Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Има ли начин да се направи автоматично да ми монтира диск Д?

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 1 час, vasilevsa написа:

Има ли начин да се направи автоматично да ми монтира диск Д?

Инсталирай ntfs-conf ако ти е NTFS дяла и си ги оправи това е лесния начин другия е чрез fstab

Какъв браузер използвате в ментата? Аз ползвах лисицата но гоугъл хром е доста по-бърз и лек. Лисугера стана много тромав и тегав.

Редактирано от vasilevsa (преглед на промените)

преди 2 часа, vasilevsa написа:

Какъв браузер използвате в ментата? Аз ползвах лисицата но гоугъл хром е доста по-бърз и лек. Лисугера стана много тромав и тегав.

Това е така понеже се ползва с подразбираща конфигурация. Не знам дали и сега работи от /opt като "чуждо тяло".

преди 2 часа, ncl написа:

Ползвам лисицата. Ако хром ти е по-бърз и лек - ползвай него.

Ами гугъл хрома ми върви много по-леко и бързо и засега ползвам него. В началото лисугера беше добре но почна да става тегав. Компа ми е  с 4 гб рам

Ми то с Хрома е като със Скайпа и Вайбъра. Е, добре де, почти. Аз лично ползвам или Опера, или Лиско (оринигалдъ обаче, не че от /opt не е, но има и още Минт-добавки, дето или трябва да се изключат, или махнат, за да е "чист").

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 2 минути, Isperih написа:

Нито Хром, нито ФФ са леки браузъри. И двата изяждат РАМ паметта. Хрома обаче пуска 5-6 процеса, а ФФ само един.

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/1262497171475751057.gif

Много обичам браузъри, които ми изяждат RAM паметта. Особено, когато в изядената памет са набутали стотици МБ кеширани изображения за на не ги сваля браузъра повторно при всяко влизане в сайта. А, още повече ми харесва, че тази изядена памет, всъщност е свободна памет. При липса на ресурси, системата я освобождава за да я ползва за системни операции.

преди 3 минути, cybercop написа:

Много обичам браузъри, които ми изяждат RAM паметта. Особено, когато в изядената памет са набутали стотици МБ кеширани изображения за на не ги сваля браузъра повторно при всяко влизане в сайта. А, още повече ми харесва, че тази изядена памет, всъщност е свободна памет. При липса на ресурси, системата я освобождава за да я ползва за системни операции.

Е да, така е. Свободната РАМ памет е безполезна РАМ памет.

В този ред на мисли - ако приложение използва по-малко РАМ от друго приложение което върши същата работа, означава ли че използва също и по-малко от ресурса на процесора? Или повече? Има ли някаква връзка?

Редактирано от Isperih (преглед на промените)

преди 4 минути, Isperih написа:

Е да, така е. Свободната РАМ памет е безполезна РАМ памет.

В този ред на мисли - ако приложение използва по-малко РАМ от друго приложение което върши същата работа, означава ли че използва също и по-малко от ресурса на процесора? Или повече? Има ли някаква връзка?

Зависи от много неща. Връзка, между консумираната памет и натоварване на процесора няма. В случая с браузърите, съхранените данни подпомагат процесора. Но, едно приложение, може да консумира по- малко памет и в същото време да товари по- малко процесора в сравнение с друго. Уловката е в това, какво правят двете приложения. Плаща се за работа. Един минималистичен браузър от класа на Dilo или Net-surf, консумира нищожна част от ресурсите, които ползват Firefox и Chrome, но, и възможностите му са нищожни в сравнение с тях.

Добър извинявам се че спамя в тази тема но видях че е за минт линукс та аз използвам линукс минт 17,3

и тои ми прави следния проблем, не ми отваря темите а преди ми ги отваряше незнам от къде се появи този 

проблем досега никога несъм имал подобен род проблем а от години ползвам минт ето за какво говоря ето линк към видеото

което направих ясно се вижда проблема http://dox.bg/files/dw?a=63be4b88e  моля ви помогнете ако сте се сблъсквали с нещо подобно.

преди 1 час, qvor16 написа:

Добър извинявам се че спамя в тази тема но видях че е за минт линукс та аз използвам линукс минт 17,3

и тои ми прави следния проблем, не ми отваря темите а преди ми ги отваряше незнам от къде се появи този 

проблем досега никога несъм имал подобен род проблем а от години ползвам минт ето за какво говоря ето линк към видеото

което направих ясно се вижда проблема http://dox.bg/files/dw?a=63be4b88e  моля ви помогнете ако сте се сблъсквали с нещо подобно.

Наскоро да си инсталирал ... нова тема или икони? Пробвай с тази команда в терминала:

sudo xfce4-appearance-settings

ако работи ... след като смениш темата ... трябва да излезеш и влезеш.

Да командата работи но дори след рестарт на комютъра несменя темата иначе добавял съм нови теми

в usr/share/themes но оригиналните несъм пипал и добавените работеха без проблеми но изведнъж се обърка нещо както работеше и изведнъж отказа

Здравейте !

Как се инсталира много старичък принтер Canon Laser Shot LBP-1120 на Минт 18 XFCE ?

Гугъл ми показа няколко теми на английски и руски, но не мога да се справя.
Най-често става дума за други версии на Минт или графичната среда,
или за писане на драйвери, което за мен е голямо главоболие

Приемам и линкове, ако вече някъде е писано по темата.

Това упражнение тук мисля да отработя,
ако стане - ще пиша 
http://help.ubuntu.ru/wiki/canon_capt

Предварително благодаря !

Редактирано от Недко (преглед на промените)

Здравейте интересува ме някой играл ли е игри с mame на Линукс Минт, аз опитах инсталирах го вкарах си игрите в папката ама ми дава "The game is missing or more requred rom in CHD images"? някой сблъсквал ли се е с това.

на 14.01.2017 г. в 22:59, Недко написа:

Здравейте !

Как се инсталира много старичък принтер Canon Laser Shot LBP-1120 на Минт 18 XFCE ?

Гугъл ми показа няколко теми на английски и руски, но не мога да се справя.
Най-често става дума за други версии на Минт или графичната среда,
или за писане на драйвери, което за мен е голямо главоболие

Приемам и линкове, ако вече някъде е писано по темата.

Това упражнение тук мисля да отработя,
ако стане - ще пиша 
http://help.ubuntu.ru/wiki/canon_capt

Предварително благодаря !

Голяма част от лазарните принтери, който не са МФУ, работят със стандартния (generic) драйвър - PCL 6/PCL XL Printer. Опитай с него, ако няма драйвър за Cannon от този клас в списъка на system-config-printer.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 2 часа, cybercop написа:

Голяма част от лазарните принтери, който не са МФУ, работят със стандартния (generic) драйвър - PCL 6/PCL XL Printer. Опитай с него, ако няма драйвър за Cannon от този клас в списъка на system-config-printer.

Благодаря !
Май трябваше да напиша въпроса в темата за начинаещи, за да е ясно на какво ниво съм и на какво ниво трябва да е отговора.

Здравейте. Проблемите са с Linux Mint Cinnamon 18.1 64bit. До вчера бях с ъпдейт към 18 към 18.1, а от днеска направих чиста инсталация на 18.1. Това което ме човърка и дразни е, че понякога в контекстното меню с десен бутон липсва опцията "Изтрий", като вместо това присъства "Преместване в кошчето". Отделно като изтрия с бутон Dell от клавиатурата, го няма предупредителният надпис за изтриване, а файла/папката директно отива в кошчето. В настройките на файловият мениджър е включена опцията "Питане преди изчистване на кошчето или при изтриване на файлове". Такива своеволия не си спомнял да съм имал в 17.3, жалко че последният не е съвместим с новия ми хардуер. При вас как е, забелязали ли сте аномалии при изтриването? Благодаря

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

преди 3 минути, svetliof написа:

Здравейте. Проблемите са с Linux Mint Cinnamon 18.1 64bit. До вчера бях с ъпдейт към 18 към 18.1, а от днеска направих чиста инсталация. Това което ме човърка и дразни е, че понякога в контекстното меню с десен бутон липсва опцията "Изтрий", като вместо това присъства "Преместване в кошчето". Отделно като изтрия с бутон Dell от клавиатурата, го няма предупредителният надпис за изтриване, а файла/папката директно отива в кошчето. В настройките на файловият мениджър е включена опцията "Питане преди изчистване на кошчето или при изтриване на файлове". Такива своеволия не си спомнял да съм имал в 17.3, жалко че последният не е съвместим с новия ми хардуер. При вас как е, забелязали ли сте аномалии при изтриването? Благодаря

При мен всичко си има. За директно изтриване се ползва Shift + Del

При мен и Shift + Del не работи. Майче скоро наближава времето да копирам всичко на външен хард и тотално да ударя ножа на всички партишъни

Така... Изкарах тренировъчният хард от шкафа, закачих го само него и експериментите започнаха. Изтрих всичко съществуващо в него и инсталирах LM 18. Горе до десктоп без никаки ъпдейти и настройки започнах да изтривам онези папки в /home Свалени, Шаблони и т.н. С десен бутон върху едната се появи опцията "Изтриване". Върху другата и пак върху предната обаче показваше само "Преместване в кошчето".

Ръчнах LM 18.1 който ми направи парчета и си викам ако на напълно непознат хард ги направи, навярно е от неправилно записан образ. Горе до десктоп видях че опцията "Изтриване" е активна. При нея ако изтрия файл/папка пита за потвърждение. Тогава запомних че първата и втората точка в Немо: Редактиране > Настройки > Поведение > Кошче са включени.

На оригиналният ми хард 2-рата бе изключена. Така че проблема е бил в нея. Сега и Shift + Del работи. Поздрави

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.