Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Досадния проблем се оправи като преинсталирах флаш плъгина наново и спря да забива. Благодаря на всички отзовали се. кефи си ме ментата и това е. Заради нея се лиших от най-голямото си хоби тестването на антивирусни програми. Инак ползвам един лек браузер основан на стария енджин на операта otter browser много е лек.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 6 минути, vasilevsa написа:

Инак ползвам един лек браузер основан на стария енджин на операта otter browser много е лек.

Объркал си се. Няма друг Presto базиран браузър. Не съм сигурен, изобщо, какъв е статуса на Presto и, дали е свободен софтуер, защото никой не посмя да го разработва след, като компанията Opera се отказа да го развива.

преди 7 минути, cybercop написа:

Объркал си се. Няма друг Presto базиран браузър. Не съм сигурен, изобщо, какъв е статуса на Presto и, дали е свободен софтуер, защото никой не посмя да го разработва след, като компанията Opera се отказа да го развива.

Чакай не е престо базиран базиран е на версията последната преди да въведат енджина на хрома мисля че беше 12.02. qt5 Според мен от опера много сбъркаха като се отказаха от Престо.

Редактирано от vasilevsa (преглед на промените)

Кодът на старата Опера го има в „Гитхъб“. Обаче е незаконно публикуван и никой не иска да се занимава с него. Понеже няма да могат да изкарат парички, предполагам.

преди 10 минути, vasilevsa написа:

Чакай не е престо базиран базиран е на версията последната преди да въведат енджина на хрома мисля че беше 12.02. qt5 Според мен от опера много сбъркаха като се отказаха от Престо.

Стария двигател на Opera се наричаше Presto. Новия се нарича Blink. Няма друг двигател между тях. Разработката на един двигател от този клас струва милиони долари, само на база труд. Затова, няма голямо разнообразие и възможност за избор.

преди 3 минути, cybercop написа:

Стария двигател на Opera се наричаше Presto. Новия се нарича Blink. Няма друг двигател между тях. Разработката на един двигател от този клас струва милиони долари, само на база труд. Затова, няма голямо разнообразие и възможност за избор.

В момента до колкото знам ползват Web Kit. какво ползва otter според теб?

преди 5 минути, vasilevsa написа:

В момента до колкото знам ползват Web Kit. какво ползва otter според теб?

https://en.wikipedia.org/wiki/Otter_Browser

QtWebKit

Двигател, който Opera никога не е ползвал. Поне, аз не знам да е имало такъв период.

преди 44 минути, cybercop написа:

https://en.wikipedia.org/wiki/Otter_Browser

QtWebKit

Двигател, който Opera никога не е ползвал. Поне, аз не знам да е имало такъв период.

Виж какво инфо намерих:

In February 2013, Opera Software announced that their in-house rendering engine, Presto, would be phased out in favour of WebKit.[5] Opera 15 saw the browser being fully rewritten, with this and subsequent releases being based on Blink and Chromium.

Contents

преди 1 час, bornofash написа:

Кодът на старата Опера го има в „Гитхъб“. Обаче е незаконно публикуван и никой не иска да се занимава с него. Понеже няма да могат да изкарат парички, предполагам.

На старата Opera или на Presto ? Имам подозрение, че не възможността да изкарат, а да загубят много пари е причината да не клонират и разработват проекта. Корпорация Opera постоянно се нуждае от пари и няма да пропусне удобен случай да ги вземе от тези, които се осмеляват да развиват изоставения от нея двигател.

преди 12 минути, vasilevsa написа:

Виж какво инфо намерих:

In February 2013, Opera Software announced that their in-house rendering engine, Presto, would be phased out in favour of WebKit.[5] Opera 15 saw the browser being fully rewritten, with this and subsequent releases being based on Blink and Chromium.

Contents

Това е от времето, когато самия Chromium ползваше WebKit (не QtWebKit). Нека някой, по запознат с историята да каже, имало ли е изобщо издание на Opera, базирано на WebKit базирания Chromium. Аз съм свидетел само на Blink базирана версия.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

https://bitbucket.org/prestocore-fan/presto/src

Доколкото разбирам всичко го има. Всеки един конфигурационен файл. Двигател, интерфейс...
Махнали са го от Гитхъб, между другото, заради авторски права.

Редактирано от bornofash (преглед на промените)

преди 11 часа, bornofash написа:

Махнали са го от Гитхъб, между другото, заради авторски права.

Интересно, как някой, който е доказан егоист и търгаш, поддържа сравнително добро отношение към себе си. Такива са си били винаги. Имат дарба някаква.  В момента се возят на Chromium проекта, почти безплатно (със символични дарения), докато ползват код за чиято разработка сигурно, вече нулите минават девет.

Изглежда, на Марк Шатълуърт му липсва точно това умение. Каквото и да направи, колкото и пари да даде за разработката на приложения с отворен код, колкото и код да качи са свободно ползване, клониране и разработка, пак ще излезе щатния демон в света на Linux.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, коя графична среда препоръчвате да се използва при Linux Mint. Аз съм със cinnamon но тя май е по-тежка от Mate и по-лека от KDE.  Напоследък ми забива често компютъра и се налага да го рестартирам затова се чудя дали ако сменя графичната среда няма да е по-добре?

преди 4 часа, vasilevsa написа:

Здравейте, коя графична среда препоръчвате да се използва при Linux Mint. Аз съм със cinnamon но тя май е по-тежка от Mate и по-лека от KDE.  Напоследък ми забива често компютъра и се налага да го рестартирам затова се чудя дали ако сменя графичната среда няма да е по-добре?

Не съм убеден, че Канела - та е по лека от Plasma Desktop с ограничени ефекти. Нека колегите, които ползват и двете да споделят, но, моето убеждение е, че е обратното. Доколкото знам, LM имат и версия с Xfce. Можеш да тестваш и нея.

От моя опит изхождам на предната ми машина - 2 ядрен процесор с 4 GB рам. Тестовете съм ги правил върху Linux Mint 17.2. Една и съща конфигурация програми на един и същ хардуер показва след рестарт: Cinnamon - 356 MB, Mate 340, Xfce - 330, KDE 600. Когато излезна обаче LM 18x заетата памет тръгна осезаемо нагоре при всички графични среди.

Колегата по-горе може да пробва 32 битовата версия на Cinnamon ако му е слаб хардуера и тогава да пробва други графични среди по същата схема, ако резултата не е задоволителен. Много зависи и от предпочитанията за графична среда и нагласата да свикнеш с друга.

При мен на относително слаб хардуер - Athlon II X2 250 и 2ГБ памет няма забивания при 32-битовата версия на Cinnamon. LM 17.3. За няколко месеца имаше само 2-3 самоволни затваряния на браузъра - PM и това е.

Аз използвам 64 битовата версия на Linux Mint заради новия скайп и вайбъра и хрома. При 32 битовата отсъстват. Но напоследък особено много чести забивания. Компа ми е двуядрен по 3 гигахерца и 4 гб рам, 1 гб видеокарта.

Какво да правя?

Зависимостите не са изпълними. libqt3-mt(>=3:3.3.8realy3.3.7)

• 2 седмици по-късно...

здравейте инсталирах за тест Linux Mint Debian Edition Betsy. Поправих доста неща, там всичко е в пъти по-сложно от базирания на убунту но е по-бърз и стабилен. Следния проблем ми възникна с инсталирането на wine дава ми неизпълнени зависимости счупени пакети и не тръгва. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

Следните пакети имат неудовлетворени зависимости:
 wine : Зависи от: lib32asound2 (> 1.0.25) но той не може да бъде инсталиран
        Зависи от: libgphoto2-2 (>= 2.4.10.1) но той не може да бъде инсталиран
        Зависи от: libgphoto2-port0 (>= 2.4.10.1) но той не може да бъде инсталиран
        Зависи от: libgphoto2-2:i386 но той не може да бъде инсталиран
        Зависи от: libgphoto2-port0:i386 но той не може да бъде инсталиран

Редактирано от vasilevsa
допълване (преглед на промените)

• 5 седмици по-късно...

Този ли ?

И защо трябва да се почва от нея версия, а не просто да се обнови наличната. Разлика едва ли ще откриеш между 18.1 и 18.2, най-много в ядрото.

преди 24 минути, бат'начо написа:

Този ли ?

И защо трябва да се почва от нея версия, а не просто да се обнови наличната. Разлика едва ли ще откриеш между 18.1 и 18.2, най-много в ядрото.

И, цялата истерия може да приключи с добавяне на hwe поддръжка за ядрото и драйвърите за видеото.

До края на месеца трябва да е излезналa. В момента съм с бетата. Нищо ново драстично не откривам, поне по моето използване, всичко си е както преди. Все пак някой компоненти са вдигнати, напр. ако не се лъжа X.Org 1.18.4, 3.0 Mesa 12.0.6, linux-firmware 1.157.10... Друго ново? Новост има и в Диспечера на актуализациите. Вече последните ядра се появяват най-горе, а не като преди най-долу. Това което забелязвам е, че с всяка една дистрибуция Linux Mint се надгражда и става по-добра. Ето на това огледало цък поглеждам дали е направена папка 18.2, защото новината в официалният сайт може да се забави. С удоволствие ще инсталирам и финалната версия.

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

Има много нови неща, но някой трябва да чете. Само числата, само HWE, то нямало разлика - да, те така си ги изкарват, само за бройката ;)

/off

"Някои неща", "излязла".

преди 16 часа, svetliof написа:

До края на месеца трябва да е излезналa. В момента съм с бетата. Нищо ново драстично не откривам, поне по моето използване, всичко си е както преди. Все пак някой компоненти са вдигнати, напр. ако не се лъжа X.Org 1.18.4, 3.0 Mesa 12.0.6, linux-firmware 1.157.10... Друго ново? Новост има и в Диспечера на актуализациите. Вече последните ядра се появяват най-горе, а не като преди най-долу. Това което забелязвам е, че с всяка една дистрибуция Linux Mint се надгражда и става по-добра. Ето на това огледало цък поглеждам дали е направена папка 18.2, защото новината в официалният сайт може да се забави. С удоволствие ще инсталирам и финалната версия.

За мен най-добра си остава версия 17.3, стабилна не забива.  Версиите нагоре станаха големи лами забиват ужас. Компа ми е двуядрен с 4 гб рам.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.