Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

mousepad не е gedit. две различни програми са. гедита няма ли запази с utf-8 кодировка?

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Искам да питам, PlopKexec като го сложа на CD и буутна флашката с него, всеки път при включване ще бъде така?

mousepad не е gedit. две различни програми са. гедита няма ли запази с utf-8 кодировка?

Не ги разбирам много тези формати. Знам само че телевизора ми разчита само unicode

Дали има Линукс, който да има в себе си вградени офис пакет, видео кодеци + плеър и браузър?

Общо взето за това ми трябва - интернет, гледане на филми и и работа с офис пакет.

C.O.M.O.D.O, всяка има всичко необходимо, К/Убунту, Роса, Федора и т.н.

Twingo™ какво значи всеки път?

Orlinzer, там където пише chracter encoding слоши cp1251 и после save as UTF8, ако не стане в gedit, kate ги разпознава автоматично

sudo apt-get install kate

Отваряш документа, после файл, запиши като и от падащото меню, където пише cp1251 избери utf8 и това е.

То уикито на Arch е като един учебник за Linux, така че върши идеална работа на всеки.

Благодаря за помощта, но наистина съм доста нов в сферата на линукс и да ти кажа честно не разбирам какво да правя като го чета това :( Извинявам се но наистина... хвърляш ме в дълбоки води, без да знам да се задържа на повърхността. 

Благодаря за помощта, но наистина съм доста нов в сферата на линукс и да ти кажа честно не разбирам какво да правя като го чета това :( Извинявам се но наистина... хвърляш ме в дълбоки води, без да знам да се задържа на повърхността. 

Какво точно не разбираш ? Ще ти преведа.Arch Linux  има и своите деривати.Ето това е супер лесно има си и инсталатор Cnchi 

http://antergos.com/

http://antergos.com/blog/a-sneak-peak-at-cnchi-v0-10-antergos-installer/

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Ами така... избрал съм да си инсталирам първаначално Kubuntu, може и Arch Linux не знам. До преди точно 2 мин. четох документацията затова какво трябва да се направи за оптимизация на SSD диска.И просто някой неща не ги разбирам, не знам точно кое да избера от възможностите, които са дадени за TRIM функцията и т.н.

Пише, че е хубаво /var да се прехвърли на HDD диска. Какво представлява това /var и т.н. Доста са си нещата, които е по-добре вие да ми ги обясните като стъпки (разбира се, ако не нахалствам) защото аз просто не разбирам какво трябва да гледам и да избирам първо. :D 

C.O.M.O.D.O, всяка има всичко необходимо, К/Убунту, Роса, Федора и т.н.

Orlinzer, там където пише chracter encoding слоши cp1251 и после save as UTF8, ако не стане в gedit, kate ги разпознава автоматично

sudo apt-get install kate

Отваряш документа, после файл, запиши като и от падащото меню, където пише cp1251 избери utf8 и това е.

Пробвах, но пак излизат на маймуница на телевизора... Във виелси плеара излизат на кирилица, но на тв то не. Някакви други идеи ?

Общо взето съжалявам за това второ мнение. Ако вие ми обясните на по-прост и разбираем език ще ми е от много по-голяма полза отколкото да чета безкрайната документация :(

Имах предвид при всяко включване на компютъра, т.е. диска с PlopKexec трябва да стои постоянно?

Ами така... избрал съм да си инсталирам първаначално Kubuntu, може и Arch Linux не знам. До преди точно 2 мин. четох документацията затова какво трябва да се направи за оптимизация на SSD диска.И просто някой неща не ги разбирам, не знам точно кое да избера от възможностите, които са дадени за TRIM функцията и т.н.

Пише, че е хубаво /var да се прехвърли на HDD диска. Какво представлява това /var и т.н. Доста са си нещата, които е по-добре вие да ми ги обясните като стъпки (разбира се, ако не нахалствам) защото аз просто не разбирам какво трябва да гледам и да избирам първо. :D

TRIM е просто някаква команда ,която маркира така да се каже неизползваните от диска ти място ,разбирай изтрити файлове ,за да го напълни пак с файлове .Нещо като дефрагментация.А що се отнася ,до var то е близко да се сети човек ,че е означава variable или променлива.Нещо което ще  се променя.

Ето и стандарта 

https://en.wikipedia.org/wiki/Filesystem_Hierarchy_Standard

Общо взето съжалявам за това второ мнение. Ако вие ми обясните на по-прост и разбираем език ще ми е от много по-голяма полза отколкото да чета безкрайната документация :(

По хубаво обяснено от документацията няма. А и едва ли някой ще седне да пише 100реда обяснения, като то е обяснено вече в документацията, от която вие се плашите май. Научете се да четете, а не всичко да ви се поднася готово на тепсия.

По хубаво обяснено от документацията няма. А и едва ли някой ще седне да пише 100реда обяснения, като то е обяснено вече в документацията, от която вие се плашите май. Научете се да четете, а не всичко да ви се поднася готово на тепсия.

Така не се печели Линукс потребители  :) ,но донякъде си прав 

Свободата не е за всеки .

Щом е решил да ползва различно от това което е свикнал човек, логично е да се запознае първоначално с основните неща и след това да почне постепенно да навлиза в дълбоките води.

Абе майната му на всичко, слагам Kubuntu-то и няма да се занимавам с Прозорците вече. :D

Пробвах, но пак излизат на маймуница на телевизора... Във виелси плеара излизат на кирилица, но на тв то не. Някакви други идеи ?

Пак по същия начин но избери UTF-16 - това реалния уникод, ако не стане бъркаш някъде. :)

Zdraveite, v momenta vi pisha ot novoinstalirano Kubuntu. Kak moga da si sloja bulgarian traditional keyboard i zashto kato si pusna filmi/muzika zvuka e po slab otkolkoto e na windows?

Доколкото си спомням, клавиатурната подредба в KDE се настройва от контролния център >>региони и езици. Възможно е вече да е променено, но търси подобна опция в контролния център. Колкото до звука - той е толкова силен, колкото си го направиш. Отвори настройките на kmix и регулирай контролерите.

Може да конфигурираш клавиатурните подредби и по този начин.

https://www.kaldata.com/forums/topic/204004-настройване-на-клавиатурните-подредби-в-lubuntu-debian-с-lxde/

Но, първо прегледай контролния център.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Писах и в друга тема, но впоследствие забелязах, че по нея е отговорено, така че ще задам въпроса и тук:

"На лаптопа си имам Windows 8 и искам паралелно с него да кача и Ubuntu. HDD е разделен на 3 дяла, като единият (E:) е напълно празен. Въпросът ми е как мога да инсталирам Ubuntu без да затрия нещата в диск C: и D:?"

Държиш да е Убунту, защото?

Лесно - правиш още два дяла, единият да е в ext4, другият е swap и ще е голям според RAM паметта, която имаш. Ако имаш достатъчно, може и без него. След това, когато буутнеш от диска, когато стигнеш до момента с дяловете, избираш Manual и ръчно си указваш къде да ти се инсталира Linux. За маунт поинт слагаш / и си готов.

Писах и в друга тема, но впоследствие забелязах, че по нея е отговорено, така че ще задам въпроса и тук:

"На лаптопа си имам Windows 8 и искам паралелно с него да кача и Ubuntu. HDD е разделен на 3 дяла, като единият (E:) е напълно празен. Въпросът ми е как мога да инсталирам Ubuntu без да затрия нещата в диск C: и D:?"

Инсталираш кореновата директория на Linux (отбелязва се с наклонена черта -" / ") на празния дял, форматиран в ext4 и следиш внимателно, при инсталацията GRUB да е зададен за инсталиране върху MBR (dev/sda). Това е целия физически диск с всички ОС, инсталирани върху него. По принцип, стандартната опция е точно такава, но винаги трябва да имаш едно наум при повече инсталирани ОС.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Здравейте,

Аз съм обикновен потребител,и ползвам компютъра за елементарни цели.Филми,музика,интернет,снимки.

Имам две ОС: Windows7 и Ubuntu 15.04. Компютъра е с два твърди диска,единия е 1TB на който са двете ОС,а втория е 2TB на който си съхранявам неща,които ме интересуват.

Втория диск от 2TB започна да създава проблеми,в Ubuntu се вижда,но не може да се монтира.Форматиран е ntfs за да работи и с Windows. В Windows се отваря но бавно, и някои файлове са повредени.При проверка се оказа,че има лоши сектори.Под Windows стартирах hdd regenerator,работи около 5ч. след което нещата се нормализираха условно казано,като вече Ubuntu го монтира и отваря,но лошите сектори се утроиха.Въпроса ми е: Има ли софтуер за Ubuntu който да е аналогичен с hdd regenerator,защото мисля след време да изоставя Windows.А твърдия диск очевидно ще трябва да се смени.

Ако обясненията ми са прекалено дълги,моля да бъда извинен,и същевременно Ви благодаря предварително. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.