Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко вентилатора да добавя на кутията ми?

Featured Replies

Днес пристигна новата ми конфигурация. Видеокартата е gigabyte gtx 970 и навсякъде четох, че много рядко качвала над 70 градуса, е като играя far cry 4 на ултра и качва 80-85. Това е кутията http://www.enermax.com/home.php?fn=eng/product_a1_1_1&lv0=2&lv1=9&no=271и мисля,че качва толкова, защото има само 1 вентилатор вътре. Ако сложа един отпред достатъчно ли ще е? Например този http://www.emag.bg/ventilator-thermaltake-pure-s-12-120-mm-1000-ob-min-cl-f005-pl12bl-a/pd/DN4F1BBBM/
ПС: За много години :)

Редактирано от hrdb (преглед на промените)

Вашата с какъв капак е с прозорец или решетка?

Ако е с решетка сложете вентилатора на долното място на капака до видеото, ако е с прозорец го сложете отпред.

• Автор

С решетка отляво на кутията е, но кутията ми седи вляво и тази решетка е запушена,ще видя тия дни да го преместя вдясно.

• Автор

Благодаря, един вентилатор отстрани ще свърши ли работа или трябват 2?

Ами пробвай първо с един. В момента къде имаш вентилатор - отзад ли? Ако отляво кутията е запушена - пробвай да го сложиш отпред - така няма да духа директно към видеокартата, но ще охлажда и харддиска.

Където и да го сложиш ще има подобрение за това винаги повтарям при поръчката да се купува още един при подобни кутии ама никой не слуша.

Сега ще трябва да плащаш втора доставка за един кирлив вентилатор та по-добре ходи в някой магазин лично.

Иначе отпред е по-ефективният вариант. Отстрани се слага само ако е трети и съм чел доста негативни коментари когато е без горен да изкарва.  

Демек ако взимаш един отпред ако искаш отстрани вземи три (отпред, отстрани и отгоре). Отстрани и отпред може да се монтират по-два.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

ако решетката е запушена все тая колко вентилатора ще сложиш на нея, ако я отпушиш, може и без вентилатор да минеш... друг вариант е да инсталираш софтуера на гигабайт и да промениш настройките за управление на вентилатора на видеото..

Сега ще трябва да плащаш втора доставка за един кирлив вентилатор та по-добре ходи в някой магазин лично.

В Емаг доставката е бизплатна така е и винтче по винтче да поръчва е се тая. 

Иначе отпред е по-ефективният вариант. Отстрани се слага само ако е трети и съм чел доста негативни коментари когато е без горен да изкарва.  

Демек ако взимаш един отпред ако искаш отстрани вземи три (отпред, отстрани и отгоре). Отстрани и отпред може да се монтират по-два.

Набутването на колкото се може вентилатори е най-малоумното решение. Нещата се решават според ситуацията. Дали ще е горе отзад или на тавана на кутията вентилатора ще върши еднаква работа. Ако обаче на 2 см над кутията се пада плота на бюрото тоя вентилатора ще работи доста неефективно. Същото се отнася и за вентилаторите отстрани. 

След като левия капак е затворен и липсва вентилатор отпред тоя задния дето изкарва дърпа въздух от най близкото място а в случая дупките отгоре и по този начин видеото не се охлажда. Добавянето на вентилатор отпред е най-адекватното решение в случая.

Има едно елементарно правило за потока вкарващите вентилатори не трябва да надвишават като дебит изкарващите и ако се сложат три вкарващи(два на страничния капак и един отпред и има само един изкарващ се едно нищо не е направено. 

Emag имат два вентилатора на кръст и ще чака една седмица та въобще не ми ги споменавай.

Ще отиде до близкия магазин ще си избере какъвто му харесва и ще му отнеме няколко минути.

• Автор

Преместих кутията и дупката встрани е отпушена, сега температурата не се качва над 75 градуса, но пак е с 10 повече от на останалите, мисля тия дни да отида до ардеса и да си взема някакъв. 

Най-добрият вариант според мен е да сложиш например 3 вкарващи и 2 изкарващи, вързани на 5 волта например, така че машината да е тиха, но въпреки това да имаш сериозен въздушен поток. Ако някой ти каже, че ще бъде шумно му се подиграй от мое име. На 5 волта един приличен вентилатор е на практика безшумен. Затворени в кутията 5-те няма да се чуват изобщо. А въздушния поток ще е много добър заради количеството вентилатори.

• Автор

Не ми останаха пари, карам с клавиатура за 15 лева и телевизор вместо монитор вмомента :D Засега мога да взема 1/2 вентилатора, отпред ли да ги сложа?

Вземи един и го сложи отпред.

Вземи два, сложи ги отпред и им намали волтажът, да са тихи. С 2 вкарващи и един изкарващ получаваш положително налягане вътре в кутията и хубав поток. Ако имаш филтри и за двата вкарващи всичко ще ти е 6 точки.

Вземи два, сложи ги отпред и им намали волтажът, да са тихи. С 2 вкарващи и един изкарващ получаваш положително налягане вътре в кутията и хубав поток. Ако имаш филтри и за двата вкарващи всичко ще ти е 6 точки.

Общо взето глупости.

1. Броя на вентилаторите не определя големината на потока. Всеки вентилатор си има и параметър дебит и е възможно два вентилатора да правят по малък дебит от един. Въпрос на обороти, брой на лопатките, размер и форма на перката

2. Входящия поток трябва да е по-малък или най-много равен на изходящия иначе когато в кутията се получи положително налягане маже да има всичко друго но не и правилен въздушен поток, защото при положително налягане въздухат се опитва да излезе по най лесния начин а това са най-близките отвори.и ако няма такива въздухът си циркулира вътре и нарушава потока и вместо поток има пустинна буря и не е ясно точно кой въздух на къде ще отива. Елементарна механика на флуидите.

Общо взето глупости.

1. Броя на вентилаторите не определя големината на потока. Всеки вентилатор си има и параметър дебит и е възможно два вентилатора да правят по малък дебит от един. Въпрос на обороти, брой на лопатките, размер и форма на перката

2. Входящия поток трябва да е по-малък или най-много равен на изходящия иначе когато в кутията се получи положително налягане маже да има всичко друго но не и правилен въздушен поток, защото при положително налягане въздухат се опитва да излезе по най лесния начин а това са най-близките отвори.и ако няма такива въздухът си циркулира вътре и нарушава потока и вместо поток има пустинна буря и не е ясно точно кой въздух на къде ще отива. Елементарна механика на флуидите.

Толкова много грешиш, че чак не мога да го повярвам... Да, възможно е един вентилатор на 3000 оборота да даде по-добър поток от 2 на 1000 оборота. Обаче кутията е Enermax Ostrog, която има връзка с шумоизолацията, каквато връзка имам аз със холандия. Два нискооборотни вентилатора в 99% от случаите ще са по-тихи от един, като ще дадат същия въздушен поток. За налягането - ако държиш кутията ти да се пълни с прах от всяка пукнатина - прави отрицателно налягане. Предпочитам положително налягане точно, защото въздуха ще излиза навън и няма да позволява на прахта да влиза в кутията. За това и казах, че трябва вкарващите вентилатори да имат филтри, за да не вкарват прах.

Моля, прочетете, помислете, проучете и тогава коментирайте...

Толкова много грешиш, че чак не мога да го повярвам... Да, възможно е един вентилатор на 3000 оборота да даде по-добър поток от 2 на 1000 оборота. Обаче кутията е Enermax Ostrog, която има връзка с шумоизолацията, каквато връзка имам аз със холандия. Два нискооборотни вентилатора в 99% от случаите ще са по-тихи от един, като ще дадат същия въздушен поток. За налягането - ако държиш кутията ти да се пълни с прах от всяка пукнатина - прави отрицателно налягане. Предпочитам положително налягане точно, защото въздуха ще излиза навън и няма да позволява на прахта да влиза в кутията. За това и казах, че трябва вкарващите вентилатори да имат филтри, за да не вкарват прах.

Моля, прочетете, помислете, проучете и тогава коментирайте...

Хич не ме бърка дали смяташ, че греша или не, имай предвид все пак, че не си центъра на вселената и не си винаги прав. 

Дебита на вентилаторите зависи от доста фактори брой на перата, размера им, ъгъл, форма както и дебелината на самия вентилатор. И понеже си философ ето ти и пример.

Arctic Fan F8 - 80mm/2000rpm прави 28CFM дебит

Evercool Fan 80 EL Bearing (3000 RPM) прави само 22,44CFM 

А теорията ти за прахта ако не беше тъжна щеше да е невероятно смешна. Що не вземеш да си махнеш всичките вентилатори таман няма да влиза прах хич. 

Ще набиеш колкото се може повече вентилатори, ще ги пуснеш на нисък волтаж за да не са шумни, ще им запушиш входа за да не влиза прах и за кво изобщо ще ги слагаш?

Когато говориш за положително налягане в кутията недей да споменаваш "въздушен поток" щото такъв липсва. 

Редактирано от pconline (преглед на промените)

:offtopic_s:

pconline, не давай за сравнение различни вентилатори:

80 x 80 x 25 

80 x 80 x 10

:offtopic_s:

pconline, не давай за сравнение различни вентилатори:

80 x 80 x 25 

80 x 80 x 10

А преди да правиш забележки прочети предисторията. Нагледно обяснявам точно това, че не само оборотите оказват влияние на дебита. За това съм дал пример с вентилатори от един размер и как този с по-високите обороти и повечето перки пак е по-слаб щото е по-тънък.

Ок, да говорим реално... Вентилатор на 12 волта прави 25dBa шум и има 60 CFM поток. Същия вентилатор на 7 волта ще има 40CFM поток и ще издава 15dBa шум. 40CFM не е липсващ въздушен поток. Два такива вентилатора ще правят 80CFM въздушен поток. Това пак не е липсващ поток. Не говори глупости човек. Недей. Един вентилатор на 12 волта заглушава моите 3 на 5 волта, а с 3-те на 5 волта имам по-ниски температури. Ако искаш ще направя тестове и ще публикувам резултатите тук. А понеже греша, NZXT предлагат кутии с 3 вкарващи и един изкарващ вентилатор... Пак ти казвам, проучи материала, преди да коментираш. Говориш глупости, и е тъпо да ти обяснявам защо филтрите предпазват от прах и как работи въздушното налягане. Моля те, информирай се и тогава пиши следващия пост...

Говориш глупости.

Няма да му е за пръв път, а предполагам не и за последен. :D Ма ти не го мисли, защото има компютърен сервиз. Да му мислят клиентите завалиите.

Ок, да говорим реално... Вентилатор на 12 волта прави 25dBa шум и има 60 CFM поток. Същия вентилатор на 7 волта ще има 40CFM поток и ще издава 15dBa шум. 40CFM не е липсващ въздушен поток. Два такива вентилатора ще правят 80CFM въздушен поток. Това пак не е липсващ поток. Не говори глупости човек. Недей. Един вентилатор на 12 волта заглушава моите 3 на 5 волта, а с 3-те на 5 волта имам по-ниски температури. Ако искаш ще направя тестове и ще публикувам резултатите тук. А понеже греша, NZXT предлагат кутии с 3 вкарващи и един изкарващ вентилатор... Пак ти казвам, проучи материала, преди да коментираш. Говориш глупости, и е тъпо да ти обяснявам защо филтрите предпазват от прах и как работи въздушното налягане. Моля те, информирай се и тогава пиши следващия пост...

Явно в някаква друга тема си през цялото време, никога не съм коментирал ниво на шум, а глупостта с вкарващите и изкарващите вентилатори.

Странно е да оправдаваш мързела да почистваш РСто си веднъж годишно с като усереш въздушния поток щот така нямало да се цапа. Като толкова те притеснява цапането па сложи два еднакви вентилатора отпред и отзад и получи нулево налягане и не давай ........................ да речем странни съвети.  

Няма да му е за пръв път, а предполагам не и за последен.  :D Ма ти не го мисли, защото има компютърен сервиз. Да му мислят клиентите завалиите.

Е поне невежите глупаци като мене не твърдим, че настройките за хиберниране на Windows се намират в биоса на дъното.

И колкото повече КХ се навъдят като вас толкова повече работа ще има за такива като мен, за това едно голямо БЛАГОДАРЯ, че ви има.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Днес пристигна новата ми конфигурация. Видеокартата е gigabyte gtx 970 и навсякъде четох, че много рядко качвала над 70 градуса, е като играя far cry 4 на ултра и качва 80-85. Това е кутията http://www.enermax.com/home.php?fn=eng/product_a1_1_1&lv0=2&lv1=9&no=271и мисля,че качва толкова, защото има само 1 вентилатор вътре. Ако сложа един отпред достатъчно ли ще е? Например този http://www.emag.bg/ventilator-thermaltake-pure-s-12-120-mm-1000-ob-min-cl-f005-pl12bl-a/pd/DN4F1BBBM/

ПС: За много години :)

Да си дойдем на думата. Ако картата е със задна планка, както примерно при някои карти на GB  и Asus  които спомагат за насочването на въздушния поток и по-добро охлаждане на паметите от задната страна ( ако има такива), то температурите в задната част са ниски. Ако обаче си с карта като MSI GTX970, то в задната част на картата ще имаш много високи температури от порядъка на 80 градуса.  И ако кутията ти не е проветлива, всичко това се поема не само от видеокартата, но и от процесора, който е точно над видеокартата и се пече яко. Това предизвиква и повишение оборотите на неговия вентилатор и ако си с боксов Интел, става доста шумен понякога, особено ако не си го включил в silent  режим. Днес си правих един експеримент, като изключих вкарващия и изкарващия вентилатори, а оставих само един страничен 140 мм на около 600 оборота. Температурите на ядрото скочиха до 72 градуса, което е 4-5 градуса спрямо работещи вентилатори, но истинската печка е отзад, където температурите не се отчитат. и в тоя студ се оказа, че кутията почна да грее яко, а процесора да се задъхва. Същата участ сполетя и 4-те ми харда, които за нула време достигнаха 42-43 градуса при нормални в момента 31-34  градуса и то след цял ден работа.  Няма противоречие в това, че температурата е долу горе в нормите за видеокарта ( 72 градуса), но като цяло е ужасна печка. Това е така, защото датчика отчита температурата на ядрото, но не и температурата по останалата част от платката, където на места са по-високи  от това, което показва датчика. Освен това 140 мм вентилатор встрани обдухва част от топлинните тръби на охлаждането и част от ребрата. Та затова ядрото си държи някакви нормални градуси, но само то. Затова тия GTX970  трябва да са в добре проветрива кутия. В моя случай един вентилатор отстрани не стига. Вкарващия е задължителен и за хард дисковете, а изкарващите за по-бързо отвеждане на топлината, която не е добре да се задържа дълго в кутията поради описаните по-горе причини. Тия дни ще поръчвам нови вентилатори, щото старите CM  на CM690  и такива, дето съм купувал са доста шумни вече. Насочил съм се към noiseblocker  за 30 лева парчето, ама ще видим. Дават им 7-8 dB  минимален шум. Определено на подобна като моята GTX970  и трябват поне 3 вентилатора. Другите GTX970  без планки развиват по-ниски температури от задната страна на платката, но пак не са за пренебрегване. Картата на GB  с планка от задната страна няма подобни проблеми и там е доста хладна. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

Моята е на Gigabyte, с на Evga програмата ми показва,че дори като е на 75 градуса вентилаторите не са на максимум, мога да го направя ръчно ама после като не я ползвам пак ще трябва да сменям. Пари за вентилатор от 30 лева нямам, искам възможно най-евтиното вмомента, колкото да спадне на 65-68 градуса. Стига да не е като хеликоптер, шума не е голям проблем.
След малко ще кача снимка. post-355407-0-74637300-1420374302_thumb.

Редактирано от hrdb (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.