Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

А отговори на другите ми въпроси? Ще мога ли да получа?

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Ти ни поиска Пътеводителя за компютри. :)

Разликата между отделните дистрибуции е в подборката и версиите на софтуера, който е интегриран. Което се влияе много от целите и философията на дистрибуцията.

Повечето команди са всъщност извикване на програми, които са за терминал. В които дистрибуции се ползват еднакви програми, то и командите им са почти или напълно еднакви. Има и команди, които са вградени в командния интерпретатор, който в Linux, по подразбиране, почти-почти винаги е BASH.

Ако сега хващаш Linux, много добра идея е да почнеш от BASH. Тази книга е добра: http://linuxcommand.org/tlcl.php

За мрежите си търси друга книга или в по-лошия случай видео-уроци/упътвания.

Ти го хвърли веднага да чете. И то за команди.

Но  " Пътеводителя за компютри" ме уби. Бях направил аналогия за мене си с "Отговорника" , бях почнал да пиша, но се отказах и оставих само въпроса.

:D  чува се едно леко пропукване от тонколоните като стартира Убунту ,много е дразнещо.До сега не съм срещал подобен проблем.Някакви идеи ?

Редактирано от McLane (преглед на промените)

преди 14 часа, бат'начо написа:

Всъщност в книгата няма много заучени команди, по-скоро се обяснява подробно за обектите, смисъла и връзките между тях, когато се работи в Terminal. Доста по-добре е от заучения репертоар, където се обяснява от всичко по малко, но липсва същността на нещата.

преди 13 часа, McLane написа:

:D  чува се едно леко пропукване от тонколоните като стартира Убунту ,много е дразнещо.До сега не съм срещал подобен проблем.Някакви идеи ?

Това 100% идва от инициализирането на драйвър-а или звуковата система. Не виждам как ще го оправиш, но си струва да потърсиш.

преди 14 часа, McLane написа:

В настройките, има опция за звук при стартиране. По подразбиране е включено, махни отметката и може да спре, това пропукване. Ако искаш, довечера ще ти пусна снимка, къде се намира отметката?

Оправи се след ъпдейт на системата ,а за звука при включване той само е след изход на потребител :) .Благодаря

преди 3 часа, Melmak ® написа:
преди 17 часа, бат'начо написа:

Всъщност в книгата няма много заучени команди, по-скоро се обяснява подробно за обектите, смисъла и връзките между тях, когато се работи в Terminal. Доста по-добре е от заучения репертоар, където се обяснява от всичко по малко, но липсва същността на нещата.

Това четене има сми само ако ще се пъха в терминала (не на летището).

Все едно да ми обясняваш в подробности как се ремонтира кола, а мен през това време да ме интересува - в кое кафене да седна и да зяпам мацките и младите майки, докато в сервиза я оправят (за колата говоря).

Той пита специално какви са командите и аз му дадох добра референция. Инстинктивно, въпросът е правилен, защото почва изучаване тъкмо от където трябва. Повечето ползватели те първа ще се връщат на тази тематика, след като осъзнаят важността и.

Всъщност, точно там където си го хвърлил, е много правилно. Съдя по мене си - когато търся нещо, обикновено там намирам това, което ми трябва, в по-разбираема форма представено. Може би щото в последно време седя повечко в терминала и ми е много по-удобно. Обаче всяко нещо с времето си.

Ползвах по-рано Линукс Минт, но след като го обнових ми поиска парола. Тази, която бях си сложил не минаваше, въпреки че бях на латиница. Пробвах пароли: root, toor и linux, но също нищо.

Проблемът се получава и при логоф/логон. Иска парола, която не съм задавал. Някаква системна парола, която не знам.

Предварително благодаря за помощта!

преди 20 часа, karadzha написа:

Ползвах по-рано Линукс Минт, но след като го обнових ми поиска парола. Тази, която бях си сложил не минаваше, въпреки че бях на латиница. Пробвах пароли: root, toor и linux, но също нищо.

Проблемът се получава и при логоф/логон. Иска парола, която не съм задавал. Някаква системна парола, която не знам.

Първоначално писах разни обяснения как да смениш паролата но според мен е по-добре да видиш как става.

EDIT2:
Най-добре игнорирай клипа ако си знаеш паролата за root.

Отвори терминал напиши su  след това passwd иметонапотребителя    така задаваш нова парола на потребителя.
 Пробва ли без да вписваш никаква парола? И как го обнови като не си знаеш паролата?

Редактирано от ftf8 (преглед на промените)

преди 21 часа, karadzha написа:

Няма начин при актуализацията да ви се е сменила паролата. Това е ключов елемент от сигурността на системата. Напълно е възможно, да не сте влезли със същия потребител, така, че гледайте внимателно настройките на екрана за вход. 

Има вероятност и да са се променили настройките на мениджъра за вход - да е коментирано автоматичното влизане в конфигурационния файл.

Паролата, както ви каза колегата се сменя с командата :

sudo passwd

(в ubuntu/mint няма създаден по подразбиране администраторски акаунт в който да влезете със "su" – Super User)

След това, задължително трябва да рестартирате системата.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 21 часа, karadzha написа:

Два въпроса : - от почерненото - значи вече не го ползваш? и от подчертаното - не е минавала паролата, но си можел да влизаш автоматично в системата? И още един трети въпрос - как обнови и какво обнови (или и инсталира нещо отгоре)?

преди 3 часа, ftf8 написа:

Първоначално писах разни обяснения как да смениш паролата но според мен е по-добре да видиш как става.

EDIT2:
Най-добре игнорирай клипа ако си знаеш паролата за root.

Отвори терминал напиши su  след това passwd иметонапотребителя    така задаваш нова парола на потребителя.
 Пробва ли без да вписваш никаква парола? И как го обнови като не си знаеш паролата?

Знам си паролата, бе човек. Като съм в системата си ми я приема. Всичко става когато съм извън нея. Дори съм на латиница, щото във версия 17.3 не можах да подкарам кирилица.

Най-чудно е, че съм задал да влизам директно, но след обновяване ми иска парола и не приема никаква.

Е как не сте могъл да я подкарате тая кирилица като още  при инсталацията имате възможност да изберете един от поне 50  езика :) Да не говорим ,че после и от менюто можете да си смените езиците и да си  сменяте и паролата .Ако пък сте отметнали да влизате автоматично в системата   и за парола няма да ви пита. Ако излезете от сесия след 10 секунди Минт сам си се логва без да си пипате нито клавиатурата нито  мишката.Ако я пипнете имате 30 секунди и пак само си се логва. Нещо май сте правили и не знаете какво точно сте направили ми се струва на мен. Цялата графична среда да изчезне или да се изтрие и да остане гола конзола пак няма да ви се смени паролата сама.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 9 часа, karadzha написа:

Знам си паролата, бе човек. Като съм в системата си ми я приема. Всичко става когато съм извън нея. Дори съм на латиница, щото във версия 17.3 не можах да подкарам кирилица.

Най-чудно е, че съм задал да влизам директно, но след обновяване ми иска парола и не приема никаква.

Има нещо гнило в Дания, както се казва. Оставам с впечатление, че или си правил нещо но си забравил, или има някакво объркване, но както си го обяснил, не можем да се досетим къде. А може и файлът с паролите да е повреден, но това ми се вижда абсурдно.

Linux-чиите не пипат паролите, защото е лоша практика и не им трябва. Така, че не е нещо, което се е случило с обновление или автоматично.

Ако питаш мен, влез в системата, както правиш обичайно и изпробвай паролите си в терминал. Става така:

su username
<password>
exit

su root
<password>
exit

Най-важните са за root и твоят акаунт. Като root понякога не е активиран и не приема парола.

Ако влизаш нормално, значи онзи екран изобщо не е искал парола, а нещо друго. Или се пробваш да влезеш в акаунтите на инсталационния диск, където паролите са сложени от самия екип на Mint и са публикувани. Не се сещам да има други варианти.

преди 2 часа, Melmak ® написа:

Има нещо гнило в Дания, както се казва. Оставам с впечатление, че или си правил нещо но си забравил, или има някакво объркване, но както си го обяснил, не можем да се досетим къде. А може и файлът с паролите да е повреден, но това ми се вижда абсурдно.

Linux-чиите не пипат паролите, защото е лоша практика и не им трябва. Така, че не е нещо, което се е случило с обновление или автоматично.

Ако питаш мен, влез в системата, както правиш обичайно и изпробвай паролите си в терминал. Става така:

su username
<password>
exit

su root
<password>
exit

Най-важните са за root и твоят акаунт. Като root понякога не е активиран и не приема парола.

Ако влизаш нормално, значи онзи екран изобщо не е искал парола, а нещо друго. Или се пробваш да влезеш в акаунтите на инсталационния диск, където паролите са сложени от самия екип на Mint и са публикувани. Не се сещам да има други варианти.

Да, паролата е някаква не моя. Благодаря! Ще видя на сайта на Mint.

Не - паролата на сайта е за живия диск. Твоята е за/на инсталираната система.

"Цялата графична среда да изчезне или да се изтрие и да остане гола конзола пак няма да ви се смени паролата сама. " от по-горе.

Едно предположение - обновява се mdm - не те ли "попита" нещо и ти си "отговорил", а не помниш какво.

И какво се случва(ше) като излезеш от системата преди - не влизаше ли автоматично в системата (ако не промениш потребителското име) след определен период от време.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 20 часа, бат'начо написа:

Не - паролата на сайта е за живия диск. Твоята е за/на инсталираната система.

"Цялата графична среда да изчезне или да се изтрие и да остане гола конзола пак няма да ви се смени паролата сама. " от по-горе.

Едно предположение - обновява се mdm - не те ли "попита" нещо и ти си "отговорил", а не помниш какво.

И какво се случва(ше) като излезеш от системата преди - не влизаше ли автоматично в системата (ако не промениш потребителското име) след определен период от време.

Няма питане. Сменя ми паролата без позволение. То на 52 г. още помня кво правя поне за последните 10 минути:)

От Синаптик (или както там се казва) си слагам Скайпи, като влизам с моята парола и понеже е вид обновление след рестарта вместо да влезна без парола (така е зададено от мене), ми иска парола и не признава моята или друга (root, toor, и т. нат.).

Проблемът съм го имал и при Убунту. При УСУ няма проблем след обновяване.

Редактирано от karadzha (преглед на промените)

Забрави за root, toor, user, live ... и още което се сетиш (това на първо време и завинаги, след като инсталираш - паролата е тази която си задал , докато не я промениш ТИ). Инсталирането на скайп не е обновяване (БГ-езика е малко непригоден за компютърните термини, щот те са от Ингилизки). Обновяване (update) не е обновяване (upgrade), в случая твоето е инсталиране  (install), в случай на upgrade има ммм нюанси - и проблемите идват от там (не винаги обаче).

Ситуация - задал съм на прясно инсталирано да влизам автоматично, след рестарта и ваденето на диска - то пак ме посреща с искане на потребител и парола (защо ли).

Не ползвам mdm , а lightdm, и не ми се търси как се настройва, нека някой който го ползва дава акъли.

LinuxMint е направен за начинаещи - т.е. такива които няма да променят много по системата, най-много да инсталират още това-онова (и вероятно ще гледат предимно как се прави от техния сайт/форум). По-напредналите (щот са по-напреднали) ще променят повече, защото ще знаят какво правят.

Лека закачка - skype ли инсталира или skype-bin?

в случая май няма да е зле да пуснеш някой и друг скрийн показващ стъпките по които стигаш до неприемане на паролата.

В Мента се ползва нещо като вариант на това , т.е. ако не смениш потребителя като излезеш от сесията след определено време влизаш пак автоматично. Мисля че беше просто ако цъкнеш на "влизане", когато си излязъл - и влизаш, без изчакването (не помня така ли беше).

преди 3 часа, rostislaf написа:

в случая май няма да е зле да пуснеш някой и друг скрийн показващ стъпките по които стигаш до неприемане на паролата.

Ами, то като не ме пуска защо да стоя на тая ОС:)

Сега човъркам Стинката, ама не виждам къде са програмите, та да мога да си слагам Skype. Без Skype ква ще е тая ОС?

Нещо си объркал и за това обвиняваш ОС? Как пък за години използване на Linux като десктоп машина нито веднъж не ми е направила такъв номер? Нека не забравяме, че операционната система прави това, което ние ѝ кажем, а не решава самосиндикално да сменя пароли. Можеш да бъдеш сигурен в това. В Стотинка се инсталира Skype абсолютно безпроблемно, стига си флеймил. То не беше мрънкане, не беше чудо.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.