Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 1 час, Daylight Dancer написа:

тук един диск не иска да се монтира заради това че не е спрян правилно бозикса.(на друг лаптоп, не моя)

Какво да го омагьосам да се монтира, че ако трябва да го връщам на win машината не й бачка матрицата и трябва да връзвам на външен

https://ibb.co/bwf8oG

Пробвахте ли да спрете Fast Boot в Уиндоус? Control Panel - Power Options- Choose what the Power Button Do - Change Settings that are currently unavailable - махате отметката на Turn on Fast Startup

https://www.eightforums.com/tutorials/6320-fast-startup-turn-off-windows-8-a.html

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Здравейте,

Първо искам да се оправдая, че за пръв път имам досег до Линукс на компютъра и съм абсолютен ламер/лаик и т.н. Не се сърдете. :)

Избрах Минт, поради масовите препоръки, че е най-подходяща за такива като мен. Изтеглих последната версия Силвия от оф. сайт, следвах всички инструкции от едно видео на български в Youtube и я инсталирах. За мое учудване всичко запали от раз. Драйвъри на видео и процесор само си разпозна и инсталира в началото. За звук, дъно, чипсет, лан и всеки друг компонент не ме е питало, но всичко си работи. Това ме довежда до мисълта, че и те са инсталирани нормално. Макар, че звука е много силен и чак криви, което ме навежда на мисълта, че звуковите драйвъри не са инсталирани. Нямам идея обаче как да го направя. Ако някой може да помогне, ще съм благодарен. Направих го Dual Boot, тоест при включване на компа ме пита коя ОС да стартира - 10 или Минт. За съжаление Минт е по подразбиране и ако не стоя на компа, се включва той. Проблема в случая, е че не ползвам компютъра само аз. Може ли да се направи така, че да се стартира 10 по подразбиране, ако няма посочено друго от менюто? Другият ми голям проблем е, че ако сверя часовника на Минт, променя часа в Биос, а от там се променя на десятката. Ако сверя на десятката, часовника на линукса отива 2 часа напред. Часовата зона е правилната, просто не знам как да оправя този проблем така, че и двете ос да показват точно време. Следващ проблем, понеже съм с SSD, как да разбера дали TRIM функционира? Освен това, има ли някакъв софт, с който да мога да си следя температурите на чипсет, видео, хард и т.н.?

Извинявам се, ако въпросите ми са прекалено елементарни, но стигнах до задънена улица тук.

За звука - инсталираш Pulse Audio.

За промяна реда на буутване (и не само) - Grub Customizer.

За часовника - и аз бих искал да знам как се оправя. Ще чакаме някой от "спициалистьитьи" да се включи ;) 

Разкарай грозната, недодялана десетка и си решаваш проблемите ;) Проблемът с часовника се предизвиква именно от некадърността на Майкрософт, защото са винаги наопаки. Решението тук.

За настройване на дефолтна ОС и таймаут, тук.

Имаш драйвъри за звука, просто геинът е в повече, намали силата.

Имаш включен TRIM, но той не ти трябва. Всички SSD от 2010-а година нагоре си имат далеч по-добър гарбидж кълекшън в контролерите, отколкото елементарния TRIM.

Да, има най-различен софтуер за следене на хардуера, като започнем от conky, минем през различни cli инструменти като inxi, sesors и пр., и стигнем до нормални за обикновения потребител програми като i-nex.

Няма нужда да го пише, просто трябва да сложи отпред едно sudo, то си пише:

sudo hwclock --systohc --localtime

За паролата на root е добре да се сложи и тя, защото по подразбиране я няма:

sudo passwd root

Така стана и командата за часовника я прие. Тази команда обаче: sudo gedit /etc/default/grub не я приема: sudo: gedit: command not found

EDIT: Добавин нова парола.

Редактирано от driver_sl (преглед на промените)

преди 7 часа, driver_sl написа:

Така стана и командата за часовника я прие. Тази команда обаче: sudo gedit /etc/default/grub не я приема: sudo: gedit: command not found

EDIT: Добавин нова парола.

Това е текстов редактор, който най-вероятно не е инсталиран:

sudo apt install gedit

Не  е добра идея да се заиграваш с груб. Инсталирай си Grub-Customizer от синаптик за да промениш реда на стартиране

Редактирано от sokoban (преглед на промените)

преди 8 часа, driver_sl написа:

Може ли да се направи така, че да се стартира 10 по подразбиране, ако няма посочено друго от менюто?

Разбира се. Ето тази стойност в etc/default/grub указва реда на стартиране.

https://s25.postimg.org/6zs7i7xtr/grub.png

0 - стартиране по реда на подреждане

1 - винаги първата в списъка

2 - винаги втората в списъка

saved - последната използвана

След редакция на конфигурационния файл, задължително изпълняваш : sudo update-grub

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Няма нужда да го инсталира, просто туториълът е писан, когато gedit се използваше масово. В Mint сега е xed :)

Стана от линка на колегата @RudeBoy Вече ги подредих както ми е удобно. Проблема с часа също е оправен. Продължавам с разучаването. :)

Редактирано от driver_sl (преглед на промените)

имам unrar, но ми дава грешка при разархивиране на

http://subs.sab.bz/index.php?act=download&attach_id=90491

...последния release с xfce...

Редактирано от Daylight Dancer (преглед на промените)

С Ark и PeaZip се разархивира без проблем, но с file-roller не ще, та проблемът не е в архива. Имам инсталиран и WinRar за такива редки случаи, с него също няма проблеми.

Здравейте, някой подкарвал ли е 3 G флашка на мтел под Минт? Ако някой го е направил моля да сподели.

Напиши кой модел е. Аз имах 3G модем до преди 2-3 години, но на Globul - Huawel E173. Там се свързвах директно през Network Manager без допълнителни драйвъри.

преди 5 минути, vasilevsa написа:

ZTE е най-новото ядро е на линукс и не я разпознава.

Никакво номерче ли няма след него. МТел имаха едни модеми на  Huawei към които слагаха и драйвър за Linux. Има ли нещо в паметта на твоя ?

То има ама не го помня номерчето е на колега принудихме се да му сложим минта нямаше какво друго на момента. Да мтел слагаха спомням си за хуауей. Ще го мислим

преди 1 минута, vasilevsa написа:

То има ама не го помня номерчето е на колега принудихме се да му сложим минта нямаше какво друго на момента. Да мтел слагаха спомням си за хуауей. Ще го мислим

Проверих на сайта на MTEL. За ZTE не виждам драйвър за Linux. За Huawei имат драйвър с доста ясни указания на български, как да се инсталира. Смени си с някой модема.

Добър вечер - инсталирах Силвия 18.3 - Кде - Всичко до тук - добре. Но тъчпада не се деактивира при писане. Ако някой е открил решението нека да го сподели. Благодаря.

Редактирано от Колчо (преглед на промените)

Системни настройки - Входни устройства - Тъчпад - Enable / Disable - Disable touchpad when typing

на 12/24/2017 в 17:24, bvbfan написа:

Системни настройки - Входни устройства - Тъчпад - Enable / Disable - Disable touchpad when typing

Активирано но не работи. Графична среда - КДЕ - цялостно доволен съм от нея. Четох по чуждите форуми че dbus не  разпознава адекватно действията - тук https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=229288

За да улесня решението на казуса ето какви устройства има:

flt@Wrkstn ~ $ xinput list
⎡ Virtual core pointer                          id=2    [master pointer  (3)]
⎜   ↳ Virtual core XTEST pointer                id=4    [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ A4TECH USB Device                         id=11   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ A4TECH USB Device                         id=12   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ SynPS/2 Synaptics TouchPad                id=14   [slave  pointer  (2)]
⎣ Virtual core keyboard                         id=3    [master keyboard (2)]
    ↳ Virtual core XTEST keyboard               id=5    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                              id=6    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Video Bus                                 id=7    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                              id=8    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Sleep Button                              id=9    [slave  keyboard (3)]
    ↳ 1.3M WebCam                               id=10   [slave  keyboard (3)]
    ↳ AT Translated Set 2 keyboard              id=13   [slave  keyboard (3)]
    ↳ Acer WMI hotkeys                          id=15   [slave  keyboard (3)]
dflt@Wrkstn ~ $ 

Редактирано от Колчо (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.