Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Ми да ти кажа честно няма разлика в работата на лаптопа ми със Нетрънера и Арч-а ,бачка си еднакво добре и  с двете.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Арча си е  тръпка и с тоя AUR   има моменти когато става доста изнервящо :).  Има там разни програмки и пакети дето   ги портват от днеска за утре  и работят ама не съвсем .

Арча е тръпка докато не го инсталираш :) и ползваш

Използвам го за десктоп от над две години. Нулеви проблеми. Това просто е най-доброто, което успях да намеря, а съм пробвал от пиле мляко. А между Netrunner и Arch трудно ще намериш разлика, защото то си е Arch, ама почти. Точно това почти мен не ме устройва и си карам на истинския.

Сигурно си прав ,аз от 1 година ползвам Стотинка ОС и също като теб съм пробвал всичко без Слакуер и PC-BSD .Въпрос на вкус казало котето и си облизало задника :)

И аз след много лутане се спрях на Аrch. Никакви проблеми и невероятно удобство с това дистро. 

преди 58 минути, McLane написа:

Добре Моцо,аз го ползвах 2 месеца Арча .Кажи ми с какво е по-добър ?Аз лично не съм имал проблеми или крашове на системата с което и да е било дистро.

Ами различен е. :)

Ако приемем, че когато преинсталираме си губим времето, тогава логично е да се стремим към по-малък брой инсталации, дори нула. При това положение се стига до два логични подхода - или се придържаме към Rolling или към дистро където не стават много промени, като Slackware, RHEL/Cent...

И двата подхода си имат плюсове и минуси. А, ако преинсталацията все пак не е голям проблем можем да се обърнем към Debian, дори Mint/Ubuntu в дългосрочните версии.

- Недостатък на Rolling-a е че самите разработчици не са готови за този модел. Пускат се често недодялани версии и те стигат до ползвателите. Отделно пакетите не са сглобени и тествани внимателно. Даже в Arch влизат и и бета версии, което не е добре. Не могат да се направят някакви специфични настройким като например прекомпилиране, защото версиите се движат нагоре прекалено бързо.

- Недостатък на дистрата които се придържат към минимални промени е в остаряването на софтуера, невъзможността да се компилират лесно разнообразни програми.

При всички дистрибуции извън Rolling трябва да се добавят допълнителни хранилища, което трудно се проследява и може да въведе някякъв елемент на нестабилност или нежелани програми. Дори ми се вижда по-лошо от AUR, където все пак потребителите имат доста добър поглед над нещата, преди да ги инсталират.

Също има концентрация около определени среди и трябва да се избира такава по подразбиране.

преди 19 часа, AlkatrazBG написа:

Аджамия я пробвай ей това дистро и кажи дали ти е трудна инсталацията BBQLinux.Като му изтриеш андроидските SDK- та след инстала  си е  чист като бебешко дупе Арч  с инсталация за 15 мин. в графичен режим. По лесен инсталатор аз не съм виждал от тоя. Имаш Gnome 3,Plasma 5,Mate,XFCE   като избор за графична среди  и би трябвало да ти задоволят капризите .

Ми добре де. Курдисах го криво ляво това BBQ  и тръгна. Но така и не успях да кача никаква програма, защото сигурно не зная как. Опитах Скайп в конзолата и излезе ето това:

[rady@rady-pc ~]$ pacman -S skype
error: you cannot perform this operation unless you are root.
[rady@rady-pc ~]$

Въвеждам пароли и т.н.  Файдата - никаква.И  не само със скайп е така, а с всичко. Доколкото схващам, ми иска някаква РООТ регистрация, за да продължи. Но аз по начало би трябвало да съм Роот регистриран и да качвам каквото си искам. /Поне така е в другите линукси/. Изглежда, че създателите на това дистро са категорични параноици и търсят врага в самите себе си. Та въпросът ми /колкото и да изглежда наивен/ е как трябва да продължа, за да проработи нормално този терминал? 

преди 6 минути, аджамията написа:

Ми добре де. Курдисах го криво ляво това BBQ  и тръгна. Но така и не успях да кача никаква програма, защото сигурно не зная как. Опитах Скайп в конзолата и излезе ето това:

[rady@rady-pc ~]$

Въвеждам пароли и т.н.  Файдата - никаква.И  не само със скайп е така, а с всичко. Доколкото схващам, ми иска някаква РООТ регистрация, за да продължи. Но аз по начало би трябвало да съм Роот регистриран и да качвам каквото си искам. /Поне така е в другите линукси/. Изглежда, че създателите на това дистро са категорични параноици и търсят врага в самите себе си. Та въпросът ми /колкото и да изглежда наивен/ е как трябва да продължа, за да проработи нормално този терминал? 

sudo su -

и след това

pacman -S skype

Аджамията понеже не си казал коя графична среда си избрал  ще те посъветвам да си инсталираш pamac  по схемата на capnemo  и да го ползваш. Предполагам ,че ше ти е много по лесно с него от колкото да пишеш в конзолата разни команди. Принципно имаш инсталирана подобна програма и сега но явно не си я намерил :) Когато инсталираш  със този pamac   цъкай  със десен бутон  на мишока върху  програмките дето смяташ да инсталираш  ,защото има  зависимостти и екстри дето се крият :) Арч те  кара малко да се позамислиш за някой работи  и не е чак толкова дебилски  настроен както е един Минт да речем който е за деца от 3 до 5 годишна възраст.

Manjaro_Pamac.jpg

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 1 час, аджамията написа:

[rady@rady-pc ~]$

Чисто и просто:

sudo pacman -S skype

Ако искаш програма, която я няма в официалните хранилища ще използваш yaourt. Първо виж дали е инсталиран. След това командата ти е:

yaourt -S skype --noconfirm

По някое време само паролата вкарваш и готово. Тези неща ги има в Arch уикито, което е най-добрият учебник по Linux в нета. Време е да почетеш.

преди 9 минути, Mozo написа:

Чисто и просто:

sudo pacman -S skype

Ако искаш програма, която я няма в официалните хранилища ще използваш yaourt. Първо виж дали е инсталиран. След това командата ти е:

yaourt -S skype --noconfirm

По някое време само паролата вкарваш и готово. Тези неща ги има в Arch уикито, което е най-добрият учебник по Linux в нета. Време е да почетеш.

Благодаря ви, момчета. Прескочих лайното. Проработи всичко с ББКу, но докато го докарам до тук, прецаках от безброй преинсталации един чисто нов уиндоус 7 на сравнително нов компютър. Добре че извадих всичко на флашка. :)

преди 1 час, аджамията написа:

rady@rady-pc ~]$ pacman -S skype
[rady@rady-pc ~]$

Това е чудесен пример, че не може да си напълно скаран с терминала и да ползваш Linux. Особено Arch, където не мислят никак за графични инструменти. Може би с доза късмет в Mint или Ubuntu ще отбиеш номерът.

Ако четеш на английски и имаш малко търпение, мога да ти препиръчам тази книжка: http://linuxcommand.org/tlcl.php

на 2/2/2016 at 19:52, flare написа:

Ми това че една функционалност не работи съвсем навсякъде значи ли, че е наивно да я ползваш, при положение, че а) не ти коства нищо да пробваш и б) на повечето места работи все пак.

Относно това че не ти харесва - еми ок, ама то на всекиго нещо не харесва, но това не значи че трябва да се маха - а и това специално е толкова минимално нещо, че аз дори не ги забелязвам тези подчертавки, ползвам ги по аналогия и навик. На Win са го направили много смислено. Ако не натиснеш Alt, не ти ги подчертава, иначе значи, че искаш да ползваш точно меню шорткът и тогава ти ги показва.

Аз не твъдя, че трябва да се маха или е наивно да се ползва. Нито протестирам ожесточено. :) Просто си казвам мнението.

Което донякъде се подсилва от факта, че в QT не работи съвсем добре. А те са може би най-мъстите професори на графичните среди или в най-лошият случай трети. И щом досега не са му обърнали внимание, едва ли има ентусиазъм да го оправят.

По-хитро е, вероятно не може да се ползва поради патенти. 

преди 4 минути, Melmak ® написа:

Това е чудесен пример, че не може да си напълно скаран с терминала и да ползваш Linux. Особено Arch, където не мислят никак за графични инструменти. Може би с доза късмет в Mint или Ubuntu ще отбиеш номерът.

Ако четеш на английски и имаш малко търпение, мога да ти препиръчам тази книжка: http://linuxcommand.org/tlcl.php

Аз не твъдя, че трябва да се маха или е наивно да се ползва. Нито протестирам ожесточено. :) Просто си казвам мнението.

Което донякъде се подсилва от факта, че в QT не работи съвсем добре. А те са може би най-мъстите професори на графичните среди или в най-лошият случай трети. И щом досега не са му обърнали внимание, едва ли има ентусиазъм да го оправят.

По-хитро е, вероятно не може да се ползва поради патенти. 

Горе съм коментирал. Всичко се оправи. Всъщност, не знаех, че преди

Редактирано от аджамията
преди pacman, трябва да се пише и друго. Никъде не го намерих обяснено (преглед на промените)

Инсталирай Pacman и си гледай кефа. Само чуждите пакети ще ги инсталираш през терминал с yaourt, ако имаш такива. Ето ти едно видео, което съм правил на времето за Windows умниците, които ми разправят, че било много сложно инсталирането на програми в Linux:

С Pacman се работи по подобен начин.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

преди 8 часа, Mozo написа:

Инсталирай Pacman и си гледай кефа. Само чуждите пакети ще ги инсталираш през терминал с yaourt, ако имаш такива. Ето ти едно видео, което съм правил на времето за Windows умниците, които ми разправят, че било много сложно инсталирането на програми в Linux:

С Pacman се работи по подобен начин.

Всичко е ок.  Благодаря на всички!

на 2/4/2016 at 17:00, аджамията написа:

Всичко е ок.  Благодаря на всички!

ЪЪЪ! Добре, ама... търся програма за корекция на грешките при правописа на български в Арч и не намирам. В Libreoffice има някаква опция "Spelling and grammar", само че не работи. Ми сега?!!!... Тези и някои други дреболии ме карат да не се лишавам окончателно от услугите на чичко Бил Гейтс.

Има правопис и граматика в Libre office writer като натиснеш f7

преди 11 минути, аджамията написа:

ЪЪЪ! Добре, ама... търся програма за корекция на грешките при правописа на български в Арч и не намирам. В Libreoffice има някаква опция "Spelling and grammar", само че не работи. Ми сега?!!!... Тези и някои други дреболии ме карат да не се лишавам окончателно от услугите на чичко Бил Гейтс.

Имаш ли myspell-bg в хранилищата ? Мога  да ти пратя речника и, като разширение за Libreoffice, не е по- добре да инсталираш myspell-bg, който се ползва и от други приложения, като Firefox.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 12 минути, аджамията написа:

В такива случаи има няколко неща, които е хубаво да се направят. Първото е да идеш в https://www.archlinux.org/

секция Packages. Потърси LibreOffice и му разгледай препоръчителните зависимости (optional). След това пак потърси, този път гледай за различни версии и допълващи пакети. Накрая иди в секция Wiki - ArchWiki и потърси за програмката, която те интересува. Там ще пише за настройки, трикове и т.н. Всъщносто по-добре е да почнеш от Wiki-то, ако инсталираш за пръв път програмата, а другите неща общо взето няма да ти трябват. ;)

https://wiki.archlinux.org/index.php/LibreOffice#Spell_checking

преди 9 минути, Melmak ® написа:

В такива случаи има няколко неща, които е хубаво да се направят. Първото е да идеш в https://www.archlinux.org/

секция Packages. Потърси LibreOffice и му разгледай препоръчителните зависимости (optional). След това пак потърси, този път гледай за различни версии и допълващи пакети.

Речника не е сред зависимостите на Libreoffice.

Това е българския речник https://cloud.mail.ru/public/Lt1F/2rTtgHaXe

Инсталира се, като се отвори разширението с Libreoffice (примерно Writer).

Речника е още от Openoffce и, доколкото знам, не е редактиран от пет години.

Затова, първо препоръчах на колегата да инсталира myspell-bg, който се ползва от няколко приложения, включително Libreoffice.

преди 39 минути, cybercop написа:

Имаш ли myspell-bg в хранилищата ? Мога  да ти пратя речника и, като разширение за Libreoffice, не е по- добре да инсталираш myspell-bg, който се ползва и от други приложения, като Firefox.

Myspell-bg. Ще потърся и ще пробвам всичко; благодаря ти

преди 16 минути, аджамията написа:

Myspell-bg. Ще потърся и ще пробвам всичко; благодаря ти

Всеки от двата речника ще ти свърши работа.

Виж, как е с този от myspell  снимка

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 42 минути, cybercop написа:

Речника не е сред зависимостите на Libreoffice.

Затова, първо препоръчах на колегата да инсталира myspell-bg, който се ползва от няколко приложения, включително Libreoffice.

Аз само му давам някои насоки за решаване на подобни проблеми. :)

Хубаво, че е питал и има по-добри варианти от описаните там.

Според мен, инсталацията на речниците е универсална във всички дистрибуции. Потребител на Arch, може да му помогне, като му каже, как се казва речника в тази дистрибуция. В дистрибуциите с .deb и .rpm пакети, наименованието е myspell-bg. Не съм сигурен, как се казва пакета в Arch.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.