Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 23 минути, cybercop написа:

Копирай ми изхода на :

cat /etc/apt/sources.list

И ми напиши, кой текстов редактор ползваш.

ivan@ivan-ESPRIMO-C ~ $ cat /etc/apt/sources.list
#deb cdrom:[Linux Mint 18.1 _Serena_ - Release i386 20161213]/ xenial contrib main non-free
ivan@ivan-ESPRIMO-C ~ $ 

за текстови редактор ползвам тоя който си идва с минта,не съм добавял други.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Линкове за сваляне да искаш. Сваляш Skype 4.3.0.37-1 Linux Ubuntu 12.04 (Multiarch). И не пипайте хранилищата, това не е Ubuntu, всичко си е отметнато по подразбиране предварително и нищо не трябва да се пипа. Вече, както каза Cybercop, докога ще работи, само от Микромек знаят. Уж трябваше онзи ден да е спрял, но още бачка.

преди 3 часа, I love anime написа:

ivan@ivan-ESPRIMO-C ~ $ cat /etc/apt/sources.list
#deb cdrom:[Linux Mint 18.1 _Serena_ - Release i386 20161213]/ xenial contrib main non-free
ivan@ivan-ESPRIMO-C ~ $ 

за текстови редактор ползвам тоя който си идва с минта,не съм добавял други.

Ако не става с метода на Mozo, пиши за да ти кажа как да си добавиш partners хранилището на Ubuntu. След инсталацията на Skype, можеш да го коментираш. Но, провери, кой ти е текстовия редактор и го напиши за да знам, как да ти формулирам командата.

преди 7 часа, cybercop написа:

Ако не става с метода на Mozo, пиши за да ти кажа как да си добавиш partners хранилището на Ubuntu. След инсталацията на Skype, можеш да го коментираш. Но, провери, кой ти е текстовия редактор и го напиши за да знам, как да ти формулирам командата.

14.04: партньорите ги има, скайпа - не. Само с пакет.

Благодаря,стана чрез метода на мозо,пък дано не спре скоро,че тогава ще трябва да го уча как да ползва веб версията на скайп :D

А сега ново 20.при опит да стартирам pulseaudio,ми изписва това 

ivan@ivan-ESPRIMO-C ~ $ pulseaudio
E: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
E: [pulseaudio] main.c: pa_pid_file_create() failed.

Редактирано от I love anime (преглед на промените)

Как е системното натоварване на тази Соня? Ако и тя е ламя като 18.1 с радост ще я пропусна.

преди 9 часа, I love anime написа:

А сега ново 20.при опит да стартирам pulseaudio,ми изписва това 

ivan@ivan-ESPRIMO-C ~ $ pulseaudio
E: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
E: [pulseaudio] main.c: pa_pid_file_create() failed.

Не знам, какво се опитваш да правиш. Звуковия сървър стартира заедно със системата.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 11 часа, vasilevsa написа:

Как е системното натоварване на тази Соня? Ако и тя е ламя като 18.1 с радост ще я пропусна.

Здравей колега. Снимките са 2 мин след рестарт Pic1 и Pic2. Инсталацията на системата е чиста, без надграждане. Докато пиша това, заетата памет скокна до 1.3, от които Firefox е добавил 230 MB. Поздрави

на 4.07.2017 г. в 8:28, vasilevsa написа:

Което значи да пропускаш всичко, не само Сонята, защото така са нещата вече и такива ще бъдат.

преди 23 часа, svetliof написа:

Здравей колега. Снимките са 2 мин след рестарт Pic1 и Pic2. Инсталацията на системата е чиста, без надграждане. Докато пиша това, заетата памет скокна до 1.3, от които Firefox е добавил 230 MB. Поздрави

Да. И аз съм сигурен, че проблемът е във Фокса, а не в това което е отворено в него. Махни три четвърти от наличната рам и опитай колко ще вземе, ако пак е същото - тогава може да е лек проблем.

преди 2 часа, бат'начо написа:

Махни три четвърти от наличната рам и опитай колко ще вземе, ако пак е същото - тогава може да е лек проблем.

За съжаление физически не мога да го направя. Когато купувах новият си компютър миналото лято не съобразих и вместо с 1 плочка 16 GB ram, му сложих само 1 х 8 GB по финансови причини. А дъното има възможност за 4 слота х 16 GB DDR4. Тогава разсъждавах, че на старият ми компютър съм карал без проблеми с 2х2 GB, та 8 ми се струваха пре предостатъчни. Аз не играя игри, така че и тези 8 в по-голямата си част са неизползваеми. Факт е, че LM с всяка една версия става все по-лакома. Особено 17.х vs 18.x. Поздрави.

преди 17 минути, vasilevsa написа:

Ламя е тествах само минта яде 780 мб от рама за сравнение при 17,3 350мб.

С какъв DE тества ? 

Debian 9.0 XFCE - около 270 MB без отворени приложения. 

преди 24 минути, techmaniac написа:

С какъв DE тества ? 

Debian 9.0 XFCE - около 270 MB без отворени приложения. 

230MB без буфера и кеша. Друг е въпроса, какво е измервано, като разход. Кешираните данни за по- ефективна работа на приложенията. Те се освобождават при недостиг не ресурс за системни процеси.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Няма да правя нова тема, само ще споделя, че от няколко дни си играя с това нещо Linuxmint , просто от любопитство( нали отлично работещият Уиндоус 10 става скучен). Намерих си източник на ИСО ,записах си образ на диск. Още от тук почват разминаванията. В упътването пише, че образът може да се събере на компактдиск (700 МБ). Как , като е 1.62ГБ? Пускам да се зареди от ДВДто, тръгва и не харесва нищо на харддиска-даже и приготвения за него дял, също не намира никаква друга операционна система, сякаш Уиндоус 10 е невидим. Разглеждам всичко, което е възможно от това положение, прочитам всичко написано по този повод ( не само във форума) , и стигам до следния извод. Линукс-а не може да се хване на малкото пръстче на Уиндоуса, по никакви показатели. Това, че е безплатен, е плюс, но недостатъчен. За извършване на елементарни действия почва балтаене по специални източници за програми, със специални начини за инсталиране, с крайно ограничени възможности. Тази ОС може да бъде приета като спасителен пояс в някои случаи, но нищо повече. Готво съм да се съглася, че може би не съм видял хубаво всичко, но това са ми впечатленията.

Инсталирането на софтуер е точно така както трябва да бъде. Линукс се използва във всичко, което ползваш, пример рутер, телефон, телевизор, коли. Виндовс е безполезен боклук, с още по-лайнян софтуер и единственото нещо, което НЕ работи на домашният комп. 

Айде пак приказки от под шипковия храст, гледал недогледал, чел не дочел пробвал не му се получило от първия път и прави генерални изводи.

Да не би когато за пръв път ти се е наложило да инсталираш уин ти се е получило перфектно . Източника на програми в линукс е един софтуерен мениджър, първообраз на гугъл апстор всичко на едно място, малко са програмите  които трябва да сваляш отделно. Специално пък в линукс минт и всички убунту базирани включая баща им дебиан е най лесно инсталирането на външен софтуер, докато при уиндоус обикаляш в интернет пространството като настинало магаре за всичко и ако не догледаш какво от къде сваляш завъждаш буби. 

Няма толкова глупости написани в един и същ пост. А някои хора пък искат да научат всичко за 20 секунди, без да си дават сметка, че са се потили с години над онова гомно Windows. Хващам бас с всеки, който пожелае и на каквито пари пожелае, че великият му Квадрат 10 на тоя хубостник ще се вижда и ще му настроя всичко за под 30 минути. След това обаче много бих искал да му погледам тъпоумния поглед и да му се порадвам на неандерталското недоумение как така всичко работи, а той, специалистът, не е разбрал нищо. Не, че е трудно, просто трябва поне минимално усилие да се вложи.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

преди 4 часа, B3M2W0 написа:

Намерих си източник на ИСО

Как успя - това е тайна, която само хакерите знаят. И се разбира, че го могат това "движение" - да работят с Ментата. Не е за всеки Уйн потребител (особено пък доволен потребител на 10).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 6 часа, B3M2W0 написа:

Няма да правя нова тема, само ще споделя, че от няколко дни си играя с това нещо Linuxmint , просто от любопитство( нали отлично работещият Уиндоус 10 става скучен). Намерих си източник на ИСО ,записах си образ на диск. Още от тук почват разминаванията. В упътването пише, че образът може да се събере на компактдиск (700 МБ). Как , като е 1.62ГБ? Пускам да се зареди от ДВДто, тръгва и не харесва нищо на харддиска-даже и приготвения за него дял, също не намира никаква друга операционна система, сякаш Уиндоус 10 е невидим. Разглеждам всичко, което е възможно от това положение, прочитам всичко написано по този повод ( не само във форума) , и стигам до следния извод. Линукс-а не може да се хване на малкото пръстче на Уиндоуса, по никакви показатели. Това, че е безплатен, е плюс, но недостатъчен. За извършване на елементарни действия почва балтаене по специални източници за програми, със специални начини за инсталиране, с крайно ограничени възможности. Тази ОС може да бъде приета като спасителен пояс в някои случаи, но нищо повече. Готво съм да се съглася, че може би не съм видял хубаво всичко, но това са ми впечатленията.

Здравей колега. Свали си образ с линк от официалният сайт цък , примерно графичната среда Cinnamon 32 или 64 бит, според хардуера ти. Едно време под ерата на Windows този образ го записвах през Windows интерфейс с тази програма, която не изисква инсталация цък . Буутваш от флашката и разглеждаш, сърфираш и т.н. С гасенето на компютъра, всичко линукско изчезва, който не ти е направил никакви промени по системата. Чак след време инсталацията става през живата флашка. Важно уточнение, в Linux Mint 17.3 и ver 18.x в *.ISO образа не са вкарани кодеците поради някакви легални ограничения. Така че по време на сърфирането ти, няма да можеш да плейвъш звук и видео. Кодеците нормално се "вграждат" / инсталират в самата инстация на упоменатите версии. Ако хардуера ти е по-стар, и ти трябват кодеците, пусни на жива флашка предходният Linux Mint 17.2. Аз започнах с разглеждането навремето на Усу линукс (с линк по-горе 9.2), идваш с графичната среда KDE. Той е базизан на Kubuntu 14.04 (подобно на Linux Mint 17.2) имаш всичко в себе си (програми, кодеци и т.н.). След 1 седмица джиткане преминах окончателно на Linux Mint Cinnamon. Толкова време ми бе нужно да направя окончателно прехода от Windows към Linux. Разбира се има и не толкова след време драстичен подход, наречен Dual boot примерно.... USB 2 GB са достатъчни за жива флашка. Как ще я запишеш зависи от теб, и Rufus става. Веднъж инсталиран после Linux Mint си идва с почти всичко готово, включително и вградена програма за запис и създаване на други живи флашки за разглеждане и джиткане. Успех и не се отказвай, поне ей така да имаш удоволствието да поджиткаш на нещо друго. Пък и то живата флашка както знаеш е неангажираща. Поздрави

EDIT: След като си с Windows 10, свали 64 бит, защото е казано, че Linux Mint:

• The 64-bit ISO can boot with BIOS or UEFI.
  • The 32-bit ISO can only boot with BIOS.
  • The 64-bit ISO is recommend for all modern computers (Almost all computers sold since 2007 are equipped with 64-bit processors).

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

преди 1 час, svetliof написа:

Кодеците нормално се "вграждат" / инсталират в самата инстация на упоменатите версии.

Преди имаше версии "без" и "със". Сега са само вторите (е, преди беше и без java, сега как е, има ли я). А именно тези "без" при мен "бръмчаха" по-добре.

А инак, "беемвето" едва ли ще те "отрази".

Нека някой колега под LM да провери в терминала с командата java -version . Временно съм инсталирал Ubuntu-Mate за да видя дали във Firefox ще дойдат под друго дистро "танцуващите букви" които страшно ме дразнят, както съм описал и в тази тема цък . За сега вече 3-ти ден мир и спокойствие. Иначе какво беше: за всички сайтове джитках с Firefox, а тук във форума със Chromium, Pale Moon или Opera. Сега с Ubuntu-Mate имам малко разнообразие. Много лека графична среда... След време като се върна на Cinnamon ще направя подхода да инсталирам LM 18.1, да забраня FF да се ъпдейтва и тогава да ъпдейтна до 18.2.

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

Я да питам нещо ... На Windows си ползвам една програма за разглеждане на снимки - FastStone Image Viewer. Много ми е удобна, има сума ти полезни функции, свикнал съм с нея, и не мога да намеря с какво да я заменя на Linux. Затова я ползвам под Wine. Проблемът е обаче, че повечето ѝ функции не работят - например кропване на снимка, изправяне, и т.н. Не дава някаква грешка, просто ако опитам да ги ползвам, не се случва нищо. Имам някакви спомени, че на по-стари версии на Linux Mint работеше нормално (сега съм с 18.2, но и на 18.1 и 17.3 беше същото). Затова си мисля, че е от Wine.

Може ли да се направи нещо по въпроса?...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.