Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

И знаеш ли защо е "ш-н" - защото спряха версията си с LXDE - затова. И се насочиха към "нови територии" за тяхна сметка, което от една страна е добре, но за мен конкретно е лошо.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Някой може ли да ми каже как в GNOME 3 да си направя с backspace да се връща на предишната страница, а не с alt+left както е по подразбиране?

на 22.09.2016 г. в 18:33, бат'начо написа:

И знаеш ли защо е "ш-н" - защото спряха версията си с LXDE - затова. И се насочиха към "нови територии" за тяхна сметка, което от една страна е добре, но за мен конкретно е лошо.

Няма да получиш по- добра система от базовата, която си конфигурирал според собствените си желания. Инсталирай върху минимална или сървърна дистрибуция xserver-xorg, lxde и мениджър на вход (slim, lxdm или lightdm), инсталирай приложенията, които ползваш и никой стандартен десктоп не може да се сравни с твоя.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 7 минути, cybercop написа:

Няма да получиш по- добра система от базовата, която си конфигурирал според собствените си желания. Инсталирай върху минимална или сървърна дистрибуция xserver-xorg, lxde и мениджър на вход (slim, lxdm или lightdm), инсталирай приложенията, които ползваш и никой стандартен десктоп не може да се сравни с твоя.

Точно такъв е в момента. Но отвреме навреме проверявам какво са направили братята немци, поляка се ориентира в стил "peppermint", но пък подборката му на софт по-ми харесваше.

преди 2 часа, бат'начо написа:

Точно такъв е в момента. Но отвреме навреме проверявам какво са направили братята немци, поляка се ориентира в стил "peppermint", но пък подборката му на софт по-ми харесваше.

Подборката си я правиш на текстов файл. Избираш, какво ще ползваш и съставяш команда sudo apt-get install програма–1 програма–2 програма-3 и т.н.

Ще си конфигурираш потребителска система по- бързо, отколкото да ползваш стандартен десктоп в който да добавяш или премахваш приложения. И, няма да ти осиротява десктопа, защото някой разработчик е включил безумни зависимости в мета-пакета.

О, всеки път когато инсталирам ми хрумва нещо различно, но базовите пакети са си едни и същи. Последователността обаче е различна и се оказва доста важна за по-минимално инсталиране на ненужни пакети. Важните за мен ги помня.

За тези които искат да пробват - не инсталирайте предварително съдържащото като избор минимално Лубунту от нет-инстал, защото се инсталират всички препоръчани зависимости и ... а бе не е добра идея. Вижте за пример какво съдържа http://packages.ubuntu.com/xenial/lubuntu-core

И (ако сте с *Убунту-десктоп) изпълнете командата текстов редактор /var/log/apt/history.log (за Лубунту - leafpad /var/log/apt/history.log) за някакви ориентири какво имате вече. При условие, че не сте чистили лога, обаче, по някъкъв начин!

преди 20 минути, бат'начо написа:

За тези които искат да пробват - не инсталирайте предварително съдържащото като избор минимално Лубунту от нет-инстал, защото се инсталират всички препоръчани зависимости и ... а бе не е добра идея. Вижте за пример какво съдържа

sudo apt-get install --no-install-recommends lubuntu-core

Ако ще инсталираш от мрежова инсталация, няма нужда да избираш графична среда от task-select. Ще я инсталираш след това. Само да не забравиш xserver-xorg. При това, без ограничителната команда.

Предпочитам xorg , "хваща" повече "неща".

Също така някои от неинсталираните препоръчни си трябват наистина, добре е и пакетите със "ненужните" шрифтове да се инсталират, за да не изглеждат някои страници кодирани - ttf-нещо-си, fonts-нещо-си, xfonts-нещо-си... Не се напъвам да знам кои, просто гледам кои са на линка.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 12 минути, бат'начо написа:

Предпочитам xorg , "хваща" повече "неща".

Също така някои от неинсталираните препоръчни си трябват наистина, добре е и пакетите със "ненужните" шрифтове да се инсталират, за да не изглеждат някои страници кодирани - ttf-нещо-си, fonts-нещо-си, xfonts-нещо-си... Не се напъвам да знам кои, просто гледам кои са на линка.

Когато работиш с Lubuntu, винаги инсталирай и базовата сесия - lxde-core. Това съм го писал много пъти за ползването на Ubuntu десктоп компилациите. Винаги да се добавя базова сесия. Ако я инсталираш без ограничителна опция, ще се инсталират само "нужните" препоръчани пакети (без xscreensaver, която не ми е любима) и после, спокойно можеш да инсталираш lubuntu-core с опция --no-install-recommends.

преди 3 часа, cybercop написа:

Подборката си я правиш на текстов файл. Избираш, какво ще ползваш и съставяш команда sudo apt-get install програма–1 програма–2 програма-3 и т.н.

Ще си конфигурираш потребителска система по- бързо, отколкото да ползваш стандартен десктоп в който да добавяш или премахваш приложения. И, няма да ти осиротява десктопа, защото някой разработчик е включил безумни зависимости в мета-пакета.

Преди няколко години направих един подобен експеримент под Arch Linux . Получи се доста оригинално , и до тогава още никой не беше правил подобно нещо, тоест имаше доста подобни автоматизирани инструменти , но подобен на моя НЕ :) . Идеята бе , да организирам възможно най добре всички пакети от които се нуждая за следваща инсталация в бъдеще . Освен това , трябваше да добавя и всички нужни конфигурационни файлове , така ,че системата да започне да работи по старо му с възможно най малко усилия .

Например:

Инсталираш системата, инсталираш един пакет PKGBUILD който инсталира всички други нужни пакети , изпълняваш една команда в emacs и тя подготвя всички нужни конфигурационни файлове, като ги разхвърля по местата си, всичко това става автоматично ако използваш install скрипта  . Освен това ,че може лесно да конфигурираш системата, другия плюс е това,че всичко е под формата на файлове , които не заемат никакво място , единствените зависимости са Arch Linux и Emacs , може би и git за да изтеглите локално нужните файлове .

Една малка демонстрация, макар ,че от нея не се разбира много , и повечето могат да не разберат много добре .

h_1393707408_8508177_b8a8c63084.gif

Може да се разгледа дори онлайн , където е описано всичко подробно - https://github.com/ivoarch/.dot-org-files

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Здравейте

От известно време съм с дуалбуут уиндоус 10 и минт 18. С уефи съм. Разбрах, че съществувало някакво чудо манджаро линукс, което било много добро. Реших, че може да го пробвам. Изтеглих го, сложих го на виртуална машина-най малкото успях да го инсталирам и ползвам. Реших да го сложа на мястото на минта, обаче не става. Записах манджарото на usb, помпам ф12, зарежда. Тръгват бързо някакви редове, прехвърля ме на черен екран с най отгоре не курсор ами не знам как се казва, пръчка като в конзолата и толкова. Помислих, че най вероятно не съм записал бутваща флашка. Направих още няколко опита следвайки указанията от сайта им- нищо повече, все до там. А с минт няма такъв проблем, просто си бутва и си тръгва.

преди 13 часа, Aleksi написа:

Здравейте

От известно време съм с дуалбуут уиндоус 10 и минт 18. С уефи съм. Разбрах, че съществувало някакво чудо манджаро линукс, което било много добро. Реших, че може да го пробвам. Изтеглих го, сложих го на виртуална машина-най малкото успях да го инсталирам и ползвам. Реших да го сложа на мястото на минта, обаче не става. Записах манджарото на usb, помпам ф12, зарежда. Тръгват бързо някакви редове, прехвърля ме на черен екран с най отгоре не курсор ами не знам как се казва, пръчка като в конзолата и толкова. Помислих, че най вероятно не съм записал бутваща флашка. Направих още няколко опита следвайки указанията от сайта им- нищо повече, все до там. А с минт няма такъв проблем, просто си бутва и си тръгва.

Май ми се е случвало нещо подобно.  Щракни върху иконата, която е долу на панела

Те всички арч дистрибуции /включително Манджаро/  създават проблеми и трябва да си поиграеш доста. Иначе не е лоша, не отстъпва на Минт, но не е и по-добра. Освен това много трудно ще си качиш скайп /може и да не успееш/.

Ахаха, нямало да може да инсталира Skype, защото било много трудно, ахахаха toothy12.giftoothy12.giftoothy12.gif Задника му скъсахте на тоя скайп от глупости, а той се инсталира чисто и просто само с:

yaourt -S skype --noconfirm

Обаче не се пробвайте, много е трудно и дори не става toothy12.giftoothy12.giftoothy12.gif

преди 2 минути, Mozo написа:

Леле, ти си се престрашил, въпреки че е много сложно :(

Като имаш предвид кой го прави и още няколко фактора, евентуални проблеми няма да са изненада.

преди 7 часа, аджамията написа:

Май ми се е случвало нещо подобно.  Щракни върху иконата, която е долу на панела

Те всички арч дистрибуции /включително Манджаро/  създават проблеми и трябва да си поиграеш доста. Иначе не е лоша, не отстъпва на Минт, но не е и по-добра. Освен това много трудно ще си качиш скайп /може и да не успееш/.

Не разбрах, коя икона, кога се появява. Ако може по подробно. Не знаех, че слагането на скайп е такъв проблем. На виртуалната машина написах в гугъл instal skype manjaro и мисля беше на втория линк я имаше командата с която го инсталирах без проблеми. Това още преди да пусна първото си питане. Да разбирам ли, че нищо не греша, просто не става?

преди 14 часа, ncl написа:

А Минт-а сигурно си го овладял до съвършенство?!

Ще постъпя като еврей и ще отговоря на въпроса с въпрос. А ти как мислиш, овладял ли съм до съвършенство минта?

Редактирано от Aleksi (преглед на промените)

на 26.09.2016 г. в 18:36, Mozo написа:

Ахаха, нямало да може да инсталира Skype, защото било много трудно, ахахаха toothy12.giftoothy12.giftoothy12.gif Задника му скъсахте на тоя скайп от глупости, а той се инсталира чисто и просто само с:

yaourt -S skype --noconfirm

Обаче не се пробвайте, много е трудно и дори не става toothy12.giftoothy12.giftoothy12.gif

Знаеш ли, барем 50 пъти съм я мъчил тази команда и не става. Системата е 32. Излиза ми "Target not found" или нещо подобно беше. Явно нещо са омазали из тези хранилища или с 32 бита вече не върви. Накрая с голям зор стана, след като свалих файла на "skype 4.3.0.37" в папката "home" и от там с разни импровизации проработи. Но хич не си въобразявай, че този yaourt е манна небесна. Не на всички компютри върши работа със скайпа. Аз имам пет компютъра и само на един скайпа се качи от раз, но той е 64 битов.

Насочете се към 64 битови дистрибуции ако искате по малко ядове.Преди да изберете дистрибуция потърсете какво върви и какво не върви като хората за да не преинсталирате залудо.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 31 минути, аджамията написа:

Знаеш ли, барем 50 пъти съм я мъчил тази команда и не става. Системата е 32. Излиза ми "Target not found" или нещо подобно беше. Явно нещо са омазали из тези хранилища или с 32 бита вече не върви. Накрая с голям зор стана, след като свалих файла на "skype 4.3.0.37" в папката "home" и от там с разни импровизации проработи. Но хич не си въобразявай, че този yaourt е манна небесна. Не на всички компютри върши работа със скайпа. Аз имам пет компютъра и само на един скайпа се качи от раз, но той е 64 битов.

Всъщност, никога не съм инсталирал x86 Arch, може и да има проблеми там, нямам никаква представа, но при наличието на x64 процесори от сто години насам, не виждам и смисъл.

Извинете, но преди около 10 часа написах пост в тази тема. Системата ми даде съобщение, че тъй като съм нов потребител, постът ми ще бъде прегледан от модератор и одобрен след около 10 минути. Но все още го няма. Това означава ли, че имате проблем с поддръжката на форума си? Или тук се одобряват съобщенията само на само велики линускаджии, които си мерят виртуалните пишки един с друг и си обясняват кой от кого повече знае?

Трябва да имаш поне минимална дължина на виртуалната пишка иначе не може да се пише :D

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.