Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

При затворен капак - суспенсидирай

Предполагам, че това е настройката

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Превода е правен от някой некадърник но да това е настройката.

ПС: Не съм чувал в българския език думата Суспендирай.. Знам че би трябвало да се използва Заспиване.

Вероятно ще трябва ново ядро, в Линукс драйвери не се инсталират, освен някои собственически като тези на Бродком или на нВидия, всичко стои в ядрото. Което при Убунту 14.04 е по-старо и не обхваща голяма част новите лаптоп, дори и не толкова новите. Ако те е страх от конзола отвори софтуерният център и инсталирай i-nex, ако не е страх от нея

sudo apt-get install inxi
inxi -CG
Копираш изхода от втората команда и го поставяш тук.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

И при заспиване, пак всичко си работи хихих.

Впрочем сега в "Допълнителни драйвери" ми показа безжичния адаптер :D

А бе тоя линукс си има даже вграден торент клиент, с който достигнах скорости, за които само мечтаех с юТорент и под Уиндоус.

Още един въпрос: набарах някакво много приятно приложение Empathy, вградено в Убунту. Пише, че може да се използва с фейсбук, но след като си въведох името и паролата, не ми добави контактите. Да не са спрели поддръжката?

Здравейте. C Xubuntu 12.04 precise  съм. С много голяма мъка и на косъм успях да инсталирам чрез Sinaptik Ace Stream Player Full. Проблемът ми е, че ми трябват файлове със списъци за Ace Stream Player Full. Благодаря на всички за помощта. Може и на лични съобщения.

Какви списъци и какви файлове ти трябват ?  Плеара се инсталира за под 3 минути   без каквито и да е ядове  на 12.04 и на 14.04  както и на всяко едно дистро базирано на тях

Помощ за инсталиране на Ace Stream Player - Linux - kaldata.com ...

Интернета е пълен със сайтове за торен телеевизия  и  да не може да намериш  барем 1 е престъпление.  Я напиши Торент тв  в Google и гледай как ще ти излязат 10 000  сайта :)

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Добре де, някой има ли представа на какво може да се дължи забиването на Убунту при изключване и рестартиране на компютъра (забиването не е в момента на стартиране, а на изключване)? Под забиване имам предвид застиване на Loading екрана, където е логото на Убунту и оранжево-белите точки, които си мигат, но нищо друго не се случва (чакал съм ги по 30 минути и отгоре) :-)

Версията е 32-битова, ако има значение, а лаптопът е с 1,8Гхц процесор (двуядрен) и 2ГБ РАМ (ако и това има значение) 

Ако става въпрос за Ubuntu 14.04 или 12.04 - веднага ти казвам. Причината е Upstart. Ако става въпрос за версия 15.04 или 15.10, за тях нямам обяснение.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Не. В последните си версии, преди да го премахнат, Upstart се проваля при изключването на услугите на определен хардуер. Забива при изключване и не  може да запази състоянието на определени услуги за да стартират настройките от предишната сесия. Нищо чудно, забиването да се дължи именно на този неуспешен опит.  Новият ми лаптоп с вградена интелска видеокарта е точно такъв. Решението е да сложиш нова дистрибуция със Systemd. Ново  32 битово Xubuntu/Ubuntu MATE, Debian 8 с Xfce/MATE, разновидностите на Федора, някой от по- леките десктопи на Open SUSE, всяка Arch базирана дистрибуция.

Мдаа и аз ей сега четох из гугъл за разликите между 14.04 и 15.04 и някъде мернах нещо за софтуерни проблеми при 14-ката, които (до известна степен) са силно редуцирани при 15-ката :-)
Мерси за инфото. В най-скоро време пак ще се включа с някакво въпросче :D

преди 12 минути, tremal написа:

Мдаа и аз ей сега четох из гугъл за разликите между 14.04 и 15.04 и някъде мернах нещо за софтуерни проблеми при 14-ката, които (до известна степен) са силно редуцирани при 15-ката :-)
Мерси за инфото. В най-скоро време пак ще се включа с някакво въпросче :D

Софтуерният проблем в случая е само един, но с една от най важните системи. Тази, която зарежда и изключва услугите. GRUB зарежда модулите към ядрото, но след това, щафетата поема системата за инициализация.

Объркал съм се. Имал съм предвид хардуерни проблеми (с някои хардуери), а не софтуерни. А що съм писал така, нямам обяснение :D

Не мисля, че си се объркал. Когато здрав хардуер не работи коректно - проблемът е софтуерен.

преди 17 минути, AlkatrazBG написа:

Ще има ли някакви ядове ако инстална сега на 14.04 systemd ?

Разбира се, че ще има. Ubuntu 14.04 не е предвидено да работи със systemd. Имаше някакви опити за неофициална миграция, но се оказаха неуспешни.

Хората, често изравят тази статия, без да прочетат надписа отгоре - НЕАКТУАЛНА.

https://wiki.ubuntu.com/systemd

Щом ще има ядове значи ще чакам 16.04  да излезе Април месец  и ще го инстална Август та да съм сигурен ,че са фикснали бъговете.

Зависи. Има издания на Ubuntu в които няма големи промени и още от бета версия са стабилни. Такова беше 15.04, а вероятно и 15.10, но още не съм го тествал. В други, трябват месеци за да изчистят бъговете. Колкото повече новости има, толкова повече са и бъговете. В този смисъл, няма никаква гаранция, че една LTS версия ще излезе в по- добро състояние от краткосрочната. Нито, че след, като я закърпят, ще стане по- добра от следващата.  Примерно, каквото  и да правиш с Ubuntu 14.04, няма да достигне качествата на 15.04, което за съжаление е с поддръжка но края на годината.

Пак се връщам.
Какви програми използвате за чат, доста симпатичното Empathy има ли начин да се свърже с фейсбук, или ако не, има ли изобщо настояща програма, която да поддържа фейса (+скайп ще е идеално), че до колкото разбрах, май в момента няма такава

За фейсбука ползвам Pidgin, обаче ще трябва да му инсталираш и добавката Purple Facebook. Има си .deb пакет, само трябва да намериш от къде да го дръпнеш. В хранилищата го няма. Програма за Скайпа няма и не вярвам скоро да има. Той си е затворен код и няма баране.

Има ли оправия настройката на pppoe с network-manager на "мента" Rafaela със cinnamon десктоп? Преди инсталация от жив диск имам опции за pppoe, които не работят, а след инсталация - нъц. Вариантът с pppoeconf в конзолата ми е известен, но е дразнещо да следиш статуса на връзката без работещ аплет.

Благодаря!

Редактирано от vasettoo (преглед на промените)

Здравейте !

Преди година и половина си инсталирах (след много четене и питане във форума) УСУ Десктоп 8.3.
Нищо, че вече е стара, нямам време за преинсталация.
Успоредно с нея имам и лицензирана ХР.
Преди това от 2010 г имах SuSe, пак заедно с ХР, но ми го инсталира специалист.

УСУ и ХР са с общ дял/диск D.

Това беше увод.
Следва въпросът :

Пробвам да слушам стрийминг музика в УСУ с Google Chrome от Spotify,
но ми показва, че приставката Shockwave Flash has crashed.

Изтеглих ъпдейт и бях дотам.

Правя опит да разархивирам с Арк, щракам на бутончета Извлечи, Отвори, пиша име на папка, в която да се отвори, но не мога да проумея процеса на ъпдейтване в Линукс.
Имам няколко дебели книги за Линукс, доста  списания, слушах много за Линукс още в предаването Микрофон и мишка по Дарик радио,
но имам друга работа и в това направление се затруднявам засега.

Как да инсталирам приставката ?
Или къде да прочета или да видя клип ?

Засега пуснах Firefox, също ме пита дали да забрани старата версия на Adobe Flash, но аз за по-сигурно я разреших, за да не се чудя как да инсталирам новата и там и сега слушам музика през Лисицата.

Благодаря ви предварително !

AdobeFlashGoogleChrome1.thumb.jpg.bdc100

Редактирано от Недко (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.