Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

От systemsettings -> KDE connect отляво трябва да листнат телефона или от телефона намираш компютъра.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 1 час, bvbfan написа:

От systemsettings -> KDE connect отляво трябва да листнат телефона или от телефона намираш компютъра.

тцъ

Предполагам нещо просто не съм направил, ама...

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Инсталирай го на телефона, стартирай го и дай изхода от компютъра

kdeconnect-cli -l

И трябва телефона и компютъра да са в една мрежа (рутер) или да са включени сините им зъби.

преди 9 минути, bvbfan написа:

Инсталирай го на телефона, стартирай го и дай изхода от компютъра

kdeconnect-cli -l

0 devices found

Да не е от стената? Уж отворих някви портове... Нали няма общо с Bluetooth? Понеже No Bluetooth adapters have been found.

Аааа... това не го допрочетох

Цитат

да са включени сините им зъби.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Каква стена ? Това е перване на 2 устройства, единият вариант е да са в една мрежа, другият да ползват син зъб. Защитна стена и портове са за достъпване отвън мрежата, т.е. телефонът да е върна по wifi със същата мрежа, която е и компютъра.

Как мога да пусна подсветката на клавиатурата под Ubuntu 16.10. Копчето за пускане е Scroll Lock-a.

Keyboard : CMSTORM Devastator

EDIT: Успях за сега само с командата през терминала: 

xset led named "Scroll Lock"

Редактирано от Huntixx (преглед на промените)

xset led 3

също така, от автоматично стартирани програми, добавяте горната команда, да се стартира автоматично при пускане на системата.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Лаптопа ми е със 7-мо поколение Интелски процесор и вграден видеочип. CentOS 7.3 поддържа ли ги? Знам, че е със стар кернел, но доколкото разбрах го backport-ват редовно. Записах Live версията на флашка, но не ме пуска в LiveCD - вместо това стартира инсталацията. Пробвах минимал и ДВД версиите - същата работа.

EDIT: Няма значение, инсталирах си Федора.

Редактирано от Isperih (преглед на промените)

на 17.01.2017 г. в 17:07, Недко написа:

Здравейте !

Как се инсталира много старичък принтер Canon Laser Shot LBP-1120 на Минт 18 XFCE ?

Гугъл ми показа няколко теми на английски и руски, но не мога да се справя.
Най-често става дума за други версии на Минт или графичната среда,
или за писане на драйвери, което за мен е голямо главоболие

Приемам и линкове, ако вече някъде е писано по темата.

Предварително благодаря !

cybercop ми даде този съвет, но не съм съвсем наясно как да го изпълня. :
"Голяма част от лазарните принтери, който не са МФУ, работят със стандартния (generic) драйвър - PCL 6/PCL XL Printer. Опитай с него, ако няма драйвър за Cannon от този клас в списъка на system-config-printer."

Само копирах system-config-printer в терминала и се отвори едно прозорче, в което се виждат и двата ми принтера. Чак се чудя, кога и как Минт е научил за Лазерния Канон ))

Снимка на екрана_2017-01-17_19-12-16.png

Има фирмен драйвър за този принтер, пакетиран като .deb и .rpm. Прочетох документацията и видях, че поддръжката за него е налична.

http://www.canon.co.uk/support/consumer_products/products/printers/laser/laser_shot_lbp1120.aspx?type=drivers&language=&os=LINUX

преди 4 часа, Isperih написа:

Лаптопа ми е със 7-мо поколение Интелски процесор и вграден видеочип. CentOS 7.3 поддържа ли ги? Знам, че е със стар кернел, но доколкото разбрах го backport-ват редовно. Записах Live версията на флашка, но не ме пуска в LiveCD - вместо това стартира инсталацията. Пробвах минимал и ДВД версиите - същата работа.

EDIT: Няма значение, инсталирах си Федора.

Бах.................кернел 4.8 е наличен за RED HAT тиии Федора кво мислиш ,че е :) ?

преди 15 минути, Иво Димов написа:

Бах.................кернел 4.8 е наличен за RED HAT тиии Федора кво мислиш ,че е :) ?

Fedora не е Red Hat, не е била и не се предвижда някога да бъде. Но има начин за инсталиране на 3.18 ядра (kernel-ml) и в CENTOS7.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 23 минути, Иво Димов написа:

Всъщност Ред Хат е Федора. Ред Хат 7 е базиран на Федора 19 и е с кернел 3.10, а Федора 25 е с кернел 4.9.5. Последният стабилен е 4.9.6, скоро очаквам да го обновят (Арч още вчера се обнови).

преди 10 минути, Isperih написа:

Всъщност Ред Хат е Федора. Ред Хат 7 е базиран на Федора 19 и е с кернел 3.10, а Федора 25 е с кернел 4.9.5. Последният стабилен е 4.9.6, скоро очаквам да го обновят (Арч още вчера се обнови).

Всъщност, това са глупости. Пряка връзка между двете дистрибуции няма. Fedora е база за тестване на пакети за RHEL, но, никога последната не е била базирана на никое издание на Fedora.

преди 17 минути, cybercop написа:

...Но има начин за инсталиране на 3.18 ядра (kernel-ml) и в CENTOS7.

Всъщност към момента е налично и може да се сложи 4.9.6

преди 3 минути, exwol написа:

Всъщност към момента е налично и може да се сложи 4.9.6

Вероятно може. Но, като знам на какво ниво е 2.6.32 в шестицата, подкарващо хардуер от миналата година, едва ли ще имам особена нужда от ново ядро в седма версия. Това е опция за тези, които имат нужда от него.

преди 4 минути, cybercop написа:

Вероятно може. Но, като знам на какво ниво е 2.6.32 в шестицата, подкарващо хардуер от миналата година, едва ли ще имам особена нужда от ново ядро в седма версия. Това е опция за тези, които имат нужда от него.

Да така е, сток ядрото и в 6 и в 7 е добре закърпено, просто казах, че може да се инсталира и по-нова версия за онези дето това им е цел в живота да с по-висок номер ;)

преди 1 минута, cybercop написа:

Вероятно може. Но, като знам на какво ниво е 2.6.32 в шестицата, подкарващо хардуер от миналата година, едва ли ще имам особена нужда от ново ядро в седма версия.

Е значи има надежда за мен. Но май няма нужда, целта ми е да разуча ЦентОС, но общо взето разлика с Федора май няма, освен по-стария софтуер (но тестван) и yum вместо dnf (засега).

преди 9 минути, Isperih написа:

Е значи има надежда за мен. Но май няма нужда, целта ми е да разуча ЦентОС, но общо взето разлика с Федора май няма, освен по-стария софтуер (но тестван) и yum вместо dnf (засега).

Има доста. Дори, като се абстрахираме от 9 годишната разлика в поддръжката. Голяма част от пакетите на Fedora не са фиксирани и са на плаващ режим. Или, полуплаващ. Периодично се надграждат до нови версии. CENTOS следва плътно модела на издания с фиксирана поддръжка със съвсем леки и здравословни изключения за браузърите. Колкото до DNF, той ще влезе в следващото издание на RHEL/CENTOS. Имаше нужда от него и се радвам, че го създадоха.

преди 1 час, cybercop написа:

Има доста. Дори, като се абстрахираме от 9 годишната разлика в поддръжката. Голяма част от пакетите на Fedora не са фиксирани и са на плаващ режим. Или, полуплаващ. Периодично се надграждат до нови версии. CENTOS следва плътно модела на издания с фиксирана поддръжка със съвсем леки и здравословни изключения за браузърите. Колкото до DNF, той ще влезе в следващото издание на RHEL/CENTOS. Имаше нужда от него и се радвам, че го създадоха.

Имах предвид, че командите са същите, а софтуера който сега е във Федора след време ще е в ЦентОС.

преди 1 час, Isperih написа:

Имах предвид, че командите са същите, а софтуера който сега е във Федора след време ще е в ЦентОС.

Командите са същите, но няма никаква гаранция и дори е сигурно, че софтуера, който сега е във Fedora няма да бъде включен в следващата RHEL/CENTOS. Разбира се, че ще има съвпадащи приложения, което важи и за другите дистрибуции, но ще са различна версия. Изключително рядко, пакет от Fedora е съвместим с такъв от CENTOS и, това е по- скоро случайно съвпадение.

преди 3 часа, exwol написа:

Да така е, сток ядрото и в 6 и в 7 е добре закърпено, просто казах, че може да се инсталира и по-нова версия за онези дето това им е цел в живота да с по-висок номер ;)

Едно сравнение:

uKlwKRN.jpg

22RkQez.jpg

Цифри. :wink12:

преди 36 минути, p4p написа:

Едно сравнение:

Цифри. :wink12:

И двата теста след рестарт ли ги извърши ? Би ли постнал резултатите  и от top, приблизително при едно и също време след зареждане на графичната среда. Примерно, след една минута. Искам да видя натоварването и най- вече броя на процесите.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.