Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

А да забеляза някой, че казах, че бавното излизане се получава когато в клиента има 20 и повече задачи :P След като съм си писал с разработчика и ми обърна внимание една седмица, значи има такъв проблем, но и той се предаде и не знае що така се получава :)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Ехее, аз торенти не ползвам едва сложих 1 - ти 20+ :) Иначе процесът си спира за няма и 2 сек. Ти с 3.2.2 ли си, щото гледах в официалният Арч е 3.2.1 - само питам.

Може да изтриеш ~/.config/qBittorrent директорията и да пробваш на чисто :)

Попитай в техния форум, там най-добре ще ти отговорят :)

Питах и там просто исках да питам и тук ако нещо не се получи

Всичките ги пробвах, написал съм по-горе. В момента съм с 3.3.0 :)

Пуснах 5 едновременно и се затваря за секунда, дръж ги по-малко от 20 и мисля, че няма да имаш проблем :)

Извинявам се за глупавият въпрос. Имам два малки проблема с торент клиента Transmission. 1. Не мога да отварям Магнитни торенти. 2. Не мога да му задам да слага всички свалени торенти в последното посочено място, а трябва ръчно да се настройва за всеки торент, което е доста неудобно, загуба на време и трудоемко.

Да попитам: 1. Какво мислите за libTorrent, qBittorrent, KTorrent, BitLord? 2. Защо на всички Линукс дистрибуций вграждат Transmission?

ktorrent е част от kde, transmission работи ръчно (лично на мен ми е предостатъчна, въпреки това е много по лесна за работа от ctorrent - конзолен), ако искаш може да си подкараш и utorrent,  версията за линукс няма графичен интерфейс, но след инсталация, добавяне на skin и пускане с подходящите параметри, може да се ползва през web интерфейс...

Питах и там просто исках да питам и тук ако нещо не се получи

Няма как да не се получи, просто е връткаво. Благославяй създателите на PC-то.

Опитай с това долу. Но ще трябва да избереш деструктивната (dd) опция и да си възстановиш флашката после.

https://fedorahosted.org/liveusb-creator/

А да забеляза някой, че казах, че бавното излизане се получава когато в клиента има 20 и повече задачи :P След като съм си писал с разработчика и ми обърна внимание една седмица, значи има такъв проблем, но и той се предаде и не знае що така се получава :)

Аз мога да предположа. Защото ползва библиотеки и няма контрол над тях. Тоест трябва да им разучава кода и да ги променя.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Пуснах 5 едновременно и се затваря за секунда, дръж ги по-малко от 20 и мисля, че няма да имаш проблем :)

Еее, те са повече и от 30, няма начин да ги държа по-малко :)

ktorrent е част от kde, transmission работи ръчно (лично на мен ми е предостатъчна, въпреки това е много по лесна за работа от ctorrent - конзолен), ако искаш може да си подкараш и utorrent,  версията за линукс няма графичен интерфейс, но след инсталация, добавяне на skin и пускане с подходящите параметри, може да се ползва през web интерфейс...

uTorrent  има и с графична среда, ама използват wine. Иначе работи, ма е много грозен...

Няма как да не се получи, просто е връткаво. Благославяй създателите на PC-то.

Опитай с това долу. Но ще трябва да избереш деструктивната (dd) опция и да си възстановиш флашката после.

https://fedorahosted.org/liveusb-creator/

Аз мога да предположа. Защото ползва библиотеки и няма контрол над тях. Тоест трябва да им разучава кода и да ги променя.

Нямм идея, не съм програмист. Важното е, че със скрипта става. Е, грубо решение е, ама...

Аз пък на Тransmissions не знам какво не му харесвате :) Просто и работещ безотказно. Това с магнет линковете се решава, като се копира линка и се постави в добавяне на web адрес.

Transmission нямя избор кои файлове да се изтеглят от магнет линк. Ако примерно е 50гб торент, а искам един файл само?

Аз пък на Тransmissions не знам какво не му харесвате :) Просто и работещ безотказно. Това с магнет линковете се решава, като се копира линка и се постави в добавяне на web адрес.

Изключително постен на опции. Нямаш си на идея колко изисквания имам :D

Transmission нямя избор кои файлове да се изтеглят от магнет линк. Ако примерно е 50гб торент, а искам един файл само?

Аз не съм много по торените и рядко тегля, даже това с магнетик линк почти не съм го ползвал и не са ми съвсем познати нещата и дори клиентите, ама защо си мисля, че повечето клиенти нямат такава възможност при магнитните линкове. Всъщност има ли изобщо такъв торент клиент, който да позволява избор на файлове от магнитната връзка? До колкото знам това са директни клиент-клиент връзки.

Изключително постен на опции. Нямаш си на идея колко изисквания имам :D

хахаха, да ти и преди се оплакваше от него. Аз понеже нали казах вече, това с торентите ми е малко на заден план и тоя клиент даже ми е много, ама да има нещо там колкото да тегли и това е :)

Аз не съм много по торените и рядко тегля, даже това с магнетик линк почти не съм го ползвал и не са ми съвсем познати нещата и дори клиентите, ама защо си мисля, че повечето клиенти нямат такава възможност при магнитните линкове. Всъщност има ли изобщо такъв торент клиент, който да позволява избор на файлове от магнитната връзка? До колкото знам това са директни клиент-клиент връзки.

хахаха, да ти и преди се оплакваше от него. Аз понеже нали казах вече, това с торентите ми е малко на заден план и тоя клиент даже ми е много, ама да има нещо там колкото да тегли и това е :)

qBitTorrent може... за сметка на това има други недостатъци.

qBitTorrent може... за сметка на това има други недостатъци.

Всъщност като каза, че този клиент може, се замислих по-сериозно, защо пък да не може да се избират файлове за сваляне при magnet линка. Така реших да се образовам малко понеже верно не съм в час с тези торенти и се оказа, че съм се подвел и не съм прав. Разбира се, че може да се избират файловете нищо, че връзките са клиент -клиент и първоначално нямат структурата на торент файала, но това е само докато самия клиент не изтегли метаданните, които са необходими за тази информация, след това можеш да си избираш какво да се свали. Transmission клиента, също има тази възможност. Когато се добави магнет връзката и линка отиде в списъка,  първо започват да се изтеглят метаданните, като това свърши торента светва, тогава с десен бутон в/у него настройки > файлове и си чекваме, какво да се свали и какво не :)

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Бе аз ги чаках, чаках тия метаданни и така и не се заредиха...

Едит:

Сега като пробвах пък заредиха за 10 секунди :clown:

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Моля за помощ. Имам два въпроса. 1. Как да инсталирам Linux Bundle Games ? Ето игрите със съответните разширения. Не инсталирам незаконен софтуер. Как се инсталират игри с тези видове файлове? С коя програма и как се инсталират тези файлове в Линукс и терминалът му? Извинявам се за прекалено дългият ми пост. Със Xubuntu 12.04 LTS х64 Gnome 2 и с достатъчно мощен компютър съм.

Съдържание:

1. Botanicula - botanicula-20120501-i386.tar.gz

2. Machinarium - Machinarium_full_en.tar.gz

3. Osada - osada-linux-1.0-1335231988.zip

4. Samorost 2 - samorost2_linux.zip

5. Legend of Grimrock - LegendOfGrimrock-Linux-2012-12-22.sh

6. BIT.TRIP RUNNER - bit.trip.runner-linux-1.0-4_i386-1348702546.tar.gz

7. Dustforce - dustforce-linux-1347954459.sh

8. Gratuitous Space Battles - GSB-final.sh

9. Jamestown - jtownlinux_1_0_1_1324610248.zip

10. Rochard - rochard-linux-20121002_1.32-32bit.tar.gz

11. Shatter - shatter-linux-1347954459.sh

12. Space Pirates and Zombies - spaz-linux-humblebundle-09182012-bin

13. Torchlight - Torchlight-2012-09-26.sh

14. Vessel - vessel-12082012-bin

15. Wizorb - wizorb-32bit.tar.gz

16. Amnesia: The Dark Descent - amnesia_tdd-1.2.1-3.sh *recommended*

17. Bastion - Bastion-HIB-2012-06-20.sh

18. Braid - braid-linux-build2.run.bin

19. LIMBO - install-limbo-1.3.bin

20. Lone Survivor - lonesurvivor-1.11d-1-i386.tar.gz

21. Psychonauts - psychonauts-linux-01042012-bin

22. Super Meat Boy - supermeatboy-linux-06072012-bin

23. Superbrothers: Sword & Sworcery EP - swordandsworcery_1.02.tar.gz

MD5SUM:

b3b04553dbf56570e7270d52a04d5ddd amnesia_tdd-1.2.1-3.sh

aa6ccaead3b4b8a5fbd156f4019e8c8b Bastion-HIB-2012-06-20.sh

900019b5994e1b8b2e08fcf07d9c1c08 bit.trip.runner-linux-1.0-4_i386-1348702546.tar.gz

cbe92cbf52511acedf18d4774ec0d91f botanicula-20120501-i386.tar.gz

f8933b7f7c77a234763cf73e2f9312a7 braid-linux-build2.run.bin

afaca0c6241904becb66a29821f4dce4 dustforce-linux-1347954459.sh

87483caf347f0bd49bc4fb4deadb93e2 GSB-final.sh

700b19de46e41595298bb92b104d0d9b install-limbo-1.3.bin

cc8ae55f3231ff7659c3e2ffbb524b7b jtownlinux_1_0_1_1324610248.zip

4e9cd1cb6a57a1f130bc008698f99cf2 LegendOfGrimrock-Linux-2012-12-22.sh

c267e7b6c9a20ca40ee8e795bc92a3fa lonesurvivor-1.11d-1-i386.tar.gz

87c4f4aecfbb69c1aecbb7d92e60542d Machinarium_full_en.tar.gz

d608ed0eb922a6b9469652e5a485f0ae osada-linux-1.0-1335231988.zip

506fdad8ce1610cc39bfad137543d714 psychonauts-linux-01042012-bin

34cd4c1ecd1fa28b7a4929e13debe8ec rochard-linux-20121002_1.32-32bit.tar.gz

6cd3b70717ee172376e042038797e7ae samorost2_linux.zip

6e9ba377b121126e2b6fe3e3dbbf1dc2 shatter-linux-1347954459.sh

9b2f28009949f2dff9f3a737e46fabfd spaz-linux-humblebundle-09182012-bin

90a563ff103b4610b41af5fd2bccb21a supermeatboy-linux-06072012-bin

2ede02c0552baeb12979bf9a68fdf399 swordandsworcery_1.02.tar.gz

eff02cb27a818b4d29e399bc8a293d7f Torchlight-2012-09-26.sh

cdb4e42ac3dede4478f54bfe15ebfbeb vessel-12082012-bin

de2bb220cd787abee4e1b53cd8a9bbc5 wizorb-32bit.tar.gz

1. Как да инсталирам Old Linux Games x86? Файловете са с разширение .run и .ISO и .sh.

2.  

1. [Linux] Alpha Centauri.
  3.  

2. [Linux] Civilization Call to Power.
  4.  

3. [Linux] Descent 3.
  5.  

4. [Linux] Descent FreeSpace – The Great War.
  6.  

5. [Linux] Devastation.
  7.  

6. [Linux] Doom 3.
  8.  

7. [Linux] Freespace – Batlle Pack.
  9.  

8. [Linux] Heavy Gear 2.
  10.  

9. [Linux] Heavy Metal FAKK 2.
  11.  

10. [Linux] Heretic II.
  12.  

11. [Linux] Heroes of Might and Magic III.
  13.  

12. [Linux] Homeworld.
  14.  

13. [Linux] Kingpin – Life Of Crime.
  15.  

14. [Linux] Kohan – Immortal Sovereigns.
  16.  

1. [Linux] Medal of Honor – Allied Assault.

2.  

3. {Linux] Postal Fudge Pack.

4.  

5. [Linux] Quake 3.

6.  

7. [Linux] Quake 4.

8.  

9. [Linux] Railroad Tycoon II Gold.

10.  

11. [Linux] Rune.

12.  

13. [Linux] Shogo Mobile Armor Division.

14.  

15. [Linux] Sim City 3000.

16.  

17. [Linux] SiN.

18.  

19. [Linux] Soldier Of Fortune.

20.  

21. [Linux] Unreal Tournament.

Моля за помощ. Имам два въпроса. 1. Как да инсталирам Linux Bundle Games ? Ето игрите със съответните разширения. Не инсталирам незаконен софтуер. Как се инсталират игри с тези видове файлове? С коя програма и как се инсталират тези файлове в Линукс и терминалът му? Извинявам се за прекалено дългият ми пост. Със Xubuntu 12.04 LTS х64 Gnome 2 и с достатъчно мощен компютър съм.

Съдържание:

дълга листа с некви игри .

1. Тези бъндли геймс ги инсталираш от как влизам във калдата, вече не знам две години май станаха :D . Освен да ти кажа да си прегледаш старитети постове от старите акаунти, друго не знам.

Пиши bundle във търсачката на форума, и поне една от 100-те които си поликувал ще излезе, сигурен съм.

2. Gnome 2 във Xubuntu не се ползва , това е Xfce .

и

3. През колко дена си сменяваш акаунта? Кой random генератор ползваш?

Ако ти се играт игри, в Linux има bsd games в xterm и super tux в X11, безплатни са :D

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Нов въпрос.

Как да премахна някои задачи от Аконади при КДЕ?

Отдавна съм премахнал пощенската програма, също органайзера и др.

Искам да останат само KAlarm и Baloo.

Бутонът „Remove“ в дясно не върши работа. Задачите се зареждат отново при рестартиране.

Изтрих папката „Akonadi“ от домашната директория, но пак същото.

post-357868-0-55837500-1440071549_thumb.

Благодаря!

Здравейте, от доста време насам мисля да се прехвърля на linux дистрибуция. Най-много ми харесва Arch Linux, но мисля, че няма да мога да се справя с инсталацията му. Затова съм се ориентирал към Ubuntu. 

Имам няколко въпроса :)

Убунту-то ще се инсталира на лаптоп Lenovo G710 и като отворя драйверите, пише че те са за Fedora и SUSE. Откъде мога да намеря драйверите? 

Подходяща ли е Ubuntu-то за начинаещ. Имам едни много важни програми за мен - Notepad++, Google Chrome, Potplayer и uTorrent. Ще мога ли да ги ползвам тях? 

Мога ли да сложа KDE на Убунту?

И също така ако имате някакви препоръки какво да правя, какво да се науча да правя и т.н. :) Благодаря предварително

ПС1: Забравих да спомена, че ползвам Adata SP920 SSD диск, какво трябва да направя за да има максимална производителност?

Редактирано от SouthWinD (преглед на промените)

Относно драйвърите - стартирате живият диск и вижте, дали хардуера работи. Само при необходимост, инсталирайте допълнителни драйвъри (примерно, ако не ви разпознае видеокартата или тя работи лошо със свободния драйвър, или ползвате broadcom безжична карта). Драйвъри за Ubuntu има в изобилие, не се притеснявайте. 

Относно KDE - направо инсталирайте Kubuntu, щом предпочитате KDE.

Относно приложенията - Notepad, мисля, че може доста успешно да го замените с Gedit, Google Chrome е мултиплатформен браузър и съответно, наличен за Linux. Плеъра не съм го и чувал, но има достатъчно подобни приложения под Linux. Аз си ползвам VLC. Същото се отнася за торент клиента. Под Linux, може да ползвате Transmission, Deluge, Flush, Qbittorrent и, вероятно още доста други торент клиенти.

Значи е нужно само да инсталирам операционната система без да се налага да инсталирам отделно драйвери?

А относно SSD диска имате ли някакво мнение :)

Първо пуснете системата от жив диск или флашка и ще разберете. За всяко нещо, което работи, има драйвър, независимо дали е свободен или фирмен.

Относно SSD - предимство е, при това голямо. Чета коментари, че системата зарежда върху тях 50% по- бързо. Ако имате два диска, сложете кореновата файлова система на SSD диска. Другият го ползвайте за данни. Според мен е най- добре да ползвате btrfs, като основна файлова система.

Свалете 64 битова версия (първата в списъка) на Kubuntu от тук, запишете образа и разгледайте системата от жив диск.

http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/14.04/release/

Преценете си сам, дали е за вас.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Ако искаш Арч с KDE е най-добре Chakra http://chakraos.org/след това Manjaro. Kate е по-добър редактор от Notepad++, може да ползваш kTorrent или qBittorrent, vlc/dragon за плеър, ако имаш проблеми ще помагаме.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.