Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

А на нетренировъчния хард пак ли си трил от

преди 20 часа, svetliof написа:

онези папки в /home Свалени, Шаблони и т.н.

?

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Направих проба с папките по подразбиране (снимката е ориентивовъчна), които се появяват в /home, както в тренировъчният хард, така и на моя (на тренировъчният нямах други външни файлове/чиста инсталция. Е създадох празен текстов файл, пак нищо). Това са първите папки които премахвам, защото аз си имам моя подредба. Идеята е, че когато онази отметка е изключена, дори и без да ги трия, опцията при десен бутон от падащото меню Изтрий я намаше. Не зная как се е отмаркирала точката, при ъпдейт ли, но това ме провокира да търся решение. Интересно е че при нова инсталация на LM 18 точката в тренировъчният хард май бе изключена, но после при нова инсталация на 18.1 тя се появи. Погледнах как е на инстинският ми хард и си я включих. Но още при триенето на файлове и папки от моя си хард я намаше и това ме дразнеше. Исках да изтрия филм от флашка, Минта каза премести в кошчето. Исках да копирам друг филм да си го гледам на TV, Минта каза няма място. Викам си нали я разтоварих, та трябваше да изпразня кошчето, че свободното място във флашката да се осафери. И вчера не издържах и и почнаха експериментите. Сега всичко е точно, само онзи досаден бъг с мъглата, но изключвам ефектите на прозорците докато го хвана от къде идва.

Install-Origin-on-Linux-Mint-Ubuntu-with

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

Забелязал ли си, че от време навреме се обновява и файловия мениджър (няма начин да не си забелязал). А знаеш ли какви са новите негови настройки по подразбиране? Как те влияят на сега съществуващите настройки - ползват съществуващите, презаписват ги или ако има и някаква нова функционалност се получава хибрид от предните две?

И като идея от казаното - за да "хванеш" "твоя бъг", не трябва да обновяваш/не трябва да предприемаш действия които променят системата защото променяш условията за възникването му. Както системата еволюира, така и "твоя бъг" може да "скача" или "да се скатава".

Знае ли някой от колегите, как в LM 18.1 Cinnamon мога да си раздалеча иконките в Старт линията? Когато редактирам Панела и го увеличавам, да, те иконките се ресайзват нагоре също, но на мен ми се иска и да са на малко по-широко разстояние една от друга. Спомням си че в Mate средата те по default са малко по-раздалечени, отколкото в Cinnamon. Не искам да правя асоциации с Windows където стъпката е почти равна на иконката, но на екрана на 22'' ми монитор, иконките ми изглеждат някак си нагъчкани в ляво и понякога вместо една, стартирам друга. 10х предварително.

преди 29 минути, svetliof написа:

Знае ли някой от колегите, как в LM 18.1 Cinnamon мога да си раздалеча иконките в Старт линията? Когато редактирам Панела и го увеличавам, да, те иконките се ресайзват нагоре също, но на мен ми се иска и да са на малко по-широко разстояние една от друга. Спомням си че в Mate средата те по default са малко по-раздалечени, отколкото в Cinnamon. Не искам да правя асоциации с Windows където стъпката е почти равна на иконката, но на екрана на 22'' ми монитор, иконките ми изглеждат някак си нагъчкани в ляво и понякога вместо една, стартирам друга. 10х предварително.

Пробвай да сложиш separator между всяка икона, но без да му даваш expand. Другият вариант е да направиш самите икони малко по-големи.

преди 20 часа, Isperih написа:

Пробвай да сложиш separator между всяка икона, но без да му даваш expand. Другият вариант е да направиш самите икони малко по-големи.

Опитах се колега. Инсталирах през Аплет мениджъра аплета Panel separator (icon). Когато дам върху панела десен бутон и го отключа за редакция, мога да преместя този аплет separator след иконката "show desctop" или след всички останали, но не ми позволява да го вмъквам между тях, т.е. или отляво или отдясно на групата иконки. Кое ми убягва? Поздрави

И казваш, че групата иконки е отключена и тя. И какво ще стане ако сепаратора стои на място а всичко около него се придвижи (по-трудоемко, но пак е вариант. Освен това - колко сепаратора може да сложиш, само един ли?

Таз група нещо ме съмнява, що не процедираш - стартер, разстояние, стартер... или това е идеята и не става.

Това със сепаратора не успях да го направя. Отделно че не изглеждаше и естетически. Посочвайки с мишката върху него се явяваше надпис че е сепаратор. Той не искаше да се вмъкне и между групите икони, затова го зарязах. Възможно е начинанието да е приложимо, но силите не ми достигнаха. А това със стартер, разстояние, стартер нищо за съжаление не ми говори. Да при Conky едно време съм срещал разделители, но аз потърсих и намерих решение. цък

Запитването бе по същият повод. Затова последвах съвета във 2-рия пост, като първо смених на Mint-X тема. Отидох с root права върху Themes и копирах за всеки случай файла “cinnamon.css” на сигурно място. Вътре не намерих това което човека бе написал. Намерих редовете:
.panel-launchers .launcher {
    border: 1px solid transparent;
    padding-left: 2px;
    padding-right: 2px;
и увеличих  padding-left: 2px; на 8px. Изпълних Alt+F2. Type “r” and then press Enter. Крайният резултат който ми трябваше е, че иконките равнис-мирно се раздаличиха. Сега остава да експериментирам на произволни теми тази акробатики работи ли. Поздрави ;)

Снимка_от_2017-01-25_21-01-19.png

Охо, направо си готов за tint2 (във варианта без графично настройване). Всяко решение което върши нужната работа е правилно.

Опитах се да метна един минт на една hp машина, но пак главоболия и ужас.

https://drive.google.com/file/d/0Bxome1ZSCRIaazlBdnd0SGNLMThZVXMyWFNfV1lFd0FRdnVB/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0Bxome1ZSCRIaU055VWx6NkZlSGZXdUNDV1ZOaXVGYzFnWDh3/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0Bxome1ZSCRIaT2wzbDlXMGdQcjMybFF2ZFV2WnljUVBtT3lr/view?usp=sharing

Проблемите - клип във фейсбук уж зарежда зарежда зарежда и дотам.

Дори и звук няма машината. Разполага със системен говорител, който писва при старт на машината, но после в Mint все едно го няма.

А на бас, че ако единият минт е 9 гном-2, всичко ще е ток и жица, със звука (за фейса - не знам так как ще е). Много си подробен - питаш ли, оплакваш ли се, констатираш ли ... Аз нямам флаш-плеър и пак гледам клипове във фейса. Забрани го за проба и виж как е.

на 13.01.2017 г. в 19:50, ncl написа:

Не знам. Аз съм с 2 ГБ памет, но не мога да се оплача от бързината на лисицата. Засега ме устройва.

Поправка. И при мен взеха да се получават забавяния и започна да ме дразни. Смених я с Pale Moon. Разликата в бързината е осезаема. Лисицата става резервен браузър.

на 3.02.2017 г. в 20:01, бат'начо написа:

firefox-esr?

Чак сега видях поста. Не съм пробвал esr. PM си има своите недостатъци, но засега ме устройва.

Този ESR има разни други проблеми. Става, но не мога да го препоръчам като трайно решение.

на 1/12/2017 в 22:48, vasilevsa написа:

Има ли начин да се направи автоматично да ми монтира диск Д?

sudo blkid

sudo mkdir /media/ntfs

gksu gedit /etc/fstab or open it by manually going to the file

UUID=1234567890123456 /media/ntfs ntfs rw,nosuid,nodev,noatime,allow_other 0 0

Enter the number of the first command in place of 1234567890123456, save and restart computer.

Има проблем с Минт и Мозила. След ден два позване на браузъра, отказва да зареди началната страница. Като изтрия папката, се оправя и после се повтаря всичко. Явно нещо с потребителските неща, се омазват. Ама какво да направя? Имали ли сте, подобен проблем?

А ако направиш да е празна страница за начало? И правиш ли и други настройки по него, освен да го нулираш чрез изтриване. Друг вариант , вместо да затриваш всичко. В /etc/skel има и други настройки в "първия Лиско" на системата ти които не се копират като го изтриеш.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Лаптопа не е мой. От почти две години, си работи с Минт (сега е с 17,3) и проблеми нямаше. От няколко дни, почна. Сега пак ме викна. Пробвах с настройки по подразбиране, няма ефект. Когато си в менюто с настройките и натиснеш бутона за начална страница, се получава едно забиване.

преди 17 часа, AntiAlGor написа:

Има проблем с Минт и Мозила. След ден два позване на браузъра, отказва да зареди началната страница. Като изтрия папката, се оправя и после се повтаря всичко. Явно нещо с потребителските неща, се омазват. Ама какво да направя? Имали ли сте, подобен проблем?

Ако си с DSL ( pppoe) връзка проблема ти със зареждане на някой от страниците в браузърите не е само на мозила, идва от MTU на Network Manager

В последната версия MTU е на 1500 а трябва да е на 1492. Напиши в терминала iplink и виж колко ти показва.

Решението е да се добавят 2 реда във /etc/NetworkManager/system-connections/Име на връзката

[ppp]
mtu=1492

След рестарт всичко трябва да е наред

преди 5 часа, bvbfan написа:

Лисицата ESR ли е или стандартната?

Не знам какво е ESR. Версията която се предлага с Минт, мисля че е 51.

преди 2 часа, evgeny81 написа:

Ако си с DSL ( pppoe) връзка проблема ти със зареждане на някой от страниците в браузърите не е само на мозила, идва от MTU на Network Manager

В последната версия MTU е на 1500 а трябва да е на 1492. Напиши в терминала iplink и виж колко ти показва.

Решението е да се добавят 2 реда във /etc/NetworkManager/system-connections/Име на връзката

[ppp]
mtu=1492

След рестарт всичко трябва да е наред

Проблема е, че не стартира коректно браузъра. Отваря се, празен бял екран. Като махна потребителската папка, се оправя. И след ден, пак същото. Лошото е, че лаптопа не е мой. При следващ проблем, ще погледна това което каза.

преди 2 минути, AntiAlGor написа:

Не знам какво е ESR. Версията която се предлага с Минт, мисля че е 51.

Издание с удължена поддръжка. В Ubuntu и ментата се ползват стабилните издания. Към момента, това е 51.

Точно това се получава от МТУ отваря се браузъра но върти на бял фон и нищо

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.