Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Ако ще използваш заедно с Windows, погледни това ръководство. За автоматичния маунт не се притеснявай, нищо не се прави по време на инсталация. След това можеш просто да напишеш disks, ако си с Cinnamon и да ги маунтнеш автоматично, да използваш скрипта diskmounter, да си ги опишеш ръчно в fstab и пр. В KDE също има графичен начин да ги маунтнеш:

8917337t.png

Само слагаш чавки на тези, които искаш да са маунтнати и си готов. Моите са маунтнати със скрипт, затова няма чавки.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 418,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Вече съм с Линукса. Ще разгледам как са нещата и ще питам, ако нещо не ми е ясно. Нещо като първи стъпки след инсталацията? Засега само изключих скрийнсейвъра и дадох да не се изключва компютъра след определена неактивност. На първо време ще ми трябва програма подобна на SpeedFan.

преди 9 минути, ncl написа:

Вече съм с Линукса. Ще разгледам как са нещата и ще питам, ако нещо не ми е ясно. Нещо като първи стъпки след инсталацията? Засега само изключих скрийнсейвъра и дадох да не се изключва компютъра след определена неактивност. На първо време ще ми трябва програма подобна на SpeedFan.

Обновяваш системата, проверяваш графичното ускорение, проверяваш езиците и клавиатурата. После нагаждаш темата, инсталираш фонтове и приложения. След това настройка на приложенията и мисля, че е това.

https://wiki.archlinux.org/index.php/fan_speed_control

Едиснтвено където пише pacman инсталация на програми използвай synaptic или каквото върви с Mint.

За какво ти е програма като speedfan ?Ако е за следене на температури

sudo apt-get install lm-sensors
sudo sensors-detect

sudo apt-get install psensor

преди 6 минути, ncl написа:

Системата я обнових. С клавиатурата няма проблем. Сега ще проверя и останалите неща. Май ме чака доста четене...

За щастие може да използваш Linux и без да разбираш повечето неща. Проблемите обикновено се появяват от неразбирането на конзолните приложения и когато почнат да се правят сложни неща, но без да се чете.

За конзолните приложения основното е да знаеш че приемат за вход текст и изхода също е текст. После входа се състои от отделни аргументи, които се различават по интервали. В аргументите има къси и дълги опции, разграничавани с - и -- съответно. Ако опцията няма друг аргумент се смята, че можеш да ги разменяш без това да окаже влияние, но не винаги е така. Например така <command> -apv, което е равностойно на <command> -pva.

Ако решиш да четеш, препоръчвам да си намериш книга за системна администрация в Amazon, където има и рейтинг. След това или я взимаш от електронен магазин или през торентите. Някои ги има безплатно. Повечето ги има и на руски език.

https://www.amazon.com/Linux-Bible-Christopher-Negus/dp/1118999878/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1474539379&sr=8-4&keywords=linux

https://www.amazon.com/Practical-Guide-Fedora-Enterprise-Linux/dp/0133477436/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1474539477&sr=8-1&keywords=linux+Fedora

https://www.amazon.com/UNIX-Linux-System-Administration-Handbook/dp/0131480057/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1474539523&sr=8-6&keywords=Unix

https://www.amazon.com/Linux-Pocket-Guide-Essential-Commands/dp/1491927577/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1474539379&sr=8-5&keywords=linux

Специално за BASH мога да ти препоръчам тази: http://linuxcommand.org/tlcl.php

преди 3 часа, Melmak ® написа:

За щастие може да използваш Linux и без да разбираш повечето неща. Проблемите обикновено се появяват от неразбирането на конзолните приложения и когато почнат да се правят сложни неща, но без да се чете.

За конзолните приложения основното е да знаеш че приемат за вход текст и изхода също е текст. После входа се състои от отделни аргументи, които се различават по интервали. В аргументите има къси и дълги опции, разграничавани с - и -- съответно. Ако опцията няма друг аргумент се смята, че можеш да ги разменяш без това да окаже влияние, но не винаги е така. Например така <command> -apv, което е равностойно на <command> -pva.

Ако решиш да четеш, препоръчвам да си намериш книга за системна администрация в Amazon, където има и рейтинг. След това или я взимаш от електронен магазин или през торентите. Някои ги има безплатно. Повечето ги има и на руски език.

https://www.amazon.com/Linux-Bible-Christopher-Negus/dp/1118999878/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1474539379&sr=8-4&keywords=linux

https://www.amazon.com/Practical-Guide-Fedora-Enterprise-Linux/dp/0133477436/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1474539477&sr=8-1&keywords=linux+Fedora

https://www.amazon.com/UNIX-Linux-System-Administration-Handbook/dp/0131480057/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1474539523&sr=8-6&keywords=Unix

https://www.amazon.com/Linux-Pocket-Guide-Essential-Commands/dp/1491927577/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1474539379&sr=8-5&keywords=linux

Специално за BASH мога да ти препоръчам тази: http://linuxcommand.org/tlcl.php

преди 3 часа, Melmak ® написа:

За да си инсталираш скайп, влизаш в софуерен мениджър /още при пускането - таблицата, която се появява най-напред/. Влизаш в раздела интернет и там намираш програмите и скайп. Качва се няколко клика, както и другите програми. Но, да да имаш звук в скайпа и изобщо звуци в компютъра, трябва да свалиш програмата pavucontrol /pulseaudio/ от synaptic. Това е едно хранилище /склад/ за програми и пакети. Въпросната аудиопрограма се намира надолу на буквата "Р" латинско. Сваля се май с десен бутон и се активира. /там е описано/. След това като влезеш в менюто - звук и видео, вече трябва да го има pavucontrol. Влизаш и правиш настройки за микрофонен вход и изход за слушалките /силата на звука/. Постига се с известно усилие и експерименти. Изобщо всички програми, които трябват и не трябват се намират в синаптик и софтуерен мениджър.

преди 2 минути, ncl написа:

На колко време сте поставили обновяването на системата и инсталирате ли пакетите от трето ниво?

Под пакети от "трето ниво", актуализацията на ядрото ли имате предвид ?

преди 20 минути, ncl написа:

На колко време сте поставили обновяването на системата и инсталирате ли пакетите от трето ниво?

Linux доста бързо обновява системата. Например можеш да преинсталираш всички пакети в дистрото и вероятно ще приключи преди да си успял да обновиш .Net 3.5 на същата машина с Windows. Освен това Mint не издава обновления много често. Следователно може да го оставиш да проверява редовно и пак няма да се пречка.

Не знам какво имаш в предвид с третото ниво. :D  Вероятно защото не ползвам Mint.

В диспечера на актуализации има отбелязани с цветове и цифри пакети. Първото е със светлозелен цвят и се води утвърдено обновяване, което се счита за безопасно. Второто е със зелен цвят и е препоръчителна актуализация. Третото е жълто и се води безопасно, но не е тествано. Четвъртото е оранжево-несигурна актуализация, а петото е червено и се води опасна актуализация. По подразбиране са включени от едно до три. Въпросът ми е за третото.

преди 8 минути, ncl написа:

В диспечера на актуализации има отбелязани с цветове и цифри пакети. Първото е със светлозелен цвят и се води утвърдено обновяване, което се счита за безопасно. Второто е със зелен цвят и е препоръчителна актуализация. Третото е жълто и се води безопасно, но не е тествано. Четвъртото е оранжево-несигурна актуализация, а петото е червено и се води опасна актуализация. По подразбиране са включени от едно до три. Въпросът ми е за третото.

Не ми се вярва да пускат неизпробвани. По-скоро го има факторът от коя категория е даденото хранилище и дали не идва от източник, който захранва и друго дистро - например Ubuntu. Смятам, че настройките по подразбиране са безопасни. Но нека все пак и другите потребители да кажат.

преди 1 час, ncl написа:

Значи ще го оставя така. Само ще дам да се актуализира на 24 часа вместо на 2.

Под "актуализира" имаш предвид да прави проверка дали има нещо ново на 24 часа, защото (ако има) ти трябва да си го инсталираш. Освен това ако си "поиграеш" със автостартиращите приложения - може и да не ти "казва" и това, но пък и можеш да спреш нещо което не бива да е спряно.

Сега на 2 часа ли прави проверка, преди беше на 15 минути, пък скоростите тогава бяха смешни, сравнени със сегашните.

Прецака ми се GRUB и сега ми се появява grub rescue - където се очаква да въведа някаква команда/и, но си нямам представа какви. На системния диск имам Минт16 и ХР. На втория диск исках да направя споделена папка. Мъчих се под линукс, но не успях. След това превключих на ХР, но се оказа, че вторият диск някак си е "заключен" - уж беше на ntfs, но нямаше буква и не можех да го форматирам. Свалих Aomei-Lite и там единствената опция беше да "забърша" диска. Тъй като ставаше доста бавно, като стигна до 55% го спрях и реших, че е по-бързо да вляза пак в линукс и оттам да изтрия дяла(ако още съществува). Обаче като се върнах на ХР - нямаше резултат. Пуснах отново "забърсването" и маркирах програмата да изключи компютъра като приключи. Сега пускам компютъра и сега ми излиза:"error: attempt to read or write outside of disk hd0".

преди 4 часа, ncl написа:

Първото обновяване е след 10 минути. След това е на всеки два часа. Веднъж в деня ми се струва достатъчно.

Това е на колко време, да проверява за актуализация. И иконката долу в дясно,  ще стане синя. И да го оставиш на 24 часа, не е проблем. Просто евентуално, ще получиш повече актуализации наведнъж. То така или иначе, само ги инсталираш, защото ще ти иска паролата. 

преди 5 часа, sten90 написа:

Прецака ми се GRUB и сега ми се появява grub rescue - където се очаква да въведа някаква команда/и, но си нямам представа какви. На системния диск имам Минт16 и ХР. На втория диск исках да направя споделена папка. Мъчих се под линукс, но не успях. След това превключих на ХР, но се оказа, че вторият диск някак си е "заключен" - уж беше на ntfs, но нямаше буква и не можех да го форматирам. Свалих Aomei-Lite и там единствената опция беше да "забърша" диска. Тъй като ставаше доста бавно, като стигна до 55% го спрях и реших, че е по-бързо да вляза пак в линукс и оттам да изтрия дяла(ако още съществува). Обаче като се върнах на ХР - нямаше резултат. Пуснах отново "забърсването" и маркирах програмата да изключи компютъра като приключи. Сега пускам компютъра и сега ми излиза:"error: attempt to read or write outside of disk hd0".

Баце, мисля (дано да греша), че ти е забърсало всичо. А иначе можеш от живия диск да си вузстановиш груба.

преди 6 часа, бат'начо написа:

Баце, мисля (дано да греша), че ти е забърсало всичо. А иначе можеш от живия диск да си вузстановиш груба.

Не бих казал. :) Има излишни записи в GRUB, но това не ми е голям проблем. Някак си успях да подкарам системата - сложих Live-диск в оптичното устройство(а даже не очаквах да тръгне, защото не го бях свързал правилно) и колкото и да е странно - изглежда това направи някаква "магия". По-големият ми проблем беше как така се беше "заключил" вторият диск. Не можех да го форматирам нито с инструмента в ХР, нито с 2-3 специализирани програми. Накрая стигнах до ГРУБият метод - откачих първия диск, и инсталирах ХР на втория. После си върнах първия харддиск и разкарах другата инсталация.

Добър вечер на всички. Пиша този пост от прясно инсталирана Linux Mint 18/64bit.

Няма да крия, че нямах физическото време да изчета цялата тема, но около 30 страници прегледах и там не видях решенията на няколкото мои проблема, но пък за сметка на това научих други супер полезни неща, които прилагам. Благодаря, за което!

Ето и питанията ми:

1. Не ми се случва за първи път да инсталирам Минт в дуал буут с Уиндоус (10 в този случай). Но като за първи път, след инсталацията, Минт-а прецака "стартера" на 10-ката. Излиза черния екран със запитване коя от двете ОС да се стартира. Натискайки Уиндоус 10 - син екран с инфо, че има проблем. Това не ме притеснява, тъй като знам как да си го оправя. Проблемът ще дойде после, че ще си изгубя стартера на Минт-а. Може ли да помагате в този случай. Знам, че трябва да се прави нещо през live cd, но Вие ще кажете със сигурност какво е положението;

2. Толкова се кефя на това как си го персонализирах, че не ми се връща на 10-ката. Въпросът тук е - има ли програма, ала Photoscape, която да ползвам в Линукса? Моля, не ми препоръчвайте GIMP, защото не се разбирам с това чудо и това си е. Правил съм всякакви опити и нищо не излиза. Иска си познания, които определено нямам;

3. Нещо сносно за елементарна видео обработка? Свалих от центъра Kdenlive, но нещо не се разбира с .mov и .mp4 файловете ми от телефоните. Уж ги зареди, задам ефекти и до там. Нищо не се случва :/ ;

и 4. , но не на последно място. Всички музикални файлове (.mp3 и т.н.) изписани на кирилица, във всеки възможен популярен плеър излизат на маймуница. Супер досадно е, а имам доста такива файлове.

8919019.jpg

За друго в момента не се сещам. Или да, какво представлява тоя досаден ключодържател, който ми се появява постоянно и как да го разкарам, ако не е важен? Благодаря на всички отзовали се! Виждам, че сте доста активни, което може само да радва тепърва прохождащи линуксаджии, like me :)

п.с. Да добавя, че любимият и под Уиндоус VLC Player се държи супер бъгаво. Минимизирайки го, остава рамката на видеото и не се маха от дисплея по никакъв начин. Ровейки се по настройките му, започват още по-големи проблеми. Нищо не се визуализира като хората. Пробвах други плеъри, но субтитрите навсякъде излизат на маймуница. Има ли някакво решение и на този въпрос. Това с VLC-то ми се случва за първи път под какъвто и да е Линукс дериват :/

Редактирано от bqpd
Добавка (преглед на промените)

преди 7 часа, bqpd написа:

п.с. Да добавя, че любимият и под Уиндоус VLC Player се държи супер бъгаво. Минимизирайки го, остава рамката на видеото и не се маха от дисплея по никакъв начин. Ровейки се по настройките му, започват още по-големи проблеми. Нищо не се визуализира като хората. Пробвах други плеъри, но субтитрите навсякъде излизат на маймуница. Има ли някакво решение и на този въпрос. Това с VLC-то ми се случва за първи път под какъвто и да е Линукс дериват :/

Здравей. Аз съм фен на VLC също. Под LM 18 той не работеше като хората. Картината от малка рамка не искаше да стане на full screen, курсора вътре изчезваше, все неща неприсъстващи в LM 17.3. Затова:

VLC - вдигане до последната версия 2.2.5 (ако сме в Linux Mint 18)
sudo add-apt-repository ppa:videolan/stable-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install vlc

sudo apt-get install vlc browser-plugin-vlc

Ако видеото не иска да стане на full screen:
От Инструменти > Настройки > Видео > Извеждане >
"OpenGL GLX видео извеждане(XCB), запис и рестарт на VLC.

Ако искаме хардуерно ускорение от Intel procesor
От Инструменти > Настройки > Въвеждане/Кодеци > Hardware-accelerated decoding >
"VA-API video decoder via X11", запис и рестарт на VLC.

Колкото до субтитрите, пробвай да зададеш Cyrillic (windows-1251) във VLC.

Поздрави

преди 51 минути, svetliof написа:

Здравей. Аз съм фен на VLC също. Под LM 18 той не работеше като хората. Картината от малка рамка не искаше да стане на full screen, курсора вътре изчезваше, все неща неприсъстващи в LM 17.3. Затова:

VLC - вдигане до последната версия 2.2.5 (ако сме в Linux Mint 18)
sudo add-apt-repository ppa:videolan/stable-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install vlc

sudo apt-get install vlc browser-plugin-vlc

Ако видеото не иска да стане на full screen:
От Инструменти > Настройки > Видео > Извеждане >
"OpenGL GLX видео извеждане(XCB), запис и рестарт на VLC.

Ако искаме хардуерно ускорение от Intel procesor
От Инструменти > Настройки > Въвеждане/Кодеци > Hardware-accelerated decoding >
"VA-API video decoder via X11", запис и рестарт на VLC.

Колкото до субтитрите, пробвай да зададеш Cyrillic (windows-1251) във VLC.

Поздрави

Много, много благодаря за подорбното инфо! Искам да кажа, че изпълних всичко стъпка по стъпка и работи безотказно. :) След операцията, центърът за актуализации ми предложи по-ниската версия на VLC-то, но я отказах. Зор пак да ме вкарат в предишната мъка с него.

Сега ще продължавам да издирвам решения в нета на останалите ми проблеми, надявайки се и тук някой да удари едно рамо.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.