Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покажете вашите авторски снимки част 4

Featured Replies

Всъщност за първи път ползвам DPP и ми беше интересно само конверт от Raw в Jpeg какво ще се получи!

Но RudeBoy беше по-точен. Няма такова нещо като "само конверт", или по-точно може да се направи - с dcraw примерно, ама резултатът изобщо няма да е това, което очакваш. Свали и пробвай и ще си говорим. Точно за това е странно че се чудиш и примера с мусаката беше много на място. Двете програми правят различна обработка (забележи правят обработка, независимо дали ти си мислиш че не си им дал такава) и естествено получаваш различен резултат.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 307,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Зима в Родопите The region of Rozhen peak, Rhodopi Mountains by Никола Атанасов, on Flickr Snezhanka (Snow White) peak, Rhodopi Mountains by Никола Атанасов, on Flickr Rhodopi Mountains

• L'église de la Madeleine - Църквата Света Мария-Магдалена в Париж. Изключително впечатляваща сграда. Необичайната (поне за мен) за католически храм архитектура се дължи на най-очевидното обяснение -

• Кукери на фестивала Сурва в Перник

Публикувани изображения

Капитане, не вдигнах контраста, защото ми изглеждаха дърветата прекалено черни! 

Flare, благодаря за уточнението - мислех, че като се отвори Raw файла и се запише в Jpeg е само конврертиране от единия формат в другия!

п.с.Пробвах го това dcraw и също е по-светла снимката, но и много по-мъглява, и ми изглежда черно бяла! Само, че файла е .ppm а не Jpeg!

Тя всъщност не се отваря в графичен режим, а с десен клик върху Raw файла дадох да се отвори с dcraw и от там се записа направо в този формат!

Двете програми правят различна обработка (забележи правят обработка, независимо дали ти си мислиш че не си им дал такава) и естествено получаваш различен резултат.

Да, това исках да обясня.

Не е правилно да се казва, че между RAW и JPEG има (или няма) разлика. Защото той дефакто не е изображение, не можеш директно да го видиш. Всяка програма, с която го отвориш, го обработва по някакъв начин, според зададения ѝ алгоритъм, и ти показва крайния резултат. Или пък ти показва само JPEG превюто, което е част от файла, и е записано там от фотоапарата.

Щом не виждаш разлика при изброените от теб програми, това означава, че най-вероятно ти показват точно това превю, което виждаш и на дисплея на апарата. Обаче FastStone например има настройка, какво да покаже - превюто, да конвертира RAW файла до 1/2 размер, или до пълен. И ако избереш втория или третия начин - ще има разлика.

Между другото "цветният" вариант на снимката ти ми харесва повече. Той реално пак си е чернобял, но тониран :) .

И понеже много се разприказвах :) , да покажа едни места, които от доста време се канех да наснимам, и все не можех да победя мързела си, и да отида :) :

16552822490_5fedfb2eb4_z.jpg

16714339746_d7f99e0455_c.jpg

16120252833_bd25b1b4e0_c.jpg

16740173265_3104232c2a_c.jpg

Е, не са правени по строгите фотографски канони :) , но за целта трябва да съм там рано, и да хвана изгрева. Лятото може и това да стане.

Между другото, първата е точно пример за неприятен (според мен) ефект от CPL филтър. Небето е прекалено затъмнено.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

• Автор

Капитане, не вдигнах контраста, защото ми изглеждаха дърветата прекалено черни! 

...

Пламене, то идеята е да имаш истинско черно, пробвай да балансираш с тоновите криви да постигнеш различен резултат :)

• Автор

Да, това исках да обясня.

Не е правилно да се казва, че между RAW и JPEG има (или няма) разлика. Защото той дефакто не е изображение, не можеш директно да го видиш. Всяка програма, с която го отвориш, го обработва по някакъв начин, според зададения ѝ алгоритъм, и ти показва крайния резултат. Или пък ти показва само JPEG превюто, което е част от файла, и е записано там от фотоапарата.

Щом не виждаш разлика при изброените от теб програми, това означава, че най-вероятно ти показват точно това превю, което виждаш и на дисплея на апарата. Обаче FastStone например има настройка, какво да покаже - превюто, да конвертира RAW файла до 1/2 размер, или до пълен. И ако избереш втория или третия начин - ще има разлика.

Между другото "цветният" вариант на снимката ти ми харесва повече. Той реално пак си е чернобял, но тониран :) .

И понеже много се разприказвах :) , да покажа едни места, които от доста време се каня да наснимам, и все не мога да победя мързела си, и да отида :) :

Е, не са правени по строгите фотографски канони :) , но за целта трябва да съм там рано, и да хвана изгрева. Лятото може и това да стане.

Между другото, първата е точно пример за неприятен (според мен) ефект от CPL филтър. Небето е прекалено затъмнено.

Ааа, ще те хвана да ме водиш там :)

Ааа, ще те хвана да ме водиш там :)

С най-голямо удоволствие :) .

Предполагам си разбрал къде е това?... Шабленският фар, и заливът в с.Тюленово.

• Автор

С най-голямо удоволствие :) .

Предполагам си разбрал къде е това?... Шабленският фар, и заливът в с.Тюленово.

Признавам си честно че не. Както писах по-горе аз не се интересувам много от имената на местата :)

И за да не е само бърборене

15970178879_d6fb61b224_b.jpg_MG_2335 by Romeo Ninov, on Flickr

16156264165_b6ae81ee3d_b.jpg_MG_2362 by Romeo Ninov, on Flickr

15975229350_85ba0d79c8_b.jpg_MG_2399 by Romeo Ninov, on Flickr

пфффф нема да качвам снимка

много ми е смотан нета и една снимка от няма 2MB не мога да кача :mad:

c33236993b3aa902223146ce4919bc46.jpg

Три кадъра от разходката до местността Малей (когато правих и панорамата от другата тема)!  :)

Една от двете къщи там:

16755047895_25a1ebf052_c.jpg

И две големи дървета:

16135126643_567d5e7379_c.jpg

16755086675_f60a5519ae_c.jpg

Четири кадъра на домашния любимец от преди малко!

16834759092_670a2f9c69_c.jpg

Много добре позира :)

16834761492_c70e56561e_c.jpg

Тук се опита да се усмихне, ама не му се получи :D

16215925913_8b8030d9ee_c.jpg

А тук вече се беше разиграл:

16810009476_e11600b1c6_c.jpg

16234213554_28179b3091_c.jpg

До сега не бях ползвал градиентния филтър на лайтрума. Но понеже се зачетох във фото-форума за използването на такъв при снимане (пък аз нали нямам), та реших да пробвам как ще се получи при обработката. Честно казано не очаквах да се извади толкова детайл особено за облаците! Преди се опитвах да ги оправям само с четката, но ефекта беше много по-слаб отколкото е сега :)

ed331751196dc996.jpg

До сега не бях ползвал градиентния филтър на лайтрума. Но понеже се зачетох във фото-форума за използването на такъв при снимане (пък аз нали нямам), та реших да пробвам как ще се получи при обработката. Честно казано не очаквах да се извади толкова детайл особено за облаците! Преди се опитвах да ги оправям само с четката, но ефекта беше много по-слаб отколкото е сега :)

ed331751196dc996.jpg

Тази снимка е много подходяща за експериментиране с различните начини за обработка на снимки.

ed331751196dc996.jpg

Супер се е получило. Освен облаците, е придаден и малко хдр ефект, което ми харесва :)

Ето нещо от мен, че отдавна не съм поствал тук - поглед от Царевец  :)

62fd60a90d8ea79c.jpg

Редактирано от Twingo™ (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.