На втората снимка, панела е качен отгоре и са зададени стандартните икони за Gnome, вместо тези за LXDE.

@бат'начо В крайна сметка ,  не е болка за умирачка , свиква се и с този изглед , но ми се искаше това меню да е като в по-новата версия на raspbian jessie , но както и да е - мерси все пак за помощта.

@cybercop Проблема със screensaver-a вече го разреших , мерси все пак . За изгледа има разлика при wheezy e долу и е черно плюс това всичко ми се вижда по-дребно , докато това както е от-горе като че ли е по широко и иконите , за мен 300 пъти по-добре се виждат , плюс това при черното часа - ъпсурт да се види , трябва да се цъкне на него че да се види - за мен по-оправно е менюто (изгледа във jessie) от-горе , светло с по-широка лента ... няма да занича човек и да се чуди кое от къде идва и за кво е . Ама в крайна сметка ще свикна и с това , ако не намеря някоя тема или начин да го направя като в джеси.

И все пак благодаря за помощта и на двама Ви.

Смени си темата и иконите да ти изчезнат проблемите. Не ми се рови сега  в интернета да ти ги намеря точно кои са .

За последен път - въпрос е на настойка. А ако и мислиш да го ползваш - ще трябва да научиш откъде (няколко клика с мишката са). Интересно как разбра, че цвета на часовника върви с темата и не подлежи на промяна, пък и какво да показва часовника (... стана много дълго).

Успех все пак. :shy11:

Добре ще по-разуча по-обстойно откъде да го настроим това нещо .  А за часовника няма опция за избиране на цвят само (yyyy.mm.dd) e такива опции ми излизат и затова така си мисля . Но ще разуча и това

Така едно голямо БЛАГОДАРЯ . Справих се намерих ги за менюто се вдига горе-високо като се щракне на лентата с десен бутон и се избере Panel Setting >  Panel Preferences > после, GeometryTop  (топ - горе високо) Лентата се уголемява от същото меню Panel Setting , под Position ,   Size : и съответно си правите настройките моите са  width:32 , haight: 32 .  Съответно за цвят се избира следващото меню Appearence и тук може да се избира > System Theme , Solid Color , Image , като при Solid Color се избира цвета или се пише кода на цвета.  Иконката на менюто lxde - стил се променя като се щракне на нея с  десен бутон > Menu Settings > и теглите си формат icon.png 32x32 px - и понеже не може да се копира в папката на оргиналната икона аз я копирах в друга папка и посочих местоположението и като добавих в Caption полето надпис Menu .

Вече всичко изглежда като в джеси версията което е супер . Сега остава да разбера как да добавя български език и да изкарам икона в лентата и как да ги превключвам езиците от EN към БГ и обратно.  И още веднъж едно огромно БЛАГОДАРЯ на всички Ви. 

Редактирано от windows7 (преглед на промените)

преди 6 часа, windows7 написа:

Сега остава да разбера как да добавя български език и да изкарам икона в лентата и как да ги превключвам езиците от EN към БГ и обратно.  И още веднъж едно огромно БЛАГОДАРЯ на всички Ви. 

Това е за клавиатурната подредба : Връзка

Ако програмата липсва - изпълняваш :

su

apt-get update

apt-get install keyboard-configuration

Аплета за клавиатурните подредби се добавя от настройките на панела.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Здравейте !

Имам модем Huawei Е 303 от Виваком.

Как се инсталира в УСУ Линукс (Ubuntu) ?

От иконката на работния плот се отваря панела за стартиране, въвеждане на ПИН и т.н.
След щракане на "бутона" "СВЪРЗВАНЕ", нищо не се появява и нищо не тръгва.

В Windows XP, в този момент се появява каре за въвеждане на ПИН,
после друго каре с отчет за действията,
пак се щрака на "СВЪРЗВАНЕ" ...
А в УСУ операцията спира до тук.

Тук някой е обяснил как се прави, но не успявам да изпълня още командите в конзолата.
https://bigmarvel.wordpress.com/category/linux/

Моля за съвет или линк къде да прочета повече !

Благодаря ви !

Редактирано от Недко (преглед на промените)

Аз имам Huawei E3531. Имаше си драйвер, но не можах да го инсталирам докато не копирах данните в домашната директория.

Оттам инсталирах драйвера без проблеми.

преди 3 минути, Dol4in написа:

Аз имам Huawei E3531. Имаше си драйвер, но не можах да го инсталирам докато не копирах данните в домашната директория.

Оттам инсталирах драйвера без проблеми.

Щото правата им са само за четене, а "в къщи" можеш да ги промениш.

Здравейте!

Бихте ли ми обяснили какво означава Linux  и каква е разликата от windows? Какво представлява и как се инсталирва?  Работата е там че само съм чувал за Линукс, но идея си нямам какво е това!

И да допълня че търсих във темата отговори на моите въпроси, но нещо не ми стана напълно ясно, за това се обръщам към вас, благодаря предварително!

Предполагам, горният пост е някаква шега. :D Линукс е пържола. :D

А сега сериозно, ако питащият наитина е търсил информация, то Гугъл е негов приятел. ;)

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%BA%D1%81

преди 38 минути, vilizarht написа:

Здравейте!

Бихте ли ми обяснили какво означава Linux  и каква е разликата от windows? Какво представлява и как се инсталирва?  Работата е там че само съм чувал за Линукс, но идея си нямам какво е това!

И да допълня че търсих във темата отговори на моите въпроси, но нещо не ми стана напълно ясно, за това се обръщам към вас, благодаря предварително!

Не може да се обясни накратко. Общо взето ти трябва дистрибуция, която се инсталира подобно на Windows. Mint е подходяща, като за начало.

http://www.linuxmint.com/

Ето и по-подробно:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%BA%D1%81

Има български букви.

Благодаря!   Сега ще ми помогнете ли да си сложа един Linux?  Не съм много на ясно как става тази работа!   Кажете ми от къде мога да си сваля и как да го сложа!   Windows 7 ultimate съм!

Отивате на сайта на Линукс Минт, който ви даде Melmak, след това сваляте http://www.linuxmint.com/download.php

След това сваляте - първия ред, където пише Cinnamon - от една от двете връзки според това, дали ви е 32- или 64-битова системата. Запазвате файла. Burn-вате го със специален софтуер на флашка или диск. Лично аз използвам това: https://fedorahosted.org/liveusb-creator/

Лесна за използване, но вие предполагам си имате ваша любима. Пъхате флашката и рестарт. Изчаквате малко.  При старт ще ви се представи едно меню. Дали да пробвате или да инсталирате. Натискате пробвате и сте в десктопа на системата и останалото е от вас да си разцъквате.

Така, може и друго... Ако имате 20 гб. свободни, може да инсталирате заедно с Уиндоус. След като натиснете да инсталирам вместо изпробвам, инсталатоът ви пита даже на български (ако сте задали този език): "Виждам, че имаш Уиндоус, искаш ли и двете системи на компа си. Казвате да, а натарък ще се оправите. Не си забравяйте паролата, която ще въведете. Успех!"

Но! Да знаете, че ако решите да се пуснете на втория вариант и по едно време решите, че вече не искате Минт, а само Уин на машинката си, се обърнете отново тук, за да ви кажат колегите как да го направите.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

преди 7 минути, Методи Дамянов написа:

Отивате на сайта на Линукс Минт, който ви даде Melmak, след това сваляте http://www.linuxmint.com/download.php

След това сваляте - първия ред, където пише Cinnamon - от една от двете връзки според това, дали ви е 32- или 64-битова системата. Запазвате файла. Burn-вате го със специален софтуер на флашка или диск. Лично аз използвам това: https://fedorahosted.org/liveusb-creator/

Лесна за използване, но вие предполагам си имате ваша любима. Пъхате флашката и рестарт. Изчаквате малко.  При старт ще ви се представи едно меню. Дали да пробвате или да инсталирате. Натискате пробвате и сте в десктопа на системата и останалото е от вас да си разцъквате.

Така, може и друго... Ако имате 20 гб. свободни, може да инсталирате заедно с Уиндоус. След като натиснете да инсталирам вместо изпробвам, инсталатоът ви пита даже на български (ако сте задали този език): "Виждам, че имаш Уиндоус, искаш ли и двете системи на компа си. Казвате да, а натарък ще се оправите. Не си забравяйте паролата, която ще въведете. Успех!"

Но! Да знаете, че ако решите да се пуснете на втория вариант и по едно време решите, че вече не искате Минт, а само Уин на системата си, се обърнете отново тук, за да ви кажат колегите как да го направите.

Благодаря!  Само да питам, трябва да го сложа на флашка като буутващ ли? защото аз използвам програмата rufus! А до колкото инсталацията, трябва ли да е на друг дял, или на същия дял на който е уиндоуса?

А да питам още нещо! Има ли значение кой да сваля (за 64 bit) защото на линка има Cinnamon,Cinnamon No codecs,Cinnamon OEM,MATE No codecs и така на татъка, после ме пита и за езици?

преди 7 часа, vilizarht написа:

Благодаря!  Само да питам, трябва да го сложа на флашка като буутващ ли? защото аз използвам програмата rufus! А до колкото инсталацията, трябва ли да е на друг дял, или на същия дял на който е уиндоуса?

Да, да е бутваща. Rufus не е ли само за Уин...или не? След това... разцъкайте с изпробване. Всъщност, вие най-добре си знаете какво искате, де. Не, Линукс сам си избира къде да се настани - на свободно място - ако му кажете "Инсталирай Линукс Минт заедно с Уиндоус". Ъъъъ... не казахте колко дяла имате? Но независимо от това. Просто е нужно да имате свободно място. Колко ви е то? Не питам за характеристики, но предполагам са нормални за съвременен комп. И пишете после как е минало. ;)

Цитат

А да питам още нещо! Има ли значение кой да сваля (за 64 bit) защото на линка има Cinnamon,Cinnamon No codecs,Cinnamon OEM,MATE No codecs и така на татъка, после ме пита и за езици?

От първия ред Cinnamon, където пише An edition featuring the Cinnamon desktop. Другият въпрос... ми например Bulgaria University of  Ruse, да речем. Това мисля е заради връзката - ако сте в Южна Африка, да свалите по-бързо от местен сървър, да речем. Вие сте в България. А може и чрез торент, където пише Torrent, но не знам толкова бързо ли ще е колкото с директен даунлоуд.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

преди 21 минути, Методи Дамянов написа:

Да, да е бутваща. Rufus не е ли само за Уин...или не? След това... разцъкайте с изпробване. Всъщност, вие най-добре си знаете какво искате, де. Не, Линукс сам си избира къде да се настани - на свободно място - ако му кажете "Инсталирай Линукс Минт заедно с Уиндоус". Ъъъъ... не казахте колко дяла имате? Но независимо от това. Просто е нужно да имате свободно място. Колко ви е то? Не питам за характеристики, но предполагам са нормални за съвременен комп. И пишете после как е минало. ;)

От първия ред Cinnamon, където пише An edition featuring the Cinnamon desktop. Другият въпрос... ми например Bulgaria University of  Ruse, да речем. Това мисля е заради връзката - ако сте в Южна Африка, да свалите по-бързо от местен сървър, да речем. Вие сте в България. А може и чрез торент, където пише Torrent, но не знам толкова бързо ли ще е колкото с директен даунлоуд.

Харда ми е 250 Гб, цепен на две! C-90 gb  D-143! Но имам и хард със 500 Гб и ако се наложи мога да ги сменя!

преди 12 минути, vilizarht написа:

Харда ми е 250 Гб, цепен на две! C-90 gb  D-143! Но имам и хард със 500 Гб и ако се наложи мога да ги сменя!

Само не се хвърляй с главата надолу. Направи си бекъп и имай резервна ОС с която си свикнал.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.