Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 2 часа, B3M2W0 написа:

Най-трагичното в цялата тази каша е, че голяма част от хората, участвали в нея, са с примитивна психика, не търпяща по никакъв начин друго мнение. Всичко, което не е наше, трябва да се унищожи. Нищо ново под слънцето-още от изгарянето на Александрийската библиотека. Интеграция на ромите ли-повече е нужна интеграция на българите в света на умните и възпитани хора.

офтопик [на офтопика]: За какво говорите? Първо, да наречете какъвто и да е софтуер:

Цитат

най-добрия продукт на човешката цивилизация

звучи... не искам да го дефинирам, защото ще кажа нещо, за което ще съжалявам.

Ако има перфектно изпълнено софтуерно решение, за мен това не е Линукс дистрибуция, не е Уин (мармайко), а Мак компютрите, където имаш софтуер, писан за хардуера и софтуер/хардуер са едно...

Как да е, преди да плюете така и да възхвалявате Уиндоус, изгледайте докрай това видео: 

https://youtu.be/K2-vc5ouiCE

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 1 час, RudeBoy написа:

Че аз съм я ползвал - и под Linux, и под Windows. Единственото, което ми дава в повече (за което и всъщност я инсталирах първоначално), е прочитането на пълния EXIF на RAW файловете. Така мога да гледам на колко кадъра е апаратът, с който е снимано.

Не е лоша програмка. Но отстъпва на FastStone - като бързина на работа, като интерфейс, като удобство. Липсват много малки неща, с които съм свикнал - отварянето на снимка на цял екран директно с двоен клик от браузъра, зуум на 100% с натискане и задържане на левия бутон на мишката, прилагане на автоматично зададени пресети на определени параметри само с комбинация Ctrl+буква. Да не говорим за по-специалните възможности - като например изправяне на снимка със задаване на хоризонт, Clone&Heal туул, който работи по-добре и от Lightroom-ския, възможността да си правиш колажи от снимки, да поставяш воден знак, и т.н.

Така че недей да ми обясняваш коя програма е добра, и коя - не. Като не можеш да решиш един проблем, по-добре подмини.

А възможността Linux да стартира програми за Windows под Wine е заложена в него. Не си ти човекът, който го решава. Даже още като го инсталираш, ти излиза написано на рекламните картинки. Както, всъщност, и че Linux обществото е приятелски настроено, и винаги готово да помогне. Ама явно и двете неща са само реклама ... :(

Помага се на хора, които искат да им се помогне, ти обаче влизаш с краката напред, ръсиш мозък и простотии една след друга и дори си неспособен да видиш собствената си некадърност, но коментираш другите. Помощ за теб има но тя е специализирана :)

Тоз пък и той се напъва да измисли нещо остроумно :lol6: . Пич, като имаш такива проблясъци - друг път ги депонирай не във форума, а в порцелановото кресло ;) . И пускай водата, че миришат.

преди 10 часа, kalansuv написа:

Много моля Mozo да сподели как е инсталирал Българо- Английският речник на Линукс. Аз съм с Убунту МАТЕ и SA Dict.exe Wine въобще не го разпозна. Някой да сподели как се инсталират речници на Убунту МАТЕ. Някой да сподели как да си инсталирам последната версия на Wine без make install и дали има смисъл от нея. Благодаря предварително. Да попитам: Убунту МАТЕ го инсталирах на Български език и работеше на Български език. Изведнъж всичко стана на Английски език и съм некадърен да го върна обратно на Български език.

за три минути работа:

cdd75fe4bc522078.png

По инструкции на Mozo.

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

преди 10 часа, kalansuv написа:

Много моля Mozo да сподели как е инсталирал Българо- Английският речник на Линукс. Да попитам: Убунту МАТЕ го инсталирах на Български език и работеше на Български език. Изведнъж всичко стана на Английски език и съм некадърен да го върна обратно на Български език.

Изведнъж, всичко не е станало на английски. Променил си локализацията и дори не знаеш това. Графичното приложение с което добавяш и премахваш локализации се нарича language-selector-gnome (езикова поддръжка).

sudo apt-get update

sudo apt-get install language-selector-gnome

Натисни едновременно Alt+F2, напиши в полето

gksu language-selector-gnome

и го стартирай. Провери, дали има българска локализация и, дали се намира първа в списъка.

Относно речника - не ползвам такива извън мрежата. Преводачите на Google и Yandex се справят добре и, дори имат звукова поддръжка, което за мен е особено важно.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 28 минути, RudeBoy написа:

Тоз пък и той се напъва да измисли нещо остроумно :lol6: . Пич, като имаш такива проблясъци - друг път ги депонирай не във форума, а в порцелановото кресло ;) . И пускай водата, че миришат.

По какво се познават комплексарите? Винаги търсят вината в другите,  като виждат всички свои комплекси в отсрещните. Пускам водата след теб...:)

преди 3 часа, B3M2W0 написа:

Най-трагичното в цялата тази каша е, че голяма част от хората, участвали в нея, са с примитивна психика, не търпяща по никакъв начин друго мнение. 

Не, най-трагичното е, че не разбрахте веднъж завинаги - всеки е свободен да ползва каквато ОС иска.

Хубаво, не харесвате Linux идеята - еми ползвайте си Windows, и недейте натяква колко трудна ОС е била, какво можело, какво не можело. 

Най-малкото пък си пробвал една дистрибуция, и си правиш генерални изводи. Еми седни прочети документации и за други дистрибуции, инсталирай, търкай, на принципа проба-грешка. Все ще си намериш някоя ОС, която ще ти хареса. Дистрибуциите са стотици, не само Mint.

И мен Mint не ми харесва много, но пък си има хора, които я харесват. По-добре ми е чист Debian.

Ubuntu също не ми е сред фаворитите, но пък си е добра ОС, това не отричам.

Въпрос на вкус....

преди 3 часа, RudeBoy написа:

Че аз съм я ползвал - и под Linux, и под Windows. Единственото, което ми дава в повече (за което и всъщност я инсталирах първоначално), е прочитането на пълния EXIF на RAW файловете. Така мога да гледам на колко кадъра е апаратът, с който е снимано.

Не е лоша програмка. Но отстъпва на FastStone - като бързина на работа, като интерфейс, като удобство. Липсват много малки неща, с които съм свикнал - отварянето на снимка на цял екран директно с двоен клик от браузъра, зуум на 100% с натискане и задържане на левия бутон на мишката, прилагане на автоматично зададени пресети на определени параметри само с комбинация Ctrl+буква. Да не говорим за по-специалните възможности - като например изправяне на снимка със задаване на хоризонт, Clone&Heal туул, който работи по-добре и от Lightroom-ския, възможността да си правиш колажи от снимки, да поставяш воден знак, и т.н.

Така че недей да ми обясняваш коя програма е добра, и коя - не. Като не можеш да решиш един проблем, по-добре подмини.

А възможността Linux да стартира програми за Windows под Wine е заложена в него. Не си ти човекът, който го решава. Даже още като го инсталираш, ти излиза написано на рекламните картинки. Както, всъщност, и че Linux обществото е приятелски настроено, и винаги готово да помогне. Ама явно и двете неща са само реклама ... :(

Всъщност си грамотен  и очевидно неконфликтен човек, но вчера припалих от тая глупост с работещата ОС. Извинявам се за по-резкия тон, но никак не обичам, когато се говорят глупости, особено за неща, от които някой очевидно си няма понятие. Това дали някой е написал програма за една или друга ОС, нито я прави по-хубава, нито по-лоша, още по-малко пък я категоризира като работеща или не.

Ето ти готов файл за импортване в POL, само имортираш и ще ти работи програмата, че и шорткът ще ти изкара на десктопа, по-удобно няма как да ти го направя. Ако имаш нужда от помощ, знаеш къде да ме намериш.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
на 26.09.2016 г. в 22:32, borovaka написа:

@svetliof За мене шрифтовете честно казано са едно от най-важните неща. Тествах FreeType 2.7, като излезе и резултата не ми допадна ( сравнен с infinality пачовете на bohoomil ).
За UI шрифт използвам San Francisco ( не е много-законно де, но ми изглежда от и четим ). В Windows точно това страшно го мразя Segoi UI ми е страшно грозен и като цяло antialising-a при clear type ми е много-кофти.

Би ли ми казал моля,  в коя графа би трябвало да се зададе шрифта San Francisco. Снимката е оринтировъчна от Интернет. Благодаря

• 1 месец по-късно...

Здравейте. Взех си втора ръка компютър и сега се чудя коя версия на LM да инсталирам. Параметрите са Е8400, 4ГБ памет и 160ГБ хард диск. Чудя се за LM 18.2 Cinnamon 64 бита дали е най-удачния вариант или има по-оптимален избор. Благодаря. Компютърът ще се ползва основно за браузване и гледане на YT клипове, без игри и без тежки програми.

Mint 17.3 при мен зарежда и изключва по-бързо. А не виждам да ѝ липсват някакви жизненоважни функции, в сравнение с 18.1/18.2 . Поне не и за това, за което ще я ползваш.

преди 29 минути, ncl написа:

Здравейте. Взех си втора ръка компютър и сега се чудя коя версия на LM да инсталирам. Параметрите са Е8400, 4ГБ памет и 160ГБ хард диск. Чудя се за LM 18.2 Cinnamon 64 бита дали е най-удачния вариант или има по-оптимален избор. Благодаря. Компютърът ще се ползва основно за браузване и гледане на YT клипове, без игри и без тежки програми.

Ако имаш допълнителна карта, която да изписва графиката, спокойно можеш да ползваш Cinnamon. Аз бих ти препоръчал такова издание на LM, което е базирано на оригиналната конфигурация на Ubuntu 16.04. В смисъл, да няма промени в драйвърите за хардуера и ядрото. Обикновено, това са само първите актуализирани издания. Провери, кое е последното с ядро 4.4 LTS. Можеш да тестваш е предишната LTS версия, за да видиш, дали не работи по- добре. Всяка нова версия на всяка дистрибуция е промотирана, като по- бърза и по- добра от предишната, но, на практика в повечето случай се оказва обратното. 

Ще се използва вграденото видео. Предишният компютър с Athlon ii x2 250  и 2ГБ памет беше с 17.3 Cinnamon 32 бита и се справяше добре. На сегашния има инсталирана 64 бита седмица като няма проблем с YT клиповете.

преди 13 минути, ncl написа:

Ще се използва вграденото видео. Предишният компютър с Athlon ii x2 250  и 2ГБ памет беше с 17.3 Cinnamon 32 бита и се справяше добре. На сегашния има инсталирана 64 бита седмица като няма проблем с YT клиповете.

Канелата ще работи и при вграденото видео. Но ще се държи много по- добре при допълнителна карта и особено с фирмен драйвър за нея. Забелязал съм, че работата на тази графична среда зависи много от видеото. Ако ползваш MATE базирана версия, тя ще работи по- бързо при вградено видео, дори с Compiz, вместо Metacity.

Вероятно след време може да се добави някое нископрофилно видео тъй като компютъра е SFF. Засега ще остане да е със 17.3, а след това пак ще го мисля. Благодаря.

• 1 месец по-късно...
на 7/12/2017 в 12:56, B3M2W0 написа:

Погледни какво е самото му име-LINUXMINT- линукс мента. В българския език( да ме прощават съветските драскачи във форума)  думата "мента" , освен за много полезната билка, се използва и за да се каже , че нещо е силно посредствено. Това на шега. Още в първото си писание казах, че впечатленията ми са повърхностни, обещавам да продължа с опитите да намеря обяснение за разни неща.

А теб искам да попитам, след като на всичките ми компютри има Уиндоус 10, какво това ме прави по-несвободен от теб? Какво иска Майкрософт от мен, освен дето ми предлага най-добрия продукт на човешката цивилизация? 

Какво може да ти иска М$? Местоположение, на кои сайтове ходиш, какви файлове имаш, дали музиката/видеото/ са ти легални, какви са предпочитанията ти онлайн и т.н. В някои "бели страни" на час-два със самолет от БГ  ползването на нелицензиран/пиратски/краден софтуер и точенето на торенти се преследва от законите и глобите са сериозни. Иди в Дания или Германия, или Франция примерно, качи си пиратския джам и си пускай торенти, да видим какво ще се случи.  Или си "хакни" офис пакета примерно.

Тези данни се събират като Big Data и се анализират, продават на маркетингови компании, на разузнаването и на когото си поискат, защото М$ не са филантропи, а са търговци, ако могат ще продадат и майките си. Пък ти се си радвай на прекрасния адуер 10.

Редактирано от vmonev (преглед на промените)

borovaka евала за шрифта бате . Зверски красив шрифт се оказа и  лепна на КДЕ  отволе. 

svetliof а ти  не замествай  само Monospace   шрифта . Другото може да си го промениш както ти харесва.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 2 часа, AlkatrazBG написа:

borovaka евала за шрифта бате . Зверски красив шрифт се оказа и  лепна на КДЕ  отволе. 

svetliof а ти  не замествай  само Monospace   шрифта . Другото може да си го промениш както ти харесва.

Кой шрифт бе човек :), че нещо не схванах

преди 5 часа, bvbfan написа:

Изглежда хубав, но няма кирилица?

Ето и с кирилица 

San Francisco Display Font (Cyrillic)

Двата комплекта дублират ли се ? Ще има ли проблеми, ако ги обединя и поставя в една папка ? Проблеми съм сигурен, че няма да има, но за какво са ми вторите, ако се дублират. Първите също поддържат кирилица.

Преминах на Минт 18.2. Бях доволен много от 17.3 но имах проблем с неприятно премигване на екрана много дразнещо. При 18.2 не се забелязва такова. Обаче когато прехвърлям файлове големи на флашка с немо много забива. Има ли го и при други този проблем. Когато не копирам всичко си е нормално но копирали се файл много зацепва.

А от къде знаеш, че това не е от Немо,  а не от останалото... Потърси в нета. Защо винаги всеки си мисли, че неговия проблем е уникален. Ако се ползва бутиково дистро - да, има (мразя я тая дума) резон. И защо пък си мислиш, че всичко трябва да е мед и масло - няма такова нещо. С която и ОС - винаги ще има проблеми, кога по-големи, кога по-малки, но така ще е винаги.... Човек го прави, не Бог. Не могат да се покрият (даже и от Ябълката) всичките проблеми които могат да изникнат.

Като пиша тук нали търся в нета, не търся у баба си на двора. Както и да  е ще намеря.Попитах дали някой е забелязал същото.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.