Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Е, едно бекъпче винаги е добре да има за "спасителен пояс". Или никой не се е "парил" никога?

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Човек трябва да се опари за да се научи.

Линукс за 6 месеца е възможно да се научи на потребителско ниво колкото да се движите свободно в терминала да пипате настройки и да инсталирате и триете програми.

За адванс юзър ориентиран в системно администриране линуксът ми се вижда ужасно труден спрямо администриране под микрософтски технологии.

Ако хардуера е много стар препоръчвам Zorin Os 7. Ползвам този линукс на десктоп машина с флопи от 2005-та. За по новите препоръчвам убунту 14 хх.

А за по напреднали препоръчвам Cent OS.

Партишъните са много важни . Swap Root Home. За swap 2 GB. За home 50 GB за root 50 GB.

Със root и home казах произволни стойности но трябва да са такива че да ви удволетворят в зависимост от това дали ще инсталирате много софтуер и ще ползвате актуализации.

Препоръчвам да имате dual boot с уиндоуска ос.

Easy bcd под уиндоус можете да си редактирате бут мениджъра.

Препоръчвам за начинаещите юзъри да си изпразнят твърдият диск за да не реват за данните си. След което да си сложат първо линукс след това уиндоус.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Няма абсолютно никакъв смисъл от разделяне на партишъни. Всичко се слага в руут партишъна. Бекъп се прави с fsarchiver за минути и се възстановява за минути. Не му трябва Уиндоус, за да си оправи GRUB. Има програми за тази цел, както и неизброими гайдове в интернет, които отнемат между 10 и 20 секунди, за да го нагласиш така, както искаш.

И предлагаш Убунту на потребител, който е свързан с Windows, та като види "удобното" Юнити и да се завърне с 300 обратно към Windows? Не разбрахте, че на подобни потребители трябва да им се предлага нещо максимално близко до средата, на която са свикнали, а след това вече, когато свикнат, могат да си използват каквото и както пожелаят. Не разбрахте, че не трябва да им се говори за фрагментирана инсталация на 908345085 партишъна, защото това е нещото, което плаши обикновения Windows потребител и го отказва в девет от десет случая и това при положение че Linux работи повече от прекрасно, когато е само на един дял. Елементарен подход нямате.

pepperflashplugin-a на 32-битови може ли да се инсталира? Не помня кога спираха поддръжката "Хромавите" и да знам да търся проблема от мене, ако може.

Ми толкова елементарни сме... Че не можем да бъдем повече елементарни в подхода си..

Зорин оса е ориентиран към потребители на windows!

Не знам какво не харесвате на убунту, изцяло е ориентиран потребителски и всичко се прави без много познания.

Цент оса е за ентърпрайса.

Разделянето на партишъните е желателно! 

Като говорим за елементарни подходи повечето нови дистрибуции могат директно да се инсталират до уиндоус.

И от какво има да се плашат? Да седнат на виртуална машина да се научат. Това да не е да ровичкаш по ел мрежата или да се катериш по стълбове и покриви че да те е страх..... Не разбирам въобще острите ви забележки и не виждам основание тъй като сме във форум и всеки споделя своя опит .

преди 5 минути, бат'начо написа:

pepperflashplugin-a на 32-битови може ли да се инсталира? Не помня кога спираха поддръжката "Хромавите" и да знам да търся проблема от мене, ако може.

Може, няма никакъв проблем. Вече зависи от дистрибуцията с коя версия ще ти се инициализира.

преди 6 минути, Tanner Foost Foust написа:

Ми толкова елементарни сме... Че не можем да бъдем повече елементарни в подхода си..

Очевидно :)

преди 6 минути, Tanner Foost Foust написа:

Не знам какво не харесвате на убунту, изцяло е ориентиран потребителски и всичко се прави без много познания.

Например кирливата неудобна графична среда?

преди 1 минута, Tanner Foost Foust написа:

Така ли .  Да кажем с графичният интерфейс се съглася но с партишъните няма как да се съглася защото на всякъде партишъните се организират. 

Противоречиш си, ако е "нещо старо" - ще има и малко HDD, и за да се "смести" оптимално инсталацията му трябва само "/" и "swap". И отделния "/home" ще е там пак, без да е отделен. Твоето разделение е оптимизирано за много преинсталации на едно и също (като версия и не само) дистро.

Така съм го научил. Така съм го чул на няколко различни лекции и така съм го видял на практика.

Не си противореча, но не четете. Дал съм 3 различни дистрибуции ориентирани за три различни типа потребители. Друга е темата че има хиледи дистрибуции и всеки си има фаворити и си държи на тях сляпо. И отделно че всеки се прави на интересен налагайки своето мнение. Аз не се налагам споделям никой не е задължен да чете и изпълнява какво съм писал.  Само добавям че забележките са неуместни защото в поста ми неверни неща няма освен неудволетворяване на нечии вкусове. 

При новите потребители  е задължително да се мине през дуал бут инсталация. Не винаги всичко работи гладко  и без проблеми под линукс. Най ми е пресен примера със вграденото видео  на интел 4500 което е  много проблемно .Има и проблеми с някой WiFi карти които спират когато им скимне  без видими причини. Когато ти забие видеото и ти дропи нета или не е с пълния си потенциал това много бързо може да откаже който и да е новобранец.

преди 13 минути, Tanner Foost Foust написа:

Така съм го научил. Така съм го чул на няколко различни лекции и така съм го видял на практика.

:D Значи аз съм някакъв "хибриден" потребител - нямам познат "жив" учител, лектор или някой който да ми е казал, че това е така и така. Което си има плюсове и минуси.

А разпределението - правилното е това, което ще ти е най-удобно и практично, няма правила, както няма и "правилно" разпределение. Основното е да имаш дял "/" и останалото са вариации.

преди 34 минути, Tanner Foost Foust написа:

Така ли .  Да кажем с графичният интерфейс се съглася но с партишъните няма как да се съглася защото на всякъде партишъните се организират. 

Да, организират се, но искам ти да ми обясниш, аргументирано, защо да не го инсталира както си инсталира Windows на един дял, а тепърва да се учи как се дели инсталация на отделни партишъни? За да го откажеш по-лесно? Ама не ми обяснявай така си чул, така са ти казали. Това не е никакъв аргумент. Аз мога да ти дам доста минуси. Ти ми дай няколко плюса. Можеш да се ограничиш до два, за да ти е по-лесно. Използвам Linux от години и винаги ми е бил инсталиран само и единствено на един единствен дял. Да разбирам ли, че правя някаква генерална грешка и дяловете "не са ми организирани"?

преди 34 минути, Tanner Foost Foust написа:

И на никой сериозен линукс потребител не му пука за графичната среда защото работи с терминала. Графичната среда е за разглезени потребители които модифицират и уиндоуски интерфейси с вякакви боклуци ;)

Дрън-дрън, Ярина. По-голяма глупост скоро не бях чел.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

преди 38 минути, Tanner Foost Foust написа:

И на никой сериозен линукс потребител не му пука за графичната среда защото работи с терминала. Графичната среда е за разглезени потребители които модифицират и уиндоуски интерфейси с вякакви боклуци ;)

Поздрави и всичко хубаво. Продължавайте с елементарните си подходи.

Предизвика сериозни размисли в мен. Значи, тъй- като се смятам за сериозен Linux потребител и го ползвам за съвсем сериозна работа в офиса, трябва да се откажа от графичните приложения и да започна да обработвам документите си с конзолен редактор ?

преди 16 минути, Tanner Foost Foust написа:

Добре де един друг пример, ако на потребителя му се скапа системата как ще си влезе в системата и да си я възстанови?

В линукс можете през терминала да си възстановите цялата система ако сте омазали един видео драйвер например. И като насърчавате потребителите да не се учат а да стоят на едно място не е ли тъпо. :)

В Windows също има подобна опция с комманд промпта.

За линукс ако трябва да се трабълшутва проблем някакъв 80% и повече в мрежата решенията са терминални с команди.

Правиш имидж с fsarchiver или някоя от подобните за целта програми. На нормален компютър системата се връща за 40 секунди с нея, буквално, правя клип, ако не вярваш. Дали е по-удобно да пишеш команди през терминала?

Свободата, Санчо, това е важното. На всеки както му е удобно и както му харесва. Няма догми, има доводи. И никой на никого не трябва да НАЛАГА мнение.

P.S. И няма нужда да си мерите конзолите хаха

Редактирано от rostislaf (преглед на промените)

преди 15 часа, valio57 написа:

Здравейте,Ми какво да кажа,най-после се престраших и решавам да мина на линукс. Да ама страха е още в мен и се опитва да вземе надмощие. Почти всички въпроси и отговори прочетох и в главата ми в момента е боза. Инсталирам си сам Уиндоуси без проблем.Само дето последните два не ги харесвам ама въобще. В момента съм със 7-ца.Има още 4 години живот. Та за това време белким се науча с Линукс...

Повтаряш ми  разсъжденията и позицията едно към едно. Драго ми е, че не само аз мисля така:). Посочили са ти Live-DVD,CD,USB ит.н. версии на дистрибуции, използвай тази от тях, която ти е най-удобно тук и сега - имам предвид, кеф ти DVD, кеф ти USB. Освен да разгледаш дадена дистрибуция, ползвай го и за да видиш дали хардуера ти работи коректно под нея-намира ли тя  чарковете и работят ли те коректно под нея. Само отбелязвам, че в идентична ситуация моя избор беше Linux Mint.

Ха сега след като майсторите си премериха п.шките , моля да ми отговорите на следния въпрос: Искам да използвам Qemu , за да преглеждам iso файлове например преди да ги запиша на диск. Командата е примерно "qemu-system-x86_64 -m 512 linuxmint-16-cinnamon-dvd-64bit.iso", но нищо не става - програмата тръгва да търси някакво CD  да го стартира, а не стартира iso -то, но то такова няма и дава грешка. Не знам как да  направя, че да мога да пробвам и флашки и CD та, както е в Уиндоус с Qsib. Aко някой е наясно да пише. Благодаря.

Като искаш да работиш с тая програма това инсталирал ли си го ? За какво преглеждане говориш като това е един виртуален емулатор като virtualbox  и подобни ? За KDE може да ползваш като алтернатива за стартиране QtEmu  което пак е графичен интерфейс за програмата.

Screenshot_at_2016_03_04_16_38_32.jpg

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Не ти трябват никакви команди, за да преглеждаш .ISO. Не си казал коя графична среда използваш. За KDE просто инсталирай kde cdemu и изпълни тези стъпки. Ако си с Gnome или Cinnamon, инсталирай gcdemu, cdemu-daemon и cdemu-client. Ще ти се появи икона в системния трей точно както при Daemon Tools и си маунтваш дискове. Може и да се спре да не се показва иконата, а имиджите да се зареждат с контекстното меню, с десен бутон на мишката. Появяват си се при устройствата и можеш да си ги разглеждаш:

7b2dfaa60d107ff1.png

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Аз като един мързеливец винаги слагам отметка на автоматично разпределяне върху диска плюс LVM и люпя семки докато се инсталира.Колкото до това кое дистро................вече има  толкова голям избор ,че ум да ти зайде :) .Толкова клипове има как се инсталира сингъл и в дуал боот ,че да се чудиш кой да гледаш :)

преди 4 минути, Mozo написа:

LVM не е никак добро решение, автоматичното разделяне пък хептен.

Кое не му е доброто на LVM? Киселото грозде ли?

преди 6 часа, Mozo написа:

Ама така авторитетно го раздаваш, нали? И какво ще стане, ако не задели нищо за swap и не си отдели home в отделен партишън, а сложи всичкона едно място?

И ко ши стани, А ? А ти ко искаш да ни станИ ?

преди 4 часа, Tanner Foost Foust написа:

И на никой сериозен линукс потребител не му пука за графичната среда защото работи с терминала. Графичната среда е за разглезени потребители които модифицират и уиндоуски интерфейси с вякакви боклуци ;) 

Като се замисля - мноу си праФ.Щото примерно аз - уж съм сериозен (и линукс) потребител, пък не ми пука - ни за графичната среда, ни за терминала. Иначе обичам да работя с терминала, особенно POS терминал.

Куту са замисля повече - вече не съм сигурен.

А куту са замисля още повече ....  error-404.png

... 15 мин по-късно.

Оф, претовари ми се сървъра и изключи - повече няма да мисля толкова.

преди 2 часа, AlkatrazBG написа:

Като искаш да работиш с тая програма това инсталирал ли си го ? За какво преглеждане говориш като това е един виртуален емулатор като virtualbox  и подобни ? За KDE може да ползваш като алтернатива за стартиране QtEmu  което пак е графичен интерфейс за програмата.

Screenshot_at_2016_03_04_16_38_32.jpg

Благодаря! Бързах и забравих да пиша, че съм с Mint 13, Mate. Струва ми се, че неправилно давам пътя към имиджа (iso). Твърде неопитен съм в Линукса, но ми е интересно и вече се опитвам всичко, което съм правил под Уиндоус да го правя под Линукс.

Пробвай и дано ти хареса. Елементарно е и върши работа. Изтегли си .deb пакета и си го инсталирай.

преди 10 часа, ghostBG86 написа:

Както те е посъветвал колегата, пробвай с 'жива флашка'. Аз това бих избрал, пред DVD. И по-добре, не пускай Линукс, на стария лаптоп. Просто сложи флашката, рестартирай и започваш да изучаваш новата ОС. Нищо няма да се случи, на инсталирания Уидоус или на компютъра ти. Но ще имаш възможност, реално да разбереш как ще работи Линукс, на конкретния хардуер. Като начало, Линукс Минт наистина би бил, най-оптималния избор. А при въпроси, форума е за това. Тук има, много компетентни и знаещи момчета.

Отново съм на линия да Ви досаждам. Шегувам се. Благодаря на всички за внимателното Ви отношение. Право да си кажа очаквах друго,да ми каже някой колко съм тъп. Е не ми се оправдаха очакванията! Благодаря Ви.

Та по темата, Днес си купих една флашка 16 гб.  С каква програма да запиша линукса на флашката. Имам МИНТ и Мандрива. Да тегля ли друга версия или да продължавам с някоя от тези. Мандривата съм я записал като бутабле ДВД. А минта засега е само като исо фаил.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.