Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman#Request_on_importing_PGP_keys

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Не, бе, оставѝ го, това са дращене на глупости. Не го ли виждаш колко е нахален в незнанието си. Chrome потребител, какво да очакваш друго, бъкел понятие няма, но е играч от класа.

току-що, Mozo написа:

Не, бе, оставѝ го, това са дращене на глупости. Не го ли виждаш колко е нахален в незнанието си. Chrome потребител, какво да очакваш друго, бъкел понятие няма, но е играч от класа.

Не, просто ми стана супер неприятен с глупавото си писане. Гелдай си там тоя форум който 100 пъти ми пробутваше и не ми обръщай внимание. За последни ти отговарям. 

преди 1 час, Ивайло Костов написа:

Проблема е в тъпото дистро, получих скапан ъпдейт и всичко се осра.

Сега дори след преинсталция е същата помия, хрома не ебава като хората, дори ако го затворя после не може да се стартира, да пусна ъпдейт същ не мога:

Тъкмо намерих дистро което да ми хареса и за няма и седмица му ебавха майката. 

Screenshot from 2016-08-05 06-36-15.png

При командите :

su

pacman -Syu

reboot

Какво се получава ?

преди 51 минути, Ивайло Костов написа:

Не, просто ми стана супер неприятен с глупавото си писане. Гелдай си там тоя форум който 100 пъти ми пробутваше и не ми обръщай внимание. За последни ти отговарям. 

Кое е глупаво, че ти казах още от първия път къде ти е проблема? Или, че обидих великия и неповторим браузър? Стоя твърдо зад думте си, няма по-смотан и недъгав браузър и е въпрос на чест нормалните хора извън стадото да не го използвват ;) А това, че ти си супер неблагодарен и неориентиран си е само твой проблем.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

преди 28 минути, cybercop написа:

При командите :

su

pacman -Syu

reboot

Какво се получава ?

Даваше инвалид бата басе, трябваше да добавя новото им репо.

Всичко е Ок, поне преинсталирах на чисто и оправих всичко омазано докато се науча.

А къде мога да намеря и редактирам паролите в gnome-keyring?

Ключодържателите в Gnome 2 се намираха в скрита папка Gnome2/keyrings. Сега, мисля, че са преместени в папка .locale/share/keyrings

pacman - R gnome-keyring 

реши проблема, заради него правеше тия проблеми и показваше запазените пароли с 1 минута закъснение.

Ако имате подобен проблем и не го ползвате го махнете по-добре. 

Да попитам след инсталация на груб къстъмизера и последващото му махане не мога да си възвърна предишното меню зада зареждам и уиндоуса когато ми трябва. Това как може да бъде оправено.

Може би като се инсталира груб наново и се конфигурира автоматично.

install grub, os-prober, ntfs-3g. – тоест това са необходимите за целта пакети. Ако са вече инсталирани, няма нужда от преинсталация.

# grub-install /dev/sda – (или както там е името на диска - може да се провери с lsblk. Не "part", а "disk", където пише)

# grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg – след тази команда трябва да изпише, че е намерил и Windows loader.

Редактирано от bornofash (преглед на промените)

най-лесния начин е като отвориш софтуерния мениджър и напишеш в търсачката virtual box после да си избереш версията която ти трябва и му дадеш инсталираи

другия начин за които се сещам е следния:

отваряш терминала и ползваш следните команди:

sudo apt-get update

sudo apt-add-repository "deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian vivid contrib"
wget -q https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox.asc -O- | sudo apt-key add -
sudo apt-get update
sudo apt-get install virtualbox-5.0
преди 3 минути, qvor16 написа:

най-лесния начин е като отвориш софтуерния мениджър и напишеш в търсачката virtual box после да си избереш версията която ти трябва и му дадеш инсталираи

другия начин за които се сещам е следния:

отваряш терминала и ползваш следните команди:

sudo apt-get update

sudo apt-add-repository "deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian vivid contrib"
wget -q https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox.asc -O- | sudo apt-key add -
sudo apt-get update
sudo apt-get install virtualbox-5.0

нещо неможе да намери пакета

това че ми даваш да тегля версия за дебиан не е ли грешка

Що винаги се търси сложното? Отиваш в страницата на virtualbox, сваляш .deb пакета, цъкаш два пъти и инсталираш...

Защо някои разширения за Гноме десктоп не палят?

Стоя с удивителна, предполагам ще е несъвместимост с версиите. Aз съм в момента с "Версия 3.20.2", каква е формулата? Примерно ако плъгина е правен за 3.10.0 няма да тръгне на 3.20.2 или?

Screenshot from 2016-08-17 21-50-27.png

преди 1 час, Ивайло Костов написа:

Защо някои разширения за Гноме десктоп не палят?

Стоя с удивителна, предполагам ще е несъвместимост с версиите. Aз съм в момента с "Версия 3.20.2", каква е формулата? Примерно ако плъгина е правен за 3.10.0 няма да тръгне на 3.20.2 или?

Изпълни следната команда и ще палят всички :

gsettings set org.gnome.shell disable-extension-version-validation true

Команда казва на GNOME да не проверява за съвместимост на разширението . Всяка добавка или разширение описва със която версия на Gnome е съвместимо. Ако твоята версия не е вътре, добавката няма да зареди , има случаи когато разширението е съвместимо и работи добре, но версията на Gnome не е описана и само заради това не стартира, за това пробвай с горната команда . Ако не работи добре , значи наистина не е съвместимо :) 

преди 12 часа, ivoarch написа:

Изпълни следната команда и ще палят всички :

gsettings set org.gnome.shell disable-extension-version-validation true

Команда казва на GNOME да не проверява за съвместимост на разширението . Всяка добавка или разширение описва със която версия на Gnome е съвместимо. Ако твоята версия не е вътре, добавката няма да зареди , има случаи когато разширението е съвместимо и работи добре, но версията на Gnome не е описана и само заради това не стартира, за това пробвай с горната команда . Ако не работи добре , значи наистина не е съвместимо :) 

Супер, получи се!

Имам проблем с външна камера за ПС. Като пусна скайпа я засича пуска я но едва се вижда. С линукс Минт 18 32битов съм. Има ли някаква настройка от къдено мога да поовиша осветеността.

В Skype не знам. Но в guvcview си има настройки за всички параметри. Тества ли камерата в уеб браузър ?

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 8 минути, cybercop написа:

В Skype не знам. Но в guvcview си има настройки за всички параметри. 

Благодаря ти получи се много добре и сега и под скайп работи перфектно.:)

на 8/13/2016 в 23:40, Mozo написа:

Що винаги се търси сложното? Отиваш в страницата на virtualbox, сваляш .deb пакета, цъкаш два пъти и инсталираш...

Здрасти! Изправих се на кътни зъби, докато инсталирам един Арч; то не беше  " ..not found", то не беше "failed" и безброй други идиотщини; всички текстове за инсталация са различни и предлагат различни версии; накрая качих една руска версия и уж се инсталира, но... Проблемът е, че след рестарта не ще да захапе. Иска ми пароли и след като ги дам, ми се отваря някакъв команден ред /конзола/ - предлага да нанасям команди и т.н. до безкрай. А самата операционна система не се стартира. Компът е  Компак - Интел дуо 2350, рам 2 гига, 80 гига хард; мисля, че ресурсът е достатъчен за някакъв си Арч. Айпито е динамично и пробвах настройките с някакво си: dhcpcd /автоматична настройка на мрежата/, но и то не помага. Не че чак толкова ми е дотрябвал този Арч, но се заядох повече от спортна злоба. В момента съм с Манджаро, за да мога все пак да се поогледам из нета. Гледам, че си Арч-маниак. Та значи?....

на 31.07.2016 г. в 19:28, Ивайло Костов написа:

Няма пълно щастие - супер графична среда, подредих си и ми е супер удобна. Ама верно това, че е базирана на това чудо арч ебава всичко.

Няма нищо общо с примерно убунту базираните и тоя pacman като няква ебавка ми идва. Нямаше ли такава игра?

В крайна сметка вторник-сряда ще го разкарам това чудо.

Инсталирах си днес на убунту 16.04 Gnome декстоп, имаше няколко проблема, оправих ги, нагласих го, подредих и стана идеално.

Взимам си и думите назад, че линукса бил куц от към къстъмизация. Взе да ми се изяснява вече кое как работи и, че външния вид е въпрос на 20 клика и 5 копи/пасте.

Редактирано от Ивайло Костов (преглед на промените)

преди 4 часа, Ивайло Костов написа:

Инсталирах си днес на убунту 16.04 Gnome декстоп, имаше няколко проблема, оправих ги, нагласих го, подредих и стана идеално.

И що се хабиш като има готово, то пак може "да се побара". Освен това някои настройки, който ги има в "живото", се копират по малко по-друг начин при инсталация и са различни от "твое" инсталирано и трябва да ги направиш ръчно (ако ги искаш).

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.