Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 1 час, vasilevsa написа:

Преминах на Минт 18.2. Бях доволен много от 17.3 но имах проблем с неприятно премигване на екрана много дразнещо. При 18.2 не се забелязва такова. Обаче когато прехвърлям файлове големи на флашка с немо много забива. Има ли го и при други този проблем. Когато не копирам всичко си е нормално но копирали се файл много зацепва.

Аз миналата година като си купих 4K TV се оказа, че вградената ми видеокарта е слаба да изкара горе сигнал без лагване. Тогава преминах на вариант гледане на филми през флашка. Старата ми USB 3 (Kingston DataTraveler 100 G3), през USB 3 кабел копираше 1,4 GB за около 5 минути. След четене и търсене на high speed взех тази 32GB цък за около 32 лв и трансфера е около 20 секунди за същия обем данни. Искам да кажа, че ако всички други фактори са налице (USB 3 порт, USB 3 кабел), бавната флашка при мен бе спирачката. Като правих проучване, съпоставих скоростта им (надясно са high speed) цък . Опитай и копирането през друг файлов мениджър като Gnome-commander (през Софтуерен мениджър) - двупанелка. Поздрави

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 8 минути, svetliof написа:

Аз миналата година като си купих 4K TV се оказа, че вградената ми видеокарта е слаба да изкара горе сигнал без лагване. Тогава преминах на вариант гледане на филми през флашка. Старата ми USB 3 (Kingston DataTraveler 100 G3), през USB 3 кабел копираше 1,4 GB за около 5 минути. След четене и търсене на high speed взех тази цък за около 32 лв и трансфера е около 20 секунди за същия обем данни. Искам да кажа, че ако всички други фактори са налице (USB 3 порт, USB 3 кабел), бавната флашка при мен бе спирачката. Като правих проучване, съпоставих скоростта им (надясно са high speed) цък . Опитай и копирането през друг файлов мениджър като Gnome-commander (през Софтуерен мениджър) - двупанелка. Поздрави

Опитах и с бърза флашка, пак бе същото. Ще опитам през гном-командера мерси за идеята. При 17.3 не го забелязвах този проблем

Ако нямаш ограничения, експериментирай и с различни файлови системи. При мен под Ext4 копираше най-бързо, но TV не разпознава нищо повече от FAT32 и NTFS. Затова се задоволих с NTFS. Което си е предимство за мен. Едно време под 17.х все получавах съобщение че нямам права за запис върху флашката под Ext4. Какво ли не правих, веднъж ставаше, 3-4 пъти греда. Тогава ми дадоха идеята за друг файлов мениджър. Но сега под NTFS хем бързо копира, хем винаги.

Не се наемам да давам акъли защото ползвам хардуер поне една петилетка остарял, графична среда за стари машини и 32-битова ОС. Да, Мента е, но моя изработка и при мен си работи както ми се иска.

Здравейте пичове. Имам известен проблем с линукса и не мога да го реша сам. Преди имах ссд 128 гб и хдд 1 тб. Реших да си купя по голям и по бърз ссд. Така и направих и понеже съм бос в техниката вместо да слагам трети диск просто махнах старото ссд 128 гб и на негово място сложих новото ссд 500 гб. В миналото можех да слагам минт заедно с уиндоус където си поискам. Бях направил така, уиндоус на ссд то заради игрите, а минт на хдд то. Когато сложих новия ссд започнах да инсталирам уиндоус. Той поиска да направи дяла с буут лоудъра на хдд то и по никакъв начин на ссд то. Самия уиндоус се инсталира без проблем на ссд то. След това тръгнах да инсталирам минт и ударих на камък- той просто не се инсталира на нито на ссд нито на хдд то. Инсталацията върви нормално, инсталира се и при рестарта просто си зарежда уиндоуса сякаш никакъв линукс не съм инсталирал. Какво да правя, за да мога отново да си инсталирам дабъл буут уиндоус и минт. Моля  да имате предвид, че съм технически неграмотен.

Защото си инсталирал буутлоудъра на другия хард от който е настроена да буутва машината. Пробвай да буутнеш както от SSD-то, така и от HDD. При инсталация гледай къде се инсталира GRUB.

Ако ли не, изтрий малкия дял, който си прави Бозата и след това следвай тези стъпки. После възстановяваш GRUB и си готов. Внимавай къде го инсталираш, въпреки че в случая няма значение. Редовно ми се налага да оставям на разни машини Windows на един хард, Linux на друг и всичко работи коректно, ако знаеш какво правиш. Дори миналата седмица правих един с ХР, седмѝца и Минт, с три харда, никакви ядове.

И нека не забравяме, че за Linux вече има хиляди игри и Windows може да се разкара без никакви угризения, като подобни проблеми остават в миналото.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Невъзможно е. Когато изтрия всичко от ссд то и хдд то не ми дава да инсталирам уиндоус на ссд докато не създам дял за буут лоудъра на хдд. Докато не го направя бутона "създай дял" е сив и неактивен. Едва като създам този малък дял на хдд ме дава да създам дял на ссд където да инсталирам.

преди 1 час, Aleksi написа:

Инсталацията върви нормално, инсталира се и при рестарта просто си зарежда уиндоуса сякаш никакъв линукс не съм инсталирал. Какво да правя, за да мога отново да си инсталирам дабъл буут уиндоус и минт. 

Пробвай нещо: Рестартирай, и преди да почне да зарежда Windows, влез в BIOS или в менюто за избор на буутващо устройство, и избери диска, на който си инсталирал Linux Mint. Да видим дали ще тръгне.

преди 22 минути, Aleksi написа:

Невъзможно е. Когато изтрия всичко от ссд то и хдд то не ми дава да инсталирам уиндоус на ссд докато не създам дял за буут лоудъра на хдд. Докато не го направя бутона "създай дял" е сив и неактивен. Едва като създам този малък дял на хдд ме дава да създам дял на ссд където да инсталирам.

Изключи HDD-то физически направо го махни 

Инсталирай Джам след това ментата(Това е адски глупаво да слагаш ментата на бавния хард) и чак тогава слагай HDD

Редактирано от sokoban (преглед на промените)

преди 29 минути, Aleksi написа:

Абсолютно възможно е, тези команди правят именно това - инсталират буутлоудъра в руут дяла, без нуждата от малък дял. Не ти говоря при инсталация, а сега, след като е инсталиран Windows, триеш само малкия дял, буутваш от диска, следваш стъпките и готово. Трябва да си на MBR, за да работи този начин, скапаното UEFI не го използвам. Така имаш с един дял по-малко, а и си решаваш проблема с буутлоудъра на HDD. След това само възстановяваш GRUB на Linux.

Моз, по принцип проблемите идат от gpt/uefi.

Ако се почва на чисто (май да), да се стартира жив диск и с gparted да се изтрие всичко и да се създаде схема на делене по mbr на дисковете. И тогава вече останалото. С уговорката, че може/се поддържа това на машината.

Засега, слава богу, няма машини, които да не поддържат Legacy буут : )

на 20.10.2017 г. в 21:18, vasilevsa написа:

Преминах на Минт 18.2. Бях доволен много от 17.3 но имах проблем с неприятно премигване на екрана много дразнещо. При 18.2 не се забелязва такова. Обаче когато прехвърлям файлове големи на флашка с немо много забива. Има ли го и при други този проблем. Когато не копирам всичко си е нормално но копирали се файл много зацепва.

на 20.10.2017 г. в 22:27, vasilevsa написа:

Като пиша тук нали търся в нета, не търся у баба си на двора. Както и да  е ще намеря.Попитах дали някой е забелязал същото.

За съжаление - да, забелязвам абсолютно същото. При Stotinka и Arch Linux. Даже почвам да си мисля, че не е само Nemo, а мениджъра в ядрото, отговарящ за дисковете не струва. Защото позволява на една задача да дърпа свръх много дисково време, а другите пресъхват.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Тези дни след ъпдейт навярно в моята си /home се самосъздаде друга home папка, с под папка svetliof и вътре скрита .local.

Миналата седмица на един приятел сложих Mint Cinnamon 18.2 64 бит и забелязах и там в /home home. Но не обърнах много внимание, защото трябваше да си му връщам лаптопа.

Сега видях че и файловият мениджър Nemo е получил ъпдейт, защото в менюто Изглед ме гледат с големината на тенджери иконите за Увеличаване, Намаляване и Нормален размер.

Хайде Nemo не ме претиснява, но тази новоизлюпена папка home мога ли да си я изтрия? Не ми се нрави матрьошка в матрошката... Благодаря.

П.С. Едно време имах po default папка Плот, сега забелязах друга с име Desktop?

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

Какво показва

gnome-text-editor $HOME/.config/user-dirs.dirs

Не съм сигурен, но мисля че имах папка home която предположих е от неправилна настройка на програма за облачна синхронизация и я изтрих. (Пътят беше /home/na40/home/).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Въпросните 2 папки се престраших и ги изтрих ръчно, като първо се уверих че нямат нищо важно. Ето и изхода от горната команда след това:

# This file is written by xdg-user-dirs-update
# If you want to change or add directories, just edit the line you're
# interested in. All local changes will be retained on the next run
# Format is XDG_xxx_DIR="$HOME/yyy", where yyy is a shell-escaped
# homedir-relative path, or XDG_xxx_DIR="/yyy", where /yyy is an
# absolute path. No other format is supported.
#
XDG_DESKTOP_DIR="$HOME/Плот"
XDG_DOWNLOAD_DIR="$HOME/"
XDG_TEMPLATES_DIR="$HOME/"
XDG_PUBLICSHARE_DIR="$HOME/"
XDG_DOCUMENTS_DIR="$HOME/"
XDG_MUSIC_DIR="$HOME/"
XDG_PICTURES_DIR="$HOME/"
XDG_VIDEOS_DIR="$HOME/"

Изглежда "блестящо", какво си правил? Би трябвало да имаш поне на Английски имената на папките.

По-лесният начин е да изтриеш файла ~/.config/user-dirs.dirs, но трябва да опразниш от съдържание всички папки, включително папката Плот, той след рестарт ще се регенерира, освен ако си спрял/нямаш в автостарта на системата xdg-user-dirs-gtk-update/Обновяване имената на стандартните папки и тогава няма да се случи.

Всъщност, това е по-сложния вариант, но е по-лесен за обяснение.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 11 минути, бат'начо написа:

Изглежда "блестящо", какво си правил? Би трябвало да имаш поне на Английски имената на папките.

По-лесният начин е да изтриеш файла ~/.config/user-dirs.dirs, но трябва да опразниш от съдържание всички папки, включително папката Плот, той след рестарт ще се регенерира, освен ако си спрял/нямаш в автостарта на системата xdg-user-dirs-gtk-update/Обновяване имената на стандартните папки и тогава няма да се случи.

Необходимо е да има само инсталиран пакета xdg-user-dirs. След изтриване на потребителската конфигурация, системата възстановява стандартните папки от генерирания файл. Може да изтрие всички папки, без кошчето в .local/share.

Както бях писал преди 1г някъде, папките в /home както и бързите им линкове съм ги изтрил. Единсвено фабричната папка Плот не съм я пипал. В /home си имам мои си папки с моя структура, а не Шаблони, Музика, Снимки и т.н. папки, които ми се пречкат и са празни. .Може да звучи лаишко, но никога съм нямал проблем с това, че ги няма. Минта си върви като пушка, вече трета година

Да, ама ние от де да знаем, че нямаш нужда от  xdg-user-dirs/xdg-user-dirs-gtk и истинския ти "проблем" е фантомната папка "home" и "вярната" Плот/Desktop.

тук един диск не иска да се монтира заради това че не е спрян правилно бозикса.(на друг лаптоп, не моя)

Какво да го омагьосам да се монтира, че ако трябва да го връщам на win машината не й бачка матрицата и трябва да връзвам на външен

https://ibb.co/bwf8oG

преди 55 минути, Daylight Dancer написа:

тук един диск не иска да се монтира заради това че не е спрян правилно бозикса.(на друг лаптоп, не моя)

Какво да го омагьосам да се монтира, че ако трябва да го връщам на win машината не й бачка матрицата и трябва да връзвам на външен

https://ibb.co/bwf8oG

Това трябва да е втори физически диск - dev/sdb.

Погледни, дали е описан в etc/fstab.

Ако не е, засечи UUID идентификатора със sudo blkid и го опиши с опция "none" "тип файлова система" "defaults" 0  0. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

ceco@ceco-K54C ~ $ sudo ntfsfix /dev/sdb2
[sudo] password for ceco:
Mounting volume... The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
FAILED
Attempting to correct errors...
Processing $MFT and $MFTMirr...
Reading $MFT... OK
Reading $MFTMirr... OK
Comparing $MFTMirr to $MFT... OK
Processing of $MFT and $MFTMirr completed successfully.
Setting required flags on partition... OK
Going to empty the journal ($LogFile)... OK
Checking the alternate boot sector... OK
NTFS volume version is 3.1.
NTFS partition /dev/sdb2 was processed successfully.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.