Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 3 часа, Методи Дамянов написа:

Да ви питам. С ДебианJessie съм. Файърфокс си седи вече не знам колко време си стои на версия 43.0, а оттогава "Мозила" са издали три! версии на браузъра: 44.0, 44.0.1 и 44.0.2. Бях си пред десктопа няколко дена, където съм с Убунту. Обнових системата и там съм с последна версия. Първо: защо така се получава - показва ми "вие използвате последна версия" и след това, има ли начин да вкарам примерно някакво repo, което да ми поддържа браузъра со последна версия. Ако някой пита "що не смениш дистрото", няма да го спеням...

Debian ползва Iceweasel. За Jessie, доскоро, версията по подразбиране беше 38. Ако в момента е 43, това е много зле, защото, точно тази версия имаше някакви проблеми при възпроизвеждането на мултимедия.

По принцип, стабилния Debian, трябва да ползва ESR версия на Firefox/Iceweasel. Но на практика, това не е така. За разлика от CENTOS, където Firefox ESR (38) се кърпи след всяка нова версия на лисицата, при Debian, версията просто се оставя да отлежи до следващото издания. Същото се прави и с ядрото. Оставят се непокрити критични уязвимости в продължения на няколко месеца. От версия 8.2 до 8.3 не е излизала нито една кръпка по сигурността. След версия 6, в Debian  се отнасят доста несериозно със сигурността. В момента Ubuntu, която новоизлюпените хакери плюеха преди години е няколко нива напред в това отношение. В деня на публикуването на критична уязвимост, там излиза обновление, което е затваря. Може би, това е доста основателна причина, Ubuntu да стане първа дистрибуция при сървърните машини.

Ако държиш да ползваш Debian, добави основното backports хранилище, за да ползваш актуално ядро и отделно хранилище за браузъра. Примерно backports за iceweasel-release или import хранилището на Linux Mint Debian. И в двете са налични актуални и добре поддържани версии на Iceweasel/Firefox.

Ето ти един мой стандартен списък с хранилища.

deb http://ftp.de.debian.org/debian jessie main contrib non-free
deb-src http://ftp.de.debian.org/debian jessie main contrib non-free

deb http://ftp.de.debian.org/debian jessie-backports main
deb http://mozilla.debian.net/ jessie-backports iceweasel-release

Само, след добавянето и презареждането, трябва да намериш ключа на Mozilla (gpg-mozilla-archive-keyring) и да го инсталираш.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Благодаря. Ей сега се заемам. Хм, не знаех, че толкова изчакват с доставката на кръпките.В същото системата ми е супер стабилна месеци наред. Взех, че направих ъпгрейд в къщи на Ubuntu-ту - от 12.04 и така си омазах системата, че не е истината. Знам, че трябваше направо да инсталирам 14.04, но нямах възможност (счупено DVD  и не бутва от флашка). Относно стабилността, Jessie-то и машинката ми (нетбукче на 10-ина години с 1 гига RAM и хилаво прокче) са пушка. Имам и "авариен" Уин 7 на същата система, но не съм влизал не знам от кога...

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

преди 2 часа, Методи Дамянов написа:

Благодаря. Ей сега се заемам. Хм, не знаех, че толкова изчакват с доставката на кръпките. В същото системата ми е супер стабилна месеци наред. Взех, че направих ъпгрейд в къщи на Ubuntu-ту - от 12.04 и така си омазах системата, че не е истината. Знам, че трябваше направо да инсталирам 14.04, но нямах възможност (счупено DVD  и не бутва от флашка).

Това, че не за закрити уязвимостите, не означава, че е нестабилна, а, че някой може да се възползва от тези уязвимости. Което си е проблем, ако от теб зависят 10 000 машини на твои клиенти.

За Ubuntu - имай предвид, че Ubuntu 12.04 е последното, което поддържа някои стари процесори (без PAE поддръжка), така, че се въздържай от безпричинно надграждане през няколко версии. Не знам дистрибуция, за която е препоръчително надграждане през четири версии, дори да е възможно. Аз не бих го правил.

на 2/8/2016 at 18:50, Melmak ® написа:

Ето как ще стане. Сваляш файла от тук http://dox.bg/files/dw?a=830876ec8b на работния плот. Важно е да стои на десктопа, защото иначе трябва да изясняваме концепцията за моментната работна директория в терминала. Този файл е същият от AUR, просто съм го билднал на моята машина.

След това инсталирай с тази команда: sudo pacman -U ~/Desktop/hunspell-bg-4.3-2-any.pkg.tar.xz

При някои среди и настройки десктопа е именуван на български и съответно ще трябва да го напишеш на кирилица.

После вече идват настройките в LibreOffice. Трябва документът да е оказано че не е на български език, както и да е активиран речникът от настройките за да работи. Това се постига от Tools>Language и tools>Options> Language > Writing Aids.

Видя ли сега! :D

Дам, чичко Вару-факис им го туря където трябва, на тези дето трябва!

Докарах го до някъде.  След инсталацията, влязох в libreoffice и промених малко езиковите настройки. Сега ми отчита грешките, но едва след като  натисна f7. Не ги подчертава предварително, но това не ми пречи особено. И на това съм доволен.

Поведението зависи от програмата. Ако някой знае как се настройват в LibreOffice може да сподели. Аз обаче нямаше нужда да натискам F7.

преди 18 минути, Mozo написа:

Ем, то си пише:

sudo apt-get update

тцъ... нищо не става. Дублирало се нещо, ама не виждам кое

Чакай, сега се зачетох. Дублирал си, махни дублираното репо. На пети ред, втората снимка.

преди 12 минути, Методи Дамянов написа:

тцъ... нищо не става

Редовете се дублират. В списъка остави само моят списък (забележи, че main, contrib и non-free) са описани в един ред и хранилището на LMD.

Updates хранилището не ти трябва.

deb http://ftp.de.debian.org/debian jessie main contrib non-free
deb-src http://ftp.de.debian.org/debian jessie main contrib non-free

deb http://ftp.de.debian.org/debian jessie-backports main
deb http://mozilla.debian.net/ jessie-backports iceweasel-release

# добавяш и реда с Import хранилището на LMD

@cybercop: Благодарско. Стана!

@Mozo и на теб за отговора.

"# добавяш и реда с Import хранилището на LMD "

Това не разбрах... Аз ги изкоментирах и копипейстнах...

Мето ..........инсталирай си Pale moon ........FF базиран и една идея по-бърз и пъргав ,аз го ползвам вече 2 седмици и съм доволен :)

преди 13 минути, Методи Дамянов написа:

# добавяш и реда с Import хранилището на LMD "

Това не разбрах... Аз ги изкоментирах и копипейстнах...

deb http://packages.linuxmint.com debian import

Имах предвид да оставиш това хранилище активно.

преди 8 минути, McLane написа:

Мето ..........инсталирай си Pale moon ........FF базиран и една идея по-бърз и пъргав ,аз го ползвам вече 2 седмици и съм доволен :)

Не само по-пъргав, има един милион начина да си го къстъмизираш, като някои от нещата дори са изкарани по менютата. Неща, които отдавна ги няма при FF...

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Да ,но аз си го ползвам в чист вид :)

Здравейте,

Има ли някакъв начин да мога да гледам output-а на програма през SSH, или да го пренасоча и към терминала който съм отворил? Примерно:
На комп1 съм отворил терминал и пуснал rsync да прави нещо. Мога ли да следя прогреса от комп2 през SSH?

преди 9 минути, ftf8 написа:

Здравейте,

Има ли някакъв начин да мога да гледам output-а на програма през SSH, или да го пренасоча и към терминала който съм отворил? Примерно:
На комп1 съм отворил терминал и пуснал rsync да прави нещо. Мога ли да следя прогреса от комп2 през SSH?

Може да ползваш screen. Ако пуснеш програмата която желаеш в screen, после може да се свържеш към сесията от друго място.

https://www.rackaid.com/blog/linux-screen-tutorial-and-how-to/

Редактирано от flare (преглед на промените)

Благодаря за отговора!

Може ли линк към място където да го прочета как става или да ми кажете какво точно да търся в гугъл?
Edit:
Видях че си редактирал коментара.

Редактирано от ftf8 (преглед на промените)

Току що, ftf8 написа:

Благодаря за отговора!

Може ли линк към място където да го прочета как става или да ми кажете какво точно да търся в гугъл?

Линкът е в предния пост. Но е много лесно. Пускаш screen и си работиш в него. Ако влезеш от другаде си вадиш списък със сесиите (може да имаш няколко) и се връзваш към желаната и ще видиш точно това което става там и да продължиш все едно си на първия комп.

Аз от 2 дена се мъча да пренасочвам output-a в някакъв файл... то става ама е много непрактично и пипкаво.
@lare Благодаря много!

Ще ме извинявате, ама съм новак в линукса, и ако можете да ми кажете на ОС стотинката защо ми се появяват две ОС и как да махна едната?

Също така, ако можете да ми кажете какви са основните команди в терминала? За инсталиране и деинсталиране на софтуер, за създаване и премахване на мрежи и други, които биха ми потрябвали.

Също така каква е разликата между дистрибуциите на линукс? Има ли разлика в командите? Каква е разликата между графичните среди? 

Capture.PNG

преди 1 час, Spaider написа:

и ако можете да ми кажете на ОС стотинката защо ми се появяват две ОС и как да махна едната?

И не се изкуши да видиш каква е тая друга Стотинка?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.