Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 15 минути, Dancho^94 написа:

Новичък съм в в света на Линукс (или поне скоро ще бъда) и искам да попитам ZorinOS 11 дали има интерфейс на български? Знам, че въпроса ми може да прозвучи глупаво, и че повечето линукси имат бг-интерфейс, но специално с този тепърва ще се запознавам.

Избий си от главата да ползваш тия лъскарки.

Само проблеми ще имаш и на 90% ще се откажеш и върнеш на УИн.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 7 минути, Ивайло Костов написа:

Избий си от главата да ползваш тия лъскарки.

Само проблеми ще имаш и на 90% ще се откажеш и върнеш на УИн.

Разбирам напълно какво имаш в предвид, но просто имам желание да се уча. То е ясно, че сме над 95% зависими от Windows...

преди 40 минути, Dancho^94 написа:

Новичък съм в в света на Линукс (или поне скоро ще бъда) и искам да попитам ZorinOS 11 дали има интерфейс на български? Знам, че въпроса ми може да прозвучи глупаво, и че повечето линукси имат бг-интерфейс, но специално с този тепърва ще се запознавам.

ZorinOS 11 e базирана на краткосрочна версия на Ubuntu. Поддръжката и е 9 месеца. Към момента, тя изтича или е вече изтекла.

Интерфейсът се определя от графичната среда. За леката версия със сигурност има добра българска локализация, защото е базирана на LXDE. За Gnome3 базираната - вероятно е частична.

Каква е причината да изберете тази дистрибуция?

Наблюденията ми са, че много хора са я тествали, но много малко (аз не познавам такива) я ползват за сериозна работа или се задържат на нея.

преди 27 минути, Dancho^94 написа:

То е ясно, че сме над 95% зависими от Windows...

Моля? Защо да е ясно? Не съм зависим и на 1% от него. Просто не може да ми предложи един милион неща, които ги имам под Linux.

преди 33 минути, Dancho^94 написа:

Разбирам напълно какво имаш в предвид, но просто имам желание да се уча. То е ясно, че сме над 95% зависими от Windows...

Вие сте. Аз лично не ползвам Windows на нито една машина - служебна или в дома ми. Без да имам нищо против MS и операционната им система.

Здравейте !

Зададох същия въпрос и в специализираната тема за Линукс Минт,
https://www.kaldata.com/forums/topic/107560-всичко-за-linux-mint-проблеми-мнения-въпроси-обединена/?page=93#comment-3466595
но ми се струва, че тук има повече шансове да получи отговор.
Ако греша, моля да ме извините !

В Линукс Минт 17.3 се опитах да завъртя екрана на 180 градуса, от Настройки/Дисплей.
Досега съм го завъртал много пъти на 90 градуса без проблеми и съм го връщал в нормално положение.

На 180 градуса нещо не сработи, и не само, че не сработи, но и екранът е черен, празен, без никакви икони, редове и бутони.
Само курсорът се вижда, обърнат е -както съм поискал, подчинява се на мишката ... освен него из екрана проблясват още негови образи, сякаш движа много бързо мишката наляво-надясно.

Естествено, изключих лаптопа от хардуерния бутон.
При следващото стартиране настройката стои и положението е същото.
Докато ОС се зарежда, се появява логото в нормално положение, и после - черният екран с обърнатия курсор.

Моля за съвет дали може да се реши проблема без преинсталация,
или за линк, ако вече има писано някъде за подобен проблем.

Имам Live флашка със същия Минт 17.3
Лаптопът, Минт 17.3 и Windows XP са описани в подписа ми.    

Предварително ви благодаря !

Редактирано от Недко (преглед на промените)

преди 21 минути, Недко написа:

Здравейте !

Зададох същия въпрос и в специализираната тема за Линукс Минт,
https://www.kaldata.com/forums/topic/107560-всичко-за-linux-mint-проблеми-мнения-въпроси-обединена/?page=93#comment-3466595
но ми се струва, че тук има повече шансове да получи отговор.
Ако греша, моля да ме извините !

В Линукс Минт 17.3 се опитах да завъртя екрана на 180 градуса, от Настройки/Дисплей.
Досега съм го завъртал много пъти на 90 градуса без проблеми и съм го връщал в нормално положение.

Погледна ли в  monitors.xml. Виж  дали при rotation  е normal.

SOU1N.png

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 6 минути, acnekt написа:

Погледна ли в  monitors.xml. Виж  дали при rotation  е normal.

SOU1N.png

Благодаря !
Не знам откъде да стане.
Завъртането направих с графичен инструмент. Ползвам и конзола понякога, но сега няма достъп до нищо, черен екран само с един курсор.
Ако става преди зареждането на Минт, или не знам, или съм забравил как се прави.
Сега пиша от Уиндоус. Тук екранът е в нормално положение.

преди 2 часа, Недко написа:

Благодаря !
Не знам откъде да стане.
Завъртането направих с графичен инструмент. Ползвам и конзола понякога, но сега няма достъп до нищо, черен екран само с един курсор.
Ако става преди зареждането на Минт, или не знам, или съм забравил как се прави.
Сега пиша от Уиндоус. Тук екранът е в нормално положение.

при зареждането натисни алт и ф1 и там вече действаш.

преди 14 минути, Ивайло Костов написа:

при зареждането натисни алт и ф1 и там вече действаш.

"При зареждането" за мен значи след като съм избрал коя ОС да стартира.
Избирам Линукс Минт, както обикновено, и натискам Alt+F1 ... 
какво трябва да се появи и аз какво трябва да напиша (или да избера) ?

Или преди да избера коя ОС да стартира ?
Най-долу, извън карето, има текст с опции "е" за редактиране (едит), "с" за команден ред ... ?

Благодаря !

И после nano  и

преди 6 минути, Недко написа:

"При зареждането" за мен значи след като съм избрал коя ОС да стартира.
Избирам Линукс Минт, както обикновено, и натискам Alt+F1 ... 
какво трябва да се появи и аз какво трябва да напиша (или да избера) ?

Или преди да избера коя ОС да стартира ?
Най-долу, извън карето, има текст с опции "е" за редактиране (едит), "с" за команден ред ... ?

Благодаря !

Се появява  нещо такова

http://www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2012/04/458x175ximage177.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.ylKxsATBNE.png

После си пишеш името, което влизаш в системата и парола. При паролата не се вижда, че пишеш няма страшно. Напиши си паролата и ентър.

Last login   дата, час on tty и името, с което си влязъл.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Дайте му на човека и пътя към файла или цялата команда 

sudo nano /path/to/file

След като редактираш файла с контрол и О записваш промените, един ентър ребоот и се молиш.

преди 52 минути, Ивайло Костов написа:

Дайте му на човека и пътя към файла или цялата команда 

sudo nano /path/to/file

След като редактираш файла с контрол и О записваш промените, един ентър ребоот и се молиш.

Благодаря !

Написах ви два подвъпроса, за двата възможни момента на натискане на Alt+F1 и не уточнихте в кой.
Както и да е, пробвах многократно, по всяко време на зареждането.
Нещо като команден ред се появява по времето, когато вече се вижда логото, но е за много кратко време.
"ToshibaL40 Login_" и докато напиша 2 букви от 5-те ... и се скрива
и зареждането продължава
към познатия черен, празен !!! екран с един самотен обърнат курсор, работещ наопаки.
Няма икони, редове, менюта или каквото и да било друго по екрана. 

Live-флашката си зарежда екрана в нормален вид и положение.
Не може ли от нея да се редактира файла ?
Къде се намира, (директория, папки), за да го отворя и да опитам ?

преди 4 часа, Недко написа:

Имам Live флашка със същия Минт 17.3

Зареди от флашката. Настрой да ти се показват скритите файлове. Смени името на .config в домашната папка и рестартирай. Минт ще създаде нова папка с настройки. Пробвах на Минт 18.

KvggLX8.png

Редактирано от p4p (преглед на промените)

преди 1 час, p4p написа:

Зареди от флашката. Настрой да ти се показват скритите файлове. Смени името на .config в домашната папка и рестартирай. Минт ще създаде нова папка с настройки. Пробвах на Минт 18.

Благодаря !

Получи се.
Рестартирах, десктопът и иконите бяха с базови настройки и пак преименувах старата папка .config(1), а новата я скрих временно в една нова папка, докато рестартирам и видя резултата.
Ще изтрия новата.

Всичко вече си е както обикновено. За всеки случай прещраках настройките за завъртане на монитора, за да съм сигурен, че ще си запише нормалната, макар, че и така си беше в нормално положение.

4ylEwPi.png

Монтирай дела с Минт. След това от терминал стартирай файловия менажер като администратор.

Пробвах и завъртане на 180 градуса. Нямаше проблеми.

Редактирано от p4p (преглед на промените)

преди 17 часа, cybercop написа:

ZorinOS 11 e базирана на краткосрочна версия на Ubuntu. Поддръжката и е 9 месеца. Към момента, тя изтича или е вече изтекла.

Интерфейсът се определя от графичната среда. За леката версия със сигурност има добра българска локализация, защото е базирана на LXDE. За Gnome3 базираната - вероятно е частична.

Каква е причината да изберете тази дистрибуция?

Наблюденията ми са, че много хора са я тествали, но много малко (аз не познавам такива) я ползват за сериозна работа или се задържат на нея.

Взех си лаптоп и понеже съм студент, не се занимавам с кой знае какви неща, че да не мога да прежаля XP-то на домашния компютър. Самия лаптоп е нисък клас и си казах, че така и така като имам машина с инсталиран Windows, защо да не пробвам Линукс. И без това ми е доста непознат, а от бая годинки искам да навляза ако не в света на Линукс, то поне да знам нещо повече от базови неща. Запознат съм на пръв поглед с повечето дистрибуции, но то е наистина базово. Спрях се вчера на Mint и Zorin (чудих се по някое време също и за Kubuntu). Та окончателното ми решение бе Zorin, защото реших, че след като по интерфейс наподобява силно Windows, ще ми е по-лесно да се интегрирам към новата среда. Общо взето тия дни го карам на експерименти коя дистрибуция ще ми е по-удобна. Засега от ZorinOS 11 съм много доволен, има всичко, което ми е необходимо за работа. Знаех, че  версия 11 не е LTS. Днес, т. е. след малко, мисля да си инсталирам Mint 18 Cinnamon да видим с какво впечатление ще остана от него. Ако имате интерес ще ви държа в течение какво е положението при мен, но и да не искате, така или иначе все ще се наложи да задам и някой въпрос тук. :D А относно зависимостта - не бързайте така да съдите хората. Може би просто защото не съм имал по-обстоен досег с Линукс разсъждавам все още така. :)

Zorin OS  си Lubuntu :) , малко разкрасена със икони и шарении :)

преди 1 час, Dancho^94 написа:

Днес, т. е. след малко, мисля да си инсталирам Mint 18 Cinnamon да видим с какво впечатление ще остана от него. Ако имате интерес ще ви държа в течение какво е положението при мен, но и да не искате, така или иначе все ще се наложи да задам и някой въпрос тук. :D А относно зависимостта - не бързайте така да съдите хората. Може би просто защото не съм имал по-обстоен досег с Линукс разсъждавам все още така. :)

Тествайте и версиите с МАТЕ и Xfce. Те не са толкова лъскави, но са с по- нисък разход на ресурси от тази с Cinnamon.

Относно зависимостта - вие коментирахте от името на всички, докато аз пиша само за себе си. Всичи в семейството ми ползваме само Linix. Както и семейството на брат ми, и над половината от хората, които работят с мен.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Съфорумци - понеже инсталирах на виртуална машина да разгледам поведението на Debian Stretch - моля кажете какво трябва да доинсталирам за да имам пълен мултимедиен съпорт. Благодаря предварително.

Здравейте отново. От вчера съм с Mint 18 Cinnamon 64-битов. Лаптопа, на който го сложих е с 4 гигабайта RAM. Като влязох в информацията за ресурсите, там ми пише, че се ползват 3,8 гигабайта RAM. Дали да не сложа 32-битова версия щом няма да ми се ползва така и така всичката RAM? По-леко ли ще да му е на лаптопа... по-скоро на батерията де? Иначе да вметна, че засега съм доволен от това, което предлага Mint.

Здравейте отново. От вчера съм с Mint 18 Cinnamon 64-битов. Лаптопа, на който го сложих е с 4 гигабайта RAM. Като влязох в информацията за ресурсите, там ми пише, че се ползват 3,8 гигабайта RAM. Дали да не сложа 32-битова версия щом няма да ми се ползва така и така всичката RAM? По-леко ли ще да му е на лаптопа... по-скоро на батерията де? Иначе да вметна, че засега съм доволен от това, което предлага Mint.

Гледано на око, тези 200 MB се ползват за вграденото видео. Там няма мърдане, освен ако не държиш да влошиш производителността.

Няма да спечелиш от 64 битова версия, даже малко ще загубиш.

Ако обаче имаш истинска външна карта, може и да почнеш да ги достъпваш с PAE кернел или 64 битова версия.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Сега си качих на флашка 32-битов Mint Mate, може и да си внушавам, но от флашката дори се държи сякаш леееко по-бързо от инсталираната ми вече 64-битова Mint Cinnamon. Забелязах обаче нещо много дразнещо - понеже, когато работя обичам прозорците да са ми на цял екран, и когато искам да затворя който и да е прозорец от хиксчето в горния десен ъгъл, не става и трябва да помръдвам мишката с няколко милиметра по-надолу, за да ми попадне стрелката върху хиксчето. Това много е издразни. Пробвах да сменя темата, не става и всички са така. Все трябва да помръдвам леко по-надолу, за да затворя съответния прозорец. Има ли оправия това нещо?

Редактирано от Dancho^94 (преглед на промените)

на 10.10.2016 г. в 16:06, КОЛЯ написа:

Съфорумци - понеже инсталирах на виртуална машина да разгледам поведението на Debian Stretch - моля кажете какво трябва да доинсталирам за да имам пълен мултимедиен съпорт. Благодаря предварително.

Не знам, какво имаш предвид под мултимедийна поддръжка. За видео плеърите и WebKit базираните браузъри - gstreamer1.0 декодерите (base, good, bad и ugly). Или VLC, който е със собствени декодери. Ако поддръжката се отнася само за уеб съдържанието - инсталираш уеб браузъра chromium  + pepperflashplugin-nonfree и получаваш пълна поддръжка на html5 и флаш видео. Или Firefox + Adobe-flashplugin.

преди 6 часа, Dancho^94 написа:

Сега си качих на флашка 32-битов Mint Mate, може и да си внушавам, но от флашката дори се държи сякаш леееко по-бързо от инсталираната ми вече 64-битова Mint Cinnamon. Забелязах обаче нещо много дразнещо - понеже, когато работя обичам прозорците да са ми на цял екран, и когато искам да затворя който и да е прозорец от хиксчето в горния десен ъгъл, не става и трябва да помръдвам мишката с няколко милиметра по-надолу, за да ми попадне стрелката върху хиксчето. Това много е издразни. Пробвах да сменя темата, не става и всички са така. Все трябва да помръдвам леко по-надолу, за да затворя съответния прозорец. Има ли оправия това нещо?

Не си въобразяваш. MATE е с по- нисък разход на ресурси от канелата, независимо, дали е 32 или 64 битова. Не знам, какаво имаш предвид с описания проблем. Курсора на мишката не може да фиксира бутона за затваряне ли ?

http://s19.postimg.org/l5ld293lf/mouse.png

Пусни една снимка на екрана за да видя за какво става въпрос.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Това зависи от бутоните, които се използват в тайтъл бара. При KDE например го лови винаги, при Cinnamon също, но с дефолтните. Ако ги смениш при някои не лови.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.