Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 15 минути, Mozo написа:

Това е така, но поне 90% от потребителите не искат да пишат команди за щяло и нещяло, а и за Windows потребители знаеш, че е добре дошло да им се налага да отварят терминал колкото се може по-малко : )

Няма нужда да ги пишат. Постъпи ли мета- пакета в хранилищата, той ще е достъпен и през графичните приложения. Но, това ще стане след излизането на Yakkety,

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 418,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 4 минути, Mozo написа:

Така де, в Mint е така от години.

От колко години ? Откакто възприеха този модел в Ubuntu - от версия 14.04.2. Прeди това и да искаха, нямаше откъде да ги вземат. Както вече писах, ядрата от последните текущи издания са достъпни в хранилищата на Ubuntu.  Графичния мениджър не е от такава важност и не е задължително да е този на Mint.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

на 4.10.2016 г. в 19:17, bqpd написа:

Така ли се преминава към нова версия на ядрото? Аз съм със Skylake. Заслужава ли си преминаването?

Нали съм по експериментите, ъпдейтнах по подобен титуриал: цък , и аз съм със 6-th generation Intel Skylake i3-6100. Как се държи машината ще се разбере занапред (и дъното е с най-новият bios). Поздрави

Здравейте, хубаво вчера инталирах ядрото 4.8, но днес видях в новините на kaldata цък, че има и по-нова версия 4.8.1. Вчерашната акробатика бе лесна copy/paste на командите. Има ли някакъв начин новите 4.8.х ядра да се появяват в Диспечера на актуализацийте, както старите 4.4.х и да се инсталират от там? Вярно е че по-горе казахте, че ядрото не се сменя за щяло и не щяло, но машинката ми е тренировъчна. Поздрави.

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

Благодаря. Това което исках да споделя по-горе, че ми бе трудно през терминал да се справя сам (без готови команди). Но викайки неволята и сравнявайки титуриала за 4.8 на негова база инсталирах 4.8.1 през терминала:

wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.8.1/linux-headers-4.8.1-040801_4.8.1-040801.201610071031_all.deb
wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.8.1/linux-headers-4.8.1-040801-generic_4.8.1-040801.201610071031_amd64.deb
wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.8.1/linux-image-4.8.1-040801-generic_4.8.1-040801.201610071031_amd64.deb
sudo dpkg -i *.deb
sudo update-grub
sudo reboot

Доста "по-спокойно" може да свалиш с браузъра "дебовете" и да ги инсталираш с gdebi , тъкмо ще видиш в каква последователност се инсталират и дали могат да се инсталират.

преди 33 минути, бат'начо написа:

Доста "по-спокойно" може да свалиш с браузъра "дебовете" и да ги инсталираш с gdebi , тъкмо ще видиш в каква последователност се инсталират и дали могат да се инсталират.

В раздела Build for amd64 succeeded (see BUILD.LOG.amd64) цък има 7 *.deb ; В титуриала се сваля 1-вия, 3-тия, и 6-тия, останалите се пропускат, както и горният раздел 0001,0002...0006. Как е правилно да се процедира? На централната страница цък има мързелив файл, но не зная как се борави с него. Разопаковам го и до там. Под Linux Mint 18 64 bit; и 64 bit Intel skylake процесор съм. Благодаря.

преди 3 часа, svetliof написа:

В титуриала се сваля 1-вия, 3-тия, и 6-тия, останалите се пропускат

Отговори си защо - ти си експериментатора.

на 26.09.2016 г. в 22:32, borovaka написа:

Тествах FreeType 2.7, като излезе и резултата не ми допадна.

Съгласен напълно. Наложи се да ползвам ppa-purge. Какво ли ще е когато дойдат нормално.

Здравейте !

В Линукс Минт 17.3 се опитах да завъртя екрана на 180 градуса, от Настройки/Дисплей.
Досега съм го завъртал много пъти на 90 градуса без проблеми и съм го връщал в нормално положение.

На 180 градуса нещо не сработи, и не само, че не сработи, но и екранът е черен, празен, без никакви икони, редове и бутони.
Само курсорът се вижда, обърнат е -както съм поискал, подчинява се на мишката ... освен него из екрана проблясват още негови образи, сякаш движа много бързо мишката наляво-надясно.

Естествено, изключих лаптопа от хардуерния бутон.
При следващото стартиране настройката стои и положението е същото.
Докато ОС се зарежда, се появява логото в нормално положение, и после - черният екран с обърнатия курсор.

Моля за съвет дали може да се реши проблема без преинсталация, или за линк, ако вече има писано някъде за подобен проблем.
Имам Live флашка със същия Минт 17.3

Лаптопът, Минт 17.3 и Windows XP са описани в подписа ми.    

Предварително ви благодаря !

Редактирано от Недко (преглед на промените)

Просто изтрий потребителските настройки на графичната среда за да се върне в началното състояние. Отиваш в home/user/, настройваш файловия мениджър да показва скритете файлове и търсиш настройките на графичната си среда. Предполагам, че са в папка .config, но, може да има отделна папка в рамките на потребителската директория. Рестартът е задължителен.  Ако нямаш важни данни на компютъра, можеш да изтриеш всички папки, без кошчето в папка .local/share.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Здравейте. Имам проблем с интернета в steam. Понякога тегли, понякога не. С mint 18 съм. Дали проблемът е от мен (би трябвало да е от мен)? Не съм пипал никакви настройки и т.н. Забелязах, че Chromium също понякога не иска да оставя страници, докато про Мозила го няма този проблем. Какво можете да ме посъветвате?

Screenshot from 2016-10-13 08-03-32.Jpeg

на 10/9/2016 в 14:35, Недко написа:

Здравейте !

В Линукс Минт 17.3 се опитах да завъртя екрана на 180 градуса, от Настройки/Дисплей.
Досега съм го завъртал много пъти на 90 градуса без проблеми и съм го връщал в нормално положение.

На 180 градуса нещо не сработи, и не само, че не сработи, но и екранът е черен, празен, без никакви икони, редове и бутони.
Само курсорът се вижда, обърнат е -както съм поискал, подчинява се на мишката ... освен него из екрана проблясват още негови образи, сякаш движа много бързо мишката наляво-надясно.

Естествено, изключих лаптопа от хардуерния бутон.
При следващото стартиране настройката стои и положението е същото.
Докато ОС се зарежда, се появява логото в нормално положение, и после - черният екран с обърнатия курсор.

Моля за съвет дали може да се реши проблема без преинсталация, или за линк, ако вече има писано някъде за подобен проблем.
Имам Live флашка със същия Минт 17.3

Лаптопът, Минт 17.3 и Windows XP са описани в подписа ми.    

Предварително ви благодаря !

Опитай да изтриеш само ~/.config/monitors.xml

на 10/9/2016 в 16:22, cybercop написа:

Просто изтрий потребителските настройки на графичната среда за да се върне в началното състояние. Отиваш в home/user/, настройваш файловия мениджър да показва скритете файлове и търсиш настройките на графичната си среда. Предполагам, че са в папка .config, но, може да има отделна папка в рамките на потребителската директория. Рестартът е задължителен.  Ако нямаш важни данни на компютъра, можеш да изтриеш всички папки, без кошчето в папка .local/share.

Благодаря !

При черен, абсолютно празен екран, подчертавам, без бутони, икони, панели и т.н.
с един самотен курсор не мога да изтрия нищо.

Зададох същия въпрос в общата тема за начинаещи в Линукс.
Там ме посъветваха и се получи с Live-флашка с преименуване на папката config и рестарт.
После Минт си създаде нова папка с нормалните настройки.

преди 1 час, borovaka написа:

Опитай да изтриеш само ~/.config/monitors.xml

Стана само с преименуване на ~/.config  и рестарт.

преди 5 часа, Недко написа:

Там ме посъветваха и се получи с Live-флашка с преименуване на папката config и рестарт.

И това го направи като обикновения подразбиращ потребител от живата флашка ли?

Здравейте, онзи ден пробвах на жива флашка друга линукс дистрибуция. В нея ми направи впечатление, че VLC бе ver 3.0, а Mint 18 е замразена до 2.2.x
Затова за почитателите на VLC или как да я вдигнем до ver 3.0 (ако сме в Linux Mint 18)
sudo add-apt-repository ppa:videolan/master-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install vlc

Източник: цък

EDIT, хубаво го направих, но сега автоматично не искат да се заредят субтитрите. Поне при мен е този бъг. Ще се прави крачка назад...

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

на 10/13/2016 в 16:12, бат'начо написа:

И това го направи като обикновения подразбиращ потребител от живата флашка ли?

Хич не обърнах внимание дали го направих като root, или като обикновен потребител.
Помня, че първо не стана, в менюто от десния бутон редовете Rename и Delete бяха сиви, неактивни и написах отговор, че не се получава ... 
После се сетих, че може да иска парола и явно съм я въвел и станаха с черен цвят и го направих. И си редактирах отговора в темата.

Дали е било като root или като обикновен потребител не съм сигурен, трябва да го проиграя отново и да следя надписите внимателно.

Ако от тази информация отговорът не е ясен, ще го направя още довечера при изключването.

преди 5 часа, Недко написа:

Хич не обърнах внимание дали го направих като root, или като обикновен потребител.

Не, не пробвай. Правиш го като root. Поне да знаеш следващия път (да не се налага).

А съвета на колегата borovaka е по-приемлив, понеже не промяняш повечето настройки, а само на монитора. И въобще (ако ти се занимава) - изтриваш/преименуваш само една папка/файл (като root) в ~/.config и пробваш .... и така ... познаваш коя точно е Твоята Настройка с  проблема. Би трябвало да е посочената от колегата (но всичко става). Говоря за "правенето" от живия диск. (Има по-лесен/"по-лесен" начин , но този за момента е Добрият за теб.)

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 1 час, бат'начо написа:

Не, не пробвай. Правиш го като root. Поне да знаеш следващия път (да не се налага).

А съвета на колегата borovaka е по-приемлив, понеже не промяняш повечето настройки, а само на монитора. И въобще (ако ти се занимава) - изтриваш/преименуваш само една папка/файл (като root) в ~/.config и пробваш .... и така ... познаваш коя точно е Твоята Настройка с  проблема. Би трябвало да е посочената от колегата (но всичко става). Говоря за "правенето" от живия диск. (Има по-лесен/"по-лесен" начин , но този за момента е Добрият за теб.)

Благодаря !
Като че ли на всички ви убягва, че на екрана имаше само чернота, без никакви графични "бутони", "менюта" и "панели".
Само един курсор !!!
Без live-флашката откъде да отворя каквото и да било ? и да променя текста във файла, или да изтрия само файл ?
Дори не видях да има нещо на име monitors.hml ... поне за папки съм сигурен, те са най-отгоре,
за файлове не мога да твърдя,не съм 100% сигурен, 
но мисля, че гледах за заглавието monitors.hml и не го видях.

преди 11 минути, Недко написа:

Като че ли на всички ви убягва, че на екрана имаше само чернота, без никакви графични "бутони", "менюта" и "панели".
Само един курсор !!!

Прочети първо преди да го правиш!

Натисни едновременно бутоните ctrl alt F1 (F2, F3 ... F12) - добре дошъл в света на десктопа на Убунту сървър (виртуалната конзола).

За излизане от там - ctrl alt F7.

И да, това не е за тебе (все още).

преди 1 час, p4p написа:

?

LOX5feD.png

Имаш xfce за графична среда ли?

преди 48 минути, бат'начо написа:

Прочети първо преди да го правиш!

Натисни едновременно бутоните ctrl alt F1 (F2, F3 ... F12) - добре дошъл в света на десктопа на Убунту сървър (виртуалната конзола).

За излизане от там - ctrl alt F7.

И да, това не е за тебе (все още).

Благодаря !
Ставам "монтьор", само, ако "машината" спре,
(или ако дължа отплата във вид на информация на някого, както днес на тебе,
и бях готов да проиграя "повредата" и "ремонта" отново)

Когато и ако потрябва, бих го направил.

преди 1 час, бат'начо написа:

Да - имам Arch, Salix, Stotinka7 с XFCE и никъде няма такъв файл.

И не - нямам Mint XFCE. 

Но имам:

dCn60SM.png

Редактирано от p4p (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.