Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

По принцип, приставката е включена по подразбиране в Google Chrome. За останалите Chromium базирани браузъри (chromium-browser, opera, maxthon, vivaldi), тя се предоставя като отделен пакет : pepperflashplugin-nonfree.

Инсталира се от хранилищата.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 4 часа, AlkatrazBG написа:

Аз се извинявам за ламерщината, ама кое от тия работи да изтегля :D:D

EDIT: Оправих се май, ама виждам само потребителите, които са онлайн
ЕДИТ 2: На всичко му намерих цаката, освен на това как да спра съобщенията, че някой е на линия.  Успях да спра звуците, които ме уведомяват всеки път, когато някой влезе или излезе, но продължават да се появяват малки прозорчета в горния десен ъгъл всеки път, когато някой влезе, а това ме дразни :D

Редактирано от tremal (преглед на промените)

преди 4 часа, cybercop написа:

По принцип, приставката е включена по подразбиране в Google Chrome. За останалите Chromium базирани браузъри (chromium-browser, opera, maxthon, vivaldi), тя се предоставя като отделен пакет : pepperflashplugin-nonfree.

Инсталира се от хранилищата.

Това е тема за начинаещи.
Много ми е непривично и неясно, когато на всяка стъпка няма прозорчета с "бутончета" с възможните операции. (както е в Уиндоус).
Самото инсталиране от хранилищата не ми е ясно.

Също така, напомням, че УСУ 8.3 е от началото на миналата 2014 г.
Каквото и да е дошло по подразбиране с Хром, вече е остаряло. Нещо такова ми показа днес, като го пуснах след много месеци пауза.

Освен това Гугъл информира, че прекратява работа с Адобе Флаш през септември 2015 г и оттогава са проблемите, доколкото забелязвам.

Всичко в Линукс е пълно с варианти и с едни команди от 2-3 сляти думи, които още като видя и ми става лошо. Много пъти съм опитвал и съм забърквал нещата.
Днес пак ...
Трябва да се чете с дни, за да се разучи, а аз не мога да отделя повече от 1 до 2 часа, защото имам поръчки за рисуване.

Както и да е. Лисицата засега свири и нищо не е забило.
Благодаря !

Редактирано от Недко (преглед на промените)

АлкатразБГ, оправих се. Намерих някакви разяснения, то си имало плугин за целта, който си идва с програмата, ама забравих да упомена тук :)
За момента програмата ми угоди на всичко, ама ще видим де :D 

преди 15 часа, Недко написа:

Това е тема за начинаещи.
Много ми е непривично и неясно, когато на всяка стъпка няма прозорчета с "бутончета" с възможните операции. (както е в Уиндоус).
1. Самото инсталиране от хранилищата не ми е ясно.
2. Както и да е. Лисицата засега свири и нищо не е забило.

1. Просто отваряш мениджъра си на пакети, пишеш в търсачката pepperflash, намираш добавката и я инсталираш.

2.Може и да ги знаеш, но да ти каже няколко хитринки за лисицата, свързани с мултимедийното съдържание.

Отваряш настройките, като пишеш

about:config в лентата за търсене и натискаш Enter.

iceweasel_settings1.png

Влизаш в настройките, като обещаваш да бъдеш предпазлив : http://s19.postimg.org/yt03d6iur/settings2.png

След като се отворят, пишеш в търсачката media.mediasource

и от избраните редове, разрешаваш тези източници : http://s19.postimg.org/tvmis2gvn/settings3.png

Имам предвид, всички от снимката със стойност true.

Разрешаването става, като, като кликнеш два пъти върху стойността за да се промени от забранено (false) на разрешено (true).

След, като разрешиш източниците от снимката, пишеш отново в търсачката

mp4

и разрешаваш източниците и от тази снимка.

settings4.png

Само blank-dekoder трябва да е забранено (false).

С това, настройката е приключила.

Ще можеш да гледаш html5 видео, както в You Tube, така и във VBox7, без да ти е необходим flash player.

Аз не ползвам изобщо тази упадъчна технология.

Виж html5 теста след тези настройки.

http://s19.postimg.org/rtm1dtiwj/html5.png

Така и така сте в ''about:config,бих ви препоръчал също да разрешите /true/ забраната на IPv6 протокола,която по подразбиране е забранена/false/.След това задължително рестартирайте браузъра.Видимо ще усетите промяна в скоростта на сърфиране и отварянето на страниците.

Screenshot from 2015-11-16 20:41:42.png

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Как да инсталирам месенджъра за чат под Линукс beeBEEP?  http://sourceforge.net/projects/beebeep/?source=directory

Как да инсталирам месенджъра за чат beeBEEP под xubuntu12.04.  http://sourceforge.net/projects/beebeep/?source=directory

преди 28 минути, bozho76 написа:

Как да инсталирам месенджъра за чат beeBEEP под xubuntu12.04.  http://sourceforge.net/projects/beebeep/?source=directory

http://ubuntuhandbook.org/index.php/2015/10/install-beebeep-secure-lan-messenger-in-ubuntu-14-04-and-higher/

Това е предварително компилирано приложение. Просто, трябва да инсталираш нужните библиотеки и да го стартираш.

Но, Ubuntu 12.04 няма поддръжка на QT5.

Със CAE Linux съм, който е базиран на Xubuntu 12.04 LTS. CAE Linux 2013  инсталиран е около 17 Гб. И съдържа специален инженерен софтуер, който ми е нужен. Как мога да прехвърля само инженерният софтуер да предположим на Mint 17.2 Mate? Как мога да ъпдейтна например до Xubuntu 14.04 LTS  и да си запазя всичкият инженерен софтуер. Благодаря на Всички за помоща и подкрепата.

По- добре не опитвайте с директно надграждане. Инсталирайте Xubuntu 14.04 на друга машина, след това, потърсете приложенията (в официалните хранилища, PPA или локални пакети) и ги инсталирайте. Ако знаете името на приложението и напишете в търсачката "How to install xxx on Ubuntu 14.04", вероятно ще намерите как се прави. За Ubuntu има много малки хранилища PPA с допълнителен софтуер в тях.

Здравейте,

Имам няколко въпроса относно партишънинга при инсталация на Линукс (Chakra) и евентуалната му оптимизация за работа с SSD, при следните обстоятелства:

Имам 120GB SSD и 500GB HDD, като идеята е да се инсталират две ОС - Windows 7 и Chakra Linux. SSD-то искам да е разцепено на две - едната половина да е NTFS, другата - Ext4. Искам само системните файлове на линукса и уиндоус да са върху ssd-то, а hdd-то да е само един дял, примерно NTFS. SWAP дяла по логика трябва да е на ssd-то. Въпросът ми е, мисля ли в правилна посока дотук?

Другата част на запитването ми се отнася до оптимизация на линукса за работа с SSD. Трябва ли да настройвам нещо по системата, или инсталатора прави нужните неща по време на инсталацията?

И последно, дайте съвет как се мапва (mount-ва) автоматично NTFS дял при boot?

Предварително благодаря.

Поздрави!

Не трябва да имаш SWAP и pagefile, защото това ще "изхабява" SSD-то, ако ги сложиш на HDD пък ще бутат яко производителността. Така, че от Виндовс виж как се забраняват paging и hibernation, в Линукс не създавай изобщо SWAP :)  Надявам се имаш поне 4G рам и може да монтираме /tmp и /var/cache в RAM-а, което ще вдигне производителността и намали "изхабяването" на SSD-то.

Ето четиво https://wiki.archlinux.org/index.php/Tmpfs Трябва да се добавят 2 реда в /etc/fstab. Трябва да се редактира като руут sudo kwrite /etc/fstab и добавяш 2-та реда

tmpfs /tmp tmpfs nodev,nosuid,size=1G 0 0
tmpfs /var/cache/pacman tmpfs nodev,nosuid,size=1G 0 0

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

преди 11 часа, bvbfan написа:

Не трябва да имаш SWAP и pagefile, защото това ще "изхабява" SSD-то, ако ги сложиш на HDD пък ще бутат яко производителността. Така, че от Виндовс виж как се забраняват paging и hibernation, в Линукс не създавай изобщо SWAP :)  Надявам се имаш поне 4G рам и може да монтираме /tmp и /var/cache в RAM-а, което ще вдигне производителността и намали "изхабяването" на SSD-то.

На последък не е проблем дори и да имаш суап в SSD-то.

При 8+ ГБ рам е безсмислен, но все още приложения като handbrake,virtualbox,vmware използват swap и се прави един малък трик в sysctlc.conf

vm.dirty_background_ratio = 50
vm.dirty_ratio = 80
vm.swappiness = 1
vm.vfs_cache_pressure=50

Това е в случай че все пак искаш минимално да се ползва суап-а, но иначе за SSD е препоръчително swappiness максимум до 10.

Здравейте , имам два въпроса относно Ubuntu - Mate искам да си инсталирам две програми :

1.  Skype - не видях да има конкретна версия за Ubuntu MATE , но се натъкнах на няколко варианта чрез който се инсталира от конзолата но не искам да пристъпвам към действие преди някой от вас да се изкаже . Другата програма е 
  2. Qmmp - Програма за Възпроизвеждане на Аудио файлове ,Q m m p - официална страница на единият компютър който е с Windows  съм с нея и много съм доволен от нея и затова искам да я сложа и на ubuntu , видях че се подържа за Linux , но за момента не мога да я инсталирам , четох това и опитвах но не ми се получи инсталацията , ще съм много благодарен поне qmmp ако мога да инсталирам , това ми е любимата програма и е с най-голям приоритет . 

Сега имам и едно странично питане , забелязах че ако се вършат две - три неща , raspberry pi - ако е пуснат някакъв плеър започва да забива - да насича по точно , това нормално ли е за този мини компютър при положение че е с 4 ядра cpu и 1 GB Ram памет , сведох - задачите до две , музика и браузване с Firefox - и на моменти пак така се получава . Другото ми съмнение е да не би да е от настройката по плеъра но с няколко опитах и  с всички насича.... ?!?? Защо така се получава ?   

Mate е Desktop Environment и няма какъв скайп да търсиш за него. Отваряш си пакетният менажер и си ги инсталираш или през конзола

sudo apt-get intall skype qmmp
Насичането се дължи на това, че видеото не използва хардуерно ускорение за декодиране му.
sudo apt-get install mesa-utils
glxinfo | grep -i opengl
Дай изход от 2-та команда.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

Отвори "Програми и актуализации" и разреши (отметни) хранилищата на "Партньори на Canonical". Виж тук

След това, затвори мениджъра и презареди хранилищата. Skype е в тях и вече е достъпен.

Можеш да го инсталираш от софтуерния център или друг графичен мениджър или от терминала с командата :

sudo apt-get update

sudo apt-get install skype

Qmmp си е достъпен в основните хранилища.

на 20.11.2015 г.,, bvbfan написа:

Mate е Desktop Environment и няма какъв скайп да търсиш за него. Отваряш си пакетният менажер и си ги инсталираш или през конзола

sudo apt-get intall skype qmmp

Насичането се дължи на това, че видеото не използва хардуерно ускорение за декодиране му.

sudo apt-get install mesa-utils
glxinfo | grep -i opengl

Дай изход от 2-та команда.

Брей, тия мини-компютри и хардуерно ускорение ли имат? Добре че РАМ-та е малко , че иначе само като габарити ще е мини.

Благодаря Ви ,  много проблема с хардуерното ускорение както и с qmmp ги разреших остана само skype. С който все още се мъчим и не става , липсват пакети , и такива неща ми изписва. 

Редактирано от windows7 (преглед на промените)

Привет отново. Почувствах се длъжен да се включа отново в темата и да взема отношение по въпроса с неизключването на компютъра при излизане от Убунту.

Смених първоначално инсталирания 14.04 с 15.04. Непосредствено след инсталация пробвах рестартиране, изключване и заспиване, като и трите работеха перфектно (лаптопът заспива както си трябва, щом затворя капака). След това, обаче, се оказа, че има ъпдейти, които инсталирах, имах и малък проблем с графичния драйвър, който оправих бързо и лесно. И не знам кое от тези неща осра работата, но нито рестарт, нито изключване, нито заспиване работеха. При изключване Убунту си застиваше на екрана с логото и точките. 

И аз се разрових в нета. Първо пак си сложих драйвери за wifi, но едва ли те са оправили нещо, освен ако с тях не се е инсталирало и още нещо.

Освен това в някаква тема из нета четох, че съветват човек с подобен проблем да натисне Shif, alt или F2 по време на стартиране. Заедно, по отделно, човекът не помнеше. Идеята е да се отвори нещо като терминала и да се направят една или две промени. И аз реснах щайгата и почнах да блъскам душманската шифта, алт-а  и Ф2. Така логото на Убунту няколко пъти се появи и изчезна, а сега по време на стартиране, за около секунда се появява черен екран с множество редове, но нямам време да прочета какво пише. Идеята е, че функциите на лаптопа отново работят добре, пък да видим до кога. Ето така, без да знам как, оправих проблема си. Ако някой има точна и подробна информация за извършеното от мен, да пише :D:D

Трябва да почна да заучавам някои неща вече :D

Редактирано от tremal (преглед на промените)

преди 36 минути, tremal написа:

Привет отново. Почувствах се длъжен да се включа отново в темата и да взема отношение по въпроса с неизключването на компютъра при излизане от Убунту.

Смених първоначално инсталирания 14.04 с 15.04. Непосредствено след инсталация пробвах рестартиране, изключване и заспиване, като и трите работеха перфектно (лаптопът заспива както си трябва, щом затворя капака). След това, обаче, се оказа, че има ъпдейти, които инсталирах, имах и малък проблем с графичния драйвър, който оправих бързо и лесно. И не знам кое от тези неща осра работата, но нито рестарт, нито изключване, нито заспиване работеха. При изключване Убунту си застиваше на екрана с логото и точките. 

И аз се разрових в нета. Първо пак си сложих драйвери за wifi, но едва ли те са оправили нещо, освен ако с тях не се е инсталирало и още нещо.

Освен това в някаква тема из нета четох, че съветват човек с подобен проблем да натисне Shif, alt или F2 по време на стартиране. Заедно, по отделно, човекът не помнеше. Идеята е да се отвори нещо като терминала и да се направят една или две промени. И аз реснах щайгата и почнах да блъскам душманската шифта, алт-а  и Ф2. Така логото на Убунту няколко пъти се появи и изчезна, а сега по време на стартиране, за около секунда се появява черен екран с множество редове, но нямам време да прочета какво пише. Идеята е, че функциите на лаптопа отново работят добре, пък да видим до кога. Ето така, без да знам как, оправих проблема си. Ако някой има точна и подробна информация за извършеното от мен, да пише :D:D

Трябва да почна да заучавам някои неща вече :D

Ако компютърът Ви поддържа 64- битови кодове, то аз горещо Ви препоръчвам CAE Linux 2013,  който е с основа xubuntu-xfce, тоест много лек и не изисква мощен компютър. Ако процесорът Ви поддържа само 32 битови операции, то аз Ви препоръчвам Българският Tylix със спряна поддръжка, който е аналог на Knopix Linux. За маломощни компютри препоръчвам Puppy Linux. CAELinux 2013 e само 64 битов Линукс за инженери, който може да изтеглите от Sourceforge. Изберете ръчно разделяне на дяловете или друго. 30-80 GB  за /  кореновата система, отбелязва се с знак /  и файлова система Ext4. Аналогична е на диск С. SWAP дял или виртуална памет- опитайте с 1000 МВ - само той е логически и може и без него при 16 GB RAM, но компютъра бави.  Home дял с  Ext4 -всичко останало- отговаря на диск Д. Не надграждайте, защото ще си загубите 4 часа от времето и ще изгубите техническият софтуер. Инсталирайте GRUB чрез посочване да се зарежда в дяла на кореновата система/. Това е цялата философия при инсталирането на Линукс. След рестартиране чрез Enter отидете в Synaptik- Repository  и поставете отметки. Ако некаде даде грешка то където Ви изписва грешката само да махнете отметката. След това Опресни, Маркирай и Apply и инсталирай.  След това System - Language  и сменяте езика. Това е.  Приятна работа и не забравяйте рестартите. Също така много ми харесва PC Linux OS kde  или Full mountli за по- мощни компютри.    

Винаги инсталирайте от Диск, а не от Флашка. Интернета при мен Линукса сам си го намира и настройва.

преди 4 часа, bozho76 написа:

Ако процесорът Ви поддържа само 32 битови операции, то аз Ви препоръчвам Българският Tylix със спряна поддръжка, който е аналог на Knopix Linux.

В кои години живееш :))

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.