Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

root@pepi:/home/pepi# dpkg-reconfigure keyboard-configuration
update-rc.d: warning: start and stop actions are no longer supported; falling back to defaults
update-rc.d: warning: start and stop actions are no longer supported; falling back to defaults
root@pepi:/home/pepi#

Minavam vsichkite stypki i sled posledniat Enter mi izliza tova.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 3 минути, pepi.petrov1 написа:

root@pepi:/home/pepi# dpkg-reconfigure keyboard-configuration
root@pepi:/home/pepi#

Minavam vsichkite stypki i sled posledniat Enter mi izliza tova.

Конфигуратора стартира ли се или не ?

преди 8 минути, pepi.petrov1 написа:

Da

Ако се стартира, направи настройките от снимките и рестартирай. Ако отново нямаш желаната подредба, отвори настройките на клавиатурната си подредба, отметни "Използване на системни настройки" и отново рестартирай.

http://s19.postimg.org/sixjli16b/xkb.png

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Мисля, че настрoйката се прави нормално както в xfce. И може, понеже преди около месец го пробвах МХ-са. В контролния център разгледай всички опции една по една, и всички подопции. http://linuxblog.darkduck.com/2013/11/how-to-configure-keyboard-layouts-in-xfce-cinnamon-mate.html

Изпълни това в терминала ;

setxkbmap -layout "us,bg(bas_phonetic)" -option "grp:alt_shift_toggle"

След което Alt+Shit за смяна между US и BG фонетична .

Иво пиша тук защото съм си забравил паролата за форума на Стотинка а и абв.бг   е дало фира  . Свалих версия 7.3 XFCE и при опит да я обновя от Live CD извади следната  грешка.

Грешки в удовлетворяването на зависимости:

Пакет: audacious-plugins-freeworld-mp3-3.5-2.el7.sos.x86_64 (@stotinkaos/$releasever)
    Изисква: libaudgui.so.2()(64bit)
    Премахване: audacious-libs-3.5.1-1.el7.centos.sos.x86_64 (@stotinkaos/$releasever)
        libaudgui.so.2()(64bit)
    Обновен от: audacious-libs-3.8.2-1.el7.sos.x86_64 (StotinkaOS-Base)
       ~libaudgui.so.4()(64bit)Пакет: audacious-plugins-freeworld-mp3-3.5-2.el7.sos.x86_64 (@stotinkaos/$releasever)
    Изисква: libaudcore.so.2()(64bit)
    Премахване: audacious-libs-3.5.1-1.el7.centos.sos.x86_64 (@stotinkaos/$releasever)
        libaudcore.so.2()(64bit)
       ~libaudcore.so.4()(64bit)Пакет: audacious-plugins-freeworld-mp3-3.5-2.el7.sos.x86_64 (@stotinkaos/$releasever)
    Изисква: libaudtag.so.1()(64bit)
        libaudtag.so.1()(64bit)
       ~libaudtag.so.3()(64bit)

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 1 час, AlkatrazBG написа:

Иво пиша тук защото съм си забравил паролата за форума на Стотинка а и абв.бг   е дало фира  . Свалих версия 7.3 XFCE и при опит да я обновя от Live CD извади следната  грешка.

Току що проверих, всичко се актуализира нормално. Опитай да изпълниш като root в терминала:

yum clean all
yum update

п.п. Ако искаш да си възстановиш паролата за форума, прати ни един мейл с ника, който си се регистрирал и някой твой актуален мейл, до който имаш достъп и чрез него да си изискаш възстановяване на паролата.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Благодаря за бързата реакция

Аз не съм  я инсталирал изобщо на харда а я  разглеждах както си е на флашката.  Как  се влиза с root  във Live CD ? Щом казваш,че при реална инсталация на  компютър си работи  нормално  няма да ви занимавам повече.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 1 час, AlkatrazBG написа:

Благодаря за бързата реакция

Аз не съм  я инсталирал изобщо на харда а я  разглеждах както си е на флашката.  Как  се влиза с root  във Live CD ? Щом казваш,че при реална инсталация на  компютър си работи  нормално  няма да ви занимавам повече.

LiveCD-то също би трябвало да може да се ъпдейтне, стига да има достатъчно място на флашката. Иначе root права се придобиват само като се напише

su - 

парола не е необходима.

Баси, не мога да кача няколко .pdf файла на една флашка :D Каквото и да направя ми дава, че е read-only. Форматирах я, маунтнах я в /home, направих се собственик на директорията, зададох read & write права и като натисна paste пак ми дава, че е read-only. С всички флашки така става.

преди 25 минути, mkfs.ext4 написа:

Баси, не мога да кача няколко .pdf файла на една флашка :D Каквото и да направя ми дава, че е read-only. Форматирах я, маунтнах я в /home, направих се собственик на директорията, зададох read & write права и като натисна paste пак ми дава, че е read-only. С всички флашки така става.

Провери, инсталирана ли е gvfs и, ако е необходимо я преинсталирай. Изтрий конфигурацията от потребителската директория - самостоятелна директория или част от /home/user/local. Виж да не е станала някоя каша с описаните дялове в etc/fstab. Сменяемите носители нямат място там. Хвърли и един поглед на флашката да няма някое бутонче.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Нямам gvfs, нито други подобни програми. Маунтвам ги ръчно. Пробвах и в /mnt да я маунтна, пак се правя собственик и т.н., но резултатът е същия.

Флашката работи, вчера записах едно .iso с # dd и всичко стана перфектно. Това е в Arch-a ми между другото, нямам никакви програми/туулове за маунтване или разглеждане на флашки, явно трябва да се настрои нещо.

преди 1 час, mkfs.ext4 написа:

Решението съм го намерил в Linux Mint 18.1 така: Отварям флашката като Администратор и тогава ми дава да мога да "пейстна" файловете. Поздрави

Благодаря момчета,разковничето се оказа лявата стрелкичка пред Bulgarian-ама кой да гледа те стрелкички много.

Сега да питам друго.Как да инсталирам DIA свалям пакет за Debian и при опит за инсталация ми дава грешка.

От MX Package installer си инсталирах Pale Moon,но Dia я няма там предвидена за инсталация.

преди 2 часа, svetliof написа:

Решението съм го намерил в Linux Mint 18.1 така: Отварям флашката като Администратор и тогава ми дава да мога да "пейстна" файловете. Поздрави

Сигурен ли си, че не си спрял/забравил да пуснеш някой автостарт процес и има ли някъде по опциите в контролния център автоматично монтиране на нещо предварително зададено (не съм ползвал КДЕ доста отдавна)?

Флашкта си я "работил" със стандартната програма в Ментата, нали, опитай едно изтриване с росата, създай след това наново файловата система и после пак пробвай (вземи предвид и предно казаното).

Опа, то било Канела. Имаш ли policykit-desktop-privileges инсталирано?

преди 2 часа, mkfs.ext4 написа:

Нямам gvfs, нито други подобни програми. Маунтвам ги ръчно. Пробвах и в /mnt да я маунтна, пак се правя собственик и т.н., но резултатът е същия.

Флашката работи, вчера записах едно .iso с # dd и всичко стана перфектно. Това е в Arch-a ми между другото, нямам никакви програми/туулове за маунтване или разглеждане на флашки, явно трябва да се настрои нещо.

С gnome-disk-utility (е, какво повлича/от какво зависи е друг въпрос) става лесно и графично. И може да се ползва и за запис. Откак с dd стъпих накриво (по моя вина) и заметох харда, ползвам само нея.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 44 минути, бат'начо написа:

С gnome-disk-utility (е, какво повлича/от какво зависи е друг въпрос) става лесно и графично. И може да се ползва и за запис. Откак с dd стъпих накриво (по моя вина) и заметох харда, ползвам само нея.

И аз в началото ползвах unetbootin и startup disc creator, но съм свикнал вече с dd и с него ми е най-добре. Не ми се трупат излишни пакети. Проверяваш хубаво командата преди да натиснеш Ентър и няма проблем.

Чудя се какво да инсталирам? Ubuntu, Debian, Arch, Korora? Много повече се чудя откъде да изтегля Убунту? От торенти не смея. В текстов режим не мога да инсталирам, защото не зная Английски език. В момента съм на Минт 17.3. Иска ми се да пробвам Убунту 16.04.2. UberStudent не може да изключва компютъра, та трябва задължително да вадя щепсела от контакта за да изключи. Ha PC Linux OS няма звук при никакви положени усилия. Моля Помагайте.

Ми изтегли си го от официалната страница бре .Там също има възможност за теглене през торент

преди 2 минути, Иво Димов написа:

Ми изтегли си го от официалната страница бре .Там също има възможност за теглене през торент

От торент тракери не смея да тегля Линукс. На официалната страница на Убунту иска дарение.

Пишеш в терминала sudo poweroff и ще се изключи.  Иначе от тия дистрибуции най-добре ми се струва Убунту. Арч е голяма зарибявка, но ако не ти се занимава да настройваш ръчно повечето неща, ще го намразиш.

Не иска дарение. Цъкни на "not now, take me to the download".

Забравих: помисли за Манджаро. Базиран е на Арч, но е готов за ползване веднага след инсталацията.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

преди 18 минути, bozho76 написа:

От торент тракери не смея да тегля Линукс. На официалната страница на Убунту иска дарение.

М-да. "Not now, take me to the download" може да се преведе като "не знам къде да гледам". Има и нещо такова, въпрос на клик някъде по страницата е.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.