Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Здравейте след опит да си инсталирам майкрософтските шрифтове в конзолата ми излезе само лицензионното споразумение и немога да продължа по нататака. Може ли някой да ми каже поне как да го спра това чудо, че ми разбърка цялата конзола и нищо не мога да правя вече. С линукс минт 18 съм.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 26 минути, stoyco26 написа:

Здравейте след опит да си инсталирам майкрософтските шрифтове в конзолата ми излезе само лицензионното споразумение и немога да продължа по нататака. Може ли някой да ми каже поне как да го спра това чудо, че ми разбърка цялата конзола и нищо не мога да правя вече. С линукс минт 18 съм.

Когато отново ви излезе прозореца на споразумението, натиснете бутона за Напред или бутона Tab. След това, натиснете Enter. Ако има проблеми, пишете отново.

Предполагам, че сте изпълнили командата :

sudo apt-get update

sudo apt-get install ttf-mscorefonts installer

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 6 минути, cybercop написа:

Когато отново ви излезе прозореца на споразумението, натиснете бутона за Напред или бутона Tab. След това, натиснете Enter. Ако има проблеми, пишете отново.

Предполагам, че сте изпълнили командата :

sudo apt-get update

sudo apt-get install ttf-mscorefonts installer

Май се получи. Явно ще се наложи доста да черпя форума.:)

Не е задължително да ползвате инсталатор. Папките с шрифтовете, можете директно да ги поставяте в urr/share/fonts.

http://s19.postimg.org/6fwsz7xbn/fonts.png

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Другия път като се наложи , го направи от synaptic, ако го няма - инсталирай го. Ще е нужно и libgtk2-perl. И ще имаш "човешки" изглед и няма да трябва да учиш за какво служи tab-бутона.

Четох за това, но още не мога да се оправя с толкова много папки и кое къде се слага, както и точно кое да редактирам в конфигурационните файлове.:shy11:

Забрави да му кажеш ,че трябва да ползва роот права и файлов менажер :) .Nutilus примерно

току-що, stoyco26 написа:

Четох за това, но още не мога да се оправя с толкова много папки и кое къде се слага, както и точно кое да редактирам в конфигурационните файлове.:shy11:

Лесно е :)

Отваряш църния прозорец /Кутията на пандора/ пишеш sudo su  логваш се като админ и после пишеш nautilus отваря ти се нов прозорец и там човъркаш .Внимателно разбира се ,щото да не изпищиш после :)

Я кажете като сме на тази тема два шрифта, които коренно променят текста.

Имам предвид един и същ текст.

Не знам, каква промяна имаш предвид. Нормално е всеки шрифт да променя текста. В това отношение, няма разлика между операционните системи.

Не знам. Намери някой специалист по извратени шрифтове да ти даде файла и аз ще ти кажа, къде да го поставиш. Но, това нещо, май е по- добре да не докосва системните директории, а да отиде в скрита папка .fonts в потребителската директория.

преди 2 минути, cybercop написа:

Не знам. Намери някой специалист по извратени шрифтове да ти даде файла и аз ще ти кажа, къде да го поставиш. Но, това нещо, май е по- добре да не докосва системните директории, а да отиде в скрита папка .fonts в потребителската директория.

Ще си поиграя още малко пък като омажа още нещо пак ще питам.:D

преди 16 минути, бат'начо написа:

Оптичната илюзия едва ли е "сериозен шрифт".

Точно това е целта оптична илюзия, но чрез различни шрифтове. Затова правя тези гимнастики, че да получа подобен резултат.

Сваляш файла с шрифта, създаваш в потребителската си директория скрита папка .fonts и поставяш файла вътре.

току-що, cybercop написа:

Сваляш файла с шрифта, създаваш в потребителската си директория скрита папка .fonts и поставяш файла вътре.

Ето там е целия проблем, че търся изродени шрифтове.

Убунту гноме след инсталация и ъпдате стига до лоад скринйа и замръзва.

Като махна от груб файла номодесет изписва :

/dev/sda1/ clean ....

и не ще да запали. 

Няква идея кво да го правя, че имам само час и ако не успея трябва да му слагам уин 10 пак...

Всичко от първа страница на Гугъл съм го пробвал вече*

Редактирано от Ивайло Костов (преглед на промените)

Моментално пробваш Mint Cinnamon 18, а ако и там не върже, слагай нещо Arch базирано.

току-що, Mozo написа:

Моментално пробваш Mint Cinnamon 18, а ако и там не върже, слагай нещо Arch базирано.

Така и направих, ама много грозеин и не е никак юзър френдли тоя минт мааму стара.

Инсталирах им един теамвюър и ремот ще оправяме останалото, но ми се стори доста по муден от 10-та :huh:

Дано не излезе, че ще работи по зле....

Кое е грозно, Cinnamon ли? Минт го има в няколко варианта, не е задължително да е с Cinnamon. За юзър френдли си се пообъркал жестоко. Mint е в пъти по-лесен от Ubuntu. А ако имаш предвид средата, Cinnamon е мега елементарен. По-лесна операционна система до момента не съм срещал. Все пак, ако не ти харесва, има KDE, има Xfce и т.н.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

току-що, Mozo написа:

Кое е грозно, Cinnamon ли? Минт го има в няколко варианта, не е задължително да е с Cinnamon. За юзър френдли си се пообъркал жестоко. Mint е в пъти по-лесен от Ubuntu. А ако имаш предвид средата, Cinnamon е мега елементарен. По-лесна операционна система до момента не съм срещал. Все пак, ако не ти харесва, има KDE, има Xfce и т.н.

Гноме десктопа за мен е най-удобен, но това е лично мнение а и няма да го ползвам аз.

Но да му свикват, това ще е поне следващите 2-3 месеца :D 

Инак това убунту гноме версията досега нито веднъж не ми е тръгвало.

Да кажеш, че съм прост и в мен в вината ОК, ама не е.

Чиста инсталация, пускам една команда за ъпгрейд и загива геросйки всеки път с различен косур.

Последно го ползвах 2 седмици без да ъпдейтвам нищо и след последния ерор го зарязах .Сигурно хардуера ми не му понася. 

Пробвал съм почти всички варианти на Убунту. А това кой вариант изглежда най-добре,е твърде относително и въпрос на лично възприятие и оценка. Според мен най-добре работи оригиналното Убунту с unity desktop гладко и бързо. Не създава никакви грижи,с добра подръжка е,а и този вариант с unity е много удобен за работа просто в началото се пренастройваш и всичко си идва на място. А веднъж като свикнеш с този десктоп,просто виждаш колко е по-лесно от така наречените класически десктопи тип Windows.

преди 54 минути, бат'начо написа:

Прав си Начко не съм,хайде да кажем по-разпространените и популярни.Но мисля,че това не променя факта,че Убунту с unity работи най-добре.:)

"Нещото" което отблъсна доста от "старите" ползватели на Убунту от него. Всъщност колко от приложенията му са "баш" Убунтувска разработка? В тоя таблетен стил май "Китайчето" е по-добро. Не знам как работи, защото никога не съм го ползвал, възможно е. Но и без Юнити се справяме някак си.

Новичък съм в в света на Линукс (или поне скоро ще бъда) и искам да попитам ZorinOS 11 дали има интерфейс на български? Знам, че въпроса ми може да прозвучи глупаво, и че повечето линукси имат бг-интерфейс, но специално с този тепърва ще се запознавам.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.