Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 8 часа, bdenkov написа:

Това е Важно. Нека Бъде и от полза на други потребители на Линукс Минт. Това е част от лична помощ на съобщения.

Ще се опитам да ти помогна с превръщането на tar.gz в .deb.

Първо трябва да деинсталираш Adobe-flashplugin от Софтуерния мениджър !

След това превръщаш tar.gz в .deb

sudo su

cd Свалени

за да ти покаже всички файлове в Папка свалени пишеш това

ls

след като ти покаже файловете

sudo alien -d (името на tar.gz файла - можеш да копираш името от терминала)

след като завърши с конвертирането ... можеш да го инсталираш

cd Свалени

ls

sudo chmod +x (името на deb файла)

sudo dpkg -i (името на deb файла)

За инсталиране на sh и run можеш да ползваш това:

- sudo su

за да ти е по-лесно с директориите и да ти ги покаже в терминала напиши тази команда

- ls  

след това ... пример ( cd Свалени )

отново ls за да ти покаже файловете в папка Свалени

За инсталация ползваш тези команди:

с първата команда даваш права на файла

- sudo chmod +x (името на файла .sh или run) - работи и за двата файла

с тази команда инсталираш:

- sudo ./името на файла

По-лесно е

- отиваш във папката и в нея отваряш терминал, вместо да пишеш cd и пътя

- (за Убунту работи, има alias), вместо ls да е ll

- ако използваш sudo su, sudo -i ... вече си админстратор на терминала, докато не напишеш exit, няма нужда вече от sudo-то в командите

- ако е само един deb, може да се ползва dpkg -i *.deb (иначе ще инсталира всичките, пък и за какво ли се ползва gdebi)

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Какво и да инсталирам НЕ можах да разгледам списанието и да чета статийте му. Никакъв Флаш не помага. Сигурно е от списанието.

преди 3 минути, bdenkov написа:

Какво и да инсталирам НЕ можах да разгледам списанието и да чета статийте му. Никакъв Флаш не помага. Сигурно е от списанието.

Стартираш - Софтуерния мениджър в полето за търсене пишеш Adobe-flashplugin ...той ти е инсталиран .. трябва да го махнеш и след това отново в полето за търсене пишеш Flashplugin-installer трябва да го инсталираш! След това трябва да рестартираш браузъра си, ако е бил отворен.

Как в Линукс Минт 17.3 Чрез Терминала да се придвижвам между папките?

най ще ти е лесно с Midnight Commander 

пишеш в терминала sudo apt install mc  и после се пуска като напишеш  пак в терминала mc

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Намери си в Гугъл командите за убунту терминала най добре не само командите за папки

преди 21 часа, evgeny81 написа:

Намери си в Гугъл командите за убунту терминала най добре не само командите за папки

Извинявам се. Нов съм в Линукс. Английски език не зная. Ще бъде много хубаво ако по- този въпрос получа помощ на лични съобщения.

преди 21 часа, AlkatrazBG написа:

най ще ти е лесно с Midnight Commander 

пишеш в терминала sudo apt install mc  и после се пуска като напишеш  пак в терминала mc

Много добре си спомням Norton Commander за DOS 3.3, DOS5.0.

Искам да попитам, в коя папка да си инсталирам игрите.  Едни игри се инсталират в ./root , a други в bin/user/games и bin/user/lokal.

Как да направя на Линукс Минт 17.3 да превключват клавиатурните подредби чрез бутон-и от клавиатурата? Как да си сменя работният тапет?

Тук трудно ли ти е да се ориентираш кое какво е  ? Едва ли може по- елементарно да се  направят категориите от колкото са сега. Едва ли си толкова глупав ,че да  не  разбереш кое е клавиатура  и кое е за темите и настройките на езика.

Cinnamon 

Резултат с изображение за mint control center

Mate

Резултат с изображение за mint control center

преди 52 минути, AlkatrazBG написа:

Едва ли си толкова глупав

преди 1 час, bdenkov написа:

Искам да попитам, в коя папка да си инсталирам игрите.

Помни и разбира както му оттърва.

C Mate съм. Английски език не зная. И ако е на Английски език не го пипам, защото не разбирам и ако объркам нещо под настройките, то винаги завършва с чиста преинсталация.

Благодаря за милите думи, който ги написахте вместо помощ. Който знае Английски или Руски или пък се е родил Научен.

Добре а защо не си инсталира Ментата на Български, пита те още в началото на инсталацията. Аз също не разбирам Английски това не е оправдание, просто кажи че искаш да ти покажат всичко на готово как на Уиндоус. Това не е Уиндоус това е Линукс и тук една от идеите на проекта е любопитството да търсиш и намираш сам решенията на проблема. А твоите проблеми не са проблеми, какво има да натиснеш на някоя икона и да разгледаш настройките ако нещо не ти харесва има бутон за назад отново при всички икони с настройки. А също и има доста инфо в гугъл дори и на Бг за линукс Минт.

Той мое пак да си смени езика.................language support.............тегли БГ пакета и инсталва :) ...........елементарно е

преди 3 часа, bdenkov написа:

Благодаря за милите думи, който ги написахте вместо помощ.

Аз изобщо не знам нищо за Norton Commander за DOS 3.3, DOS5.0. Как си се оправял?

Какъв Английски език бе човек то е показано и с картинки ? Хич компютър да не си ловил през живота си  пак ще ги  видиш тия настройки. Как ще ползваш линукс дистрибуция  след като те е страх и с мишката да цъкнеш върху иконите ? Езика както ти казаха се избира още в началото на инсталацията и после трябва да си  неграмотен и сляп ,че да не се оправиш. Извинявай ама ти подиграваш ли ни се  като се правиш на дебил ?  Значи език не знаеш а питаш къде да си инсталираш игрите ? ? ? 

Извинявам се. Не съм се изразил правилно. Линукс Минт 17.3 Мате съм го инсталирал на Български език. Въпреки това, като отворя настройките му - за пример захранването на монитора, ТО доста от настройките не са преведени на Български език.  В Интернет информация за Линукс има, но тя е на Английски език. Не. Не Ви се подигравам. Извинявам се още веднъж.

Недей приказва глупости човек  защото е смешно и лесно проверимо. И сега ще ти го докажа със снимки от личния си компютър.

1. Доказателство

Screenshot_at_2016_12_16_15_13_30.png

2. Доказателство

Screenshot_at_2016_12_16_15_14_01.png

3.Доказателство

Screenshot_at_2016_12_16_15_14_08.png

4.Доказателство

Screenshot_at_2016_12_16_15_14_17.png

Та кое викаш не е преведено   ? Над 99% от Mate  е преведена още преди 5 години  ако не и повече та не е необходимо да   пишеш подобни  глупости повече. И аз се извинявам  ама  се вбесявам когато   виждам ,че се  опитваш да ни  задаваш  глупави въпроси  при положение,че е очевадно кое къде е и за какво е.Всичко във Минт  се настройва със до 3 клика с мишката и 10 секунди замисляне от страна на потребителя. Със него  за 2 часа могат да се оправят както дете в 3-ти клас така и възрастен човек на 60+ години. Има и инструкция за ползване на Български език която лично аз съм публикувал поне 3  пъти във този форум . 80% от потребителите не е необходимо да правят никакви настройки след инсталирането защото всичко  е вече настроено и работи. Останалите 20 %  могат след 1 седмица  да правят каквото си поискат със тази дистрибуция. Не съществува по- лесна дистрибуция от Минт  до този момент.  Аз съм изпробвал над 100 дистрибуции  и ти казвам  от опит ,че не съм намерил  друга такава.

Здравейте вече си упгрейднах до  новия Минт 18.1 Серена супер е използвах тези инструкции

http://compizomania.blogspot.com/2016/11/linux-mint-18-sarah-linux-mint-181.html

Редактирано от vasilevsa (преглед на промените)

преди 14 минути, vasilevsa написа:

Здравейте вече си упгрейднах до  новия Минт 18.1 Серена супер е използвах тези инструкции

http://compizomania.blogspot.com/2016/11/linux-mint-18-sarah-linux-mint-181.html

Аз такова надграждане не го харесвам. Най добре е да се направи преинсталация "на чисто". 

преди 15 минути, П.Петров написа:

Аз такова надграждане не го харесвам. Най добре е да се направи преинсталация "на чисто". 

Получи се перфектно системата лети а и ме мързи да си инсталирам и настройвам всичко наново имам една камара програми които са ми нужни от нула не ми се почва. Кой както иска. аз давам вариант за надграждане комуто потрябва да го ползва. аз го направих и съм супер доволен.

Да попитам някой успявал ли е да подкара вайбър на 32 битова мента и с интелски процесор. Пробвах какво ли не при мен не се получи моля ако някой го е направил да сподели? предварително благодаря!

Супер доволен съм от Линукса най ме е яд че няма UC Browser ма пълно щастие няма.

Редактирано от vasilevsa (преглед на промените)

Мен ме спират един вагон скриптове и  сталкер портал иначе и аз да съм се метнал на новата версия.Заради IPTV  сървърите ми не мога да мина на нея. До 2020  има време  и  ще  джиткам за сега на шлифованата 17.3 .

преди 35 минути, vasilevsa написа:

Получи се перфектно системата лети а и ме мързи да си инсталирам и настройвам всичко наново имам една камара програми които са ми нужни от нула не ми се почва. Кой както иска. аз давам вариант за надграждане комуто потрябва да го ползва. аз го направих и съм супер доволен.

Да попитам някой успявал ли е да подкара вайбър на 32 битова мента и с интелски процесор. Пробвах какво ли не при мен не се получи моля ако някой го е направил да сподели? предварително благодаря!

Супер доволен съм от Линукса най ме е яд че няма UC Browser ма пълно щастие няма.

Ми май Вайбъра е само 64битов, като Хром-браузъра иии още една камара програми, които се очаква да нямат нови версии за 32-бита.

UCBrzr-а обикновенно в Уйн изниква от "нищото" и го "чистят" трудно (в комплект с нищото) в един друг раздел на форума.

А такова надграждане, не е типичното надграждане, по-скоро е обновяване.

преди 8 минути, П.Петров написа:

Аз пък довечера ще преинсталирам. :)

Ще напишеш ли след като преинсталираш 2-3 приказки за новият Mint ?

Здравейте,от доста време на сам ползвам MacOS(MacBook Pro),но скоро ми изпадна един настолен компютър - HP 6305 Pro,сложих му SSD и реших да му сложа Ubuntu,защото преди да мина ма Мак,ползвах пак Ubuntu„но това беше преди 5 години.Въпроса е че имам проблем с драйверите на видеото,a то е вградено - AMD Radeon HD 7480D.Разбрах че след Ubuntu 14.04,са спряли поддръжката на open source драйверите,които са се използвали и сега мога да ползвам само вграденито,които ми предоставят AMD.А с тях мисля че не машината не се държи достатъчно добре.Пробвах с Windows 10 и там нещата са нормални.Най-вече виждам лаг,по време на клипове,които са FullHD.

Намерих все пак информация и се опитвам да инсталирам драйверите,които са на:

https://launchpad.net/~oibaf/+archive/ubuntu/graphics-drivers

sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
sudo apt-get update sudo apt-get upgrade sudo reboot

Но след като ги инсталирам и всичко приключва успешно,не ми ги показва въобще през менюто.

http://i64.tinypic.com/snh4l5.png

Ако имате някакви идеи ще бъдат благодарен да ги споделите.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.