Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 6 минути, Mozo написа:

Автоматично е най-голямата глупост, която може да направи.

Автоматично е за напреднали и системата сама определя кое как да разпредели. Става мазало.

Значи доколкото знам

/ - коренен дял. там където се инсталират ОС и софтуера. форматира се в ext4. В Windows това е C-то

Дял за виртуалната памет - значи към 5 гб са достатъчни.

/home - Дял където ще се съхраняват файловете. В Windows това е D по аналогия.форматира се в ext4

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Да. Правилно си разбрал. На Home са пазят и потребителките настройки на приложенията, който ще бъдат пренесени, ако решиш да ползваш същите приложения след преинсталацията на системата. Ако не зададеш отделен Home дял, той ще се създаде автоматично, като част от кореновия дял, но няма да можеш да си запазиш данните при последваща инсталация, защото ще трябва да го форматираш.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Запазването на home дял никога не работи както е предвидено, защото има множество настройки, които просто не се пазят там, да не говорим, че за друга дистрибуция ще е тотално невалидна. Абсолютно безсмислено е да прави 8734587345 дяла, за да инсталира 1 операционна система. Когато реши да форматира, може да си форматира колкотоси пожелае. Връща от имидж за под минута и продължава напред. И не, home няма нищо общо с D:, изключително грешна аналогия.

Едит:

Понеже си редактирал и заменил форматиране с преинсталиране. При наличието на имидж, от който да връща за под минута, на кого му е притрябвало да преинсталира? Часове, дни, седмици работа и настройки, се възстановяват за под минута. Още не мога да повярвам, че има хора, които преинсталират...

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Готово. Вече си имам чисто ново Ubuntu MATE. Вградих Ubuntu Software center и си върви добре. А скайп откъде. как се инсталира, доколкото знам е платен

преди 15 минути, batman555 написа:

Готово. Вече си имам чисто ново Ubuntu MATE. Вградих Ubuntu Software center и си върви добре. А скайп откъде. как се инсталира, доколкото знам е платен

https://repo.skype.com/deb/pool/main/s/skypeforlinux/

преди 16 минути, acnekt написа:

Готово. Инсталиран

но при изтегля на Google Chrome има версия само за 64bit, но моята архитектура не е такава.

май намерих нещо - https://google-chrome.en.uptodown.com/ubuntu

Редактирано от batman555 (преглед на промените)

Няма вече Googe Chrome за 32 битови архитектури. Skype е наличен в хранилищата на Ubuntu. Просто, трябва да отвориш software-properties-gtk (Програми и актуализации) и да отметнеш "Партньори на Каноникал". Skype се намира в тях. След това, можеш да инсталираш приложението от мениджъра си на пакети (препоръчвам ти изпитания Synaptic) или с командите.

sudo apt-get update

sudo apt-get install skype

преди 30 минути, cybercop написа:

Няма вече Googe Chrome за 32 битови архитектури. Skype е наличен в хранилищата на Ubuntu. Просто, трябва да отвориш software-properties-gtk (Програми и актуализации) и да отметнеш "Партньори на Каноникал". Skype се намира в тях. След това, можеш да инсталираш приложението от мениджъра си на пакети (препоръчвам ти изпитания Synaptic) или с командите.

sudo apt-get update

sudo apt-get install skype

Малко е гадно че няма Хроме за 32 битови архитектури. Но поне имам Chromium. Скайпа върви добре, но е малко орязан.

Тоя Хром е най-безмисления браузър правен някога,има далеч по-кадърно направени.Хромиум,Pale Moon,QupZilla

току-що, Иво Димов написа:

Тоя Хром е най-безмисления браузър правен някога,има далеч по-кадърно направени.Хромиум,Pale Moon,QupZilla

Збрави да добавиш накрая:

Цитат

според мен*

Ти питай тука кой ползва хром от ползвателите на линукс :) ,ще се изненадаш колко малко са .

За пръв път го чувам този браузър QupZilla. Струва ми се нещо леко

преди 16 минути, batman555 написа:

Малко е гадно че няма Хроме за 32 битови архитектури. Но поне имам Chromium. Скайпа върви добре, но е малко орязан.

Въобще не е гадно. Колкото по-малко хора имат достъп до това недоразумение, толкова по-добре.

преди 26 минути, batman555 написа:

Самите 32 битови процесори, вече са за музея. Не си заслужават разходите да се разработва нов софтуер за тях.

Ако инсталираш chromium-codecs-ffmpeg-extra и pepperflashplugin-nonfree, получаваш пълната функционалност на фирмения браузър (Google Chrome) в Chromium и Opera. Първия пакет съдържа html5 декодерите а, втория е flash плеъра на Google.

Не знам, но Вивалди браузера товари  яко при мен и ми взима всичката РАМ памет. Писах им, но още нищо не казаха.

И други имат течове

https://vivaldi.net/en-US/forum/vivaldi-browser-for-linux/3599-memory-leak-issues

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 1 час, batman555 написа:

преди 1 час, Mozo написа:

Въобще не е гадно. Колкото по-малко хора имат достъп до това недоразумение, толкова по-добре.

Като ви чета коментарите - сещате ли се, че (според гледната точка) - между Chrome и Chromium няма чяк толкова разлика.

преди 1 час, cybercop написа:

... а втория е flash плеъра на Google.

Става дума обаче за 64 битови,  а не за 32 битови (за неразбралите, които ще го прочетат).

преди 1 минута, jhoro написа:

Като ви чета коментарите - сещате ли се, че (според гледната точка) - между Chrome и Chromium няма чяк толкова разлика.

Има - единият е син, а другият жълто-червен. А аз искам зелена икона. :)

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 4 минути, бат'начо написа:

Има - единият е син, а другият жълто-червен. А аз искам зелена икона. :)

Ми напръй си я квато искаш - кУ щЕш и карамбозова. Ся, да та уча как са сменя икона ли ???

преди 52 минути, бат'начо написа:

Става дума обаче за 64 битови,  а не за 32 битови (за неразбралите, които ще го прочетат).

http://packages.ubuntu.com/trusty/web/pepperflashplugin-nonfree

Само не разбрах, за какво ме цитираш. 

преди 58 минути, jhoro написа:

И двата не мога да ги понасям еднакво ;)

преди 15 минути, Mozo написа:

И двата не мога да ги понасям еднакво ;)

Извън темата : Което си е чисто твой проблем. Аз не харесвам картините на Пикасо, но не съм тръгнал да го афиширам във всяка тема и всеки форум. 

Напротив, аз проблеми нямам, просто отговорих на запитване, ако не си забелязал :)

преди 1 минута, Mozo написа:

Напротив, аз проблеми нямам, просто отговорих на запитване, ако не си забелязал :)

Успокоих се!

Без малко да си помисля, че нещата вървят в посока плюене на Chrome, обявяване на разработчиците му за тъпанари, а потребителите на това "чудовище" за дебили. Както и, че ще се почне с реклама на Palemoon, колко е податлив на персонализация и, как всички щяха да го ползват, ако не бяха изродите, дето разработват и ползват Cromium базирани браузъри.

Много се радвам, че нещата се оказаха различни и всичко е в дух на хармония и толерантност.

преди 35 минути, cybercop написа:

http://packages.ubuntu.com/trusty/web/pepperflashplugin-nonfree

Само не разбрах, за какво ме цитираш. 

На 32 битово "пипера" се мъчи да инсталира нещо, дето го няма. Има го като пакет, но ... А те цитирах, щото някои не правят разлика между "безнадеждно остаряло 32-" и 64-.

преди 6 минути, бат'начо написа:

На 32 битово "пипера" се мъчи да инсталира нещо, дето го няма. Има го като пакет, но ... А те цитирах, щото някои не правят разлика между "безнадеждно остаряло 32-" и 64-.

Мисля, че имаше само binutils, като зависимост, която не беше удовлетворена по подразбиране. Не знам, как е с пипера и с другите зеленчуци. Брат ми е с 32 битова версия на Ubuntu и ползва Chromium с Pepperflash, заради някакви игри с карти, които играе. Не ми се е оплаквал да има проблеми. Мога да сложа жив диск на лаптопа да тествам инсталацията под Ubuntu, но, общо взето не ми се занимава. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.