Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

И аз мисля, че няма смисъл да правиш каквото си намислил със старите Ubuntu. Освен Rolling мисля, че ще ти е малко по-добре с дистрибуции, които имат много дълъг срок на поддръжка, като Cent/Stotinka. В краен случай Slackware, понеже има всичко в него и ще ти се наложи да компилираш много малко пакети. Но е способен да се "замрази във времето", естествено няма да е много сигурен на атаки, ако не е в поддръжка вече. Имай в предвид, че тези дистрибуции са малко по-различни и ще трябва да им свикнеш.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 1 минута, Методи Дамянов написа:

Ще пробвам...

Отваряш "Програми и актуализации", избираш "Основен сървър" и презареждаш хранилищата. Ако имаш проблеми, пиши и ще ти генерирам нов списък с хранилища.

преди 4 минути, cybercop написа:

П.П.: Ако избереш Rolling Release дистрибуция ще получиш точно това, заради което избягваш най- новите версии на Ubuntu.

Зависи дали проблема е в ядрото или средата над него. Ако е отгоре може да инсталира по-лека среда. Ако е в ядрото може да кара с LTS, но пак няма да е толкова продължително във времето решение.

Аз, хора питах за пробата само. Иначе съм фен само на чистия Дебиан. И на нотбука си, където е не си играя. Ама десктопа ми си го мачкам...:P

преди 9 минути, Melmak ® написа:

Зависи дали проблема е в ядрото или средата над него. Ако е отгоре може да инсталира по-лека среда. Ако е в ядрото може да кара с LTS, но пак няма да е толкова продължително във времето решение.

Все пак, става въпрос за поддържана дистрибуция. Не мога да разбера, как се върнахте на Ubuntu 10.10.

Не знам, дали си забелязал, че през последите 3-4 години, средата изгуби значение, като консуматор на ресурси. Основните консуматори са мултимедийните приложения. 

Относно ядрото, ако хранилищата са активни, има един трик да накараш старата LTS версия да взема ядра от папката на новата и да увеличиш поддръжката на ядрото с още пет години. Но, трябва да не се унасяш и да ползваш само оригиналното ядро на следващата LTS, за да не се получи някоя несъвместимост. 

преди 3 минути, Методи Дамянов написа:

Аз, хора питах за пробата само. Иначе съм фен само на чистия Дебиан. И на нотбука си, където е не си играя. Ама десктопа ми си го мачкам...:P

Е, щом е за проба, можеш да сложиш всяка тестова дистрибуция (Open SUSE Tumbleweed, Fedora Rawhide, тестов Arch). Колкото изкарат - толкова. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 6 минути, cybercop написа:

Все пак, става въпрос за поддържана дистрибуция.

Аз имах в предвид ролинг с LTS ядро. Съгласен, че ако Ubuntu версията се поддържа още две години също е добро решение.

преди 11 минути, Методи Дамянов написа:

За още няколко години имаш богат избор от временни решения. Но дълготрайните ще ти струват много време за нагаждане.

преди 5 часа, Методи Дамянов написа:

Имам едно manjaro на няколко месеца, ..........

преди 4 часа, Melmak ® написа:

Аз имах в предвид ролинг с LTS ядро.

Manjaro не е ли такава?

преди 1 час, Булет написа:

Manjaro не е ли такава?

Доколкото знам - да. Например Arch в момента идва с две ядра: linux 4.8.6-1 и linux-lts 4.4.30-1. Но трябва да се подсетиш да инсталираш LTS ядрото, ако смяташ че ще е от полза.

Ам аз го инсталирах, заедно с Уиндоус. Може би там ми е грешката. Стартира GRUB, влиза в Манджаро и дотам. Едно курсорче мига ли, мига... Ма това дъно е просто отвратително.

преди 4 часа, Методи Дамянов написа:

Ам аз го инсталирах, заедно с Уиндоус. Може би там ми е грешката. Стартира GRUB, влиза в Манджаро и дотам. Едно курсорче мига ли, мига... Ма това дъно е просто отвратително.

Грешки в начален етап на зареждане трудно се оправят, понеже не се вижда какво става. Едва ли има нещо общо с Windows.

на 5.11.2016 г. в 10:58, cybercop написа:

Ubuntu 12.04 се поддържа.

Официално до април 2017, неофициално - още доста. Но едва ли ще повтори "подвига" на 10.04.

Тия дни пробвах едно Лубунту 12.04 и пееше (обновяванията от основния сървър). Жалко само за новите версии, които са повече Лубунту и по-малко LXDE. Но новото си е ново, сега съм с 16.04.1 (и със zram-config, със свободния драйвер, засега не е "гръмнала" средата нито веднъж, но и не съм я товарил здраво продължително време).

преди 30 минути, бат'начо написа:

Жалко само за новите версии, които са повече Лубунту и по-малко LXDE. Но новото си е ново, сега съм с 16.04.1 (и със zram-config, със свободния драйвер, засега не е "гръмнала" средата нито веднъж, но и не съм я товарил здраво продължително време).

За мен, най- успешната версия на Lubuntu е точно 12.04. Няколко пъти съм коментирал, че който и Ubuntu десктоп да сложите е здравословно да инсталирате и базовата графична среда. В Lubuntu, това е lxde-core. Тези няколко пакета, могат да ти спестят доста проблеми да предотвратят "осиротяване" на другите приложение, ако бъде премахнат ключов пакет от lubuntu-desktp.

В зависимост от последователноста при добавяне на пакети в минимална инсталация, може да имаш lxde-common без lxde-core (казвам го като факт, не че много желателно такъв вариант).

М-да, в 12.04 баланса е идеален. С добавяне на ppa:lubuntu-dev/lubuntu-daily се постига и (в някаква степен) актуален вид. Във всеки случай при "свежа" инсталация днес на 12.04 добавянето на "немногоправилните хранилища" може да го "поразклати". И трябва да се забрави за "sudo apt install ...".

Кернела разпознава atheros wifi адаптера изтеглих фърмуера "dpkg -i" инсталирах го, но след като го пусна не работи.. Със chroot съм на мобилно устройство така, че няма GUI.

преди 1 час, бат'начо написа:

С добавяне на ppa:lubuntu-dev/lubuntu-daily се постига и (в някаква степен) актуален вид. Във всеки случай при "свежа" инсталация днес на 12.04 добавянето на "немногоправилните хранилища" може да го "поразклати". И трябва да се забрави за "sudo apt install ...".

При "леките" графични среди или по скоро десктопи, изградени върху различните мениджъри на прозорци, актуалния вид се постига с майсторлък - игра с теми, икони и фонове, conky/screenlets и някоя лента със стартери (dock), а не с надграждане. Заради миграцията към LxQt, през последната година съм много внимателен с добавяне на lubuntu-dev PPA. Ако ще инсталирам Lubuntu и държа да работи добре не бих добавял това хранилище.

П.П.: Като отворихме тема за LXDE, за пореден път ме хвана яд, че не прехвърлиха средата на GTK3. LxQt, евентуално, може да стане много добра, но си е различна графична среда. А, LXDE проекта не заслужава да се погребва, както направиха с Gnome 2 навремето. Дано се намерят съвестни хора да прехвърлят оригиналната графична среда на GTK3 платформата. От опита с Xfce, виждам, че всички прехвърлени елементи, работят по- добре от GTK2 базираните.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 6 часа, Методи Дамянов написа:

Failed to find cpu0 device node

Разковничето е как си го подкарал по време на инсталация. Ако тогава ядрото е зареждало, значи има шанс. Грешката уж може да се игнорира и твърдят че не е фатална, но аз не бих ползвал ядро, което я показва.

преди 3 часа, Mr.n0b0dy написа:

Кернела разпознава atheros wifi адаптера изтеглих фърмуера "dpkg -i" инсталирах го, но след като го пусна не работи.. Със chroot съм на мобилно устройство така, че няма GUI.

Пробвай lsmod и модпробе, ако го няма в листа на заредените. И ако пак не зареди с модпробе виж за грешки с dmesg или systemd.

Да се включа малко и аз. Не съм пробвал много дистрибуции и графични среди. За сега съм си играл само с Debian/Ubuntu базирани. Някой ден може да се пробвам и с нещо от сорта на SUSE, Fedora и т.н. но там са ми странни командите. Не харесвам Unity-то на Ubuntu, отвратително неудобно е за мен. XFCE също не ми харесва, или поне стандартното. Елементарни неща като copy/paste в конзолата, лентите и менютата, които ми изглеждат грозновати и пикселизирани. Не, че не може да се оправи с четене и ръчкане, обаче губя интерес.

Това, което най много ми допада, от това, което съм пробвал, е LXDE (Lubuntu). Ще е кофти ако спрат проекта. Всичко ми е удобно и интуитивно. Хем максимално опростено, хем всичко, което ми трябва го правя с минимални усилия и е гъвкаво за къстамизация. Само едно нещо ме дразни много, но то важи май за всички Ubuntu-та, които съм пробвал. Хардиска не спира при неактивност (или поне този, на който е системата). Не съм си играл с hdparm още, защото не е голяма болка, но и няма удобен, графичен инструмент. Иначе заспиваето си работи без проблем, но и тук има още един, дразнещ проблем - не се буди от USB устройства. Пали от Power бутона и PS2 клавиатурата, но не и от USB мишка/клавиатура. Четох за решения с rc скриптове, но ми се вижда прекалено недомислено и усложнено. Все пак - дребни кахъри, всичко останало работи идеално.

преди 11 минути, RagnerBG написа:

Това, което най много ми допада, от това, което съм пробвал, е LXDE (Lubuntu). Ще е кофти ако спрат проекта. Всичко ми е удобно и интуитивно. Хем максимално опростено, хем всичко, което ми трябва го правя с минимални усилия и е гъвкаво за къстамизация. Само едно нещо ме дразни много, но то важи май за всички Ubuntu-та, които съм пробвал. Хардиска не спира при неактивност (или поне този, на който е системата). Не съм си играл с hdparm още, защото не е голяма болка, но и няма удобен, графичен инструмент. Иначе заспиваето си работи без проблем, но и тук има още един, дразнещ проблем - не се буди от USB устройства. Пали от Power бутона и PS2 клавиатурата, но не и от USB мишка/клавиатура. Четох за решения с rc скриптове, но ми се вижда прекалено недомислено и усложнено. Все пак - дребни кахъри, всичко останало работи идеално.

LXDE и Lubuntu са две различни неща. Lubuntu-desktop е базиран на LXDE, но е с доста допълнителни компоненти. Самата графична среда LXDE, доколкото знам е спряна от разработка в ползва на LxQt, която не знам, кога ще стане на ниво, заслужаващо доверие. Изобщо, това е доста различна от LXDE графична среда.

Относно твърдия диск - кажи ми, кога е неактивен. Когато смяташ, че е така, пусни top Виж и ще видиш, колко процеса всъщност работят. Няма да се изхаби точно от тази работа, не се притеснявай.

Сега не съм на Lubuntu-то, а пиша от Боза 8. Иначе под неактивен разбирам да спира моторите. Това даже го чувах на Debian-а, без да правя нищо особено, като даже трябваше да увеличавам времето, че беше много малко.

Знам, че има разлика в графичните среди, обаче аз с LXDE започнах да се занимавам първо на едни ARM SoC, компютърчета, защото открих, че работи най леко и заема най малко ресурси. После ми стана удобно и на истинското x86/64 Ubuntu. Иначе на последният Xenial 16.04, за тези ARM бордчета, нещо не можеше да се инсталира чистата LXDE, графична среда, за разлика от Debian Jessie. Там можеше само гр. среда за Lubuntu, но в зависимост от реда на пакетите си докарвах Lubuntu темата, или стандартната тема, която ми харесва повече. Та не са много големи разликите.

Проблемите ми, които описах с power management-та, са за стандартното x64 Lubuntu.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

преди 3 часа, Melmak ® написа:

Пробвай lsmod и модпробе, ако го няма в листа на заредените. И ако пак не зареди с модпробе виж за грешки с dmesg или systemd.

Разпознава адаптера когато напиша lsusb. А със dmesg ми разпознава устройството си пише, че съм го включил.

ERROR .../libkmod/libkmod-module.c: 1638 kmod_module_new_from_loaded could not open /proc/modules: No such file or directory
Error: could not get list of modules: No such file or directory

Но когато напиша lsmod ми изписва това. ^

Редактирано от Mr.n0b0dy (преглед на промените)

преди 12 часа, Mr.n0b0dy написа:

Разпознава адаптера когато напиша lsusb.

lsusb нищо не разпознава, освен да каже че ядрото вижда устройството.

Но когато напиша lsmod ми изписва това. ^

Тази грешка е много странна. Според главите това значи, че ядрото е конфигурирано без възможност да зарежда модули. Със сигурност има нещо странно. Ако е така нищо чудно, че не зарежда драйвъра.

А със dmesg ми разпознава устройството си пише, че съм го включил.

Но дава ли някаква грешка от драйвърите там? Като гледам, това е единствения начин да видиш нещо.

Също кажи какво е uname -a и lsusb може ние да попаднем на нещо полезно в мрежата.

======

А, ти спомена че си на мобилно устройство. Там правят много странни неща с конфигурацията. Нищо чудно ядрото да е урязано.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Здравейте,

Нов съм тук и не съм сигурен дали въпросът ми е в правилната тема.

Преди известно време си купих лаптоп Dell, на който фабрично бе инсталиран Ubuntu 14.04. Нямах проблеми с работа на машинката до днес сутринта. Както обикновено пуснах лаптопа, написах си паролата, но само след няколко секунди ме върна в изходно положение... Помислих, че нещо се е бъгнало за момент, написах отново паролата, но пак същото! Опитах да вляза като гост - същото. Рестартирах лаптопа, написах отново паролата - няколко секунди и отново се появява прозорчето за изписване на паролата. Просто не мога да вляза във файловете си!

Ще бъда благодарен, ако някой има идея какъв е проблема и дали може да се оправи без да се занимавам с гаранционни карти, сервизи и т. н.

Предварително благодаря,

преди 25 минути, techmaniac написа:

Прилича на проблем с драйверите на видеокартата. Какъв е модела на този Dell ?

Inspirion 5558

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.