Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Какво клипче? Има бутони отдолу за нова таблица с дялов, добавяне промяна и изтриване на дялове.

Е или ти, или другия колега, дадохте клип, за инсталация на Убунто. :)  Както казах, бутоните не са активни. Избираш дяла, и нищо. Искам да премахна всичко и диска да стане девствен.  :D  И да направя упражнението, отново. 

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Лаптопа няма CD. На флашка става ли? В крайна сметка, мога да оставя и така лаптопа. Все пак, нали е Линукс, не се преинсталира всеки ден. Даже не знам случаи, в които да се налага.

Може и на флашка  ,а и за лаптопа има и външи DVD с mini USB .

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Е или ти, или другия колега, дадохте клип, за инсталация на Убунто. :)  Както казах, бутоните не са активни. Избираш дяла, и нищо. Искам да премахна всичко и диска да стане девствен.  :D  И да направя упражнението, отново.

Сигурно има някаква причина да не са активни. Гледай нещата над нивото на дяловете.

..Как да премахна всичко? И да започна отначало.

Правил съм го, идеята не е много добра. Ще си създадеш други проблеми. По-добрият вариант е да разбереш защо не става операцията, която искаш.

Може да си изчерпал броя на дяловете или да не трябва да селектираш дял или някоя подобна дреболия.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Сигурно има някаква причина да не са активни. Гледай нещата над нивото на дяловете.

Правил съм го, идеята не е много добра. Ще си създадеш други проблеми. По-добрият вариант е да разбереш защо не става операцията, която искаш.

Може да си изчерпал броя на дяловете или да не трябва да селектираш дял или някоя подобна дреболия.

Ще е нещо такова. Ама като нямам опит, трябва да се пита. Какъв проблем става, ако се премахне всичко, все едно нов диск имаш?

Ще е нещо такова. Ама като нямам опит, трябва да се пита. Какъв проблем става, ако се премахне всичко, все едно нов диск имаш?

Точно. Тогава трябва да решиш как ще се стартира машината, дали ще има Windows, да се увериш че позицията на дяловете е оптимизирана, да им измислиш параметрите, които досега не си се замислял толкова и т.н.

"-" и "+" може да бъдат неактивни, заради достигане максималния брой Primary дялове на MBR диск, пример, ако има вече инсталиран джам със дялове C : D тогава дяла на линукса се слага по дефоулт на последния възможен Primary дял :)

"-" и "+" може да бъдат неактивни, заради достигане максималния брой Primary дялове на MBR диск, пример, ако има вече инсталиран джам със дялове C : D тогава дяла на линукса се слага по дефоулт на последния възможен Primary дял :)

Честно да си призная не знам причина "-" да не е активен. Освен да е някоя глупост, като да не иска да премахне системен дял.

Но и това не е особено логично...

Точно. Тогава трябва да решиш как ще се стартира машината, дали ще има Windows, да се увериш че позицията на дяловете е оптимизирана, да им измислиш параметрите, които досега не си се замислял толкова и т.н.

Уиндоус не иска мацката. Покрай историята с шпионските неща на Уиндоус, или там нейни си предпочитания. :D  Та ще бъде Линукс. Пак ли ще има проблем?

Няма Джам. Изцяло е Линукс. Преди да се намеся, се е опитвала да си инсталира Линукса

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

Ако искаш отвори един терминал и дай тази команда, да видим дяловете:

$ sudo fdisk -l

Ако искаш отвори един терминал и дай тази команда, да видим дяловете:

$ sudo fdisk -l

Ок, ама това ще е чак вечерта. Интересно ми стана, с тоя Линукс. Макар че, и така си работи, просто root и home, са едно цяло.  А едва ли, в близките години /докато има поддръжка на тази версия на Убунту/, ще се наложи преинсталиране. :)

Ок, ама това ще е чак вечерта. Интересно ми стана, с тоя Линукс. Макар че, и така си работи, просто root и home, са едно цяло.  А едва ли, в близките години /докато има поддръжка на тази версия на Убунту/, ще се наложи преинсталиране. :)

Внимавай, че после няма отказване! :wink12:

Внимавай, че после няма отказване! :wink12:

За сега, ми е само интересно. Защото искам да реша тази ситуация. Останах с впечатлението, че един път създадени дялове в Линукс, няма премахване. 

Това не е вярно. Създаваш, триеш, променяш, оразмеряваш, точно както при Windows. Дяловете не са ОС зависими, а обратното. Няма такъв филм като не мога да си оразмеря дяловете. И няма нищо лошо root и home да са в един дял, дори предпочитам и така карам от години. Все пакне е лошо да поръчкаш, за да научиш някои елементарни неща като преоразмеряване на дялове. Най-лесно ще ти е, както казаха колегите, да буутнеш от Linux в live режим, да инсталираш GParted и оттам да направиш, каквото ти е необходимо. Другият вариант е от Hiren's Boot CD, което би трябвало да ти е добре познато - там също има GParted. И защо наби горкото момиче с това Ubuntu? По неудобна графична среда от Unity не съм срещал... Можеше да се опиташ да ѝ е максимално удобно с нещо по-човешко и доближаващо се до Windows.

Това не е вярно. Създаваш, триеш, променяш, оразмеряваш, точно както при Windows. Дяловете не са ОС зависими, а обратното. Няма такъв филм като не мога да си оразмеря дяловете. И няма нищо лошо root и home да са в един дял, дори предпочитам и така карам от години. Все пакне е лошо да поръчкаш, за да научиш някои елементарни неща като преоразмеряване на дялове. Най-лесно ще ти е, както казаха колегите, да буутнеш от Linux в live режим, да инсталираш GParted и оттам да направиш, каквото ти е необходимо. Другият вариант е от Hiren's Boot CD, което би трябвало да ти е добре познато - там също има GParted. И защо наби горкото момиче с това Ubuntu? По неудобна графична среда от Unity не съм срещал... Можеше да се опиташ да ѝ е максимално удобно с нещо по-човешко и доближаващо се до Windows.

Хах, Mozo, мисля че човекът се бъзика. :)

И добре, че не е като в Windows. Ако беше хемороидите са гарантирани. :D

Ето, кое не става:

Всичко си става. Вариант 2, буутваш от някакъв Linux:

Кое по-точно не става? Всичко си става, само трябва да имаш малко, ама съвсем малко познания.

И добре че не е като в Windows. Ако беше хемороидите са гарантирани. :D

Не ми изглежда да се бъзика, иначе нямаше да изпише пет страници заради един дял...

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Това с live режима, може и да успея да го направя, от първия път. Довечера ще се разбере. :)  Убунтото сама си го избра, на мен това ми е болката. Ако утре ревне, че нещо не и харесва, трябва да копирам информацията, преди да правя нов инстал. Пък и не виждам, да е чак толкова страшно това Убунту. Като се има предвид, че някъде 2010 година, чрез wubi пак същото си бях инсталирал. Сега е доста по-добро. От няколко дни го човъркам, и нямам кой знае какви проблеми със свикването. Но за идеята, коя дистрибуция? 

И добре, че не е като в Windows. Ако беше хемороидите са гарантирани. :D

Не се базикам. От този твой пост https://www.kaldata.com/forums/topic/234618-ако-си-начинаещ-в-линукс-задай-въпроса-си-тук/?p=3202579

останах с впечатлението, че не може. Защото питах, как да затрия всичко и да направя нова инсталация, като направя и дяловете правилно. Явно не съм те разбрал.

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

Ето, кое не става:

Всичко си става. Вариант 2, буутваш от някакъв Linux:

Кое по-точно не става? Всичко си става, само трябва да имаш малко, ама съвсем малко познания.

Не ми изглежда да се бъзика, иначе нямаше да изпише пет страници заради един дял...

Да, но той казва, че при него въпросните опции са неактивни. Явно инсталаторът проявява някакви "капризи".

ОК, прав си по тази точка.

Не се базикам. От този твой пост https://www.kaldata.com/forums/topic/234618-ако-си-начинаещ-в-линукс-задай-въпроса-си-тук/?p=3202579

останах с впечатлението, че не може. Защото питах, как да затрия всичко и да направя нова инсталация, като направя и дяловете правилно. Явно не съм те разбрал.

И триенето и създаването на нова конфигурация на дискът са възможни. Иначе те посъветвах да не го правиш, понеже е излишно и ще си отвориш още работа. В най-лошият случай можеш да изтриеш дялът с друга програма, както казва Mozo във вариант две.

Но за идеята, коя дистрибуция?

Щом се търси стабилност - Kubuntu или Mint с KDE 17.2, а защо не и Mint Cinnamon 17.2. Ето ти един Cinnamon:

9c771f6a4c8ea894.png

3c89562a732fe0a8.png

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Флашката е правена под Уиндоус, с Rufus. Едва ли има значение, ама ...... Довечера ще пробвам по съвета на Mozo.

Каза че ти предпочиташ, root и home да са на едно. Защо, има ли някакво предимство?

Мразя фрагментация на дялове, обичам всичко да ми е на едно място, а и обичам да мога да си направя бекъп и той да е един, а не да бекъпвам 1000 дяла.

Каза че ти предпочиташ, root и home да са на едно. Защо, има ли някакво предимство?

Така използваш цялото дисково простраснтво. В сравнение, ако има отделен home, съществува вероятност мястото там да свърши или пък обратно - да има много неизползвано място.

Мразя фрагментация на дялове, обичам всичко да ми е на едно място, а и обичам да мога да си направя бекъп и той да е един, а не да бекъпвам 1000 дяла.

Мен, пък да имам бекъп със системните и потребителските файлове на едно, не ме кефи. :)

Аз пък обичам всичко да ми е отделно .Разделей и владей .Така знам ,кое къде .И не ми пука ,ако нещо се сдуха.Само отвреме  правя нов буут флаш.

всичко мое е  или на външен или на облак или на  флашка или на SD CARD

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Предпочитам да върна от имидж за под 30 секунди, отколкото да съм нацепен като ЕС :P Ще му го обясня по-просто, за да ме разбере - все едно да си сложи My Documents на отделен дял:D :D :D Добре де, малко е пресилено, но е подобно :D

Предпочитам да върна от имидж за под 30 секунди, отколкото да съм нацепен като ЕС :P Ще му го обясня по-просто, за да ме разбере - все едно да си сложи My Documents на отделен дял :D :D :D Добре де, малко е пресилено, но е подобно :D

:) Защото ползваш имидж, затова. Но и твоят подход си е напълно валиден, въпрос на лични предпочитания!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.