Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 31 минути, cybercop написа:

Не знам, какво имаш предвид под мултимедийна поддръжка. За видео плеърите и WebKit базираните браузъри - gstreamer1.0 декодерите (base, good, bad и ugly). Или VLC, който е със собствени декодери. Ако поддръжката се отнася само за уеб съдържанието - инсталираш chromium-browser, chromium-browser-ffmpeg-extra+pepperflashplugin-nonfree и получаваш пълна поддръжка на html5 и флаш видео. Или Firefox + Adobe-flashplugin.

Не си въобразяваш. MATE е с по- нисък разход на ресурси от канелата, независимо, дали е 32 или 64 битова. Не знам, какаво имаш предвид с описания проблем. Курсора на мишката не може да фиксира бутона за затваряне ли ?

http://s19.postimg.org/l5ld293lf/mouse.png

Пусни една снимка на екрана за да видя за какво става въпрос.

Примера ще го дам с Вашата снимка. Та може би това искам да кажа - че не ми се фиксира бутона за затварянето (същото е и с бутоните за цял екран и минимизиране). На Вашата снимка дори не сте сложили стрелката върху бутона за затваряне (само сте го приближили) и можете да изберете опцията за затваряне на прозореца. А при мен стрелката задължително трябва да е върху хикса и нито пиксел по-навън, за да мога да го кликна. Със светлозелено съм оградил зоната на хиксчето, където ако кликна нищо няма да се получи, освен ако не е точно върху квадратчето с опцията. Когато е на цял екран прозореца, тая зона, която съм оградил със светлозелено си остава, и когато плъзна мишката докрай в горния десен ъгъл, за да затворя прозореца трябва да преместя стрелката с няколко пиксела, защото иначе не става. Ако и това обяснение не разбрахте ще кача няколкосекунден клип, за да го видите наглед.

8931366E.png

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Погледнете настройката на мишката от контролния център.

http://s19.postimg.org/w6gi79vub/mouse_settings.png

Ако искате ще ви изпратя темата с която съм в момента, но не съм сигурен, дали ще работи коректно GTK3 интеграцията. Правил съм я преди много време и, вече не помня, коя версия на GTK3 поддържа.

преди 6 минути, cybercop написа:

Погледнете настройката на мишката от контролния център.

http://s19.postimg.org/w6gi79vub/mouse_settings.png

Ако искате ще ви изпратя темата с която съм в момента, но не съм сигурен, дали ще работи коректно GTK3 интеграцията. Правил съм я преди много време и, вече не помня, коя версия на GTK3 поддържа.

И коя опция да погледна по-точно?

Примерно, вижте къде е плъзгача при "Влачене и пускане", което определя разстоянието за задействане на курсора.

П.П.: Тествайте и 64 битова версия на LM с Xfce и споделете, какви са ви впечатленията. Мога да ви предоставя теми в изобилие.

https://www.linuxmint.com/edition.php?id=222

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 12 минути, cybercop написа:

Примерно, вижте къде е плъзгача при "Влачене и пускане", което определя разстоянието за задействане на курсора.

Абсолютно от нищо не се повлиява. Пробвах всички дефолтски теми, настройки на прозорците и т.н. - нищо. Гледам, че има опция да се свалят онлайн теми, малко по-късно ще прибегна до там. Не знам дали има значение, но това е "жива" флашка. Все още съм с канелата, но при нея нямаше ядове с това, а темите са същите. Загуба на време ще ми е ако не се получат нещата със MATE, да връщам пак канелата. А ако ще се прибягва до нови теми - то искам да са максимално близки до дефоултските.

Редактирано от Dancho^94 (преглед на промените)

преди 16 минути, Dancho^94 написа:

А ако ще се прибягва до нови теми - то искам да са максимално близки до дефоултските.

Защо ? MATE и Cinnamon са две съвсем различни графични среди. Няма гаранция, че интеграциите за двете, включени в определена тема ще създадат еднаква визия.

преди 58 минути, Dancho^94 написа:

Абсолютно от нищо не се повлиява. Пробвах всички дефолтски теми, настройки на прозорците и т.н. - нищо. Гледам, че има опция да се свалят онлайн теми, малко по-късно ще прибегна до там. Не знам дали има значение, но това е "жива" флашка. Все още съм с канелата, но при нея нямаше ядове с това, а темите са същите. Загуба на време ще ми е ако не се получат нещата със MATE, да връщам пак канелата. А ако ще се прибягва до нови теми - то искам да са максимално близки до дефоултските.

Направи си имидж и ако не стане просто възстанови за две минути.

преди 3 часа, cybercop написа:

Не знам, какво имаш предвид под мултимедийна поддръжка. За видео плеърите и WebKit базираните браузъри - gstreamer1.0 декодерите (base, good, bad и ugly). Или VLC, който е със собствени декодери. Ако поддръжката се отнася само за уеб съдържанието - инсталираш chromium-browser, chromium-browser-ffmpeg-extra+pepperflashplugin-nonfree и получаваш пълна поддръжка на html5 и флаш видео. Или Firefox + Adobe-flashplugin.

Не си въобразяваш. MATE е с по- нисък разход на ресурси от канелата, независимо, дали е 32 или 64 битова. Не знам, какаво имаш предвид с описания проблем. Курсора на мишката не може да фиксира бутона за затваряне ли ?

http://s19.postimg.org/l5ld293lf/mouse.png

Пусни една снимка на екрана за да видя за какво става въпрос.

Oк, благодаря за разясненията.

Имам и още един крайно интересен въпрос...

Какво ще стане след като житейския цикъл на Дебиан Стреч като тестинг дистрибуция изтече и последният бъде замразен:

Debian Stretch Life cycle

Before the release

• 2014-11-09: Distribution codename announced

• 2015-04-26: Jessie released, development on Stretch started
  • 2016-03-03: Decided to defer everything by 2 months to release with Linux 4.10
  • Q3 2016: Please finish up things for Stretch
  • 2016-11-05: Transition freeze (general freeze of transitions)
  • 2017-01-05: "Soft" freeze (no new packages, no re-entry, normal migrations)
  • 2017-02-05: Full freeze

Ще бъде ли обявен последният за стабилен или какво точно ще стане със него. Крайно интересно ми е защото се държи доста добре и на виртуална и на реална машина за сега.

преди 1 час, КОЛЯ написа:

Oк, благодаря за разясненията.

Имам и още един крайно интересен въпрос...

Какво ще стане след като житейския цикъл на Дебиан Стреч като тестинг дистрибуция изтече и последният бъде замразен:

Debian Stretch Life cycle

Before the release

• 2014-11-09: Distribution codename announced

• 2015-04-26: Jessie released, development on Stretch started
  • 2016-03-03: Decided to defer everything by 2 months to release with Linux 4.10
  • Q3 2016: Please finish up things for Stretch
  • 2016-11-05: Transition freeze (general freeze of transitions)
  • 2017-01-05: "Soft" freeze (no new packages, no re-entry, normal migrations)
  • 2017-02-05: Full freeze

Ще бъде ли обявен последният за стабилен или какво точно ще стане със него. Крайно интересно ми е защото се държи доста добре и на виртуална и на реална машина за сега.

Зависи, как са конфигурирани хранилищата.

Ако са конфигурирани по този начин.

deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free
deb-src http://ftp.bg.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free

Тестовата дистрибуция ще премине в стабилна. В смисъл, Stretch ще си остане Stretch, независимо от моментното и състояние.

deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb-src http://ftp.bg.debian.org/debian/ testing main contrib non-free

или така :

deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
deb-src http://ftp.bg.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free

Изданието ще следва Rolling Release модела и ще премине към тестово/нестабилно издание на следващата версия на Debian, която е в процес на разработка.

П.П.: Ако изберат действително ядро 4.10, вместо 4.9 LTS, това ще е поредната глупост на разработчиците. За съжаление, списъка с недомислиците стана прекалено голям през последните 3-4 години.

преди 26 минути, cybercop написа:

Зависи, как са конфигурирани хранилищата.

deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free
deb-src http://ftp.bg.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free

Тестовата дистрибуция ще премине в стабилна. В смисъл, Stretch ще си остане Stretch, независимо от моментното и състояние.

deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb-src http://ftp.bg.debian.org/debian/ testing main contrib non-free

или така :

deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
deb-src http://ftp.bg.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free

Изданието ще следва Rolling Release модела и ще премине към тестово/нестабилно издание на следващата версия на Debian, която е в процес на разработка.

П.П.: Ако изберат действително ядро 4.10, вместо 4.9 LTS, това ще е поредната глупост на разработчиците. За съжаление, списъка с недомислиците стана прекалено голям през последните 3-4 години.

Ясно. След като премине в стабилна ще се наложи да променя хранилищата.

По принцип аз си подбрах хранилищата директно чрез  netselect-apt като предварително инсталирах въпросното приложене.

От там нататъка практически ще трябва да заменя testing с main от Synaptic или с текстов редактор.

Относно мултимедията спазих това което е написано на сайта на Дебиан и това което препоръча и за сега нямам проблеми със нея.

За момента ядрото в дистрибуцията която ползвам е 4.7 и  ОК.

Редактирано от КОЛЯ (преглед на промените)

преди 17 минути, КОЛЯ написа:

От там нататъка практически ще трябва да заменя testing с main от Synaptic или с текстов редактор.

Погледни, дали са инсталирани и linux-headers за твоята архитектура (примерно linux-headers-amd64, ако си с 64 битова система), защото обикновено липсват.

Относно хранилищата, трябват ти само main, contrib и nonfree. Двата реда, които съм копирал. Когато изданието стане стабилно и решиш да останеш на него, можеш да добавиш основното (main) backports хранилище за нова версия на ядрото и, mozilla-backports, ако желаеш фина настройка на версията на браузъра.

Аз толкоз време му се мусих на тоя минт а баща ми го хареса от пръв поглед и вече е свикнал с него.

НО! Като изключим скайп...

Имаше една версия skype electron която е 1:1 с онлайн версията, как да му я инсталирам във Минт-а?

Тоя пакет не може да се инсталира:

https://community.skype.com/t5/Linux/Skype-for-Linux-Alpha-and-calling-on-Chrome-amp-Chromebooks/td-p/4434299

Заснемане.PNG

Редактирано от Ивайло Костов (преглед на промените)

Днес цял ден се занимавам с това коя дистрибуция ще е най-подходяща за мен. След немалко размишления се спрях на дилемата Mint Cinnamon или ZorinOS 9 LTS. Канелката е само с една идея по-тежичка от MATE-версията, но ми предлага като "отношение" това, което търся като начинаещ в света на Линукс. ZorinOS е явно не толкова популярна дистрибуция, но докато бях с нея също видях това добро "отношение", което очаквам. :)

преди 3 минути, Dancho^94 написа:

Днес цял ден се занимавам с това коя дистрибуция ще е най-подходяща за мен. След немалко размишления се спрях на дилемата Mint Cinnamon или ZorinOS 9 LTS. Канелката е само с една идея по-тежичка от MATE-версията, но ми предлага като "отношение" това, което търся като начинаещ в света на Линукс. ZorinOS е явно не толкова популярна дистрибуция, но докато бях с нея също видях това добро "отношение", което очаквам. :)

Не бих заложил на Zorin. В момента, има много хора, които ползват LM и доста, които са пробвали Zorin. Но, не и много, които я ползват за постоянно. Все пак, ако се задържите на нея няколко месеца, пуснете статия и напишете за впечатленията си.

Останах на канелената Mint. Но от Zorin имам добри впечатления (като се има в предвид, че би се ползвала за основни ежедневни нужди) - лека, бърза, няма фрапиращи бъгове или такива, които да не се оправят все някак, дружелюбна ОС определено. Определено бих я препоръчал ако някой ме попита каква дистрибуция да си сложи. Може би хората не се задържат на нея, поради неголямата ѝ популярност и се влияят от това, че като им кажеш Zorin и те гледат и питат "К'во е туй?"

Търся обаче добра алтернатива на ACDSee Pro. Програмата е едновременно лесна за използване и има сериозни възможности. Каква е алтернативата за Линукс?

преди 14 часа, p4p написа:

При мен няма проблем с deb пакета:

Пропуснал съм да отбележа, че става дума за 32 bit-овата версия на Минт. 

'Айдеее, пак аз... :D Хора, лаптопа, на който си сложих Mint Cinnamon 18 е с 2 видеокарти. Едната е Intel Corporation Device 22b1, а другата е NVIDIA GeForce 920M 1 гигабайт. Инсталирал съм драйверите на NVIDIA и според приложението, което седи долу до часовника активната ми карта е именно NVIDIA. Обаче като вляза в системната информация срещу полето със графична карта ми изписва само тази на Intel. Така и не мога да разбера коя е активната. Реших да вляза в BIOS да проверя дали там има настройки като приоритети разни и т. н., но там ми излезе само интелската карта пак. Видях и че мога да увелича обема на паметта ѝ, като го направих до максималната възможна опция - 512 мегабайта (за сметка на RAM-паметта естествено). Цялата тая какафония я вдигам, защото все пак NVIDIA GeForce 920M все трябва да се справя с гладкото скролване на страници в интернет, но Facebook примерно ми насича, немного, но все пак. Сигурен съм, че тя не ми е активната карта, а ми се ще. Това ми е лаптопа ако някой се интересува.

Редактирано от Dancho^94 (преглед на промените)

За скролването провери в настройките на браузъра дали са сложени всички отметки на Сърфиране. Не е нормално да насича дори да си само с вградената карта.

преди 3 часа, Ивайло Костов написа:

Пропуснал съм да отбележа, че става дума за 32 bit-овата версия на Минт. 

Когато ( и ако) направят 32битова версия - ще можеш.

преди 38 минути, ncl написа:

За скролването провери в настройките на браузъра дали са сложени всички отметки на Сърфиране. Не е нормално да насича дори да си само с вградената карта.

Само да отбележа, че ползвам Mozilla Firefox. Изключил съм плавното скролване, защото сечеше малко по-дразнещо от сега, както и хардуерното ускорение. Редно е да отбележа, че откакто вдигнах паметта на интелската карта в BIOS има някакво леко подобрение, което само ми потвърждава, че явно картата на NVIDA не е активната. :(

Аз продължавам да се мъча... Вероятно  от чист мазохизъм, защото не виждам друга причина. Значи, докато чакам да оправят кусурите в Start менюто на KDE (оказа се, че засега няма начин да бъде премахната секцията Favorites), намерих подходящи теми за Lubuntu x64 и успях да го докарам до сравнително приемлив вид. Отказах се да работя като root и вместо това си създадох на десктопа shortcut към  файловия мениджър PCManFM, който да се изпълнява с команда "gksudo pcmanfm %U". До тук - добре. Обаче реших да направя две съвсем прости и елементарни (в Windows) промени - да си сменя някои от курсорите на мишката и да сменя иконата на бутона "Show Desktop". В Windows първото става с 6 (ШЕСТ) клика на мишката:
- десен клик върху десктопа
- клик върху "Properties"
- клик върху "Change Mouse Pointers"
- клик върху желаната икона за смяна
- клик върху "Browse"
- двоен клик върху новата икона
И затваряне на два прозореца. В Lubuntu се оказа, че отделни икони не могат да се сменят, трябва да се редактира цялата тема. ОК, влязох в "/usr/share/themes/xp", където има две папки - "cursors" и "Sources". В "cursors" видях неясно какви файлове без разширение, а в "Sources" - познати .PNG файлове с картинки на иконите. Потрих доволно ръце, смених нужните картинки, но - греда! Курсорите на мишката не се промениха. Тръгнах да чета и разбрах, че действителните икони се намират в "cursors" и са записани в никому неизвестния и от никого неподдържан файлов формат "Xcur"! Опитах да отворя въпросните файлове в най-популярните и мощни графични редактори - CorelDraw, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, в специализираните такива - Axialis IconWorkshop и Axialis CursorWorkshop, дори в гордостта на Linux user-ите - IncScape и GIMP. Греда № 2 - въпросният формат не се поддържа от нито едно приложение! Търсенето на допълнителни plugin-и за Photoshop, които да позволяват работа с формата също не се увенча с успех. Единственото, което намерих на тази страница бяха линкове към сорс-кода на три програми, за които се предполага, че можели да конвертират в .Xcur формат с опции на командния ред, след като човек изучи синтаксиса им. Преглътнах, изтеглих, разпакетирах и се опитах да компилирам "xcursorgen", следвайки инструкциите, написани в "INSTALL." файла. Резултата беше греда № 3 - още първата команда "./configure" върна грешка, че системата ми не разполагала с подходящ компилатор на езика C. До момента бях отделил над 5 ЧАСА за четене, теглене на програми, регистрирането им, изпробване на възможностите... Реших, че допълнителното търсене и инсталиране на нужния компилатор (за нещо, което, ако не сте забравили, в Windows става с ШЕСТ КЛИКА на мишката и отнема под 5 СЕКУНДИ) ми идва малко множко...

Преминах към втора точка - смяна на иконата на бутона "Show Desktop". Забележете, че вече бях подготвил бутона във всякакви формати - .PNG, .ICO, дори в .SVG. В Windows това става с 5 клика на мишката:
- десен клик върху бутона
- клик върху "Properties"
- клик върху "Change Icon"
- клик върху "Browse"
- двоен клик върху желаната икона
И затваряне на два прозореца. В Lubuntu, разбира се, десният клик върху бутона не доведе до нищо полезно. Тръгнах да чета по форумите и след половин час открих, че иконата за "Show Desktop" се намирала в папка "/usr/share/lxpanel/images". Как не се сетих сам?!? Как точно се казва иконата, във форума не беше посочено. Разчиташе се, че потребителят ще я познае по картинката. Е да, ама не! Нито една от картинките във въпросната папка не приличаше на иконата, която виждам на екрана. Опитах да сменя темата и видях, че иконата също се променя. Значи нужната икона е в темата! Поне тези икони бяха само в .PNG и .SVG формат, т.е. лесни за редактиране. Първо реших да се ориентирам по името. Намерих в друга тема икона с правилната картинка и име "user-desktop.svg" и я копирах в "/usr/share/icons/Classic95/scalable/actions" (в същата подпапка като на другата тема). Нищо. Видях, че икона със същото име има и в някои от папките с различни резолюции, примерно "/usr/share/icons/Classic95/32x32/actions". Създадох икони с нужните размери във Photoshop, копирах ги - пак нищо! Тръгнах да разглеждам една по една всички икони в темата. Само в .SVG формат това са 344 файла, разположени в 10 подпапки. Плюс още 1500 .PNG файла, разделени в около 60 подпапки. Чудничко! Намерих още една икона в .SVG формат, която изглежда като тази, която виждам на екрана. Тръгнах да я сменям с "user-desktop.svg", но се получи нещо странно - трия старата икона, копирам новата, сменям и името и като се опитам да я видя - дава ми грешка, че била в невалиден формат. А като погледна същата икона в share-натата папка, от която я копирам - вижда се нормално! Затворих файловия мениджър PCManFM, стартирах го като обикновен потребител, влязох в "/usr/share/icons/Classic95/scalable/actions", пробвах да видя иконата - пак грешка. Стартирах PCManFM като root, отидох да изтрия папка "/usr/share/icons/Classic95" и PCManFM блокира. Опитах се да рестартирам виртуалната машина, при следващия рестарт ми каза, че имало някакъв проблем и ми предложи да прати report. Приех, обаче при опит за изпращане на report-а също даде грешка. Рестартирах VirtualBox, после и целия Windows - същата работа. Потърсих инструмент за проверка на файловата система в Linux, аналогичен на chkdsk в Windows. Да, ама не! Липсва такъв. Потърсих начин за възстановяване на системата към преден момент, аналогично на System Restore. Оптимист! :D Равносметка - още 3 загубени часа, общо над 8 и в резултат - НИЩО СВЪРШЕНО!

След което се замислих какво щеше да стане с данните ми, ако не бях експериментирал само във виртуална машина, а бях се доверил да използвам Linux като десктоп система за целия компютър... След като linux-а не признава дялове и монтира всичко заедно, резултата вероятно ще е да бъде загуба на всичко, което имам на компютъра - снимки, книги, музика, филми, програми... Или поне нямаше да зная кое се чете и кое е повредено, а проверката на 1.5 TB данни щеше да ме лиши от свободно време за минимум половин година напред. И това е Lubuntu 16.04.1 LTS - т.е. една от стабилните дистрибуции със сериозна поддръжка! Накрая реших да последвам съвета на дон Хуан:

TRAT_VREMYA_OPTIMALNO.jpg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.