Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 1 час, svetliof написа:

Но ще пробвам и споменатата от @бат'начо насока ;)

Хранилището, което по принцип ти дава fontconfig-infinality пакета, в случая ти дава нова версия на вече инсталиран пакет, така че като го добавиш и обновиш/upgrade от него, няма да трябва (а, дано) да инсталираш и първия пакет, демек - ще имаш красота "от въздуха" когато стане факт в следващите версии на ОС новата версия на пакета със шрифтовете.

А на "стар кошник" ефекта не е "ефект" а "дефект". Иначе бих го ползвал, разбира се, 'ма не мога.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

По принцип MS шрифтовете ги държа в .fonts и след това ги заглаждам с Infinallity. Почвейки рисърч за FreeType 2.7 без да добавям нищо още, видях че имам вече инсталиран пакета librefreetype6. Възможно е Infinallity да го е инсталирал. Попаднах на интересна статия на английски цък , където се описва V35 vs V38 (infinallity) vs V40 (FreeType 2.7). Най-долу автора препоръчва да се ползват и фонтовете Liberation family от ver 2.0 и нагоре, но за *.Ubuntu и в Софтуерният мениджър на LM са само до 1.07.4-1. Понеже съм експерименатор и за удоволствие си преинсталирам линукса за щяло и нещяло, на следващата такова няма да слагам нищо и ще видя пакета librefreetype6 съдържащ FreeType 2.7 дали ще се появи. Поздрави

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

@svetliof За мене шрифтовете честно казано са едно от най-важните неща. Тествах FreeType 2.7, като излезе и резултата не ми допадна ( сравнен с infinality пачовете на bohoomil ).
За UI шрифт използвам San Francisco ( не е много-законно де, но ми изглежда от и четим ). В Windows точно това страшно го мразя Segoi UI ми е страшно грозен и като цяло antialising-a при clear type ми е много-кофти.

@svetliof : Когато ровичкаш по шрифтовете е добре да изпълниш в терминала тази команда, за да се презареди кеша.

fc-cache -fv

Аз си държа шрифтовете в папка и ги поставям в usr/share/fonts при настройките на системата. Ползвал съм Infinallity, но не съм постигал по- добро качество от нормалните системни шрифтове.

Шрифтовете на MS ги ползвам само в документите. Засега не съм открил по- добър шрифт за графичната среда от Ubuntu (особено medium) и го ползвам във всички дистрибуции и графични среди.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 10 минути, cybercop написа:

@svetliof : Когато ровичкаш по шрифтовете е добре да изпълниш в терминала тази команда, за да се презареди кеша.

fc-cache -fv

Аз си държа шрифтовете в папка и ги поставям в usr/share/fonts при настройките на системата. Ползвал съм Infinallity, но не съм постигал по- добро качество от нормалните системни шрифтове.

Благодаря, благодарение на този форум я открих тази команда. Едно време (преди всяка преинсталация) папката я преименувах от .fonts на 9fonts. След преинстацията зареждах в терминала тази команда да е готова че лагва за момент пс, връщах си обратно .fonts и давах Enter в терминала. После и за по-сигурно рестартвах и тогава почвам вече с Infinallity. Имам си и като добавка добавката WhatFont цък, която ми показва често посещавата от мен страница на какъв шрифт е съставена. От тук и извода че ако имам MS фонтове, страницата ще изглежда по-добре спрямо ако е по default linux. Сега даже под Linux ми изглеждат по-четливи шрифтовете, отколкото на служебните Windows-и.

Така, преинсталацията на Linux Mint 18 Cinnamon 64bit е направена. Да обобщим резултата ;)

1. След нея системата бе ъпдейтната, както и до последното ядро. В .fonts си имам тези на MS
2. В Софтуерния мениджър Free Type бе Версия: 2.6.1-0.1ubuntu2
3. Направих снимка на екрана (първата която ще кача)

4. Въведох sudo add-apt-repository ppa:no1wantdthisname/ppa
5. В Диспечера на Актуализациите дадох Опресняване и се появи ъпдейта към 2.7. Инсталирах го и сега e Версия: 2.7-0ubuntu0ppa4
6. Направих снимка на екрана (втората която ще кача вече с ver 2.7)

7. Инсталирах Infinallity с опции 2) Infinallity и от текстовия файл указах USE_STYLE="INFINALITY"
8. Направих снимка на екрана (третата която ще кача вече с Infinallity)

Извод: Лично аз не видях голяма разлика между 2.6 и 2.7. В страниците които посещавам шрифтовете бяха все така малко ръбати, а представям си какво би било без MS на заден план - ръбове като на Rocky Mountain. Гледката осезаемо се подобри, когато се инсталира Infinallity, директно върху 2.7. Моето мнение е субективно, защото колегите ми които също използват LM намират и стандартните фонтове дошли със системата за прекрасни и не се нуждаят от никакви оптимизации. Поздрави

ЕДИТ: Сега на снимките така ъплоаднати не се вижда голяма разлика, но аз знам как изглеждаха често посещаваните от мен страници "преди и след"...

no_fonts.png

freetype2.7.png

Infinallity.png

Ами на мен ми изглеждат добре. Имай в предвид, че и мониторът има значение.
Иначе ето, как изглежда при мен същия пост.

fonts.png

Не ми изглеждат добре, дори Infinality-то ми изглежда най-зле.

Screenshot_20160928_075002.png

Гледам, че колегата svetliof е поместил стъпките при своята миграция, та викам и аз да последвам примера му:

1. Инсталирана на SSD / 120 GB / Linux Mint Cinnamon 18 "Sarah" / 64 bit - цялото свободно пространство зададох на "/". Машината ми разполага с 4GB рам и след много четене избрах да не слагам отделен "swap" дял. Като сме на тема хард, да споделя още. Под Windows бях разпарчетосал един 2 ТB хард на 3 дяла, според нуждите ми, които пък от своя страна си оставих така. Просто съм ги напълнил с много съдържание, което не ми се занимава да прехвърлям, да форматирам в ext4, после пак да връщам... и те така. Всичко на този етап е повече от прекрасно, но искам да Ви попитам - как да си маунтна въпросните 3 дяла така, че при изключване или рестартиране да си се появявам автоматично на десктоп мястото, което съм определил за тях? Въобще със старта на ОS-а, те веднага да са налични за ползване?;

2. След въпросната безпроблемна инсталация, дойде времето за обновяване на системата до дупка;

3. Заех се със задачата да си оправя големия проблем с омазаното по подразбиране VLC. Искам да поднеса специални благодарности отново на svetliof , че сподели с мен решението на проблема. След вдигането на версията - VLC-то заспа, поне до следващото 20, което реши да прояви. Ето го и въпросния НАЧИН!;

4. Инсталирах си необходимите неща от вградения софт мениджър. Не съм имал редовния проблем със Skype. Бачка си и всичко е точно. С Viber-а имам някакви проблеми, ако мога така да ги нарека, но лично го отдавам до скапано написване (или портване) на приложението. Под Windows винаги е работило коректно, но тук и от по-старо време, при изпращане на съобщение се чува едно дразнещо кратко пращене. Сещате се, краткия звук по подразбиране, който е и на телефоните. Говоря за настолна машина, на която нямам нито микрофон, нито камера и не ми е голяма болка, но пък защо да е и така. Ако някой има мнение по въпроса, нека сподели. Ще съм му много благодарен!;

5. Забих си MS шрифтовете по възможно най-дърварския начин. Седнах на една 7-ца и 10-ка, изтегляйки си всички, които ползвам най-често. Да кажем, най-известните в другия свят и ги пейстнах с администраторски права в папка .fonts. Излязох от сесия и всичко е 6-ца. Настроих си изгледите с новите шрифтове и вече всичко спи;

6. Относно проблема с маймунското визуализиране на файловете ми на кирилица, направени под Windows - решението е музикалният плеар Audacious. В настройките му направих изглед ала Winamp. Пак там му зададох разпознаване на Руски стандарт за писаници. Един Arial или Tahoma на плейлиста и пей сърце;

7. Относно избора на браузър. Спрях се на Chromium, който по заръки на cybercop в темата тук, инсталирах заедно с плъгина (не се сещам точно как беше наименованието). Дълго време съм използвал всички по-известни брузъри, но каквото и да си говорим, за бързина - хромоподобните бият във всички случаи, което не оправдава другите им пропуски. Пък и пълно щастие няма. Всеки гледа да ползва машините си по възможно най-рационалния начин. Това е моят (за сега);

8. Щях да забравя - за цялостно визуално усещане съм задал тъмна среда. За още по-голям кеф си инсталирах през терминала (обичам да го правя) Numix иконки (кръглите, оранжевите). В този ред на мисли, по-късно ще постна скрийн на екрана, за да погледнете и да се посмеете. И да, престъпник съм, че съм решил да си грозя екрана с иконите на програмите, които ползвам най-често. Не мога да ги диря по секциите в старт менюто.

На вълна визия, искам да споделя и това, че инсталирах популярното аплетче - "конки". Тъпото е, че съм с калпав монитор с ниска рез. и опитвайки се да му задам местоположение, не застава като хората. Отделно при всяко изключване или рестартиране на компа - трябва да го пускам отново и отново. Няма ли начин да се зададе да го прави автоматично при стартиране?

Ами май това е всичко на този етап. Надявам се словоблудствата ми да не досадят на членовете, които са вътре (вънка) в материата :D и да бъдат полезни на новите играчи в света на пингвинчето. Щях да забравя. Самообучавам се в работа с GIMP и това първото ми творение. Изглежда елементарно и кич, но за мен бе голямо приключение. Поздрави на всички и успешен ден!

8923359.jpg

Редактирано от bqpd
Добавка2 (преглед на промените)

Цитат

4. Инсталирах си необходимите неща от вградения софт мениджър. Не съм имал редовния проблем със Skype. Бачка си и всичко е точно. С Viber-а имам някакви проблеми, ако мога така да ги нарека, но лично го отдавам до скапано написване (или портване) на приложението. Под Windows винаги е работило коректно, но тук и от по-старо време, при изпращане на съобщение се чува едно дразнещо кратко пращене. Сещате се, краткия звук по подразбиране, който е и на телефоните. Говоря за настолна машина, на която нямам нито микрофон, нито камера и не ми е голяма болка, но пък защо да е и така. Ако някой има мнение по въпроса, нека сподели. Ще съм му много благодарен!;

Това се оправя лесно. Отваряте като администратор следния файл /etc/pulse/default.pa с редактор на текст по подразбиране. Намирате следния ред load-module module-udev-detect и след него добавяте tsched=0, за да изглежда реда по следния начин load-module module-udev-detect tsched=0, запазвате промените, рестартирате машината и вече няма да го има досадното пращене от viber.

Редактирано от ert65 (преглед на промените)

преди 25 минути, bqpd написа:

как да си маунтна въпросните 3 дяла така, че при изключване или рестартиране да си се появявам автоматично на десктоп мястото, което съм определил за тях? Въобще със старта на ОS-а, те веднага да са налични за ползване?;

Ето така. Аз лично използвам diskmounter, който ги описва в fstab, но този начин е по-човешки за новите потребители.

преди 59 минути, bqpd написа:

На вълна визия, искам да споделя и това, че инсталирах популярното аплетче - "конки". Тъпото е, че съм с калпав монитор с ниска рез. и опитвайки се да му задам местоположение, не застава като хората. Отделно при всяко изключване или рестартиране на компа - трябва да го пускам отново и отново. Няма ли начин да се зададе да го прави автоматично при стартиране?

Разбира се, че има. Отваряте "Автоматично стартирани програми" и създавате стартер с команда conky.

ert65 , Mozo , cybercop страхотни сте! :) Много благодаря за бързата реакция! Довечера ще пробвам всичко, за което сте писали. 

преди 10 часа, cybercop написа:

и създавате стартер с команда conky.

Или пък примерно  conky -p 25

понеже (зависи от конкито) понякога стартирането му без забавяне може да доведе до това, да не се визуализира. Забавянето му вече е въпрос на вкус и колко требе, според системата (там се установява опитно на всяка, както и трябва ли).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

В Биос-а трябва да се разреши VT-x.

Edit:

Новият ти процесор няма VT-x, може да пробваш vmware, ама с този процесор по-добре забрави за виртуализация.

http://ark.intel.com/products/59836/Intel-Pentium-Processor-B960-2M-Cache-2_20-GHz

Ако си пуснал Операта с администраторски привилегии 1-ят път, т.е. когато създава профила, е нормално следващите стартирания да нямаш права.
 Изтрии ~/.opera, ~/.config/opera и я стартирай като нормален потребител.

Така ли се преминава към нова версия на ядрото? Аз съм със Skylake. Заслужава ли си преминаването?

Ядро не се смяня  без причина и ако всичко си работи сега не  се занимавай с глупости.

преди 37 минути, bqpd написа:

Така ли се преминава към нова версия на ядрото? Аз съм със Skylake. Заслужава ли си преминаването?

Както ти каза колегата - няма смисъл да сменяш ядрото без причина. Това е един от начините - да се свали и инсталира компилирано ядро от Ubuntu kernel. Друг начин е да се изчака излизането на следващата версия на Ubuntu и ядрото за нея да се инсталира от хранилищата.

Най- добре е да не пипате щатното 4.4-хх, защото, това е едно много добро ядро, включително за вашия процесор.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Изхождайки от това, че човекът пише в темата за Mint, то той логично е с Mint, освен ако не се е объркал нещо. В Mint ядро се сменя с 3-4 клика в графична среда и нито една команда, без да се чупи нищо. Единствено има проблем с virtualbox. Ако не се използва, други проблеми няма. Mint е на светлинни години от Ubuntu по лесна работа и юзър френдли.

преди 6 часа, Mozo написа:

Изхождайки от това, че човекът пише в темата за Mint, то той логично е с Mint, освен ако не се е объркал нещо. В Mint ядро се сменя с 3-4 клика в графична среда и нито една команда, без да се чупи нищо. Единствено има проблем с virtualbox. Ако не се използва, други проблеми няма. Mint е на светлинни години от Ubuntu по лесна работа и юзър френдли.

В Mint се ползва ядрата на Ubuntu. Дали е приятелски настроена към потребителя или не, това е друг въпрос. Постъпи ли следващото поколение щатно ядро ( linux-generic-lts-yakkety) в хранилищата на Ubuntu, нека го инсталира през какъвто иска интерфейс. На мен, друго освен един терминал и Synaptic не ми трябва.

Няма нищо лошо да пробваш новото ядро. Ако има някакъв проблем, просто зареждаш старото.

В твоят случай мисля, че има значение, защото в  4.6 и 4.7 има fix-ове за Skylake за power management и фиксове на проблеми с дискретното видео а процесора. Реално обаче е възможно в Ubuntu да backport-ват промени към 4.4 ядрото и да не усетиш разликата.

преди 3 часа, cybercop написа:

В Mint се ползва ядрата на Ubuntu. Дали е приятелски настроена към потребителя или не, това е друг въпрос. Постъпи ли следващото поколение щатно ядро ( linux-generic-lts-yakkety) в хранилищата на Ubuntu, нека го инсталира през какъвто иска интерфейс. На мен, друго освен един терминал и Synaptic не ми трябва.

Това е така, но поне 90% от потребителите не искат да пишат команди за щяло и нещяло, а и за Windows потребители знаеш, че е добре дошло да им се налага да отварят терминал колкото се може по-малко : )

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.