Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

@ivoarch би трябвало, но не сменя нищо, дори и след рестарт.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 418,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Велони май не е това твоята опер.с-ма   щом не можеш да си смениш един пиклив цвят  със 3  цъкания с мишката.  Започни от тука http://jonathan.bergknoff.com/journal/modifying-theme-colors-linux-mint-cinnamon или Spice Up Your Cinnamon Themes – It's Easy!

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 5 часа, AlkatrazBG написа:

Велони май не е това твоята опер.с-ма   щом не можеш да си смениш един пиклив цвят  със 3  цъкания с мишката.  Започни от тука http://jonathan.bergknoff.com/journal/modifying-theme-colors-linux-mint-cinnamon или Spice Up Your Cinnamon Themes – It's Easy!

С другото се оправям, само това не мога.

Не ми е много ясно къде е разположена темата, но ... ако е в потребителската ~/.themes промяната с една йота на правата към по-разрешителни понякога помага на цялата папка на конкретната тема или на някои елементи в нея (може пък да трябва да са по-забранителни правата).

преди 9 часа, velony написа:

@ivoarch би трябвало, но не сменя нищо, дори и след рестарт.

А ми ОК, извинявай малко съм бил задремал явно :) .
Объркал съм леко командите, като съм ти дал за GNOME .

Ето после ще черпиш ;)

Изпълни отново някоя от командите по избор от предишния мой пост (по-долу има линк) ,според цвета който искаш .

Забележка: Командите са променени и сега ще работят на 1000% .

EDIT: Не е нужен рестарт , влиза в сила веднага !

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Видеото ми насича доста, как да пусна хардуерно ускорение на PC-то ?

Това ми излиза при драйверите : http://www.prikachi.com/images.php?images/878/8912878g.png

Това е от конзолата:

vgv@vgv-desktop ~ $ vainfo
libva info: VA-API version 0.35.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/i386-linux-gnu/dri/r300_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit
vgv@vgv-desktop ~ $

на 30.12.2015 г. в 2:11, AlkatrazBG написа:

Не ги мести от панела за звука а си направи настройката в плеара  с който гледаш и забрави за случая.

Здравейте. В LM 17.3 като експортна филмите през HDMI към TV и като направя горният съвет на колегата @AlkatrazBG за да дойде звука (филма вече е пуснат), във VLC-->Аудио-->Аудио устройства--> освен "Вграден звук Аналогов стерео", преди имах и HDMI. Избирах го и и звука тръгваше. В LM 18 нямам вече под,под меню с опция за HDMI? Останало ми е само "Вграден звук Аналогов стерео" и звука е само от колонките. Вряно е че преди бях със стария ми компютър, който си имаше външна HD 5450 Radeon карта с HDMI. Новия ми компютър има само вградена в дъното карта изпозваща процесора на Intel SkyLake с графически ускорител HD 530. Сега за да тръгне звука през HDMI, трябва долу от аплета със звука ръчно да укажа изходно устройство HDMI, което е малко досадно и ме забавя с 2-3 секунди. Моята версия е 2.2.5 на VLC, при вас как е, имате ли горното подменю с HDMI? Поздрави.

на 9/16/2016 в 22:19, cybercop написа:

Най- вероятно ще оставя. Оплаквате се от зелен цвят в тема с кафява маркировка. 

Човекът май не познава цветовете. Или иска да си експериментира, 

Здравейте. От известно време чета за Линукс, но имам един въпрос преди да го инсталирам на компютъра. Той е със следните параметри: Athlon II X2 250, 2GB RAM, HD4250 и 500GB HDD. Не играя игри и не използвам тежки програми. Основното е браузване, слушане на музика и гледане на клипчета. В момента има инсталиран Windows 7 Ultimate x86 като искам да направя dual boot. От изчетеното до сега съм се спрял на LM 17.3 Cinnamon, но имам колебания за версията, 32 или 64. Благодаря.

преди 53 минути, ncl написа:

Здравейте. От известно време чета за Линукс, но имам един въпрос преди да го инсталирам на компютъра. Той е със следните параметри: Athlon II X2 250, 2GB RAM, HD4250 и 500GB HDD. Не играя игри и не използвам тежки програми. Основното е браузване, слушане на музика и гледане на клипчета. В момента има инсталиран Windows 7 Ultimate x86 като искам да направя dual boot. От изчетеното до сега съм се спрял на LM 17.3 Cinnamon, но имам колебания за версията, 32 или 64. Благодаря.

С тази RAM, си за 32 битовата. Преди да инсталираш и да си направиш дуал буут, направи една буутваща флашка. С въпросния Mint 17.3. Така можеш смело да пробваш, различни дистрибуции. И да си избереш, която ти допада.

Имай предвид, че е възможно да преоткриеш компютъра си. И да разбереш, че може да работи още по-добре. :tongue2:

Редактирано от AntiAlGor (преглед на промените)

преди 7 часа, ncl написа:

17.3 е един от добрите избори. Но, ако не си правил подобни инсталации, няма да е лесно. Първо, трябва да разбереш подробности за компютъра - как е нагласен биоса - тоест - дали бутва от флашка или от ром /ДВД/ диск, или старият вариант с флопи диск. И съответно да си набавиш диск или флашка с така наречения исо файл, съдържащ операционната система. Ако не си го правил сам и не знаеш как става, във всеки сервиз могат да ти свалят от интернет готов исо-файл за дребни пари.

Но за целта трябва да направиш проучване на компа. Значи включваш и веднага натискаш бутона delete /при някои системи е друг, но ще бъде указан/ и трябва да се отвори програма за конфигуриране на биоса. Използвайки клавишите със стрелки , отиваш в Bios Features setup и натискаш ентър. Превърташ надолу, докато видиш записа Boot Seqence. Там е указано как започва записа. Ако започва със CD-ROM, значи всичко е наред и не бараш нищо. Набавяш си ДВД диск с исо файл и започваш мъките. Но, ако започва, примерно, с буквата А, значи е нагласено да бутва от флопито и работата става сложна. Тогава трябва да промениш настройката на биоса, така че на първо място да отиде SD-ROM или, ако искаш флашка. Това става с клавишите Page Up или Page Down. След това - Esc - връщане в първия екран. После Save and exit Setup -  Enter  - Y -- и това е. Но, е опасно да не объркаш нещо по биоса, така че се моли да не става нужда да го правиш.

След като си наясно с компютъра и след като разполагаш с диск или флашка със съответния исо файл на Минт17.3, инсталацията е относително лесна. Всичко е указано. На едно място се иска да разделиш диска на дялове и излиза таблица с наличните дялове - това е уиндоуса - С и Д дяла. Ако искаш да си запазиш уиндоуса, трябва да си отцепиш парче от Д дяла, на което да инсталираш линукса и това също е проблем, ако не си го правил. Ако успееш да се ориентираш и отцепиш парче, трябва това парче също да бъде разделено на три дяла: Основен /Root/, Swaps дял за рам паметта и Home дял, където си складираш файловете /нещо подобно на Д дяла в уиндоус/. Добре е основният дял да е над 20 гигабайта, swaps дялът от 2 до 4 гигабайта и за хоме - всичко останало. Но, ако си решил да ликвидираш уина, направо избираш съответната опция / описана е/ и работата се улеснява. Инсталацията сама ти подсказва какво да правиш. Успех!

Айде не го обърквай с отделен home дял. ncl, правиш един ext4 и един swap. Инсталираш на ext4. Това е.

Да видим дали съм разбрал. Когато се стигне до разделянето на диска, маркирам D:, създавам дял 30700МБ, задавам ext4 и точка на монтиране "/" и слагам чавка да се форматира дяла. После отново маркирам D:, създавам дял 3070МБ за swap без форматиране и давам да се инсталира на dev/sda.

Ако е така, отивам да купя един DVD диск и почвам.

преди 20 минути, ncl написа:

Да видим дали съм разбрал. Когато се стигне до разделянето на диска, маркирам D:, създавам дял 30700МБ, задавам ext4 и точка на монтиране "/" и слагам чавка да се форматира дяла. После отново маркирам D:, създавам дял 3070МБ за swap без форматиране и давам да се инсталира на dev/sda.

За ext4 ти трябват 20 GB. За swap ти трябват 2 GB. 

Ако имаш информация на харддиска си направи двата дяла с програма под Windows, за да не ти се изтрие информацията. Аз ползвам AOMEI Partition Assistant Professional. Може да ги направиш на ntfs, после под линукс ще ги правиш, както ги правиш. 

Ето едно видео, в което се дава вариант за автоматично маутване на ntfs дяловете ти под линукс. 

Информацията не е важна. Имам я на друг компютър и отделно на флашка. Значи излиза, че ако не се монтират C: и D: по време на инсталацията няма да се виждат под Линукс? Ако е така, да направя както е в клипчето и да се монтират?

преди 19 минути, ncl написа:

Информацията не е важна. Имам я на друг компютър и отделно на флашка. Значи излиза, че ако не се монтират C: и D: по време на инсталацията няма да се виждат под Линукс? Ако е така, да направя както е в клипчето и да се монтират?

Ще се виждат, но като заредиш линукса няма да се виждат от торрент клиента да кажем. Трябва отвориш всеки дял, като просто влезеш в него (аз съм така в момента). То го маунтва веднага. И така става, но трябва да го правиш ръчно при всеки рестарт на линукса. Има и други начини да ги накараш да се монтират автоматично, след инсталацията. Аз не съм си играл да ги пробвам.

Редактирано от velony (преглед на промените)

преди 18 часа, AntiAlGor написа:

С тази RAM, си за 32 битовата. Преди да инсталираш и да си направиш дуал буут, направи една буутваща флашка. С въпросния Mint 17.3. Така можеш смело да пробваш, различни дистрибуции. И да си избереш, която ти допада.

Имай предвид, че е възможно да преоткриеш компютъра си. И да разбереш, че може да работи още по-добре. :tongue2:

Най-вече се гледа, дали има нещо, което не работи както трябва. Освен видеокартата, там по принцип се очаква смяна на драйвъра.

преди 1 час, ncl написа:

Всички дялове трябва да се форматират.

преди 14 минути, ncl написа:

Чудесно!

Не е вярно. Ако не ги зададеш да се монтират, ще ги виждаш, но ще те пита дали да ги монтира всеки път, преди да ги ползваш. Освен това можеш да редактираш текстовия файл /etc/fstab и там да ги зададеш, което ще реши проблема.

Ето още едно обяснение:

https://github.com/StotinkaOS/Wiki/wiki/Инсталиране-на-StotinkaOS-7.x

Ясно. Няма да ги монтирам сега. А има вариант и информацията да я сваля от флашката на Линукс системата и да не се занимавам с дяловете на Windows. За swap дяла гледам, че не слагат отметка да се форматира и се прави автоматично от инсталатора. Иначе нищо не ми преча да сложа отметка да се форматира и той.

преди 18 минути, ncl написа:

Ясно. Няма да ги монтирам сега. А има вариант и информацията да я сваля от флашката на Линукс системата и да не се занимавам с дяловете на Windows. За swap дяла гледам, че не слагат отметка да се форматира и се прави автоматично от инсталатора. Иначе нищо не ми преча да сложа отметка да се форматира и той.

Автоматично се прави. Преди форматирането инсталатора ще ти каже, кое точно ще форматира. И трябва да потвърдиш.

Задели си предварително 20 гб за основен дял и 2 гб за суап,направи го под уиндоус .После ще ти е по-лесна инсталацията .Трябва да инсталираш grub върху целия диск ,за да може да имаш dual boot ........dev/sda вероятно така ще е означен .Успех

Има вероятност линукс да ти хареса и да премахнеш уиндоус.Ако решиш да го правиш ,след като го затриеш трябва да обновиш grub щото и линукса няма да зареди :) .Пиши тук ако се решиш на тази стъпка

преди 28 минути, ncl написа:

За swap дяла гледам, че не слагат отметка да се форматира и се прави автоматично от инсталатора. Иначе нищо не ми преча да сложа отметка да се форматира и той.

Може да не го форматираш, ако е бил форматиран преди това. Или мислиш, че инсталатора ще ти предложи.

Даже и да сбъркаш, нищо не ти пречи да го оправиш след инсталацията. :)

Общо взето, стига да сложиш root ---> "/" инсталацията ще се получи.

И Windows и Linux използват device mapper. Тоест Windows няма идея кой дял е C: и кой е D: . Това си го изгражда при зареждане на инсталатора и после го отбелязва в регистрите. За ядрото C: може да е всъщност Disk1Partition3. Нещо подобно е и в Linux. Разликата е, че в Linux файловата система е тип дърво, а в Windows от тип гора. При Linux всичко тръгва от корена / и се разширява надолу. Разширението става с добавяне на устройства в някоя директория и това нещо се нарича "монтиране" на устройство. Файловете в устройството се превръщат в файлове на дадената поддиректория. От там имаме и "точка на монтиране" - мястото, където сме закачили устройството. Аналогично, вместо регистрите се ползва файла /etc/fstab. Вместо номер на диска и номер на дяла схемата е от рода /dev/sda3.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.