Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Добре си направил. Не е за всеки това мъчение.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обиколих 5 завода за металообработка и 4 сервиза. Навсякъде се мъчиха да ми направят скоростен лост за мотоциклета - различни форми, дължини ама все не успяха да го направят както на колата. После правих още хиляди магии, знайни и незнайни да го сложа този лост на мястото на педала. Втора седмица се мъча. Пък на колата - сменя се лесно, ползва се лесно, с няколко движения на ръката. След толкова загубено време резултат никакъв, само дето си пробих дупка в мотора и ся не мога да го карам и даже не ще да запали. Ако беше кола, до сега да съм отишъл даже на майната си с нея. 

Не разбирам как някои хора могат да се оплакват от загуба на време и същевременно могат да наспямат толкова големи глупости само за да оплюват нещо. Поредния пост, който не задава въпрос, не търси помощ ами директно се хвърля да нарежда нещо, което не разбира. Хора, ползвайте каквото си поискате, не разбирам само, защо е нужно да има толкова нареждане и толкова оплюване. Какъв е смисъла от това, какво ще се постигне? 

Последно, съгласявам се, понеже в Лубунту не може да се смени курсора на мишката лесно, Линукс е най-гадното и сложно нещо на света, а Windows е манна небесна. 

Тотално изтрещя тоя народ.

:D В някой от многобройните постове на Киберченгето (е, ако се ползва тъсачката, може да се мине и със съъъвсем малко четене) си пишеше (по памет) "курсора е в папката с иконите" /естествено - в домашната папка .icons е опасно, там влиза всеки.

преди 5 часа, Win_user написа:

И това е Lubuntu 16.04.1 LTS - т.е. една от стабилните дистрибуции със сериозна поддръжка!

М-да - само 3/три години на всичко, което го имаш след инсталирането, ако не го променяш.

И казваш, успя да прочетеш, проумееш и запомниш за какво става дума. Оделно, разбра какво е Openbox и LXDE, и накрая как се ползва това в Убунту (за тях си знаеш линковете).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

@Win_user : Бих ви препоръчвал, когато имате някакво затруднение с настройките, да формулирате конкретни въпроси и да ги пускате в по- сбита форма.

Пример : "Имам проблем със смяната на темата за курсора на мишката в ... "

Романа, който сте написали е прекалено обемен и едва ли някой ще издържи дори да го прочете целия, да не говорим да сортира смесицата от технически и житейски неволи в него.

преди 7 минути, бат'начо написа:

:D В някой от многобройните постове на Киберченгето (е, ако се ползва тъсачката, може да се мине и със съъъвсем малко четене) си пишеше (по памет) "курсора е в папката с иконите" /естествено - в домашната папка .icons е опасно, там влиза всеки.

Една тема не е нещо твърде важно, за да се страхуваш за нея. Причината, поради която препоръчвам да се поставят в /usr/share/icons е, че темите (GTK и тези за иконите), поставени в потребителската директория не се прилагат за приложения, стартирани с администраторски права. Предпочитам, когато инсталирам тема, тя да се прилага за цялата система и всички графични приложения на нея.

преди 14 часа, cybercop написа:

@Win_user : Бих ви препоръчвал, когато имате някакво затруднение с настройките, да формулирате конкретни въпроси и да ги пускате в по- сбита форма.

Както и да не пуска едно и също съдържание в няколко различни форума. :D  Според мен се реди да докаже, как всичко в Windows става с няколко клика. ;)

Аз бих се съгласил с десйствията му, ако М$ му плащаха, ама по-скоро е поредния нефел.

на 10/14/2016 в 12:23, Win_user написа:

След като linux-а не признава дялове и монтира всичко заедно, резултата вероятно ще е да бъде

Само това дето съм оцветил, ми дава достатъчно информация. Че нищо не знаеш, а пишеш колкото да загрееш клавиатурата. Казвам ти го, като дългогодишен потребител на Windows. :D Иска се просто да мислиш и да видиш опциите, дето ги има в инсталатора. Че даже те и пита, дали искаш да инсталира дистрибуцията, заедно с наличната ОС.

преди 7 часа, Melmak ® написа:

Както и да не пуска едно и също съдържание в няколко различни форума.

Къде другаде го видя, че ми е интересно кой си е направил труда да го поздрави за усилието.

на 14.10.2016 г. в 15:23, Win_user написа:

Аз продължавам да се мъча... Вероятно  от чист мазохизъм, защото не виждам друга причина. Значи, докато чакам да оправят кусурите в Start менюто на KDE (оказа се, че засега няма начин да бъде премахната секцията Favorites), намерих подходящи теми за Lubuntu x64 и успях да го докарам до сравнително приемлив вид. Отказах се да работя като root и вместо това си създадох на десктопа shortcut към  файловия мениджър PCManFM, който да се изпълнява с команда "gksudo pcmanfm %U". До тук - добре. Обаче реших да направя две съвсем прости и елементарни (в Windows) промени - да си сменя някои от курсорите на мишката и да сменя иконата на бутона "Show Desktop". В Windows първото става с 6 (ШЕСТ) клика на мишката:
- десен клик върху десктопа
- клик върху "Properties"
- клик върху "Change Mouse Pointers"
- клик върху желаната икона за смяна
- клик върху "Browse"
- двоен клик върху новата икона
И затваряне на два прозореца. В Lubuntu се оказа, че отделни икони не могат да се сменят, трябва да се редактира цялата тема. ОК, влязох в "/usr/share/themes/xp", където има две папки - "cursors" и "Sources". В "cursors" видях неясно какви файлове без разширение, а в "Sources" - познати .PNG файлове с картинки на иконите. Потрих доволно ръце, смених нужните картинки, но - греда! Курсорите на мишката не се промениха. Тръгнах да чета и разбрах, че действителните икони се намират в "cursors" и са записани в никому неизвестния и от никого неподдържан файлов формат "Xcur"! Опитах да отворя въпросните файлове в най-популярните и мощни графични редактори - CorelDraw, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, в специализираните такива - Axialis IconWorkshop и Axialis CursorWorkshop, дори в гордостта на Linux user-ите - IncScape и GIMP. Греда № 2 - въпросният формат не се поддържа от нито едно приложение! Търсенето на допълнителни plugin-и за Photoshop, които да позволяват работа с формата също не се увенча с успех. Единственото, което намерих на тази страница бяха линкове към сорс-кода на три програми, за които се предполага, че можели да конвертират в .Xcur формат с опции на командния ред, след като човек изучи синтаксиса им. Преглътнах, изтеглих, разпакетирах и се опитах да компилирам "xcursorgen", следвайки инструкциите, написани в "INSTALL." файла. Резултата беше греда № 3 - още първата команда "./configure" върна грешка, че системата ми не разполагала с подходящ компилатор на езика C. До момента бях отделил над 5 ЧАСА за четене, теглене на програми, регистрирането им, изпробване на възможностите... Реших, че допълнителното търсене и инсталиране на нужния компилатор (за нещо, което, ако не сте забравили, в Windows става с ШЕСТ КЛИКА на мишката и отнема под 5 СЕКУНДИ) ми идва малко множко...

Преминах към втора точка - смяна на иконата на бутона "Show Desktop". Забележете, че вече бях подготвил бутона във всякакви формати - .PNG, .ICO, дори в .SVG. В Windows това става с 5 клика на мишката:
- десен клик върху бутона
- клик върху "Properties"
- клик върху "Change Icon"
- клик върху "Browse"
- двоен клик върху желаната икона
И затваряне на два прозореца. В Lubuntu, разбира се, десният клик върху бутона не доведе до нищо полезно. Тръгнах да чета по форумите и след половин час открих, че иконата за "Show Desktop" се намирала в папка "/usr/share/lxpanel/images". Как не се сетих сам?!? Как точно се казва иконата, във форума не беше посочено. Разчиташе се, че потребителят ще я познае по картинката. Е да, ама не! Нито една от картинките във въпросната папка не приличаше на иконата, която виждам на екрана. Опитах да сменя темата и видях, че иконата също се променя. Значи нужната икона е в темата! Поне тези икони бяха само в .PNG и .SVG формат, т.е. лесни за редактиране. Първо реших да се ориентирам по името. Намерих в друга тема икона с правилната картинка и име "user-desktop.svg" и я копирах в "/usr/share/icons/Classic95/scalable/actions" (в същата подпапка като на другата тема). Нищо. Видях, че икона със същото име има и в някои от папките с различни резолюции, примерно "/usr/share/icons/Classic95/32x32/actions". Създадох икони с нужните размери във Photoshop, копирах ги - пак нищо! Тръгнах да разглеждам една по една всички икони в темата. Само в .SVG формат това са 344 файла, разположени в 10 подпапки. Плюс още 1500 .PNG файла, разделени в около 60 подпапки. Чудничко! Намерих още една икона в .SVG формат, която изглежда като тази, която виждам на екрана. Тръгнах да я сменям с "user-desktop.svg", но се получи нещо странно - трия старата икона, копирам новата, сменям и името и като се опитам да я видя - дава ми грешка, че била в невалиден формат. А като погледна същата икона в share-натата папка, от която я копирам - вижда се нормално! Затворих файловия мениджър PCManFM, стартирах го като обикновен потребител, влязох в "/usr/share/icons/Classic95/scalable/actions", пробвах да видя иконата - пак грешка. Стартирах PCManFM като root, отидох да изтрия папка "/usr/share/icons/Classic95" и PCManFM блокира. Опитах се да рестартирам виртуалната машина, при следващия рестарт ми каза, че имало някакъв проблем и ми предложи да прати report. Приех, обаче при опит за изпращане на report-а също даде грешка. Рестартирах VirtualBox, после и целия Windows - същата работа. Потърсих инструмент за проверка на файловата система в Linux, аналогичен на chkdsk в Windows. Да, ама не! Липсва такъв. Потърсих начин за възстановяване на системата към преден момент, аналогично на System Restore. Оптимист! :D Равносметка - още 3 загубени часа, общо над 8 и в резултат - НИЩО СВЪРШЕНО!

След което се замислих какво щеше да стане с данните ми, ако не бях експериментирал само във виртуална машина, а бях се доверил да използвам Linux като десктоп система за целия компютър... След като linux-а не признава дялове и монтира всичко заедно, резултата вероятно ще е да бъде загуба на всичко, което имам на компютъра - снимки, книги, музика, филми, програми... Или поне нямаше да зная кое се чете и кое е повредено, а проверката на 1.5 TB данни щеше да ме лиши от свободно време за минимум половин година напред. И това е Lubuntu 16.04.1 LTS - т.е. една от стабилните дистрибуции със сериозна поддръжка! Накрая реших да последвам съвета на дон Хуан:

TRAT_VREMYA_OPTIMALNO.jpg

Донякъде си прав. Има проблеми при манипулацията с файловете в линукс, особено, ако не си го правил никога. Всеки може да се обърка от незнание. Но в интернет, например, ситуацията е тъкмо обратна.

преди 16 часа, бат'начо написа:

Къде другаде го видя, че ми е интересно кой си е направил труда да го поздрави за усилието.

https://www.kaminata.net/forum/linuks-kato-za-novobranets-t83390-1965.html#p875012

преди 18 часа, AntiAlGor написа:

Само това дето съм оцветил, ми дава достатъчно информация. Че нищо не знаеш, а пишеш колкото да загрееш клавиатурата. Казвам ти го, като дългогодишен потребител на Windows. :D Иска се просто да мислиш и да видиш опциите, дето ги има в инсталатора. Че даже те и пита, дали искаш да инсталира дистрибуцията, заедно с наличната ОС.

И как от една икона достигна до извода, че Linux е опасен за потребителските файлове изобщо. :)

Още, всички потребители на Windows редовно редактират темите му и даже правят това от най-ранна детска възраст.

преди 13 часа, аджамията написа:

Донякъде си прав. Има проблеми при манипулацията с файловете в линукс, особено, ако не си го правил никога. Всеки може да се обърка от незнание. Но в интернет, например, ситуацията е тъкмо обратна.

На Windows също не му харесва да се "барат" системните файлове.

Не мога да се съглася за съществуването на проблеми при манипулация с файлове. Да, философията е различна, но по-добре човек да се нагоди към нея, отколкото да променя начина по който работи системата. Така е било винаги, независимо каква е и кой я е правил. Освен когато въпросната промяна е елементарна и безвредна, а за такива случаи не мога да се сетя.

В Linux също има много недостатъци, които не се препокриват напълно с недостатъците на Windows или Mac. Например, пренастройка на клавиатурата е възможна, но лично на мен не ми харесва как са го направили.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

на 10/14/2016 в 17:03, cybercop написа:

Имам предвид да сменя отделен курсор, а не цялата тема с курсори. Примерно - когато системата е заета, да не ми показва пясъчен часовник, а знак "Stop". Целта ми беше да си направя собствена тема с курсори, която после да инсталирам на всяка друга машина, на която сложа Линукс. Извинявам се за пространното изложение, ще формулирам въпроса си съвсем кратко: "С коя програма (или с plugin на коя програма), разпространяваща се като изпълним код, независимо под каква операционна система и под какъв лиценз, мога да редактирам или поне да конвертирам изображения в .Xcur формат?"

Относно повредената структура на диска - оправих се. Въпреки че и тук стана доста по-трудно, отколкото в Windows. Наложи се да тегля отново инсталационния дистрибутив, да зареждам от него и така да изпълня команда fsck (нещо, което в Windows става с 4 клика на мишката и без необходимост от инсталационен диск). Остава висящ въпроса защо съвсем елементарни, рутинни действия - копиране, триене и разглеждане на снимки - водят до повреда на файловата система в Lubuntu?

Edit:

@ert65

Оценявам иронията ти, колега! :) Много добро сравнение!  Посипвам си главата с пепел и обещавам да бъда по-лаконичен. Или поне да се опитам... ;)

Редактирано от Win_user (преглед на промените)

преди 6 минути, Win_user написа:

от него и така да изпълня команда fsck (нещо, което в Windows става с 4 клика на мишката и без необходимост от инсталационен диск).

Не е нужен инсталационен диск. Ако искаш да форсираш проверка на системен дял, маркираш диска за проверка и при следващия рестарт става автоматично. За несистемен, може и на ръка да се демонтира и провери.

преди 8 минути, Win_user написа:

Остава висящ въпроса защо съвсем елементарни, рутинни действия - копиране, триене и разглеждане на снимки - водят до повреда на файловата система в Lubuntu?

Не може да се получи. Това е циментираният отговор на висящия въпрос.

преди 21 минути, Win_user написа:

Имам предвид да сменя отделен курсор, а не цялата тема с курсори. Примерно - когато системата е заета, да не ми показва пясъчен часовник, а знак "Stop". Целта ми беше да си направя собствена тема с курсори, която после да инсталирам на всяка друга машина, на която сложа Линукс.

Идеята да заменяш файлове "на място" не е добра. По-добре си направи нова тема, като копираш съществуваща такава и я изпробвай локално. Според мен трябва да имаш две копия на темата - едното където си я инсталирал, да кажем в local на потребителя и друго, където си разположил копия на файловете в една директория и тя да служи като сорс. После с два скрипта можеш да билдваш темата и да я инсталираш. Когато инсталираш темата, най-добре превключи временно на друга тема, инсталирай и после пак превключи на новата. Когато системата е забила, най-вероятно да си сложил невалиден файл за курсора и така да си блокирал или крашнал средата. Освен това ще е добре да имаш инсталиран Git, за да проследяваш и запазваш промените на многото файлове.

https://gist.github.com/sole/571812

http://askubuntu.com/questions/375216/opening-cursor-files-in-a-graphics-editor

Курсорния формат се синтезира от други графични файлове. Затова не ти се отдава да намериш редактор директно за него. Впрочем май има, но не се ползва много.

преди 18 минути, Melmak ® написа:

Не е нужен инсталационен диск. Ако искаш да форсираш проверка на системен дял, маркираш диска за проверка и при следващия рестарт става автоматично. За несистемен, може и на ръка да се демонтира и провери.

И откъде го правя? В Linuks няма отделни дискове, а общо дърво на файловата система. Потърсих на логичните места - в контекстното меню на root (/) и на /mnt, както и в техните Prorperties, но никъде не можах да намеря команда за проверка състоянието на диска.

Здравейте,

Вчера си сложих за пръв път Linux Mint 18 Cinnamon и сега имам няколко въпроса.

1.Как мога да направя applet-а за computer да не се показва с икона, а само с наименование в панел лентата?

2.Мога ли да изведа определена папка (снимки, документи) в панел лентата, но да се показва само с име, което аз избера, не с икона?

3.Направих си два панела (долу и горе) и искам да знам възможно ли е да сложа някои икони на приложения (хром, терминал) на долния панел докато другите са на горния, защото ми позволява единствено да ги местя всички заедно, а не една по една?

4.Успях да подкарам игра чрез Wine, но искам да знам как да изведа направя пряк път на .exe файла на десктопа, на панела и в старт менюто?

Поздрави!

P.S. Намерих отговор на всички въпроси.

Редактирано от Saviour (преглед на промените)

преди 3 минути, Win_user написа:

И откъде го правя? В Linuks няма отделни дискове, а общо дърво на файловата система. Потърсих на логичните места - в контекстното меню на root (/) и на /mnt, както и в техните Prorperties, но никъде не можах да намеря команда за проверка състоянието на диска.

Да има общо дърво на файловата система. То се получава, когато отделните дискове се монтират към него. Така че едното в никакъв случай не противоречи на другото. И фактически отделни дискове и дялове има и се поддържат.

https://linuxconfig.org/how-to-force-fsck-to-check-filesystem-after-system-reboot-on-linux

Интересуващата те команда е "sudo tune2fs -c 1 /dev/sda1". Разбира се може да стане и по други начини, но да кажем че този е е по-универсален. Като мине чека и влезеш в системата, трябва да спреш проверката с sudo tune2fs -c 0 /dev/sda1". Трябва и да съобразиш, кой е твоят диск, защото може да не е /dev/sda1.

Благодаря, Melmak ®, със "sudo tune2fs -c 1 /dev/sda1" стана (бях си запазил копие на виртуалната машина с повредите да по-нататъшни експерименти). А някакъв по-лесен начин, само с мишката, няма ли? Като за Win user-и? ;)

Относно темите - винаги преди да сменя курсор сменях темата с друга. Може би причината за сгъбването е в несъответствието между .PNG изображенията в папка "Sources" и .Xcur файловете в папка "cursors". Сега видях, че "xcursorgen" си я има като команда, не е било необходимо да се опитвам да я тегля на сорсове и компилирам... Почвам да разучавам синтаксиса на конфигурационните файлове, след това ще ги пиша, после ще търся с какви скриптове се build-ва темата... В Windows всичко това става само с мишката - Personalize, Change mouse pointers, избор на курсор, избор на картинка, Save theme for sharing. Ама защо да е просто, като може да е сложно...

Ей, ама не се спря да плюеш. Никой не ти е виновен, че нямаш елементарна представа от нещата. Никой не ти е и виновен, че си си избрал подобна графична среда. Няколко клика:

8936263R.png

И престани да ни рекламираш колко як и удобен бил Windows, защото НЕ е. Казах ти в Камината - дай да си направим едно съревнование да ги сравним, да видиш с колко много ще паднеш. Windows НЕ може хиляди неща, които Linux може с два клика или елементарна клавишна комбинация, с които сме свикнали. Един елементарен браузинг с табове няма. Спри се.

преди 15 минути, Win_user написа:

Ама защо да е просто, като може да е сложно...

Официално, Windows е платена ОС ... последно през 2010 г., ХР Pro ми струваше 316 лв или нещо подобно.
На тази цена и Линукс би станал доста по-лесен ... на вид ...
"За без пари - толкова" ... вместо с пари се плаща с време за четене.

Отделно ... не съм имал антивирусна програма на никой Линукс, а вече съм с трети (Suse, УСУ, Mint) и чета, че малцина се заемат да пишат вируси, точно щото им е "сложно" на вирусите "да виреят" в тая среда.

Редактирано от Недко (преглед на промените)

преди 10 минути, Win_user написа:

А някакъв по-лесен начин, само с мишката, няма ли? Като за Win user-и? ;)

Сигурно може с програмите от типа на GParted, но не ми се проверява.

преди 11 минути, Win_user написа:

В Windows всичко това става само с мишката - Personalize, Change mouse pointers, избор на курсор, избор на картинка, Save theme for sharing. Ама защо да е просто, като може да е сложно...

Да, обаче после няма как да въведеш всички различни промени наведнъж, при чиста инсталация. Докато с Linux по-може. А даже и да не си дадеш труд да пишеш скрипт, копирането на файлове е по-лесно от човъркането по различни интерфейси. Но като за първоначална редакция съм съгласен, че Windows-кият начин е по-бърз.

преди 5 минути, Mozo написа:

Никой не ти е виновен, че нямаш елементарна представа от нещата. Никой не ти е и виновен, че си си избрал подобна графична среда. Няколко клика:

Да, ама той иска да направи нов показалец, не да инсталира готов. Подозирам, че всъщност в основата нещата е да ползва интелектуалната собственост на Микрософт. :D  Ако трябваше сам да създаде съвсем оригинални ресурси, инсталирането щеше да му е последния проблем. :)

преди 8 минути, Mozo написа:

Windows НЕ може хиляди неща, които Linux може с два клика или елементарна клавишна комбинация, с които сме свикнали.

По тази точка си доста прав.

преди 2 часа, Mozo написа:

Ей, ама не се спря да плюеш. Никой не ти е виновен, че нямаш елементарна представа от нещата. Никой не ти е и виновен, че си си избрал подобна графична среда. Няколко клика:

8936263R.png

И престани да ни рекламираш колко як и удобен бил Windows, защото НЕ е. Казах ти в Камината - дай да си направим едно съревнование да ги сравним, да видиш с колко много ще паднеш. Windows НЕ може хиляди неща, които Linux може с два клика или елементарна клавишна комбинация, с които сме свикнали. Един елементарен браузинг с табове няма. Спри се.

Чакай сега, това е KDE. Нали ми обяснихте във форума на КАМИНА-та, че KDE-то още не е доизкусурено, липсва му функция за триене на секцията Favorites от Start менюто и се чака нова версия, в която това да е оправено... Освен това, аз не питам как да инсталирам тема с курсори, а как да я редактирам, т.е. да сменя само един курсор с друг.

За табовете в браузера - те са създадени като идея от програмистите на браузъра Opera под Windows. Още по времето, когато не съществуваше нито FireFox, нито графични среди за Linux, а алтернативата на IE бяха Netscape Navigator и Opera. За първи път Opera въвежда блокирането на изскачащите реклами, управлението с жестове, записа на сесии, филтъра за реклами... Нека бъдем обективни - като сме тръгнали, да посочваме предимствата и недостатъците и на двете системи.

преди 2 часа, Melmak ® написа:

Да, обаче после няма как да въведеш всички различни промени наведнъж, при чиста инсталация. Докато с Linux по-може.

И при Windows може. Просто копираш новите курсори в C:\Windows\Cursors, експортираш ключа от регистъра "[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Cursors\Schemes]" на настроената машина в .reg файл, кликаш го два пъти на новата машина и готово.

преди 2 часа, Melmak ® написа:

Да, ама той иска да направи нов показалец, не да инсталира готов. Подозирам, че всъщност в основата нещата е да ползва интелектуалната собственост на Микрософт. :D 

Съвсем правилно подозираш :D

преди 2 часа, Недко написа:

Официално, Windows е платена ОС ... последно през 2010 г., ХР Pro ми струваше 316 лв или нещо подобно.
На тази цена и Линукс би станал доста по-лесен ... на вид ...
"За без пари - толкова" ... вместо с пари се плаща с време за четене.

Отделно ... не съм имал антивирусна програма на никой Линукс, а вече съм с трети (Suse, УСУ, Mint) и чета, че малцина се заемат да пишат вируси, точно щото им е "сложно" на вирусите "да виреят" в тая среда.

Не става въпрос за пари. За времето, което отделих в последните две седмици за ровичкане в Линукс, можех да изкарам достатъчно, за да си купя легален Windows. Проблемът е, че Microsoft вече не приемат парите като разплащателно средство. Искат да им се плаща с информация, а тя е нещо несравнимо по-ценно. Затова съм принуден да разучавам Линукс. А вируси под Линукс има. И антивируси има, като най-добрите са платени. Визирам Касперски.

ОК, хайде стига съм писал off-topic. Благодаря за помощта, особено на колегата Melmak ®. Продължавам да ровичкам, колкото и да е изнервящо на моменти...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.