Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 13 часа, cybercop написа:

Не го съветвам да инсталира тестов софтуер, а конкретно щатно ядро, предназначено за Ubuntu 16.04. Ако не излезе актуализирана версия на LM 18, светът няма да се свърши с това. Ядрото вече си го е инсталирал, същото ще направи и с xserver-xorg-yakkety, когато влезе в хранилищата и ще си направи актуализирането без да чака екипа на Mint.

Четох, четох и се убеждавам че знаете какъв да е правилният подход, докато аз страдам още от синдрома на кликтоманията ;). Отностно ядрото ще ползвам занапред само това:
sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team/ppa
sudo apt update
sudo apt install linux-generic-lts-yakkety

Относно пакета xserver-xorg-yakkety някакво конкретно PPA ли трябва да се добави, за да дойде? По принцип задължително ли е да се инсталират накуп 2-та пакета (ядро+xserver-xorg)? Полезно четиво намерих най-долу в твоя пост тук: цък

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Здравейте. Дадоха ми един лаптоп и сега се чудя какъв Линукс да му инсталирам. Lenovo R61e, Intel Celeron 540, 1GB памет, Intel 965 вградено видео. 80ГБ хард диск, инсталирана е Windows 7 Ultimate 32-bit SP1. LM Cinnamon 32-bit добре ли е? Dual boot. Основно за браузване.

Редактирано от ncl (преглед на промените)

преди 9 часа, svetliof написа:

Четох, четох и се убеждавам че знаете какъв да е правилният подход, докато аз страдам още от синдрома на кликтоманията ;). Отностно ядрото ще ползвам занапред само това:
sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team/ppa
sudo apt update
sudo apt install linux-generic-lts-yakkety

Относно пакета xserver-xorg-yakkety някакво конкретно PPA ли трябва да се добави, за да дойде? По принцип задължително ли е да се инсталират накуп 2-та пакета (ядро+xserver-xorg)? Полезно четиво намерих най-долу в твоя пост тук: цък

Дори няма нужда да добавяте PPA. Същото ядро ще влезе в официалните хранилища, но с добавянето на папката на екипа по разработка на ядрата, става достъпно малко по- рано.

Относно комплекта с драйвърите - изчакайте да влязат в официалните хранилища, което може да се забави поне месец. Докато ядрата имат 7 тестови версии и излизат в доста стабилно състояние (това на Yakkety е кърпено още 26 пъти след това), при драйвърите, нещата не са толкова розови. Освен това, трябва време да се пригодят и тестват в LTS версията.  Може да добавите PPA, но, по- добре изчакайте пакета да влезе в официалните хранилища. Няма никакъв проблем, да работите с ново ядро и с оригиналните драйвъри. В Ubuntu 14.04, аз предпочитам да ползвам по- доброто ядро на Xenial, но, оригиналните драйвъри за Trusty.

преди 34 минути, ncl написа:

Здравейте. Дадоха ми един лаптоп и сега се чудя какъв Линукс да му инсталирам. Lenovo R61e, Intel Celeron 540, 1GB памет, Intel 965 вградено видео. 80ГБ хард диск, инсталирана е Windows 7 Ultimate 32-bit SP1. LM Cinnamon 32-bit добре ли е? Dual boot. Основно за браузване.

Не е добре. Нямате необходимия ресурс за да обслужва канелата и приложенията. В днешно време е добре да предвидите 1 GB RAM памет само за уеб браузъра. Ако държите да ползвате LM, сложете версия с MATE или Xfce. Или едно 32 битово Lubuntu, което си е точно за този хардуер. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 14 минути, ncl написа:

16.10?

Не. 16.04.1, 14.04.1 или 12.04. Която работи най- добре на машината ти. Това, че е по- стара версия, може да те притеснява, ако хардуерът ти е произведен след нейното излизане. Но се съмнявам, този лаптоп да е произведен преди Април 2012г.

преди 4 часа, ncl написа:

На зарядното пише май, 2008. Ще пробвам 16.04.1.

Погледнах характеристиките на лаптопа. Много добра изработка. Ако му намерите още една плочка от 1 GB RAM памет, ще върши добра работа, при условие, че няма повреди. 

За това не се бях сетил. Иначе няма повреди. Проверих температурите, които са 43-51 градуса на процесора, 46-51 на дъното и 32 на хард диска. Според мен е добре. Но се замислям да го върна, защото ми го подариха след една пиянска вечер, а не искам да ощетявам човека. Но първо е по-добре да говорим на трезвено и след това вече ще преценя.

Редактирано от ncl (преглед на промените)

Така... CentOS

Създавам .sh скрипт, който да се изпълнява при стартиране на системата (съдържа 3 xrandr команди, който ми фиксват резолюцията и трябва да се изпълняват всеки път). След като съм създал .sh файла, отивам в "Startup Application Preferences" и задавам пътя до скрипта. Уж всичко трябва да е ОК, но след рестарт скрипта не само не се изпълнява, ами дори и се премахва пътя към файла.

Това е съдържанието на скрипта:

#!/bin/sh xrandr --newmode "1280x1024_60.00"  109.00  1280 1368 1496 1712  1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync --addmode VGA1 1280x1024_60.00 --output VGA1 --mode 1280x1024_60.00

Би трябвало да е както трябва, но очевидно греша някъде...

//

ЕДИТ

Нова ситуация... Прочетох, че магията със запомнянето ба резолюцията може да стане и чрез редактиране на xorg.conf файла... 

Резултат: http://prikachi.com/images.php?images/366/8942366Z.jpg

Опитвам се да отворя терминала и да редактирам файла, но не успявам.

ЕДИТ

Пуснах едно live cd и редактирах конфига. Този проблем е решен.

//

Редактирано от M4R1Y4N (преглед на промените)

на 21.10.2016 г. в 8:57, cybercop написа:

Дори няма нужда да добавяте PPA. Същото ядро ще влезе в официалните хранилища, но с добавянето на папката на екипа по разработка на ядрата, става достъпно малко по- рано.

В диспечера на актуализациите се появи 4.4.0-46.67, на което не му обръщам внимание. Намрих този информационен сайт цък, в който упоменават ядрата. Сега остава да чакам сегашното ядро на yakkety 4.8.0-25-generic сложено онзи ден, дали ще се появи и при мен за инсталиране до 4.8.0-27.29.

Добре де, какъв е този зор да използвате най-ново ядро на дистрибуция, която не е правена за това? Като е толкова голяма нуждата, слагате Arch и винаги ще сте с най-новото:

8943535u.png

на 19.10.2016 г. в 20:18, svetliof написа:

Затова гледам да ходя по гребена на вълната и да държа всичко актуализирано.

Реална нужда да ходите по този "гребен" щеше да има, ако непрекъснато актуализирате хардуера си или ползвате някакъв хардуер, който еволюира сам, като жив организъм. Малко хора, сменяват процесора и видеокартата си всеки ден. А, има и доста, които смятат, че са на гребена на вълната с хардуер, произведен преди две и повече години. Може и да е добър. Примерно, сравнително новите процесори от серия N2xxx на Интел са по-лоши от всеки друг, произведен през последните пет години и, повече от половината, произведени преди 7-8 години. Но, три месеца след производството му, хардуера е вече остарял и няма смисъл да ходиш по "гребена на вълната". Най- много да потърсиш фирмен драйвър за видеото, защото за определени видеокарти, може никога да няма добре поддръжка в отворения. Просто са ги отписали.

преди 22 часа, M4R1Y4N написа:

Така... CentOS

Опитвам се да отворя терминала и да редактирам файла, но не успявам.

su

sudo nautilus

Щом сте опрели до редактиране на xorg конфигурационните файлове за да фиксирате разделителна способност, значи, нещата се сериозни. Сбъркали сте или дистрибуцията, или драйвъра за видеото.

преди 10 часа, Mozo написа:

Добре де, какъв е този зор да използвате най-ново ядро на дистрибуция, която не е правена за това? Като е толкова голяма нуждата, слагате Arch и винаги ще сте с най-новото:

При мен е linux-4.8.4-1

https://www.kaldata.com/софтуер/linux-kernel-50850.html

https://www.archlinux.org/packages/core/x86_64/linux/

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Одеве ме извика една съседка над нас на която съм й сложил преди 7-8 месеца някъде LM 17.3. Ъпдейтнах й каквото имаше и особено внимание обърнах на ядрото. Едно време последното с дистрибуцията е било 3.19. Сега Минта сам e захапал и показва както каза колегата @cybercop вече и ядрата от LM 18 до 4.4.0.46

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

Направих виртуална машина debian strech, но понеже не е оригиналната система няма UI опция за конфигуриране на статично IP. Kакви бяха командите?

преди 30 минути, Mr.n0b0dy написа:

Направих виртуална машина debian strech, но понеже не е оригиналната система няма UI опция за конфигуриране на статично IP. Kакви бяха командите?

Опита ли да инсталираш и да се свържеш с pppoeconf ?

Можеш да ползваш инсталационния диск (DVD-1) за източник. Другия вариант е да свалиш локално пакетите и да ги инсталираш с dpkg -i.

То се свързва към интернет, но аз ползвам друга машина като VPN и интернета от реалният хост минава първо през нея, след това дебиан съм направил да ползва този VPN ама не знам точно кой файл да модифицирам и да въведа IP-тата, защото от терминала командите който са изписани в сайта на дебиан за статично IP, не тръгват.

То се свързва към интернет, но аз ползвам друга за машина за VPN и интернета от реалният хост минава през нея след това дебиан съм направил да ползва този VPN ама не знам точно кой файл да модифицирам, защото на терминала командите който са изписани в сайта на дебиан за статипно IP, не тръгват.

преди 2 часа, Mr.n0b0dy написа:

...защото от терминала командите който са изписани в сайта на дебиан за статично IP, не тръгват.

Това не са команди, а, съдържание на конфигурационен файл etc/network/interfaces. 

http://s19.postimg.org/946k944mr/interfaces.png

Аз съм изтрил конфигурацията по подразбиране за да нямам проблеми с Network-manager.

Командата ifconfig ще ти даде информация за мрeжата, ако нещо не знаеш.

Ами да знам я, но когато редактирах interfaces и срещу nameserver сложих IP и DNS адресите, няма връзка.

Някой пробвал ли е Unity 8? Изглежда много добре като за начало. Адмирации за Canonical.

Време е за една масова, модерна Линукс базирана дистрибуция. Canonical и гугълци да запретват ръкави и направят нещо общо за начало. Вие какво мислите?

Може да го тестваш, при Ubuntu 16.10. Не съм много впечатлен, от Unity 8. Поне засега, има много работа по него.

преди 6 минути, AntiAlGor написа:

Може да го тестваш, при Ubuntu 16.10. Не съм много впечатлен, от Unity 8. Поне засега, има много работа по него.

Ако е Qt базирана, както се коментираше, със сигурност ще има много работа по нея. Графична среда от такъв мащаб не се прави за два дни. Виждаш, какво става с миниатюрната в сравнение с нея LxQt. А, можеха просто да прехвърлят LXDE на GTK 3 и, конфигурацията щеше да работи стабилно дори в процес на разработка. Прехвърлените приложение в Xfce, работят по- добре от GTK2 базираните,

Не знам, дали ще им стигне времето. Нали за следващата версия я готвят, през 2017? Като идея ми харесва, щото това дето е сега..... Ама ми се струва, подобна на Уиндоус. Една сива, едни квадрати. :D

Не знам тука ли да пиша или в "Други" щото BSD не е линукс. Ами ще стъпвам в напълно непозната за мен среда, инсталирах FreeBSD,OpenBSD във Oracle VM, и сега ми е трудно как мога да инсталирам добавките и да я направя на голям екран или споделено дисково пространство. И още един въпрос, FreeBSD идваше без GUI нали.?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.